Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie 1.4 i.e.S

Featured Replies

Napisano

Nie wiem co jest grane - samochód pożera ogromne ilości benzyny.. na 40 km jazdy (dość dynamicznej) łyknął prawie 5l paliwa buu.gif

Pomocy!!!

zimą wymieniłem termostat i było dobrze aż do dziś.. Taka nie miła niespodzianka... Termostat na pewno jest ok bo silnik grzeje się normalnie - szybko.

Może to mieć związek z katalizatorem który się rozpadł w środku?

Jakieś pomysły?

Napisano

> Nie wiem co jest grane - samochód pożera ogromne ilości benzyny.. na 40 km jazdy (dość dynamicznej)

> łyknął prawie 5l paliwa

> Pomocy!!!

> Jakieś pomysły?

czyli jakieś ~12,5 l/100... nieźle spineyes.gif czytałem tu już nie raz, że padnięta sonda powoduje zwiększony apetyt na paliwo. a swoją drogą - zawsze tyle palił i zawsze tak dynamicznie jeździsz? hmm.gif przejedź się delikatniej - jeśli nie pomoże, to wtedy szukaj przyczyny.

Napisano
  • Autor

> czyli jakieś ~12,5 l/100... nieźle czytałem tu już nie raz, że padnięta sonda powoduje zwiększony

> apetyt na paliwo. a swoją drogą - zawsze tyle palił i zawsze tak dynamicznie jeździsz?

> przejedź się delikatniej - jeśli nie pomoże, to wtedy szukaj przyczyny.

sonda lambda mówisz.. hmm no to już chyba bez wizyty u elektromechanika się nie obejdzie..

jutro pojadę do pracy to będę lekko gazem operować i zobaczę ale wątpię że to przez moją ciężką nogę - lubię dynamiczną jazdę i nie żałuję uniakowi docisnąć ale to i tak zamykało się w 9l na 100km oink.gif a teraz to tragedia beksa.gif

Napisano

hmmm dlaczego tyle pali to nie mam pojęcia ale uno z definicji to ekonomiczne autko mój nie powiem ile pali na benzynie bo jeżdżę na eLPeGie wink.gif - wtedy max 12l / 100km smile.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm dlaczego tyle pali to nie mam pojęcia ale uno z definicji to ekonomiczne autko mój nie powiem

> ile pali na benzynie bo jeżdżę na eLPeGie - wtedy max 12l / 100km

pomogłeś mi.... grinser006.gif

Napisano

w tych czasach ekonomia to słowo święte wink.gif ja nogę mam ciężką ale tylko w siostry aucie hihi bo tam mnie paliwo nigdy nie martwi poza tym ona ma bravo 1,6 16V i jest czym deptać smile.gif

Ps. Pietro widzę że nawet lakier mamy podobny :D tylko ja swój czarny odświeżyłem i podniosłem go do polowy drzwi tongue.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie wiem co jest grane - samochód pożera ogromne ilości benzyny.. na 40 km jazdy (dość dynamicznej)

> Pomocy!!!

> zimą wymieniłem termostat i było dobrze aż do dziś.. Taka nie miła niespodzianka... Termostat na

> pewno jest ok bo silnik grzeje się normalnie - szybko.

> Może to mieć związek z katalizatorem który się rozpadł w środku?

> Jakieś pomysły?

A uklad hamulcowy ok? Ja kiedys jak miałem zapieczone to tez mi tyle palił ; /

Napisano

> Pomocy!!!

> zimą wymieniłem termostat i było dobrze aż do dziś.. Taka nie miła niespodzianka... Termostat na

> Jakieś pomysły?

1. Sprawdzanie spalania na tak krótkim odcinku IMHO nie ma sensu, może być obarczone dużym błędem, wyjeździj cały zbiornik i wtedy zmierz (i ewentualnie zacznij się martwić)

2. Bak cały?

Napisano

> Pomocy!!!

> Jakieś pomysły?

Jak już to było powiedziane - sprawdzanie na min. dwóch tankowaniach do pełna, wtedy pomiar będzie bardziej miarodajny...

Nie mniej 12l/100 km w 1.4 benzyna to według mnie dość dużo

Napisano
  • Autor

ukł. hamulcowy jest ok - sprawdzałem.

co do tego sprawdzania spalania na "krótkich odcinkach" nie do końca się zgadzam bo gdy wskazówka na takim krótkim odcinku potrafi zjechać o kreskę w dół to coś jest nie tak (10km) slinka.gif

zbiornik cały, wycieków też nie mam (dziś samochód wziąłem na kanał i dokładnie wszystko przejrzałem..

może to wtrysk?

brakuje mi pomysłów - powoli przestaje kochać ten samochód..

Napisano
  • Autor

> w tych czasach ekonomia to słowo święte ja nogę mam ciężką ale tylko w siostry aucie hihi bo tam

> mnie paliwo nigdy nie martwi poza tym ona ma bravo 1,6 16V i jest czym deptać

> Ps. Pietro widzę że nawet lakier mamy podobny :D tylko ja swój czarny odświeżyłem i podniosłem go

> do polowy drzwi

Naprawdę mi nie pomagasz - sorry. To się chyba offtopic nazywa czy jakoś tak..

a co do lakieru to też jest odnowiony, na czarny, do plastikowych listew.

Napisano

Offtopic - zgadzam się ale temat wyjaśniony - Panowie wyżej napisali co i jak smile.gif

Napisano

sprawdzanie spalania wg wskazówki poziomu paliwa jest niewiarygodne. Zatankuj do pełna przejedź ze 300 km i dolej do pełna to będziesz miał wiarygodny wynik. wink.gif

Napisano

> sonda lambda mówisz.. hmm no to już chyba bez wizyty u elektromechanika się nie obejdzie..

> jutro pojadę do pracy to będę lekko gazem operować i zobaczę ale wątpię że to przez moją ciężką

> nogę - lubię dynamiczną jazdę i nie żałuję uniakowi docisnąć ale to i tak zamykało się w 9l na

> 100km a teraz to tragedia

Chciałbym widzieć tą dynamiczna jazdę, jak 1,4 ma palić 9 litrów na setkę rotfl.gif - sorry, ale dynamiczna jazda - to zapytaj Glacy jak wygląda grinser006.gif, a wracając do meritum - możesz mieć niekoniecznie trafiona sonde, ale zwarcie na przewodzie sygnałowym i komp ustawia się w tryb awaryjny, lub totalnie głupieje.

Zobacz we wsteczne lustro, czy jak depniesz - ale tak konkretnie- czy auto nie zostawia za sobą CZARNEJ chmury ) -jeśli tak - to sonda, lub to co pisałem - przerabiałem kiedyś 270751858-jezyk.gif

Jest jeszcze inna opcja, lecz mniej prawdopodobna - auto może powoli tracić moc, a Ty tego nie czujesz i więcej dokładasz do pieca - wtedy polecam obejrzeć krzywki wałka rozrządu - też przerabiałem zlosnik.gif

Napisano

> Pomocy!!!

> Jakieś pomysły?

Panie mi 12l to chleje przy kacie...coś za dużo Ci pali...to raczej nie naturalne...

Napisano
  • Autor

muszę sprawdzić każdą opcję. Póki co dziękuję nie mniej jednak tematu jeszcze nie zamykam - dam znać co nawaliło

Napisano

Witam.

Miałem podobny problem jak ty tylko ze na gazie,jak moje autko zawsze paliło 7,5 l/100 km to później zaczął 10l/100 km,okazało się ze był uszkodzony silniczek krokowy po wymianie autko nabrało dawnej mocy i spalanie spadło,już nie muszę tak "dokładać gazu" jak o czyniłem wcześniej.

Napisano

> Witam.

> Miałem podobny problem paliło 7,5 l/100 km to później zaczął 10l/100 km,okazało się ze był uszkodzony silniczek krokowy

> wcześniej.

ale ZTCW krokowiec jest odpowiedzialny za utrzymanie wolnych obrotów... hmm.gif jaki jest zatem jego udział w zwiększonym spalaniu? miałeś wolne obroty na poziomie 2~3 krpm? niewiem.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ale ZTCW krokowiec jest odpowiedzialny za utrzymanie wolnych obrotów... jaki jest zatem jego

> udział w zwiększonym spalaniu? miałeś wolne obroty na poziomie 2~3 krpm?

no właśnie silnik krokowy ma wiele wspólnego - ja już go wymieniłem dawno temu bo przez to samochód miał "zestyk biegu jałowego" i na wyższych obrotach (na które nie bardzo chciał się zbierać bo dawka paliwa była nie odpowiednia) to dopiero paliwa ubywało. Ale teraz to na pewno nie to. Sprawdziłem. Sprawdziłem też wtrysk - jest ok. Wygląda na to że sonda lambda też jest ok bo żadnej chmury czarnego dymu samochód za sobą nie zostawia.

Może to było przez katalizator który się rozpadł w środku? czułem że coś lekko blokuje mi silnik przy ostrym przyspieszaniu, wyciąłem kata i teraz tego nie ma.... Muszę faktycznie zlitrażować teraz autko

Napisano

> ale ZTCW krokowiec jest odpowiedzialny za utrzymanie wolnych obrotów... jaki jest zatem jego

> udział w zwiększonym spalaniu? miałeś wolne obroty na poziomie 2~3 krpm?

Pewnie chodziło mu o krokowca od instalacji LPG, ma za zadanie regulować skład mieszanki w całym zakresie obrotów.

Napisano

Tak chodziło mi o krokowy w LPG,tak jak napisałem dotyczyło to LPG.

Kat rzeczywiście mógł powodować większe spalanie.Daj znać czy spalanie spadło.

Napisano

> Jak już to było powiedziane - sprawdzanie na min. dwóch tankowaniach do pełna, wtedy pomiar będzie

> bardziej miarodajny...

> Nie mniej 12l/100 km w 1.4 benzyna to według mnie dość dużo

wiesz co. mój pali 12,5l/100km jak nie więcej, ale do 100 km/h żeby mnie dogonił to musi być dobre auto. smile.gif

Napisano
  • Autor

A jednak - problemem był katalizator. Nigdy nie przypuszczałem że to ustrojstwo może się w ogóle rozpaść (w środku kruszonka). Teraz silnik jest sprawniejszy i spala mniej. wazniak.gif

(tym razem na 40km jazdy + stanie w korkach łyknął ok. 3l benzyny a więc jakieś 7,5l na 100km) moim zdaniem ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> a wymieniles go czy wspawałeś rurke?

rurkę 2"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.