Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - problem

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie dot. klimatyzacji. W zauważyłem ostatnio że klimatyzacja nie chłodzi za mocno ( nie za zimne powietrze z kratek nawiewu ). Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie "Nabijanie klimatyzacji samochodowych" Pojechałem do "fachowca" który wypuścił stary czynnik chłodzący i nabił 500 g nowego czynnik r134. Wykonał to przy pomocy sprężarki butki z czynnikiem i manometrów ( nie posiadał urządzenia typowego do obsługi klimatyzacji ) Zapytałem czy podał również olej do sprężarki on stwierdził ze olej w sprężarce pozostał stary a do tego on kupuje czynnik chłodzący wymieszany razem z olejem. I że wszystko będzie działało OK i że nic sie nie stanie złego z kompresorem i że ma smarowanie. Mam pytanie czy faktycznie po spuszczeniu czynnika zostaje olej w sprężarce ?

Napisano

> Mam pytanie dot. klimatyzacji. W zauważyłem ostatnio że klimatyzacja nie chłodzi za mocno ( nie za

> zimne powietrze z kratek nawiewu ). Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie "Nabijanie klimatyzacji

> samochodowych" Pojechałem do "fachowca" który wypuścił stary czynnik chłodzący i nabił 500 g

> nowego czynnik r134. Wykonał to przy pomocy sprężarki butki z czynnikiem i manometrów ( nie

> posiadał urządzenia typowego do obsługi klimatyzacji ) Zapytałem czy podał również olej do

> sprężarki on stwierdził ze olej w sprężarce pozostał stary a do tego on kupuje czynnik

> chłodzący wymieszany razem z olejem. I że wszystko będzie działało OK i że nic sie nie stanie

> złego z kompresorem i że ma smarowanie. Mam pytanie czy faktycznie po spuszczeniu czynnika

> zostaje olej w sprężarce ?

Tak zawsze jakas ilosc zostaje oleju z sprezarce,ale powinien dopuscic oleju przy nabijaniu.

W mojej karierze w ASO nie spotkalem sie jeszcze aby czynnik przywozony w butli byl juz wymieszany z olejem,tym bardziej ze do kazdego ukladu stosuje sie rozne ilosci czynnika i oleju.

Napisano
  • Autor

Mam pytanie czy po wypuszczeniu w powietrze czynnika olej w kompresorze zostaje ?

Pomorze ktoś w tym temacie ?

Napisano

> W/g mojej wiedzy olej i czynnik są osobno.Chyba,że jestem w błędzie.

A ja zawsze kupowałem już wymieszane. W jednej butelce było wszystko - czynnik, olej, środek do komserwowania uszczelek i barwnik swiecacy w UV.

Napisano
  • Autor

> A ja zawsze kupowałem już wymieszane. W jednej butelce było wszystko - czynnik, olej, środek do

> komserwowania uszczelek i barwnik swiecacy w UV.

Chyba w butli ??

Napisano

> Pojechałem do "fachowca" który wypuścił stary czynnik chłodzący

Jak się do tego zabierał to trzeba było już uciekać.

Ewidentnie brak sprzętu - czynnik trzeba odessać (do końca), wytworzyć podciśnienie w układzie, żeby sprawdzić szczelność i osuszyć, zważyć i przefiltrować odessany czynnik, dorzucić brakująca ilość i dopiero nabić + nowy olej.

Oleju trochę na pewno zostało - ale przechodzonego. Powinien być nowy. Jeszcze pytanie, czy skoro to taki amator, to czy właściwą ilość czynnika nabił.

Napisano
  • Autor

> Jak się do tego zabierał to trzeba było już uciekać.

> Ewidentnie brak sprzętu - czynnik trzeba odessać (do końca), wytworzyć podciśnienie w układzie,

> żeby sprawdzić szczelność i osuszyć, zważyć i przefiltrować odessany czynnik, dorzucić

> brakująca ilość i dopiero nabić + nowy olej.

> Oleju trochę na pewno zostało - ale przechodzonego. Powinien być nowy. Jeszcze pytanie, czy skoro

> to taki amator, to czy właściwą ilość czynnika nabił.

Podałem mu z instrukcji obsługi ze wchodzi 500 g (+- 20g) czynnika więc chyba nabił...

Napisano

> Pomorze ktoś w tym temacie ?

Pomorze jest chyba gdzieś w okolicach "moŻa" a może morza?Kto pomoże?

Napisano

> I że wszystko będzie działało OK i że nic sie nie stanie

> złego z kompresorem i że ma smarowanie.

Ale za to pan był dobry, bo był dobry i tani...

A potem płacz i zgrzytanie pochwy, że (penis) strzelił sprężarkę i parę koła w plecy i "jaki oni teraz (penisowe) te samochody robią, śfagier to miał meśka W123 i tylko od czasu do czasu wymieniał drut, którym był powiązany"....

Napisano

> który wypuścił stary czynnik chłodzący

Pewnie do atmosfery? Powinieneś nasłać na niego Policję, bo to nie jest dozwolone...

Napisano

> Mam pytanie dot. klimatyzacji. W zauważyłem ostatnio że klimatyzacja nie chłodzi za mocno ( nie za

> zimne powietrze z kratek nawiewu ). Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie "Nabijanie klimatyzacji

> samochodowych" Pojechałem do "fachowca" który wypuścił stary czynnik chłodzący i nabił 500 g

> nowego czynnik r134. Wykonał to przy pomocy sprężarki butki z czynnikiem i manometrów ( nie

> posiadał urządzenia typowego do obsługi klimatyzacji ) Zapytałem czy podał również olej do

> sprężarki on stwierdził ze olej w sprężarce pozostał stary a do tego on kupuje czynnik

> chłodzący wymieszany razem z olejem. I że wszystko będzie działało OK i że nic sie nie stanie

> złego z kompresorem i że ma smarowanie. Mam pytanie czy faktycznie po spuszczeniu czynnika

> zostaje olej w sprężarce ?

Olej nie jest razem z czynnikiem w butli waytogo.gif dodaje sie go osobno ,razem może byc barwnik z olejem waytogo.gif

wypuszczając czynnik w atmosfere wypuścił tez troche oleju ile? tego to nikt nie wie zlosnik.gif

Miej nadzieje ze faktycznie zostało go w układzie sporo bo fabrycznie jest zalewana sprężarka a potem olej rozchodzi sie po całym układzie ale faktycznie najwięcej jest go w sprężarce . Ja za każdym razem dobijam 25-30ml oleju waytogo.gif

A to fotka z dziś

285048949-85.jpg

auto 4 latka i ok 40tys przelotu zlosnik.gif

generalnie brak odpowiedniego smarowania spowodowana brakiem czynnika i oleju waytogo.gif

post-36527-14352513006301_thumb.jpg

Napisano

No dobra. A jak gosc ma maszynę odsysa,sprawdza szczelnosc i nabija nowy z barwnikiem to powinien sprawdzic olej ile go jest?Nie znam się ale zawsze nabija co rok ,ale o oleju czy sprawdzeniu nic nie gada.

Napisano

> Naprawdę?

Wiesz znam wielu warsztatowców robiacych klime i jakos nikt sie w to nie bawi grinser006.gif

Ale fakt zapomniałem ze u was jest wszystko zlosnik.gif

Napisano

> No dobra. A jak gosc ma maszynę odsysa,sprawdza szczelnosc i nabija nowy z barwnikiem to powinien

> sprawdzic olej ile go jest?Nie znam się ale zawsze nabija co rok ,ale o oleju czy sprawdzeniu

> nic nie gada.

Maszynka nigdy nie wyssie całego oleju waytogo.gif i po fabryce ciężko ocenic ilośc tego oleju a już tym bardziej gdy nie znamy przeszłości auta . Dlatego stosuje sie zasade dodawania oleju przy "obsłudze " czyli to co wyssało + bonusik ,chyba ze wyminiamy jakies elementy to na każdy dodajemy odpowiednią ilośc waytogo.gif

Inna sytuacja gdy stanie sie tak jak na foto zlosnik.gif wtedy układ jest płukany i dostaje cały nowy olej waytogo.gif

Napisano

> Wiesz znam wielu warsztatowców robiacych klime i jakos nikt sie w to nie bawi

Bo taniej jest kupować osobno R-134a i olej.

Napisano

> Bo taniej jest kupować osobno R-134a i olej.

Biorąc pod uwage że wiekszość sprzętów jest przystosowana do dozowania oleju i barwnika osobno to spewnością musisz mieć racje

Napisano

Cześć. od jakiegoś czasu zauwazyłem ze smierdzi mi z nawiewów takim kurzem ,starym dywanem .filtr był przybrudzony ,troche zakurzony o d tamtego roku.Dzis go wywaliłem i problem nadal jest czuc ten zapach.Aha czy kabinowy ma cos wspólnego z klimą ,niedługo jade na sprawdzenie lub nabicie.

Napisano

filtr kabinowy to filtr z klimy

a jeśli czuć dziwny zapach z nawiewów to trzeba odgrzybić lub wyozonawać układ

Napisano

> filtr kabinowy to filtr z klimy

> a jeśli czuć dziwny zapach z nawiewów to trzeba odgrzybić lub wyozonawać układ

W jego przypadku wymiana filtra i dobra pianka na parownik waytogo.gif

Napisano

> W jego przypadku wymiana filtra i dobra pianka na parownik

Pianka wg mnie nadaje się tylko do kanałów wentylacyjnych - jest zbyt gęsta i nie przenika przez raszki parownika.

Napisano

> Pianka wg mnie nadaje się tylko do kanałów wentylacyjnych

Szczególnie to klimatyzacji automatycznej i aut, gdzie różnoraka elektronika umieszczona jest pod kanałami wentylacyjnymi no.gif

Większość ASO zabrania lania pianki w kanały wentylacyjne nono.gif

Napisano

> Większość ASO zabrania lania pianki w kanały wentylacyjne

a na co zezwalaja?

Napisano

> a na co zezwalaja?

Na aplikację pianki przez odpływ parownika.

Napisano

> Pianka wg mnie nadaje się tylko do kanałów wentylacyjnych - jest zbyt gęsta i nie przenika przez

> raszki parownika.

Tylko to na parowniku zbierają się bakterie, a nie w plastikowych przewodach wentylacyjnych.

Tam zazwyczaj jest sucho.

Napisano

> Większość ASO zabrania lania pianki w kanały wentylacyjne

Bo to jest kompletnie bez sensu waytogo.gif

Napisano

> Pianka wg mnie nadaje się tylko do kanałów wentylacyjnych - jest zbyt gęsta i nie przenika przez

> raszki parownika.

Bardzo dobrze napisałes zlosnik.gif "według ciebie" Tak jak ci juz sienolot napisał bakterie sa na parowniku i prawidłowo trzeba sie do niego poprostu dostac jak najbliżej . Ja nigdy nie wprowadzałem pianki przez odpływ bo nie zawsze zrobi sie to tak jak być powinno ,wole rozebrać wnetrze i już grinser006.gif no i sprawdzona pianka a nie byle tańsza waytogo.gif a kanały bedą czyste jak sie sprząta w aucie zlosnik.gif

Napisano

> Na aplikację pianki przez odpływ parownika.

To popytaj chłopaków z ASO ile maja pianki na sprzedaż rotfl.gifrotfl.gif i będziesz wiedział gdzie ja aplikuja waytogo.gif

troche w kanał byleby pachniało waytogo.gif

Napisano

Miałem rzekomo dobrą piankę i dozowałem bezpośrednio na parownik; w hr-v dojście jest banalne. I co ? Pupa ! Jak mam wybór - biorę Wurth'a w płynie.

Napisano

> Miałem rzekomo dobrą piankę i dozowałem bezpośrednio na parownik; w hr-v dojście jest banalne. I co

> ? Pupa ! Jak mam wybór - biorę Wurth'a w płynie.

Czyli rozumiem ze była to TA pianka ? bo osobiście uznaje tylko dwie dobre pianki .

Napisano

> Czyli rozumiem ze była to TA pianka ? bo osobiście uznaje tylko dwie dobre pianki .

Warto jeszcze dodać, że w różnych autach w różny sposób postępuje zjawisko rozmnażania się bakterii na parowniku.

Jeżeli auto ma bardzo dobre odprowadzenie skroplin, to parownik czyści się naprawdę sporadycznie, a ja do tego celu stosuję zwykły płyn na pleśń bez zawartości chloru (taki na ściany).

Czasami pianka, nie jest potrzebna wink.gif

Napisano

> Warto jeszcze dodać, że w różnych autach w różny sposób postępuje zjawisko rozmnażania się bakterii

> na parowniku.

> Jeżeli auto ma bardzo dobre odprowadzenie skroplin, to parownik czyści się naprawdę sporadycznie, a

> ja do tego celu stosuję zwykły płyn na pleśń bez zawartości chloru (taki na ściany).

> Czasami pianka, nie jest potrzebna

No mi byłoby cięzko wytłumaczyć klientowi że

spryskałem mu płynem na pleśn do ścian zlosnik.gif ale ciekawe jaka miał by mine hehe.gif

Napisano

> No mi byłoby cięzko wytłumaczyć klientowi że

> spryskałem mu płynem na pleśn do ścian ale ciekawe jaka miał by mine

Bo klienci lubią widzieć kolorowe "profesjonalne" opakowania zlosnik.gif

Ja leję to co najtańsze, bo efekt ten sam wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.