Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny dźwięk po wymianie rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj po przejechanych prawie 70kkm i 7 latach postanowiłem wymienić pierwszy raz rozrząd, czyli pasek Conti + rolka SKF i przy okazji pasek klinowy.

Po złożeniu wszystkiego do kupy pojawił się dźwięk, którego wcześniej nie było. Tutaj jest nagranie, podejrzany dźwięk od 13 s pojawiający się w zakresie 1500-2000 obr/min.

Pasek rozrządu prawidłowo naciągnięty - obracając o 90st. pod koniec jest dobrze wyczuwalny opór, ale bez przesady. Luzowałem potem pasek alternatora, ale nie było różnicy.

Kojarzy ktoś ten dźwięk, bo nie wiem czy olać sprawę i jeździć, aż samo przejdzie smile.gif

BTW. Stary pasek nie miał żadnych oznak zużycia także drugi raz bym się nie podjął wymiany tylko jeździł dalej przynajmniej do 100 kkm.

Napisano

trzeba by osłuchać skąd dobiega ten hałas, może to pompa wody?

Napisano

pompe wody wymieniles?przy zle napietym rozrzadzie w tym przedziale obrotow piszczy takze rolka. ale po tylu latach pompe wymieniles?

Napisano
  • Autor

> pompe wody wymieniles?przy zle napietym rozrzadzie w tym przedziale obrotow piszczy takze rolka.

> ale po tylu latach pompe wymieniles?

Pompy nie wymieniałem - nie widzę w ogóle sensu, aby ją wymieniać przy takim niskim przebiegu. Zwłaszcza, że nie cieknie i nic się z nią nie działo.

Niby pasek jest dobrze naciągnięty. Pomagał mi ojciec, który już wcześniej zaliczył wymianę rozrządu w swoim Punto kilka lat wstecz i powiedział, że jest na 100% dobrze.

Napisano

a mi dobry kolega i zarazem dobry mechanik powiedział że pompę wody się wymienia i koniec zlosnik.gif

nowy pasek, nowy naciąg i różnie może być ze starą pompą hehe.gif

ale u Ciebie może byc całkowicie inna przyczyna waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> trzeba by osłuchać skąd dobiega ten hałas, może to pompa wody?

Jak już wszystkie osłony pozakładałem to nie miałem ochoty zdejmować ich od nowa, więc nie potrafię dokładnie powiedzieć skąd ten dźwięk się wydobywa... W każdym bądź razie okolice alternator/rozrząd smile.gif

Na razie chyba nic nie będę ruszał, zrobię 500km i wtedy pomyślę - wyczytałem, że pasek może się "układać" przez jakiś czas i może to dlatego.

Myślałem, że ten dźwięk jest charakterystyczny dla jakiegoś elementu, ale widzę, że chyba jednak nie smile.gif

Napisano
  • Autor

> a mi dobry kolega i zarazem dobry mechanik powiedział że pompę wody się wymienia i koniec

> nowy pasek, nowy naciąg i różnie może być ze starą pompą

> ale u Ciebie może byc całkowicie inna przyczyna

No popatrz, a tutaj na forum nie raz się spotkałem z tym, że wymiana pompy jest zalecana co drugą wymianę rozrządu i to profilaktycznie, aby nie bawić się z demontażem trzeci raz cool.gif

Mam nadzieje, że to nie pompa, aż dziwne by to było, bo starałem się ustawić naciąg dokładnie tak jak na starym pasku - nie za luźno, nie za mocno, więc warunki pracy ma niby dalej te same smile.gif

Napisano

ja się nie znam, oddaję auto specjalistom zlosnik.gif

przkonujące jest to, że pompa wody to śmieszny koszt w stosunku do wymiany całego zestawu - więc IMO nie ma sensu oszczędzać zlosnik.gif

ale ja dziwny jestem - wymieniam rzeczy nowe na nowsze hehe.gifwaytogo.gif

Napisano

> Witam,

<prosze ciac cytaty>

Kolego zdecydowanie za mocno napięty pasek lub coś ociera o obudowę rozrządu , sprawdź czy masz pasek szeroki 22mm czy wąski 15mm , jak szeroki to masz rolkę napinającą z automatem i tam też jest odpowiednia procedura napięcia są tam małe widełki które po odpowiednim napięciu się pokrywają i wtedy masz napięty pasek tak jak powinien być . Na początku też tak miałem jak ty ale po dokładnym przestudiowaniu ustawienia rolki z automatycznym napinaczem i regulacji wszystko jest OK .

Napisano
  • Autor

Mam wąski pasek 15 mm i napinacz w wersji manualnej, czyli jak ustawisz tak masz smile.gif

Jednak czeka mnie zdjęcie osłon jutro, bo nie brałem pod uwagę, że pasek może obcierać.

Napisano

Znam to nagranie. Pompa wody. Stary pasek był słabiej naciągnięty i nie wyło. U mnie skończyło się po pół roku cieknącą pompą. Nigdzie nie było do kupienia, założyłem tą z poprzedniego silnika i nieco słabiej naciągnąłem pasek. Chodzi już 2 lata.

Napisano

> Mam wąski pasek 15 mm i napinacz w wersji manualnej, czyli jak ustawisz tak masz

> Jednak czeka mnie zdjęcie osłon jutro, bo nie brałem pod uwagę, że pasek może obcierać.

Za mocno naciągnięty pasek zajechał do końca pompę wody. Miałem prawie identycznie.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zszedłem do auta, ponieważ wczoraj cały dzień lało. Sprawa wygląda tak, że na zimnym silniku cisza. Jak się trochę nagrzał to wtedy włączyło się "turbo" cool.gif

Zdjąłem tylko górną osłonę, bo z dolną za dużo zabawy, i dźwięk wydaje się, że pochodzi od rolki crazy.gif Pasek bez problemu obraca się o 90 st., więc już zgłupiałem mad.gif

Na razie będę jeździł i nasłuchiwał. Jak się "turbo" nasili to wtedy będę się martwił - swoją drogą podoba mi się ten dźwięk wink.gif

Napisano

> Dzisiaj zszedłem do auta, ponieważ wczoraj cały dzień lało. Sprawa wygląda tak, że na zimnym

> silniku cisza. Jak się trochę nagrzał to wtedy włączyło się "turbo"

> Zdjąłem tylko górną osłonę, bo z dolną za dużo zabawy, i dźwięk wydaje się, że pochodzi od rolki

> Pasek bez problemu obraca się o 90 st., więc już zgłupiałem

> Na razie będę jeździł i nasłuchiwał. Jak się "turbo" nasili to wtedy będę się martwił - swoją drogą

> podoba mi się ten dźwięk

Jest prosty sposób, bierzesz kawałek drewnianego kołka, np. kawał kija od szczotki , przykładasz do poszczególnych elementów ( oczywiście nie wirujących !) drugi kawał przytykasz do ucha i już wiesz skąd hałas. Stary sposób 60letniego mechanika maluchów, a inni udają że nie słyszą albo nie wiedzą jak zdiagnozować smile.gif oczywiście stetoskop to w wersji modern może być smile.gif

Napisano
  • Autor

Jak go poluzuje to będzie słabiej napięty niż przed wymianą. Teraz obraca się go dokładnie z takim samym oporem jak stary niewiem.gif

Pojeżdżę na razie tak jak jest i dam znać tutaj czy "turbo" znikło smile.gif

Napisano

> Jak go poluzuje to będzie słabiej napięty niż przed wymianą. Teraz obraca się go dokładnie z takim

> samym oporem jak stary

> Pojeżdżę na razie tak jak jest i dam znać tutaj czy "turbo" znikło

No w sumie, najwyżej coś padnie wink.gif

Napisano

Miałem to samo w swoim jak pierwszy raz sam pasek wymieniłem. I to nie pompa tylko panewka wałka rozrządu (pierwsza od koła pasowego).

Poluzuj pasek.

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Mam obecnie to samo po wymianie rozrządu...

Przywitałbyś się najpierw i uzupełnił profil...

A co do tematu, to jaki to był dźwięk? Bo właśnie jestem na etapie wymieniania. Tzn. mechanik mi wymienia grinser006.gif Przestawił mi się rozrząd, na szczęście nie pękł pasek. A co do pompy wody, to należy (zalecają) wymieniać.

Mechanik powiedział, że wymienić rozrząd bez pompy - nie, one się nie podejmuje smile.gif

Napisano

> Mechanik powiedział, że wymienić rozrząd bez pompy - nie, one się nie podejmuje

bo za mocno (na oko) napinają nowe paski i te dobijają stare pompy

Napisano

a no widzisz, tego nie powiedział, a tak się zastanawiałem później dlaczego 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam już tego nagrania, ale dźwięk był identyczny.

U mnie świst zniknął sam po przejechaniu kilkuset km, także uważam, że nie masz się czym przejmować smile.gif Pasek się ułoży i będzie cisza.

Napisano

Naciąg paska zmieniony, nowa pompa wody (HEPU 160 zł w INTER CARS - na miejscu kupiłem w oryginale) , a napinacz profilaktycznie wymieniłem za jednym razem (38 zł SKF), pompa, którą wcześniej wymienił mechanik wybita (luzy na łożysku, świstanie przy obracaniu) - wystarczył 1000 km i takie objawy wystąpiły na pompie (widać co za pompa, po wyjęciu żadnych oznaczeń, żadnych symboli, MADE IN CHINA), przez zbyt mocno napięty pasek...dało się go obrócić o jakieś +- 60*. Naciąg w punciaku ma być taki, że pasek na zimnym ma się uginać około 1 cm (obrócić z lekkim oporem o 90* ). Zrobiłem dopiero 30 km, ale póki co od strony rozrządu cisza... I polecam zmieniać rozrząd na własną rękę - mechanikiem nie jestem - 3 browary, 2 sztuki kostki brukowej + deska do podparcia silnika smile.gif, podstawowe klucze z podręcznej skrzyneczki, odrobina wiedzy z książki SAM NAPRAWIAM i do tego w moim przypadku sobotnie popołudnie. Pod chmurką wszystko, sąsiedzi mieli radochę bo coś przed blokiem się działo wink.gif. Zrobiłem to sam i to pierwszy raz w życiu smile.gif i całkiem sprawnie poszło - mechanik się wypiął i powiedział, że jak wyjeżdżałem z warsztatu było cicho i musiał ktoś grzebać.....nie miałem już ochoty się z nim drżeć i zrobiłem sam i mam smile.gif. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.