Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar prędkości....

Featured Replies

Napisano

> no widzisz, ale ja nie robię miliona km rocznie i z policjantami spotkałem się pierwszy raz w

> życiu. nie mam takiej jak ty wprawy.

> pozd

Wtedy byłem mocno młodszy, za to pan policjant równie mocno bezczelny, więc - rozumiesz?

Od tego czasu zasadniczo nie mam oporów przed poproszeniem (GRZECZNIE !!!!!!!!!) o dokładne udowodnienie przewiny, chyba, że temat jest tak zajebiście ewidentny, że nie ma o czym deliberować (np "niemanie świateł").

Zresztą - w każdym przypadku panowie sami z siebie prezentowali czasy od odczytu, a niektóre modele suszarek mają/miały wyświetlacz pokazujący albo wynik + czas od pomiaru, albo na przemian wynik/czas (Iskra).

Wiesz - ja naprawdę nie mam nic naprzeciw płaceniu za swoje błędy/głupotę, bo tu nie ma co wydziwiać - to ja jestem winien przekroczenia, a nie policja mnie złapania.

Ale cwaniactwo i walenie klienta w rogi tępię z pełną zaciekłością.

Co ciekawe - dość często za takimi niepewnymi akcjami szły propozycje wiadomo_jakie...

Napisano
  • Autor

> OT - klima nie zmienia przełożeń skrzyni biegów.

tak, ale lekko wpływa na szybkość zmian wektora prędkości któren to odpowiada za średnią prędkość na danym odcinku drogi.

szczególnie 2 daewoo w którym włączona sprężarka chodzi non stop zabierając, wg niektórych, ze 30 koni.

smile.gif

pozd

Napisano

> oraz patrząc na moje wieloletnie obserwacje także uważam że lekko konfabulujesz.

> rozumiesz?

Masz pełne do tego prawo, bo to słowo p-ko słowu - obiektywnych przesłanek dowodzących moją tezę nie jestem w stanie podać, bo - jak widzisz z opisu sytuacji - nie mam żadnych twardych dowodów jejże.

Aaaa, przepraszam, mam "świadka", w sense pasażerkę, aczkolwiek ona zna temat z bezpośredniej relacji zaraz po fakcie, bo pasażer w trakcie kontroli jest od siedzenia na d... i czekania na rozwój wydarzeń, a nie pętania się po okolicy.

Żeby nie było - konfrontować Cię z moim "świadkiem" nie mam najmniejszego zamiaru.

Anałej - per analogiam - mam pełne prawo uważać Twoje story za bullshit i pozwolisz, że skorzystam z tegoż prawa.

Napisano
  • Autor

> Masz pełne do tego prawo, bo to słowo p-ko słowu - obiektywnych przesłanek dowodzących moją tezę

> nie jestem w stanie podać, bo - jak widzisz z opisu sytuacji - nie mam żadnych twardych

> dowodów jejże.

> Aaaa, przepraszam, mam "świadka", w sense pasażerkę, aczkolwiek ona zna temat z bezpośredniej

> relacji zaraz po fakcie, bo pasażer w trakcie kontroli jest od siedzenia na d... i czekania na

> rozwój wydarzeń, a nie pętania się po okolicy.

> Żeby nie było - konfrontować Cię z moim "świadkiem" nie mam najmniejszego zamiaru.

> Anałej - per analogiam - mam pełne prawo uważać Twoje story za bullshit i pozwolisz, że skorzystam

> z tegoż prawa.

to proszę nie udzielaj się dalej w tym wątku.

pozd

Napisano

> .

> tak też wyżej napisałem. ale dziwi mnie że w państwie prawa, dopuszczalne jest skazanie kierowcy

> "bo tak" "bo wydaje mi się że jechał 190km/h".

> dla mnie właśnie tak ten pomiar wygląda.

> jak można mierzyć prędkość na 100m opierając się tylko na próbie utrzymania stałej odległości

> pomiędzy 2 pojazdami. tego nawet chuck noris nie potrafi. przecież oba samochody poruszają się

> ze zmienną prędkościa bo przecież tempomatów nie mają.....

> pozd

Ale - wybacz dosadność - albo konfabulujesz co do prędkości, albo "dałeś się zrobić" na własne życzenie nie rozwiewając wątpliwości na miejscu.

Patrząc na doświadczenia z ludźmi bardziej skłaniałbym się ku pkt 1 - policji sprawa rypnęłaby się natychmiast bo jechali sprzętem rejestrującym twarde dowody, defaultowo uznawane przez sądy bez żadnych dyskusji; za duże ryzyko na jechanie klienta na bezczela między rogi.

Napisano

> to proszę nie udzielaj się dalej w tym wątku.

Bo Ci się teoria rypła?

Ups.

Napisano

> tak, ale lekko wpływa na szybkość zmian wektora prędkości któren to odpowiada za średnią prędkość

> na danym odcinku drogi.

> szczególnie 2 daewoo w którym włączona sprężarka chodzi non stop zabierając, wg niektórych, ze 30

> koni.

> pozd

Nie wiem, OCB z tymi wektorami, ale uwierz mi - to samo auto przy tej samej prędkości obrotowej motoru i tym samym zapietym biegu - będzie jechało z tą samą (pomijamy uślizgi kół, etc.) prędkością bez względu na ilość włączonych odbiorników mocy (np. klima). ok.gif

Napisano

> tak, ale lekko wpływa na szybkość zmian wektora prędkości któren to odpowiada za średnią prędkość

> na danym odcinku drogi.

> szczególnie 2 daewoo w którym włączona sprężarka chodzi non stop zabierając, wg niektórych, ze 30

> koni.

> pozd

No to wpłynie na prędkość maksymalną, bo koni do osiągnięcia setki wystarczyło znaczy się...

Napisano

> no ale co zrobić, podejść i powiedzieć że już nie chcę? żeby mi film pokazali?

> pozd

Zgłaszasz się na komendę, mówisz że po przemyśleniu sytuacji nie widzisz podstaw do ukarania, gdyż nie pokazano Ci materiału z wykroczenia a jedynie stop-klatkę. Prosisz o pokazanie materiału.

Napisano

> Bo Ci się teoria rypła?

> Ups.

Jak zwykle wiesz wsio najlepiej i musisz wszystkim wpajać twoje prawdy objawione, błagam Sibui miej litość i oszczędź ten temat hehe.gif

Do autora:

zorientuj się czy nie można się odwołać od mandatu, coś mi się kołacze po głowie ze masz na to 7 dni.

Napisano

> Jak zwykle wiesz wsio najlepiej i musisz wszystkim wpajać twoje prawdy objawione, błagam Sibui miej

> litość i oszczędź ten temat

> Do autora:

> zorientuj się czy nie można się odwołać od mandatu, coś mi się kołacze po głowie ze masz na to 7

> dni.

Tylko, jeżeli wykroczenie za które nałożono mandat nie jest złamaniem prawa.

Znaczy jakby dostał mandat z uzasadnieniem "za cichy chód po ulicy" to miałby szansę i podstawę prawną.

Napisano

> zorientuj się czy nie można się odwołać od mandatu, coś mi się kołacze po głowie ze masz na to 7

> dni.

ale tylko w sytuacji, gdyby autor wątku przyjął mandat za czyn, którego popełnienie nie jest wykroczeniem, np. spoglądanie w niebo podczas jazdy. i gdyby to było wpisane jako "tytuł wykonawczy" na blankiecie, to wtedy można się odwoływać, ale w przedmiotowej sytuacji będzie wpisane: "art.92a KW - prędkość 150/100" i po zawodach... wykroczenie było? było. mandat przyjęty i koniec.

Napisano

> Jeżeli było faktycznie tak jak mówisz, to albo:

> a) pomiar wykazał rzeczone 150 ale będzie wyraźnie widać nieprawidłowość pomiaru. Bardzo wyraźnie,

> bo to różnica rzędu 40 kmph, więc na dystansie pomiaru = 100m czyli przy tej prędkości ok 3

> sek sprzęt zbliży się do Ciebie o ok 30 metrów - to znaczna różnica, bo pomiaru dokonuje się

> zazwyczaj z odległości ok 100 m za pojazdem - dystans zmniejszy się o ponad 30% więc nawet

> ślepy zauważy, że pomiar wykonano nieprawidłowo. Sąd sprawę uwali na pierwszej rozprawie po

> obejrzeniu taśm.

> b) pomiar wykazał Twoją racje a panowie Cię ździebko naciągnęli (moim zdaniem mało prawdopodobne,

> bo sprawa rypnęłaby sie przy prośbie o okazanie nagrania)

> Sprawa oczywista - nie dysponują żadnym dowodem Twojej winy

> c) panowie ocenili temat na oko bez prawidłowego pomiaru średniej prędkości na dystansie 100 m, tak

> jak to powinno być zgodnie ze sztuką.

> I mały dysklajmer - cała ta dyskusja to dywagacja na zasadzie "słowo przeciw słowu". Nie da się tu

> nic sensownie rozsądzić.

Pomiarów dokonują nieraz na dużo większych dystansach niż 100m, nawet na kilkunastokrotnym zoomie. Jedynym dowodem na fakt, że prędkości obu pojazdów były równe jest taki sam rozmiar pojazdu namierzanego przez co najmniej jakiś czas przed, w trakcie i po nagraniu. Ale oni potrafią nawet w trakcie(!!) pomiaru zmieniać zoom. A jeśli nie to jedzie się za klientem w stałej prędkości do ograniczenia, robi się pomiar tuż po wjechaniu przez niego w strefę wolniejszą i już jest wynik. Jeśli gość nawet zdjął nogę z gazu i samochód zaczął hamować to nic nie szkodzi, bo pomiar jest już dokonany i właśnie przestali się interesować malejącym dystansem. Poza tym w sporej części filmów bezczelnie i wyraźnie widać większą prędkość radiowozu. Wszystko to na podstawie obserwacji "uwaga pirat". Tak czy inaczej zjawisko nadużyć przy obsłudze wideorejestratora to codzienność. Człowiek nam się tu żali, że chyba go zdrowo wyru... 270747800-sex.gif ale Ty jak zwykle masz powody do klepania w kalwiaturę. Nie chcę z Tobą wchodzić w dyskusję, zauważam tylko, że (przyprawiasz pieprzem) bez sensu

Napisano

Ogólnie z policją to jest "ciekawa" sprawa. Radiowóz jadący przez miasto 70, czy 80 km/h nie jest niczym nadzwyczajnym. Kina objazdowe bywa, że należą do najszybciej poruszających się pojazdów na drodze - no bo przecież muszą jakoś dostać się na przód kolumny pojazdów, żeby złapać tego co wyprzedzi ciężarówkę i ukarać go przykładnie...

Kolejna grupa godniejszych, którzy jeżdżą szybko i bezpiecznie.

Napisano

> na tak ale to dalej "na oko" "bo mnie się wydaje" itp itd. sprawa do sądu i tam z góry przegrana.

O ile pamietam, szybkosc odtwarzania filmu mozna zmienic, wiec jak ustawisz 1/2 lub 1/3 predkosci rzeczywistej to juz mozna cos analizowac, ale to trzeba na chlodno, trzeba o tym wiedziec itp. itd., a malo kto zaraz po zlapaniu jest na tyle "opanowany".

Napisano

> Men, ale przy różnicy prędkości rzędu 40 kmph to nawet lajkonik podważyłby taki odczyt. Coś więc

> się tu nie zgadza, a ja - ze swojej natury nieufny - stwierdzę, że zeznania użyszkodnika

> "poszkodowanego".

Odpowiem cytatem z pierwszego posta:

Quote:

dla wszystkich którzy będą sugerować kłamstwo z mojej strony, proszę odpuście, bo naprawdę tyle jechałem. nawet nie będę dyskutował z takimi adwersarzami.

Zakladam wiec, ze napisal prawde.

Napisano

> O ile pamietam, szybkosc odtwarzania filmu mozna zmienic, wiec jak ustawisz 1/2 lub 1/3 predkosci

> rzeczywistej to juz mozna cos analizowac, ale to trzeba na chlodno, trzeba o tym wiedziec itp.

> itd., a malo kto zaraz po zlapaniu jest na tyle "opanowany".

Ja uważam, że mandatu "za prędkość" z wideorejestratora nie na leży przyjmować w ogóle, z zasady. A zasada jest taka, że wideorejestrator rejestruje prędkość radiowozu, a nie filmowanego pojazdu. Ot co!

mar00ha

Napisano

> Ja uważam, że mandatu "za prędkość" z wideorejestratora nie na leży przyjmować w ogóle, z zasady. A

> zasada jest taka, że wideorejestrator rejestruje prędkość radiowozu, a nie filmowanego

> pojazdu. Ot co!

Chetnie zobacze jak stosujesz te zasade w praktyce, a potem dostajesz "rachunek" x4 od sadu grodzkiego wink.gif

Napisano

> Chetnie zobacze jak stosujesz te zasade w praktyce, a potem dostajesz "rachunek" x4 od sadu grodzkiego

Niestety na razie jestem teoretykiem. Jeszcze żaden wideoradiowóz mnie nie zatrzymał, mimo mojej frywolnej jazdy. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

Porównaj w nawigacją albo innym pojazdem ok.gif Napisz jakie były wyniki, bo sprawa wydaje się intrygująca wink.gif

Napisano

> Ja uważam, że mandatu "za prędkość" z wideorejestratora nie na leży przyjmować w ogóle, z zasady. A

> zasada jest taka, że wideorejestrator rejestruje prędkość radiowozu, a nie filmowanego

> pojazdu. Ot co!

> mar00ha

Pod jakimi warunkami policja moze udostepnic nagranie z wideorejestratora (w postaci pliku) osobie, ktora dokonala wykroczenia?

Napisano
  • Autor

> Porównaj w nawigacją albo innym pojazdem Napisz jakie były wyniki, bo sprawa wydaje się

> intrygująca

navi podaje mniej wiecej tyle co na liczniku.

pozd

Napisano
  • Autor

> Odpowiem cytatem z pierwszego posta:

> Quote:

> dla wszystkich którzy będą sugerować kłamstwo z mojej strony, proszę odpuście, bo naprawdę tyle

> jechałem. nawet nie będę dyskutował z takimi adwersarzami.

> Zakladam wiec, ze napisal prawde.

dziękuję.

w innym przypadku mam tyle honoru że zapłaciłbym bez płakania.

pozd

Napisano
  • Autor

> Jak zwykle wiesz wsio najlepiej i musisz wszystkim wpajać twoje prawdy objawione, błagam Sibui miej

> litość i oszczędź ten temat

> Do autora:

> dni.

dzięki.

tylko sąd lub umorzenie u źródła na co nie liczę frown.gif

zapłacę. nauka drogo w Polsce kosztuje. a już przestałem ufać nawet władzy.

pozd

Napisano
  • Autor

> A co tu porównywać. Podkręcili mu wynik tak ja temu z busa

tak też myślę.

pozd\

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.