Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szybkie pytanie - schodzi powietrze z opony

Featured Replies

Napisano

opone mial w rekach gumiarz, brak zewnetrznych uszkodzen (felga wydaje sie tez ok), brak miejsca nieszczelnosci (po wymoczeniu kola), wydawalo sie, ze problem znikl (jakby nic nie zeszlo od popmpowania do wizyty u gumiarza)- a jednak CZASAMI schodzi, powiedzmy do pol atmosfery w ciagu doby, wiec duzo

odkryte tydzien temu, oczywiscie gumiarz do wymiany, ale sytuacja troche dziwi (mnie)

Napisano

> kominek (wentyl)

jaka felga?

jak alu to może jest pęknięta, nie widać pęknięcia a powietrze schodzi w zależności od tego, w jakiej pozycji stoi koło.

Miałem taka sytuacje i przez 2 tygodnie nie wiedziałem co jest crazy.gif

Napisano
  • Autor

> kominek (wentyl)

tez mi to chodzi po glowie (gumiarz niczego sie tu nie dopatrzyl),

felga stalowa

Napisano

> kominek (wentyl)

tak jek kolega Misiaczek bym sprawdził wentyl, poruszał i osłuchał

Napisano

> opone mial w rekach gumiarz, brak zewnetrznych uszkodzen (felga wydaje sie tez ok), brak miejsca

> nieszczelnosci (po wymoczeniu kola), wydawalo sie, ze problem znikl (jakby nic nie zeszlo od

> popmpowania do wizyty u gumiarza)- a jednak CZASAMI schodzi, powiedzmy do pol atmosfery w

> ciagu doby, wiec duzo

> odkryte tydzien temu, oczywiscie gumiarz do wymiany, ale sytuacja troche dziwi (mnie)

BARDZO dokładnie obejrzyj oponę z obydwu stron, szczególnie na bokach.

Miałem przypadek przecięcia opony (chamówa, nożem), które przypadkiem tak się umiejscowiło, że powietrze schodziło tylko, gdy przecięte miejsce było na dole - uciekało w trakcie jazdy (minimalnie) lub jak trafiło dołem na to przecięcie.

Tam akurat była spora dziura od ciachnięcia, ale na tej zasadzie może coś małego daje (względnie) niewielkie ubytki i nie widać przy statycznych próbach.

Napisano

> opone mial w rekach gumiarz, brak zewnetrznych uszkodzen (felga wydaje sie tez ok), brak miejsca

> nieszczelnosci (po wymoczeniu kola), wydawalo sie, ze problem znikl (jakby nic nie zeszlo od

> popmpowania do wizyty u gumiarza)- a jednak CZASAMI schodzi, powiedzmy do pol atmosfery w

> ciagu doby, wiec duzo

> odkryte tydzien temu, oczywiscie gumiarz do wymiany, ale sytuacja troche dziwi (mnie)

obstawiam ciało obce typu gwóźdź, wbity bardzo głęboko

Napisano

Dawno temu miałem w rękach specjalny płyn do uszczelniania małych dziurek w oponach. Wlewało się porcję do wnętrza opony i wszystko. Może zastosować taki uszczelniacz zamiast szukać mikrodziury?

Napisano

Miałem taki przypadek...schodziło powietrze. Pod domem i potem pod pracą loteria - będzie/nie będzie powietrza. U wulkanizatora 4 wizyty...czego on nie robił z oponą, wentylem i felgą. Po którymś razie zauważyłem, że powietrze schodzi TYLKO i wyłącznie w jednej pozycji ustawienia koła. Aż się w końcu wulkanizator wkurzył, napompował oponę chyba ze 4 atmosfery i do wanny...wtedy dopiero było widać dziurkę którędy schodziło powietrze.

Napisano

> ciagu doby, wiec duzo

Opone napompować do 3 atmosfer i wsadzić całą do wanny. Przy takim ubytku musi to być widoczne. Miałem przypadek opony michelin, gdzie dziurka znajdowała się na boku opony. A dziurka była zrobiona jakby szpilką. Klient jeździł po wulkanizatorach i też nikt nic nie znalazł. Dopiero duże ciśnienie i wanna pozwoliła znaleźć przyczynę.

Napisano
  • Autor

> obstawiam ciało obce typu gwóźdź, wbity bardzo głęboko

true. cos jak fragment obsadki trzymajacej sitka na wylewce baterii - cialo obce waskie i podwiniete, przebijajce opone w najcienszym miejscu bieznika.

Z kolejnych postow wymika moral taki, ze bledem gumiarza numer 1 bylo niedopompowanie kola, prawd. kapiel w wannie ujawnilaby wtedy miejsce wbicia

Napisano

> ciagu doby, wiec duzo

Miałem podobnie. Moczenie koła nic nie wykazało. Gumiarz na wszelki wypadek wymienił zaworek na nowy i problem zniknął.

Napisano

> true. cos jak fragment obsadki trzymajacej sitka na wylewce baterii - cialo obce waskie i

> podwiniete, przebijajce opone w najcienszym miejscu bieznika.

> Z kolejnych postow wymika moral taki, ze bledem gumiarza numer 1 bylo niedopompowanie kola, prawd.

> kapiel w wannie ujawnilaby wtedy miejsce wbicia

myślę sobie, że czasami może być i tak, że dopóki opona nie pęknie zlosnik.gif pod ciśnieniem, to można nie zobaczyć NIC w takiej kąpieli zlosnik.gif

Napisano

> ciagu doby, wiec duzo

jeśli jest źle dobrany rozmiar opony do felgi to może schodzić na uszczelnieniu.

przejesz się do rożnych wulkanizatorów bo może ten twój kiepsko smaruje oponę/felgę uszczelniaczem

Napisano
  • Autor

> jeśli jest źle dobrany rozmiar opony do felgi to może schodzić na uszczelnieniu.

> przejesz się do rożnych wulkanizatorów bo może ten twój kiepsko smaruje oponę/felgę uszczelniaczem

ale ja juz ten problem rozwiazalem, rozwiazanie podalem i opisalem, a moj lanos nie ma nietypowych felg tylko takie koreanskie grinser006.gif

Napisano

> ale ja juz ten problem rozwiazalem, rozwiazanie podalem i opisalem, a moj lanos nie ma nietypowych

> felg tylko takie koreanskie

łee nie doczytałem horse.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.