Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar prędkości....

Featured Replies

Napisano

witam,

na wstępie pragnę powiedzieć, że żalu wielkiego nie mam, mandat przyjąłem, Policję nadal lubię.

a co mnie dzisiaj spotkało: ano zmierzyli mi prędkość videorejestratorem zamontowanym w vectrze C. mandat przyjąłem grzecznie, wcześniej również grzecznie porozmawialiśmy, że 13 letnia Nubira1 1.6litra w dodatku na gazie i z włączoną klimą tyle nie pójdzie. (ci co mieli takie auto to wiedzą). nawet prawie policjant siedział w moim aucie, żeby sprawdzić. niestety do tego nie doszło. bo się wycofali.

tylko, że zmierzyli mi 150km/h, a licznik pokazywał mi między 110-120km/h. oponki jak trzeba. felgi jak trzeba. obroty na 5 biegu były w przedziale 2500-3000 obr/min. Bo zawsze tak w trasie jeżdżę. a prędkość dopuszczalna na tym odcinku to 100km/h.

zresztą bardziej silnika nie da się kręcić bo niemiłosiernie głośno w aucie się robi, a 3.5latek spał z tyłu w foteliku. więc wszystko jak najbardziej w normie było.

tylko skąd ta różnica? czy ktoś się z tym spotkał.

dla wszystkich którzy będą sugerować kłamstwo z mojej strony, proszę odpuście, bo naprawdę tyle jechałem. nawet nie będę dyskutował z takimi adwersarzami.

pozd

edyta: dodam tylko że z rodziną z przejażdżki wracałem, a nie z wyścigów smile.gif

Napisano

wystarczy, ze nie utrzymaja rownego odstepu podczas pomiaru i taki wynik gotowy

ps - w sumie sie Tobie troche dziwie, ze przyjales mandat skoro wiesz, ze to realnie niemozliwe aby Twoje auto osiagnelo taka predkosc

Napisano
  • Autor

> wystarczy,z e nie utrzymaja rownego odstepu podczas pomiaru i taki wynik gotowy

no dobrze, ale co im mówi że odległość jest dobra, nie zmienia się?

bo na oko to chyba nie robią, bo w każdym sądzie można wygrać.

pozd

Napisano

zadam Ci jedno zajebiście ważne pytanie...

gdzie zostało wyświetlone owe zmierzone 150km/h?

Środkowa część wyświetlacza (prędkość się nie zmieniała) czy po prawej stronie i wyświetlana prędkość była "w czasie rzeczywistym" do nagrania?

Napisano
  • Autor

> wystarczy, ze nie utrzymaja rownego odstepu podczas pomiaru i taki wynik gotowy

> ps - w sumie sie Tobie troche dziwie, ze przyjales mandat skoro wiesz, ze to realnie niemozliwe aby

> Twoje auto osiagnelo taka predkosc

a myślisz, że sąd da Mi wiarę, czy jednak 2 funkcjonariuszom na służbie.

a ekspertyzy, jak ktoś będzie bardzo chciał, to 150 wykażą chociażby miało silnik z auta wyrwać to wykręcą.

frown.gif

Napisano
  • Autor

> zadam Ci jedno zajebiście ważne pytanie...

> gdzie zostało wyświetlone owe zmierzone 150km/h?

> Środkowa część wyświetlacza (prędkość się nie zmieniała) czy po prawej stronie i wyświetlana

> prędkość była "w czasie rzeczywistym" do nagrania?

nie wiem dlaczego pytasz. prędkość była na środku ekranu. na obrazku ja i samochód obok.

pozd

Napisano

> no dobrze, ale co im mówi że odległość jest dobra, nie zmienia się?

> bo na oko to chyba nie robią, bo w każdym sądzie można wygrać.

> pozd

tu juz musza madrzejsze glowy sie wypowiedziec jak to dziala - ja tylko wiem aby nie przyjmowac mandatow z filmikiem gdzie policial.gif dogania mnie podczas pomiaru

Napisano
  • Autor

> tu juz musza madrzejsze glowy sie wypowiedziec jak to dziala - ja tylko wiem aby nie przyjmowac

> mandatow z filmikiem gdzie dogania mnie podczas pomiaru

> 8 pkt za darmo

a skąd mam wiedzieć że mnie doganiają, czy nie? czy jadą równo za mną czy nie? chyba od razu jestem na straconej pozycji?

punkty mi lotto, gorzej z kasą frown.gif

pozd

Napisano

> nie wiem dlaczego pytasz. prędkość była na środku ekranu. na obrazku ja i samochód obok.

> pozd

Bo mnie tak nabrali grinser006.gif

Na środku po pomiarze zostaje wyświetlona prędkość, mi zostało zaprezentowane nagranie z "pomiarem" pokazanym po prawej stronie. Później wyszło że to jest prędkość radiowozu a mnie nie mogli zmierzyć bo hamowałem - polecieli więc w kulki. Ponieważ było to nasze pierwsze spotkanie i było to lata temu, przyjąłem mandat. Dlatego pytam czy nie zostałeś oszukany jak ja.

Napisano

Wideorejestrator pokazuje predkosc pojazdu na ktorym jest zamontowany, aby "oszukac" pomiar nalezy zblizac sie do celu z wieksza niz on predkoscia. Da sie to jednak odkryc, jezeli oni jechali owe 150km/h, a Ty 110km/h to musieli sie dosyc wyraznie szybko zblizac, a co za tym idzie, wielkosc Twojego auta na ich wyswietlaczu rowniez bedzie sie znacznie zwiekszac - wideorejestrator nie ma zbyt mocno zmiennej ogniskowej, nie robi "zooma".

Napisano
  • Autor

> Bo mnie tak nabrali

> Na środku po pomiarze zostaje wyświetlona prędkość, mi zostało zaprezentowane nagranie z "pomiarem"

> pokazanym po prawej stronie. Później wyszło że to jest prędkość radiowozu a mnie nie mogli

> zmierzyć bo hamowałem - polecieli więc w kulki. Ponieważ było to nasze pierwsze spotkanie i

> było to lata temu, przyjąłem mandat. Dlatego pytam czy nie zostałeś oszukany jak ja.

współczuję. mnie chyba zrobili dowrotnie. po prostu mnie doganiali mierząc i pewnie nakręcili mi większą prędkość.

sam nie wiem, wiem tylko że nie jechałem tyle, nawet z tego powodu że z całą rodziną jechałem.

pozd

Napisano

> Wideorejestrator pokazuje predkosc pojazdu na ktorym jest zamontowany, aby "oszukac" pomiar nalezy

> zblizac sie do celu z wieksza niz on predkoscia. Da sie to jednak odkryc, jezeli oni jechali

> owe 150km/h, a Ty 110km/h to musieli sie dosyc wyraznie szybko zblizac, a co za tym idzie,

> wielkosc Twojego auta na ich wyswietlaczu rowniez bedzie sie znacznie zwiekszac -

> wideorejestrator nie ma zbyt mocno zmiennej ogniskowej, nie robi "zooma".

oto mi chodzilo ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wideorejestrator pokazuje predkosc pojazdu na ktorym jest zamontowany, aby "oszukac" pomiar nalezy

> zblizac sie do celu z wieksza niz on predkoscia. Da sie to jednak odkryc, jezeli oni jechali

> owe 150km/h, a Ty 110km/h to musieli sie dosyc wyraznie szybko zblizac, a co za tym idzie,

> wielkosc Twojego auta na ich wyswietlaczu rowniez bedzie sie znacznie zwiekszac -

no tak ale takie czyny chyba nie bardzo licują funkcjonariuszom.

k...a jako że było to pierwszy raz w mojej 10letniej karierze to dałem się wkręcić. bo filmu nie oglądałem, nie pokazali tylko zdjęcie zobaczyłem. to chyba takie frycowe dla mnie.

pozd

Napisano

> no tak ale takie czyny chyba nie bardzo licują funkcjonariuszom.

wszedzie trafiaja sie delikatnie mowiac "czarne owce"

> k...a jako że było to pierwszy raz w mojej 10letniej karierze to dałem się wkręcić. bo filmu nie

> oglądałem, nie pokazali tylko zdjęcie zobaczyłem. to chyba takie frycowe dla mnie.

> pozd

nastepnym razem dokladnie przeanalizujesz filmik x2, pamietaj tez, ze "chlopcy" musza zatrzymac Cie po pierwszym wykroczeniu (o ile maja taka mozliwosc) i tylko za te przyjmujesz mandat

Napisano

> no tak ale takie czyny chyba nie bardzo licują funkcjonariuszom.

Nie licuja, ale niestety...

> k...a jako że było to pierwszy raz w mojej 10letniej karierze to dałem się wkręcić. bo filmu nie

> oglądałem, nie pokazali tylko zdjęcie zobaczyłem. to chyba takie frycowe dla mnie.

Niestety, trafiles na "spryciarzy", jezeli mandat jednak przyjales to z tego co wiem juz nie masz szans na jakiekolwiek odwolanie, ale to moze ktos juz bardziej biegly w prawie sie wypowie.

Napisano
  • Autor

> wszedzie trafiaja sie delikatnie mowiac "czarne owce"

> nastepnym razem dokladnie przeanalizujesz filmik x2, pamietaj tez, ze "chlopcy" musza zatrzymac

> Cie po pierwszym wykroczeniu (o ile maja taka mozliwosc) i tylko za te przyjmujesz mandat

dzięki, będę pamiętał.

tylko patrząc na fakt że to pierwszy raz na 10lat, to do następnego razu jest szansa zapomnieć smile.gif

pozd

Napisano
  • Autor

> Nie licuja, ale niestety...

> Niestety, trafiles na "spryciarzy", jezeli mandat jednak przyjales to z tego co wiem juz nie masz

> szans na jakiekolwiek odwolanie, ale to moze ktos juz bardziej biegly w prawie sie wypowie.

nie liczę na anulowanie. tylko ciekawy byłem dlaczego była tak duża różnica w rzeczywistym, a zmierzonym.

tym bardziej, że liczniki w autach zawyżają raczej prędkośc, więc pomiar powinien wykazać w okolicach 100-105km/h przy moim licznikowym 110-120km/h.

pozd

Napisano

> nie liczę na anulowanie. tylko ciekawy byłem dlaczego była tak duża różnica w rzeczywistym, a

> zmierzonym.

> tym bardziej, że liczniki w autach zawyżają raczej prędkośc, więc pomiar powinien wykazać w

> okolicach 100-105km/h przy moim licznikowym 110-120km/h.

> pozd

Teraz rozumiesz dlaczego Policja tak się broni przed masową wymianą tych kamerek video na prawdziwe videoradary(czyli urządzenia integrujące kamerę video z dalmierzem). Łatwiej wyrobić normę i pościągać haracz od obywateli.

Napisano

> Teraz rozumiesz dlaczego Policja tak się broni przed masową wymianą tych kamerek video na prawdziwe videoradary

A skąd wiadomo, że się broni?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Teraz rozumiesz dlaczego Policja tak się broni przed masową wymianą tych kamerek video na prawdziwe

> videoradary(czyli urządzenia integrujące kamerę video z dalmierzem). Łatwiej wyrobić normę i

> pościągać haracz od obywateli.

mam teraz takie samo zdanie, tym bardziej że pewnie im się kwartał kończy a do premii jeszcze paru leszczy brakuje.

pozd

Napisano

> A skąd wiadomo, że się broni?

> mar00ha

Z pewnością nie z oficjalnych wypowiedzi jej przedstawicieli.

Napisano
  • Autor

> Z pewnością nie z oficjalnych wypowiedzi jej przedstawicieli.

odszyfrowywując Twój login to:

kgpszscz

komenda główna policji szczecin smile.gif

pozd

Napisano

> Z pewnością nie z oficjalnych wypowiedzi jej przedstawicieli.

No to skąd? Poważnie pytam, bo nigdy nie słyszałem, żeby się bronili.

mar00ha

Napisano

> odszyfrowywując Twój login to:

> kgpszscz

> komenda główna policji szczecin

> pozd

hehe i auto tez pasuje

pozdro

Napisano

> odszyfrowywując Twój login to:

> kgpszscz

> komenda główna policji szczecin

> pozd

W Szczecinie to może być chyba co najwyżej Komenda Wojewódzka. wink.gif

Napisano

> No to skąd? Poważnie pytam, bo nigdy nie słyszałem, żeby się bronili.

> mar00ha

Znasz takie pojęcie "tajemnica poliszynela" ? Oficjalnie żadnych dowodów Ci tu nie przedstawię,to chyba oczywiste.

Napisano
  • Autor

> W Szczecinie to może być chyba co najwyżej Komenda Wojewódzka.

taki joke wyszedł smile.gif

może Ty filia jesteś zamiejscowa. smile.gif

no ale dość żartów. właśnie 300zł straciłem. nawet na piwo teraz nie mam frown.gif

pozd

Napisano

> no ale dość żartów. właśnie 300zł straciłem. nawet na piwo teraz nie mam

> pozd

Mogłeś sobie samowolnie na raty rozbić, to i na browar by starczyło.

btw. Czytając ten wątek sam się zastanawiam, czy też dostałem odpowiedni mandat kiedyś jak mnie złapali na videoradar. Choć mi się wydaje, że właśnie troszkę więcej jechałem, niż mi pokazali. grinser006.gif

Napisano

Men, ale przy różnicy prędkości rzędu 40 kmph to nawet lajkonik podważyłby taki odczyt. Coś więc się tu nie zgadza, a ja - ze swojej natury nieufny - stwierdzę, że zeznania użyszkodnika "poszkodowanego".

Napisano

> Men, ale przy różnicy prędkości rzędu 40 kmph to nawet lajkonik podważyłby taki odczyt. Coś więc

> się tu nie zgadza, a ja - ze swojej natury nieufny - stwierdzę, że zeznania użyszkodnika

> "poszkodowanego".

przecież kolega wyraźnie napisał że filmu mu nie pokazali...

Napisano
  • Autor

> przecież kolega wyraźnie napisał że filmu mu nie pokazali...

no właśnie, z tego wszystkiego nawet nie poprosiłem żeby mi pokazali bo maluch mi w aucie spał a auto na słońcu stało więc trochę mi się spieszyło.

a z drugie strony, to przecież taki pomiar to trwa milisekundy, więc błąd powinien być znikomy nawet przy doganianiu klienta. mylę się?

pozd

Napisano

> no właśnie, z tego wszystkiego nawet nie poprosiłem żeby mi pokazali bo maluch mi w aucie spał a

> auto na słońcu stało więc trochę mi się spieszyło.

> a z drugie strony, to przecież taki pomiar to trwa milisekundy, więc błąd powinien być znikomy

> nawet przy doganianiu klienta. mylę się?

> pozd

Pomiar jest dokonywany na odcinku 100 metrów.

Napisano
  • Autor

> Men, ale przy różnicy prędkości rzędu 40 kmph to nawet lajkonik podważyłby taki odczyt. Coś więc

> się tu nie zgadza, a ja - ze swojej natury nieufny - stwierdzę, że zeznania użyszkodnika

> "poszkodowanego".

nawet mi do głowy nie przyszło żeby podważać słowo policmajstra.

widoczny za ufny byłem, jak widać wszyscy chcą nas robić w balona.

co za kraj.

a brat będąc w londynie,po imprezie w knajpie z kumplami podeszli do radiowozu, pokazali kartkę z adresem, i policja ich ładnie pod dom podwiozła. tak tam jest. widocznie lepiej dostarczyć niż wsadzić za jakieś głupoty po pijaki zrobione. taki kraj widać

pozd

Napisano
  • Autor

> Pomiar jest dokonywany na odcinku 100 metrów.

o żesz, to w sekundy już idzie i błąd może być/jest ogromny.

pozd

Napisano

Dziwię się, że tak łatwo dałeś się okraść ze swoich pieniędzy. Masz 7 dni na wizytę na komendzie i odwołanie od mandatu.

Napisano
  • Autor

> Dziwię się, że tak łatwo dałeś się okraść ze swoich pieniędzy. Masz 7 dni na wizytę na komendzie i

> odwołanie od mandatu.

no ale co zrobić, podejść i powiedzieć że już nie chcę? żeby mi film pokazali?

pozd

Napisano

> a z drugie strony, to przecież taki pomiar to trwa milisekundy, więc błąd powinien być znikomy

> nawet przy doganianiu klienta. mylę się?

minimum 100m, roznica predkosci miedzy wami na tym odcinku to 40km/h, mozesz sobie obliczyc o ile sie zbliza w jakim czasie i sam uznaj czy zauwazylbys roznice na nagraniu.

Napisano
  • Autor

> minimum 100m, roznica predkosci miedzy wami na tym odcinku to 40km/h, mozesz sobie obliczyc o ile

> sie zbliza w jakim czasie i sam uznaj czy zauwazylbys roznice na nagraniu.

100m przy 150km/h - 2,4s

100m przy 120km/h - 3,5s

jak dobrze policzyłem smile.gif

na tak ale to dalej "na oko" "bo mnie się wydaje" itp itd. sprawa do sądu i tam z góry przegrana. frown.gif

pozd

Napisano

> a brat będąc w londynie,

(...)

A świstak siedział i... tak dalej.

Napisano

> przecież kolega wyraźnie napisał że filmu mu nie pokazali...

No to co najmniej dziwnie się zachował, bo - sory - ale pana, który kiedyś pomachał mi suszarką krzycząc "ile-to-nie-było" zabiłem śmiechem, jak na prośbę o okazanie czasu od pomiaru zakalapućkał się i stwierdził, że 'eeeeeee...skasowałem".

Jego błąd - moim zdaniem było sporo wyżej, niż krzyczał, no ale jeśli skasował... No to było 50/50 a nie 100+/50 tudzież 80/50 jak się panu wydawało.

Pan się oczywiście odgrażał, że "spotkamy się w sądzie", ale jakoś od dekady się nie doczekałem...

Napisano

> 100m przy 150km/h - 2,4s

> 100m przy 120km/h - 3,5s

> jak dobrze policzyłem

> na tak ale to dalej "na oko" "bo mnie się wydaje" itp itd. sprawa do sądu i tam z góry przegrana.

> pozd

Jeżeli było faktycznie tak jak mówisz, to albo:

a) pomiar wykazał rzeczone 150 ale będzie wyraźnie widać nieprawidłowość pomiaru. Bardzo wyraźnie, bo to różnica rzędu 40 kmph, więc na dystansie pomiaru = 100m czyli przy tej prędkości ok 3 sek sprzęt zbliży się do Ciebie o ok 30 metrów - to znaczna różnica, bo pomiaru dokonuje się zazwyczaj z odległości ok 100 m za pojazdem - dystans zmniejszy się o ponad 30% więc nawet ślepy zauważy, że pomiar wykonano nieprawidłowo. Sąd sprawę uwali na pierwszej rozprawie po obejrzeniu taśm.

b) pomiar wykazał Twoją racje a panowie Cię ździebko naciągnęli (moim zdaniem mało prawdopodobne, bo sprawa rypnęłaby sie przy prośbie o okazanie nagrania)

Sprawa oczywista - nie dysponują żadnym dowodem Twojej winy

c) panowie ocenili temat na oko bez prawidłowego pomiaru średniej prędkości na dystansie 100 m, tak jak to powinno być zgodnie ze sztuką.

I mały dysklajmer - cała ta dyskusja to dywagacja na zasadzie "słowo przeciw słowu". Nie da się tu nic sensownie rozsądzić.

Napisano

> tylko, że zmierzyli mi 150km/h, a licznik pokazywał mi między 110-120km/h. oponki jak trzeba. felgi

> jak trzeba. obroty na 5 biegu były w przedziale 2500-3000 obr/min.

moze zwyczajnie masz uszkodzony licznik i cala tajemnica rozwiazana?

Napisano
  • Autor

.

> I mały dysklajmer - cała ta dyskusja to dywagacja na zasadzie "słowo przeciw słowu". Nie da się tu

> nic sensownie rozsądzić.

tak też wyżej napisałem. ale dziwi mnie że w państwie prawa, dopuszczalne jest skazanie kierowcy "bo tak" "bo wydaje mi się że jechał 190km/h".

dla mnie właśnie tak ten pomiar wygląda.

jak można mierzyć prędkość na 100m opierając się tylko na próbie utrzymania stałej odległości pomiędzy 2 pojazdami. tego nawet chuck noris nie potrafi. przecież oba samochody poruszają się ze zmienną prędkościa bo przecież tempomatów nie mają.....

pozd

Napisano
  • Autor

> moze zwyczajnie masz uszkodzony licznik i cala tajemnica rozwiazana?

nie. dlatego że 3000obr/min i 5 bieg dają właśnie 100-120 w nubirze 1 1.6 16V przy włączonej klimie.

pozd

Napisano

> moze zwyczajnie masz uszkodzony licznik i cala tajemnica rozwiazana?

To by nie miał 3000 obrotów w benzyniaku przy takiej prędkości. Nawet Diesle z reguły mają więcej na 5. biegu przy 150km/h.

Napisano
  • Autor

> (...)

> A świstak siedział i... tak dalej.

dlaczego negujesz moje słowa? masz jakąś podstawę twierdząc że brat mnie okłamał?

pozd

Napisano
  • Autor

> No to co najmniej dziwnie się zachował, bo - sory - ale pana, który kiedyś pomachał mi suszarką

> krzycząc "ile-to-nie-było" zabiłem śmiechem, jak na prośbę o okazanie czasu od pomiaru

> zakalapućkał się i stwierdził, że 'eeeeeee...skasowałem".

> Jego błąd - moim zdaniem było sporo wyżej, niż krzyczał, no ale jeśli skasował... No to było 50/50

> a nie 100+/50 tudzież 80/50 jak się panu wydawało.

> Pan się oczywiście odgrażał, że "spotkamy się w sądzie", ale jakoś od dekady się nie doczekałem...

no widzisz, ale ja nie robię miliona km rocznie i z policjantami spotkałem się pierwszy raz w życiu. nie mam takiej jak ty wprawy.

pozd

Napisano

> dlaczego negujesz moje słowa? masz jakąś podstawę twierdząc że brat mnie okłamał?

Lata doświadczeń nakazują mi z rezerwą traktować opowieści z cyklu "brat po pijaku".

Powyższe + "police-taxi"... Rozumiesz?

Napisano

> nie. dlatego że 3000obr/min i 5 bieg dają właśnie 100-120 w nubirze 1 1.6 16V przy włączonej klimie.

OT - klima nie zmienia przełożeń skrzyni biegów. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Lata doświadczeń nakazują mi z rezerwą traktować opowieści z cyklu "brat po pijaku".

> Powyższe + "police-taxi"... Rozumiesz?

tak więc cytując Ciebie:

"> przecież kolega wyraźnie napisał że filmu mu nie pokazali...

No to co najmniej dziwnie się zachował, bo - sory - ale pana, który kiedyś pomachał mi suszarką krzycząc "ile-to-nie-było" zabiłem śmiechem, jak na prośbę o okazanie czasu od pomiaru zakalapućkał się i stwierdził, że 'eeeeeee...skasowałem".

Jego błąd - moim zdaniem było sporo wyżej, niż krzyczał, no ale jeśli skasował... No to było 50/50 a nie 100+/50 tudzież 80/50 jak się panu wydawało.

Pan się oczywiście odgrażał, że "spotkamy się w sądzie", ale jakoś od dekady się nie doczekałem... "

oraz patrząc na moje wieloletnie obserwacje także uważam że lekko konfabulujesz.

rozumiesz?

pozd\

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.