Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mapa do oceny - stag

Featured Replies

Napisano

Moja pierwsza kalibracja. Generalnie auto jeździ ok. Dobrze to wygląda? Czy trzeba nanieść istotne poprawki? Pacjent Lanos 1.5 16V, stag 300, szare valteki.

3005w.th.png

Napisano

> Moja pierwsza kalibracja. Generalnie auto jeździ ok. Dobrze to wygląda? Czy trzeba nanieść istotne

> poprawki? Pacjent Lanos 1.5 16V, stag 300, szare valteki.

Nie jestem gazownikiem ani też żadnym guru ale na tyle na ile już zdążyłem się pobawić strojeniem sekwencji to mam pytanie na pytanie... czy można oceniać czyjeś mapy???

Czy można w ogóle oceniać same mapy?

Przecież wszystko wychodzi na drodze dopiero. Jakby mieć AFR, EGT i jechać to można powiedzieć czy mapa jest ok czy nie a tak po "obrazku" to jaki to sens ma? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się że można ocenić, przynajmniej często czytam podobne tematy na tym forum smile.gif

Robiłem to pierwszy raz, chciałbym posłuchać bardziej doświadczonych użytkowników, czy wygląda to ok.

Napisano

> Wydaje mi się że można ocenić, przynajmniej często czytam podobne tematy na tym forum

No właśnie - ja też czytałem... ale to jeszcze nie znaczy, że to ma sens grinser006.gif

> Robiłem to pierwszy raz, chciałbym posłuchać bardziej doświadczonych użytkowników, czy wygląda to

> ok.

No posłuchajmy cool.gif

Napisano

>Dobrze to wygląda?

Mapy zbierałeś na takiej samej trasie dla obu paliw?

>Czy trzeba nanieść istotne

> poprawki?

Jakoś bardzo istotne to może nie, bo piszesz, że auto jeździ ok, ale to i owo można na pewno dopieścić.

Masz trochę za wysokie ciśnienie na reduktorze. Powinno być około 1 bara, to po pierwsze.

A po drugie to dla pełni obrazu mógłbyś dodać jeszcze zrzut ekranu z odchyłką.

Mnożnik zwiększasz tam, gdzie linia zielona jest na prawo od niebieskiej - bazowej i vice versa.

Napisano

Dobrze to wygląda?

O ile kalibracja jest OK to problemy widać niestety gołym okiem. Bardzo krótkie czasy wtrysku (półsekwencja) i szare valteki ... Gazownik ratował się widać małymi dyszami i dużym mnożnikiem - żeby to jako tako chodziło. Tak naprawdę , to tak dobranej instalacji nigdy dobrze się nie wyreguluje - tak aby sonda pracowała w całym zakresie. Poza tym trwałość Valteków będzie pewnie max 15 - 20 kkm.

Pozdr

Napisano
  • Autor

Mapy zbierałem na różnych trasach. Jak rozumiem chodzi o to żeby linia gazu i benzyny były ze sobą pokryte jak najbardziej?

A co do samego sprzętu, to gazownik popełnił kilka błędów przy montażu i doborze części, ale nie zamierzam nic zmieniać. Bo gdzie wtedy ta oszczędność. Auto jeździ spoko, nie czuję różnicy między gazem , a benzyną.

Napisano

> Mapy zbierałem na różnych trasach. Jak rozumiem chodzi o to żeby linia gazu i benzyny były ze sobą

> pokryte jak najbardziej?

O to chodzi.

> A co do samego sprzętu, to gazownik popełnił kilka błędów przy montażu i doborze części, ale nie

> zamierzam nic zmieniać.

Dlatego idzie się do takiego, co może weźmie trochę więcej, ale nie popełnia błędów typu czerwony waldek do Lanosa.

>Bo gdzie wtedy ta oszczędność.

Wszystko zależy, jak cenisz swój czas spędzony na zabawach z regulacją.

>Auto jeździ spoko, nie czuję różnicy

> między gazem , a benzyną.

Jeśli tak jest, to może nie ma co za bardzo grzebać?

Napisano
  • Autor

> Dlatego idzie się do takiego, co może weźmie trochę więcej, ale nie popełnia błędów typu czerwony

> waldek do Lanosa.

Heh, jak zakładałem instalacje to nie wiedziałem że to robi jakąś różnice smile.gif Dowiedziałem się po fakcie heh

Napisano

> Moja pierwsza kalibracja. Generalnie auto jeździ ok. Dobrze to wygląda? Czy trzeba nanieść istotne

> poprawki? Pacjent Lanos 1.5 16V, stag 300, szare valteki.

jakiej średnicy są dysze ?

ja bym na początku zmniejszył ciśnienie na parowniku, do 1 - 1,05.

i dał dysze o 0,1-0,2 mm większe.

na początek 0,1mm większe i kalibracja co by trochę linie mnożnika opuścić.

a jeżeli nie chcesz się w to bawić, to podnieś trochę linię mnożnika na końcu.

Napisano

> jakiej średnicy są dysze ?

> ja bym na początku zmniejszył ciśnienie na parowniku, do 1 - 1,05.

> i dał dysze o 0,1-0,2 mm większe.

> na początek 0,1mm większe i kalibracja co by trochę linie mnożnika opuścić.

> a jeżeli nie chcesz się w to bawić, to podnieś trochę linię mnożnika na końcu.

też mu tak chciałem doradzić, żeby mnożnik opuścić, ale zastanawiam się, czy mu listwa obsłuży takie krótkie czasy wtrysków (bo wzorowo by było jakby zjechał przy 7.5ms do mnożnika 1)

Napisano
  • Autor

> jakiej średnicy są dysze ?

> ja bym na początku zmniejszył ciśnienie na parowniku, do 1 - 1,05.

> i dał dysze o 0,1-0,2 mm większe.

> na początek 0,1mm większe i kalibracja co by trochę linie mnożnika opuścić.

> a jeżeli nie chcesz się w to bawić, to podnieś trochę linię mnożnika na końcu.

Nie mam pojęcia nic o dyszach szczerze mówiąc smile.gif. Zostawię jak jest, jeżeli spalanie wróci do normy. albo zrobię drobną korektę mnożnika, dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> A co do samego sprzętu, to gazownik popełnił kilka błędów przy montażu i doborze części, ale nie

> zamierzam nic zmieniać. Bo gdzie wtedy ta oszczędność.

Tak przy okazji, jest to wspaniały przykład skąd się biorą opinie, że gaz niszczy silnik 270751858-jezyk.gif Ta wypowiedź powinna być cytowana za każdym razem gdy pojawia się dyskusja o przerabianiu aut na gaz.

Napisano
  • Autor

> Tak przy okazji, jest to wspaniały przykład skąd się biorą opinie, że gaz niszczy silnik Ta

> wypowiedź powinna być cytowana za każdym razem gdy pojawia się dyskusja o przerabianiu aut na

> gaz.

Ale ja nie uważam że gaz niszczy silnik.

Chociaż rzeczywiście gdybym sam się nie zajął instalacją i żył dalej w nieświadomości, to mógłbym odnieść takie wrażenie... smile.gif

Napisano

> Tak przy okazji, jest to wspaniały przykład skąd się biorą opinie, że gaz niszczy silnik Ta

> wypowiedź powinna być cytowana za każdym razem gdy pojawia się dyskusja o przerabianiu aut na

> gaz.

Nie, to jest klasyczny przykład skąd się biorą opinie że stag to zła instalacja :D,a najczęściej piszą to ludzie którzy z założenia rozróżniają sterownik i każdy z pojedynczych elementów instalacji, lecz kiedy przyjdzie się coś konkretnego powiedzieć to wrzucają wszystko do jednego wora(przy czym hajendowe instalacje jak wypuszczą bubla w stylu light to następuje usprawiedliwienie że to "tylko badziewne wtryskiwacze") cfaniaczek.gif

Napisano

> Moja pierwsza kalibracja. Generalnie auto jeździ ok. Dobrze to wygląda? Czy trzeba nanieść istotne poprawki? Pacjent Lanos 1.5 16V, stag 300, szare valteki.

Też jestem zdania że jeżeli autko pracuje poprawnie na takich ustawieniach to nie warto kruszyć kopii o szczegóły. W puntku, na początku miałem czasy ok. 2x tego co na benzynie i wszystko działało znakomicie. Dla świętego spokoju rozwierciłem dysze, ale żadnej różnicy nie zauważyłem, poza tym, że wtryski jakby głośniej pracowały przy krótszych czasach wtrysku.

Przyczyną dla której warto rozwiercić dysze jest zapętlanie wtrysków. Jeżeli nie ma zapętlania, to ja bym nie ruszał dysz.

No i niestety utwierdzam się w przekonaniu, że stag4 lub 300+ to minimum jeżeli chodzi o autka, w których jest wtrysk fullgroup lub półsekwencja. Inne rozwiązanie to szybkie wtryski, ale jest ono droższe w zakupie.

Widziałem jak stag4 pracuje w autku z pełną sekwencją ustawiony na półsekwencję - czasy wtrysków lpg 2x w stosunku do noPb, ale za to bardziej dokładne dawkowanie paliwa ...

Poza tym wtryski rzadziej się otwierają, więc dłużej pożyją smile.gif

Napisano

> Ale ja nie uważam że gaz niszczy silnik.

To tak samo jak ja. Silnik niszczy zakładanie kiepskich (bo najtańszych) komponentów i partacki (bo najtańszy) montaż. Potem dochodzi jeszcze byle jakie (bo jak najtańsze) serwisowanie.

Quote:

A co do samego sprzętu, to gazownik popełnił kilka błędów przy montażu i doborze części, ale nie zamierzam nic zmieniać. Bo gdzie wtedy ta oszczędność.

Quote:

Chociaż rzeczywiście gdybym sam się nie zajął instalacją i żył dalej w nieświadomości, to mógłbym odnieść takie wrażenie...

Mozna by podyskutować ale nie wiem którą wersję ostatecznie przyjmiesz

Napisano
  • Autor

> Mozna by podyskutować ale nie wiem którą wersję ostatecznie przyjmiesz

Tzn. kilka rzeczy już poprawiłem, tak że auto jeździ jakoś normalnie, nie gaśnie, nie falują obroty itp.

Napisano

> No właśnie - ja też czytałem... ale to jeszcze nie znaczy, że to ma sens

> No posłuchajmy

Mapy są dobre do wstępnego ustawiania. Potem najlepiej dostroić przełączając benzyna / gaz przy stałym obciążeniu i tak korygować mnożnikiem, żeby nie było różnicy czasu wtrysku benzyny podczas przełączania.

Napisano

> Tzn. kilka rzeczy już poprawiłem, tak że auto jeździ jakoś normalnie, nie gaśnie, nie falują obroty

> itp.

Przy takim mnożniku zapętli się powyżej 5400 rpm, no chyba, że ustawisz na tych obrotach próg przełączania na benzynę. Warto powiększyć dysze o 0.1 mm

Ustaw mnożnik na 0 dla czasów benzyny poniżej 1.4 ms.

Jeśli odłączysz EGR, możesz wyzerować do 1.8 ms.

Stag 300+ lub Stag-4 umożliwił by lepszą pracę instalacji na waltekach przez spowalnianie pracy wtrysków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.