Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Powiem pińcet wink.gif a nawet pięćset dwadzieścia gram.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja ładuje 550g, lepiej chłodzi to raz, a dwa nikt nie bierze pod uwagę straty czynnika jaka następuje przy odpinaniu węży od maszyny.

Napisano

> Ja ładuje 550g, lepiej chłodzi

jakoś to zmierzyłeś czy tak Ci się tylko wydaje?

pzdr

Napisano

> jakoś to zmierzyłeś czy tak Ci się tylko wydaje?

> pzdr

Wiem to z doświadczenia, w każde auto w którym musiałem klime serwisować zawsze proszę o nabicie z 50g więcej.

Pierwszy raz w Marei jeszcze nabiłem zdodnie z książką i szału nie było, drugim razem z bonusem poszło i klima zaczęła działać konkretnie.

Napisano

Zbyt duża ilość czynnika często powoduje szybsze zużycie sprężarki gdyż w układzie jest większe ciśnienie i jej elementy narażone są na większe obciążenia...

Napisano

> Zbyt duża ilość czynnika często powoduje szybsze zużycie sprężarki gdyż w układzie jest większe

> ciśnienie i jej elementy narażone są na większe obciążenia...

Akurat z tym bym polemizował, po to masz presostat żeby ciśnienie na tłoczącej było w normie. Oczywiście zakładając że czynnika mamy odrobine wiecej a nie np 800 zamiast 500g.

Napisano

> Akurat z tym bym polemizował, po to masz presostat żeby ciśnienie na tłoczącej było w normie.

> Oczywiście zakładając że czynnika mamy odrobine wiecej a nie np 800 zamiast 500g.

Wszystkie urządzenia obsługujące klimatyzację posiadają zdefiniowany schemat ilości czynnika do konkretnego samochodu. Serwisant szuka w książce lub wpisuje na panelu urządzenia markę i model a urządzenie automatycznie ładuje odpowiednią ilość czynnika do obiegu.

Pisałem kiedyś że wg. eLearna ilość chłodziwa to 500g +/- 25g. Natomiast wg. zdefiniowanego schematu urządzenia do którego podłączane było moje wozidło wyszło że ma to być 575g.

Kłóciłem się z gościem że to niemożliwe. Dla udowodnienia podał mi wydruk opróżnienia obiegu z chłodziwa - wyszło 571g.

Napisano
  • Autor

no i pojawił się problem - po nabiciu klimy (550 g) okazało się, że nie działa jak należy tj. po wciśnięciu "śnieżynki" wentylator włącza się na 5 sek. i koniec albo wcale nie rusza. Przy wciskaniu przycisku klimy słychać "pstryknięcie" ale klima nie reaguje. Co prawda poleci trochę chłodniejsze powietrze i za chwilę nic.

Gdzie szukać problemu - w instalacji el., sprężarce....

Gostek od klimy mówi, że to może być sprężarka albo za dużo oleju. Wspominał też coś o jakimś zaworze.

Nie chcę dać się naciągnąć, więc proszę o pomoc

Napisano

A skąd ma być za dużo oleju? albo koleś kręci albo podał za dużą dawke bo olej maszyna ładuje razem z czynnikem.

Masz dostęp do FES'a ? można tam sprawdzić co się dzieje z ciśnieniem w klimie.

Napisano

> no i pojawił się problem - po nabiciu klimy (550 g) okazało się, że nie działa jak należy tj. po

> wciśnięciu "śnieżynki" wentylator włącza się na 5 sek. i koniec albo wcale nie rusza. Przy

> wciskaniu przycisku klimy słychać "pstryknięcie" ale klima nie reaguje. Co prawda poleci

> trochę chłodniejsze powietrze i za chwilę nic.

> Gdzie szukać problemu - w instalacji el., sprężarce....

> Gostek od klimy mówi, że to może być sprężarka albo za dużo oleju. Wspominał też coś o jakimś

> zaworze.

> Nie chcę dać się naciągnąć, więc proszę o pomoc

proponuje podpiąć fes'a.

u mnie był jakiś błąd sprężarki i dopiero po jego wykasowaniu klima zaczęła śmigać na całego.

Napisano
  • Autor

> proponuje podpiąć fes'a.

> u mnie był jakiś błąd sprężarki i dopiero po jego wykasowaniu klima zaczęła śmigać na całego.

nie ma znaczenia manual czy klimatronik?

Napisano

> nie ma znaczenia manual czy klimatronik?

tego Ci nie powiem. mam manuala.

Napisano
  • Autor

też mam manuala - jutro jadę na kompa - może coś pokaże.

Napisano

> nie ma znaczenia manual czy klimatronik?

Nie ma znaczenia, ciśnienie z presostatu czyta który jest w każdej klimie.

Napisano

> no i pojawił się problem - po nabiciu klimy (550 g) okazało się, że nie działa jak należy.

Ja się zastanawiałem czy przed wyjazdem na urlop do HR nie sprawdzić klimy po prawie 7 latach, ale po przyadkach tu opisanych dam sobie spokój z grzebaniem jak działa.

Napisano

A z innej beczki. Jaka powinna być mniej więcej temperatura wylotowa z nawiewów? Oczywiście należy zapewne uwzględnić czynniki zewnętrzne.

Napisano
  • Autor

> Ja się zastanawiałem czy przed wyjazdem na urlop do HR nie sprawdzić klimy po prawie 7 latach, ale

> po przyadkach tu opisanych dam sobie spokój z grzebaniem jak działa.

mi zachciało się grzebać i mam za swoje sciana.gif

Napisano
  • Autor

byłem na komputerze - wentylator działa, sprężarka działa. Podejrzenie padło na osuszacz i w związku z nim mam pytanie - czy ktoś go kiedyś wymieniał i czy ten będzie dobry?

Napisano

> A z innej beczki. Jaka powinna być mniej więcej temperatura wylotowa z nawiewów? Oczywiście należy

> zapewne uwzględnić czynniki zewnętrzne.

u mnie potrafiło zejść do 2 stopni

Napisano

> Ja się zastanawiałem czy przed wyjazdem na urlop do HR nie sprawdzić klimy po prawie 7 latach, ale

> po przyadkach tu opisanych dam sobie spokój z grzebaniem jak działa.

Miałem ten sam dylemat rok temu i dałem auto do mechanika. Podpieli auto do maszyny od klimy i za jakiś czas dostałem wydruk - klima działała jak należy, brakowało ok 50gram czynnika. Dolali 2ml oleju. Odgrzybili przy okazji i do teraz problemów nie mam.

Napisano

Cześć,

W moim Stilo rok temu klimatyzacja chłodziła ale słabiej niż w ubiegłych latach natomiast obecnie nie działa w ogóle. Zastanawiające jest to że po wciśnięciu śnieżynki obroty silnika nie wzrastają jak było wcześniej. Czy jak napełnię klimę czynnikiem to będzie się włączać czy to może być coś innego? Czym grozi jazda bez lub niepełnym czynnikiem?

Napisano

> Zastanawiające jest to że po wciśnięciu śnieżynki obroty silnika nie

> wzrastają jak było wcześniej.

A co jest w tym zastanawiające skoro klimatyzacja nie działa?

> Czy jak napełnię klimę czynnikiem to będzie się włączać

Od tego się zaczyna, w ECU silnika pewnie masz błąd P0530 wartość zbyt niska.

> czy to

> może być coś innego?

Może.

> Czym grozi jazda bez lub niepełnym czynnikiem?

W zasadzie niczym, presostat nie pozwoli się załączyć sprężarce.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

dziś wydłubałem rezystor wentylatora i wygląda tak:

285059411-DSC01197.JPG

dwa obwody przerwane.

Mam pytanie - znalazłem niedaleko mojej miejscowości rezystor ale od 1.6 16V - czy ktoś się orientuje czy jest taki sam? [image]

post-149533-14352513045365_thumb.jpg

Napisano

Pytanie mam następujące. Mam u siebie klimatronik. Zrobiłem test i wszędzie przeszło normalnie, czyli na końcu same zera. Wydaje mi się, że prawa strona trochę słabiej chłodzi. Generalnie przy tej pogodzie to chłodzenie nie jest najmocniejsze. Następna sprawa jest taka, że wydawało mi się, że jak klima działa, to ta puszeczka metalowa pod maską co do niej rurki idą, powinna być chłodna. U mnie jest ciepła. Sprężarka się odpala bo słyszę elektromagnes, w komputerze, zero błędów.

Napisano

> Wydaje mi się, że prawa strona trochę słabiej chłodzi. Generalnie

> przy tej pogodzie to chłodzenie nie jest najmocniejsze.

Też miałem ten objaw, że słabiej chłodziła prawa strona.

Myślałem, że silniczek sterowania (jedyny po prawej stronie nagrzewnicy) nie domyka do końca, potem, że klapka mieszająca ciepłe/zimne jest nieszczelna.

Podjechałem do klimiarza. Okazało się, że było tylko 30g czynnika w układzie. Odbyło się szukanie dziury (nie wiem czy znalezione, nowych znaków z barwnika UV nie widać), przeczyszczenie, naładowanie. Poza tym, że lepiej chłodzi, wydaje się, że prawa strona jest zimniejsza yikes.gif .

Mam taką teorię, że ma znaczenie ciśnienie na zaworze rozprężnym. W zależności od ciśnienia ciepło jest odbierane z innej części parownika. Jest też inna teoria, że konstruktor wiedział, że jest jakieś zawirowanie ciepłym powietrzem na stronę prawą i dał tam też więcej mocy chłodzenia.

Siak czy mak podjedź do serwisu klimy, nich zważą ilość czynnika.

Edyta: A jak czytam inne wątki to w kolejności (równolegle) po braku czynnika uszkodzony może być zawór rozprężny (znaczny spadek wydajności, zbyt wysokie ciśnienie). Niech sprawdzą jakie ciśnienia daje sprężarka.

Napisano

przy małej ilości czynnika powinna sprężarka nie odpalać ?

Napisano

> przy małej ilości czynnika powinna sprężarka nie odpalać ?

Powinna nie odpalać. Nie zawsze jednak to działa i czasem odpala

Nie dochodziłem na razie co z tym czujnikiem ciśnienia. Puki działa to nie grzebię swiety.gif. Może sterowanie ma błąd w oprogramowaniu niewiem.gif

Napisano

błędów pod FES brak. Nie wiem czy to działa ale przy 2 opcja PRESOSTATEM było, że nie aktywne

Napisano

> błędów pod FES brak. Nie wiem czy to działa ale przy 2 opcja PRESOSTATEM było, że nie aktywne

Niestety nie znam się na FES. Ze względu na braki w kabelkach pod USB problemy rozwiązuje po staremu.

Napisano

> dziś wydłubałem rezystor wentylatora i wygląda tak:

> dwa obwody przerwane.

> Mam pytanie - znalazłem niedaleko mojej miejscowości rezystor ale od 1.6 16V - czy ktoś się

> orientuje czy jest taki sam? [image]

Rezystor wentylatora nadmuchu powietrza do wnętrza samochodu jest identyczny we wszystkich modelach Stilo, niezależnie od rodzaju/typu silnika czy nadwozia.

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Powiem pińcet a nawet pięćset dwadzieścia gram.

Witam,

Hmm, a ja w sobotę serwisowałem klimę i przy wciśniętym automatycznym trybie na maszynie według wydruku wyszło, że maszyna wtłoczyła 485 gram czynnika. Zastanawiam się czy to z kolei nie będzie za mało i w efekcie zaszkodzi sprężarce jak i całemu układowi...?

Napisano

> Witam,

> Hmm, a ja w sobotę serwisowałem klimę i przy wciśniętym automatycznym trybie na maszynie według

> wydruku wyszło, że maszyna wtłoczyła 485 gram czynnika. Zastanawiam się czy to z kolei nie

> będzie za mało i w efekcie zaszkodzi sprężarce jak i całemu układowi...?

1. Tolerancja to około 10%.

2. Za mało czynnika najwyżej wpłynie na wydajność układu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1. Tolerancja to około 10%.

> 2. Za mało czynnika najwyżej wpłynie na wydajność układu.

> Pozdrawiam BAS

Aha, czyli od strony parametrów układu jest jak najbardziej ok, natomiast jeśli zauważę gorsze chłodzenie to wiadomo będzie, że winę ponosi zbyt mała ilość czynnika...rok temu ten sam automat zaaplikował 535 gram. Czy to oznacza, że automat nigdy nie nabije żadanej ilości czynnika? od czego to zależy?

Napisano

> Aha, czyli od strony parametrów układu jest jak najbardziej ok, natomiast jeśli zauważę gorsze

> chłodzenie to wiadomo będzie, że winę ponosi zbyt mała ilość czynnika...rok temu ten sam

> automat zaaplikował 535 gram. Czy to oznacza, że automat nigdy nie nabije żadanej ilości

> czynnika? od czego to zależy?

W układzie wytwarza się próżnię, następnie podaje się czynnik, nie wiem dlaczego akurat tyle podał, ale podejrzewam, że gdyby automat nie ograniczył podawania czynnika to weszłoby co najmniej 1kg czynnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W układzie wytwarza się próżnię, następnie podaje się czynnik, nie wiem dlaczego akurat tyle podał,

Czyli, podsumowując, jest OK ?? Bo jestem gotów pojechac tam i zrobić awanturę, że źle zrobili...tylko żebym nie wyszedł w oczach majstrów na idiotę:)

Napisano

> Czyli, podsumowując, jest OK ?? Bo jestem gotów pojechac tam i zrobić awanturę, że źle

> zrobili...tylko żebym nie wyszedł w oczach majstrów na idiotę:)

Myślę, że nie ma sensu robić awantury, lepiej pojechać i grzecznie powiedzieć, że sprawdzałeś w serwisie i ustaliłeś, że powinno być 500-520g.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Myślę, że nie ma sensu robić awantury, lepiej pojechać i grzecznie powiedzieć, że sprawdzałeś w

> serwisie i ustaliłeś, że powinno być 500-520g.

> Pozdrawiam BAS

A jest możliwość dodać czynnika bez uprzedniego opróżniania układu i tworzenia próżni??

Napisano

> A jest możliwość dodać czynnika bez uprzedniego opróżniania układu i tworzenia próżni??

Jest taka możliwość, ale zwykle się tego nie robi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jest taka możliwość, ale zwykle się tego nie robi.

> Pozdrawiam BAS

Właśnie rozmawiałem przez telefon z panem który robił mi serwis klimy. Powiedział, żebym się nie obawiał, bo jest tolerancja +-10% czyli jeśli nominalnie jest 500 gram to 485 mieści się w normie i klima pracuje poprawnie... oslabiony.gif

Napisano

> Właśnie rozmawiałem przez telefon z panem który robił mi serwis klimy. Powiedział, żebym się nie

> obawiał, bo jest tolerancja +-10% czyli jeśli nominalnie jest 500 gram to 485 mieści się w

> normie i klima pracuje poprawnie...

chyba nawet większa jest tolerancja. Z tego co pamiętam to 500g +-25g

Napisano

> chyba nawet większa jest tolerancja. Z tego co pamiętam to 500g +-25g

25 z 500 to jest 5%.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 25 z 500 to jest 5%.

> Pozdrawiam BAS

nie zauważyłem % smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.