Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie przód - coś trzyma

Featured Replies

Napisano

Witajcie Panowie Centomaniacy wink.gif

Mam problem z przednim zawieszeniem otóż:

mam skrócone amory + springi -70 cięte o jeden zwój czyli -80 ( dziękuje wszystkim za uwagi, że tego się nie robi, że autko mi się rozjedzie, że woda mi się przegotuje, że naleśniki przypalą się ), ale auto siedzi tak samo jak na -70. Coś trzyma jak naciśniemy przód to nic zero "wgniotu". Bałwanka mam jednego, obudowę tłoczyska mam skróconą, więc co może trzyma??? ( pytam, ponieważ dziś niedziela więc do kanału wchodzić niet )

Napisano

a ty jeszcze masz jakiś skok tego amora?? może siedzi już maksymalnie.

Napisano
  • Autor

Skok jeszcze jest pewnie - skrócony było 8 cm

Napisano

moze sprobuj bez tego bałwanka. Wywal wsio.

Napisano

> Witajcie Panowie Centomaniacy

> Mam problem z przednim zawieszeniem otóż:

> mam skrócone amory + springi -70 cięte o jeden zwój czyli -80 ( dziękuje wszystkim za uwagi, że

> tego się nie robi, że autko mi się rozjedzie, że woda mi się przegotuje, że naleśniki przypalą

> się ), ale auto siedzi tak samo jak na -70. Coś trzyma jak naciśniemy przód to nic zero

> "wgniotu". Bałwanka mam jednego, obudowę tłoczyska mam skróconą, więc co może trzyma??? (

> pytam, ponieważ dziś niedziela więc do kanału wchodzić niet )

podnioslbym auto lekko do gory, skrecil kola, opuszczal lewarek i obserwowal na czym sie blokuje.

Napisano

> "wgniotu". Bałwanka mam jednego, obudowę tłoczyska mam skróconą, więc co może trzyma??? (

drążek kierowniczy opiera się o budę... ?

Napisano
  • Autor

Quote:

> drążek kierowniczy opiera się o budę... ?

Przyciera przy maxymalnym skręcie niekiedy haczy

Napisano

> drążek kierowniczy opiera się o budę... ?

a moze stabilizatos opiera sie o bude?? przy moich ciachanych springach tak wlasnie jest :/

Napisano

> Quote:

> Przyciera przy maxymalnym skręcie niekiedy haczy

to to zrób, bo dobra dziura, podbicie cokolwiek i zostaniesz tylko i wylacznie z jedną pozycją do jazdy czyli jak "dzik w sosne" grinser006.gif

Napisano

> Przyciera przy maxymalnym skręcie niekiedy haczy

Kurde u mnie jest to samo a mam springi pospring-a -70 i skrócone amory i wydaje mi się, że też coś wysoko siedzi. Jak można sobie poradzić z tymi haczącymi końcówkami?

Napisano
  • Autor

Stabilizatora nie mam smile.gif

Dzisiaj obadałem sytuację otóż:

- wyciąłem bałwanka ostatniego - autko spadło o 3mm ŁAŁ szał pał nie wiedziałem jak opanować radość

Nic o nic nie haczy ani nic z tych rzeczy po prostu spring jest za długi a autko za lekkie. Podnoszę auto na lewarku po drugiej stronie przód siada elemagancko - czyli ogólnie winna sprężyn - ciach ciach będzie

Napisano

> Witajcie Panowie Centomaniacy

> Mam problem z przednim zawieszeniem otóż:

> mam skrócone amory + springi -70 cięte o jeden zwój czyli -80 ( dziękuje wszystkim za uwagi, że

> tego się nie robi, że autko mi się rozjedzie, że woda mi się przegotuje, że naleśniki przypalą

> się ), ale auto siedzi tak samo jak na -70. Coś trzyma jak naciśniemy przód to nic zero

Odkręcasz 7 śrub od błotnika, ściągasz błotnik i masz wszystko czarno na białym :D

Napisano
  • Autor

FK

Dziś wyjąłem całą kolumnę i paczę i co widzę - nic

Tzn.

Amor trzyma springa - czyli jest ok. Postanowiłem ciachnąć jeszcze jeden zwój -90 się zrobiło i pupa, poskręcane wszystko i autko nie chce zejść niżej - sprężyna ściśnięta , amortyzacja jest nic o nic nie uderza na górze

wahacz nie wadzi o budę

drążek nie wadzi o budę

co może być??

Napisano

> FK

> Dziś wyjąłem całą kolumnę i paczę i co widzę - nic

> Tzn.

> Amor trzyma springa - czyli jest ok. Postanowiłem ciachnąć jeszcze jeden zwój -90 się zrobiło i

> pupa, poskręcane wszystko i autko nie chce zejść niżej - sprężyna ściśnięta , amortyzacja jest

> nic o nic nie uderza na górze

> wahacz nie wadzi o budę

> drążek nie wadzi o budę

> co może być??

a jaki amor? może nowa gazówka + lekki silnik = auto siedzi na samym amortyzatorze. Ja mam fk-70 + pzm1 i przy kole 175/50/13 opona jest 1,5cm od nadkola

Napisano
  • Autor

Na dziś skończyłem.

Nowy olej + 0,9

Miałem właśnie pisać. Jestem pewien, że przyczyną jest "lekki" przód gdyż jeśli podniesiemy prawy tył to lewy przód pięknie siedzi. Obejrzałem wszystko dokładnie w kanale nic nie wadzi oczywiście trzeba przeszlifować dwa miejsca, ale akurat z tym się liczyłem. Jutro dokonam ostatecznego testu - posadzę autko na samym amorze i wtedy się sprawa wyjaśni

CiO

Wydaje mi się, że na samym amorze nie siedzi, ponieważ sprężyna jest ściśnięta i przy "wgniataniu" przodu sprżyna pracuje więc wykluczam to, że siedzi na samym amorze - jutro będzie wszystko wiadomo wink.gif

Napisano

> Na dziś skończyłem.

> Nowy olej + 0,9

> Miałem właśnie pisać. Jestem pewien, że przyczyną jest "lekki" przód gdyż jeśli podniesiemy prawy

> tył to lewy przód pięknie siedzi. Obejrzałem wszystko dokładnie w kanale nic nie wadzi

> oczywiście trzeba przeszlifować dwa miejsca, ale akurat z tym się liczyłem. Jutro dokonam

> ostatecznego testu - posadzę autko na samym amorze i wtedy się sprawa wyjaśni

> CiO

> Wydaje mi się, że na samym amorze nie siedzi, ponieważ sprężyna jest ściśnięta i przy "wgniataniu"

> przodu sprżyna pracuje więc wykluczam to, że siedzi na samym amorze - jutro będzie wszystko

> wiadomo

może źle sie wysłowiłem - chodziło to to ze amortyzator trzyma sprężyne, Jak będziesz miał na wieszchu amora to zobaczy czy jak wciśniesz sztyft to on sam wychodzi (jeśli sam wychodzi to jest gazowy i musi troszke trzymać wyżej spręzyne)

Napisano

> (jeśli sam wychodzi to

> jest gazowy i musi troszke trzymać wyżej spręzyne)

Niekoniecznie - niektóre olejowe też wypychają tłoczysko do końca na wyjętym amorze (właściwie całkiem sporo a nie niektóre), ale ta siła jest tak mała że ciężar samochodu ją bezproblemowo powinien pokonać.

Jak uważasz że jest przód lekki (co wydaje mi się być bardzo prawdopodobną przyczyną) to nic tylko się cieszyć z małego ciężaru auta grinser006.gif Im lżejsze tym lepsze ok.gif

Napisano
  • Autor

No tak ja rozumiem, ale z drugiej strony jak mam przyciętą sprężynę - to co ma trzymać?? Powinien się poddać czy nie???

i teraz pytanie:

Czy ciąć dalej??? Czy jeśli utnę kolejny zwój czy autko siądzie niżej czy nie??

Napisano

Wedłum mnie powinno siąść (Chyba że amor jest jakiś kamień i tak mocno wypycha tłoczysko - ale jeszcze się z takim nie spotkałem) - ale ja bym nie ryzykował takich akcji... Tzn chodzi mi o to że jak McPherson jest wyjęty z samochodu to wg mnie jedynym sensownym rozwiązaniem jest złożenie go tak, żeby sprężyna siedziała w nim nieruchomo - bo jak będzie luźna to pomimo tego że samochód dobrze siądzie i będzie spoko wyglądał, to podczas jazdy (jakieś podbicia, nachyły, wyskoki itp) może się obracać i przesuwać - nie jest to według mnie zabardzo bezpieczne.... Ja bym tak napewno nie robił - chyba że samochód służy tylko do bardzo spokojnej jazdy to wtedy OK cool.gif

Napisano

co do spring to jest cięta FK, a amor to.. ?

może masz okazje sprawdzić ten setup w jakimś 1.1 lub 1.2?

wtedy okaże się czy teoria ciężkości jest prawda wink.gif

i przepraszam za OT, ale Majster możesz mi odpisać na priva? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Amor to utwardzany i skracany GT Cupline - ale charakterystyki żel betonu.

Patem na sprężynę to heftnięcie jej na amorze

Napisano

no to powinno być nisko, skoro skok jeszcze został..

kurde nie wiem.. hmm.gif masz opcje montażu u jakiegoś centomaniaka tego zestawu? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

właśnie nie - jestem sam w okolicy jak jeszcze ciachnę o jeden zwój to będzie spring do wyrzucenia jak pójdzie coś nie tak

sprawdzę jutro na samym amorze wink.gif

dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem

Napisano
  • Autor

Dziś wszystko zostało wyjaśnione wink.gif

Tak jak większość podejrzewała - za lekki autko i za twarda sprężyna, w ostateczności pozostaje przy takim setup-ie:

img00553201106081929.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.