Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar głośności wydechu

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Czy coś zmieniło się w regułach przeprowadzania takowego pomiaru przez busted.gif złapani gdzieś w drodze?

O ile ja dobrze pamiętam było około 1 metra od tyłu auta przy prędkości obrotowej na poziomie 3000. Wysokości nie pamiętam czy takowa obowiązuje... hmm.gif

W jednym właśnie programie Pan busted.gif kucnął przy samym wydechu i kazał obroty podkręcić do 5000...

Ma ktoś informacje jak to powinno wyglądać?

Napisano

> Ma ktoś informacje jak to powinno wyglądać?

NORMA

Ewidentnie wynika z tego, ze tak po prostu 5000rpm jest z d... wziete. Rowniez odleglosc badania w owym programie pozostawia sporo do zyczenia.

Napisano
  • Autor

Wedle wskazanego materiału powinna odległość być około 0,5 metra, więc jakoś tak na "oko" przysłowiowe kucnął do pomiaru.

Ale te 5000 obrotów to nie wiem skąd wytrzasnął.... frown.gif

Napisano

> Witajcie.

> Czy coś zmieniło się w regułach przeprowadzania takowego pomiaru przez złapani gdzieś w drodze?

> O ile ja dobrze pamiętam było około 1 metra od tyłu auta przy prędkości obrotowej na poziomie 3000.

> Wysokości nie pamiętam czy takowa obowiązuje...

> W jednym właśnie programie Pan kucnął przy samym wydechu i kazał obroty podkręcić do 5000...

> Ma ktoś informacje jak to powinno wyglądać?

widziałem ten program.

gościowi wyszedł wynik jak ze startujacego f16.

to o czym wspomnieliście to prawda 3tys obr. kąt 45stopni od wydechu, do tego bariera dżwiekochłonna chyba 2 albo 3 metry ustawiona za samochodem.

sama ulica generuje pewnie z 75 decybeli.

Kiedyś też trafiłem na takiego mądrale,środek zimy ledwo ruszyłem temperatura silnika -10 a on do mnie prosze ustabilizować obroty na 5000, wyśmiałem pana,poprosiłem żeby sobie doczytał i dał mi spokój.

Napisano

> NORMA

Norma to przy badaniach homologacyjnych, natomiast pomiary na SKP i przez Policję reguluje:

Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (Dziennik Ustaw Nr 155, Poz. 1232), a dokładniej:

Załącznik nr 3 – Sposób oceny stanu technicznego układu wydechowego i pomiaru poziomu hałasu zewnętrznego podczas postoju pojazdu oraz sposób kontroli stanu technicznego sygnału dźwiękowego podczas przeprowadzania badania technicznego.

Co prawda pomiar hałasu w stosunku do normowego różni się jednym zdaniem zlosnik.gif ale prawo jest prawo.

> Ewidentnie wynika z tego, ze tak po prostu 5000rpm jest z d... wziete.

Niekoniecznie, prędkość obrotowa silnika powinna odpowiadać 75 % prędkości obrotowej mocy maksymalnej, czyli jeżeli dla silnika benzynowego prędkość obrotowa mocy maksymalnej wynosi 6250 obr/min to pomiar przy 5000 jest OK.

Napisano

> to o czym wspomnieliście to prawda 3tys obr. kąt 45stopni od wydechu, do tego bariera

> dżwiekochłonna chyba 2 albo 3 metry ustawiona za samochodem.

Jeżeli 3m to zgodnie z rozporządzeniem podanym w innym wątku zlosnik.gif

> sama ulica generuje pewnie z 75 decybeli.

Jeżeli poziom hałasu wydechu wynosił powyżej 85 dB to też zgodnie z rozporządzeniem zlosnik.gif

> Kiedyś też trafiłem na takiego mądrale,środek zimy ledwo ruszyłem temperatura silnika -10 a on do

> mnie prosze ustabilizować obroty na 5000, wyśmiałem pana,poprosiłem żeby sobie doczytał i dał

> mi spokój.

A tu racja, przed badaniem silnik pojazdu powinien być doprowadzony do normalnej temperatury pracy smile.gif

Napisano

> Co prawda pomiar hałasu w stosunku do normowego różni się jednym zdaniem ale prawo jest prawo.

OK, tego nie wiedzialem.

> Niekoniecznie, prędkość obrotowa silnika powinna odpowiadać 75 % prędkości obrotowej mocy

> maksymalnej, czyli jeżeli dla silnika benzynowego prędkość obrotowa mocy maksymalnej wynosi

> 6250 obr/min to pomiar przy 5000 jest OK.

No tak, to tez wynika z normy. Ale czyzby policjant mial wszystkie moce i predkosci obrotowe dla kazdego auta w glowie?? Moze jednak powinien sprawdzic zanim kazal dac obroty takie a nie inne.

Napisano

> No tak, to tez wynika z normy. Ale czyzby policjant mial wszystkie moce i predkosci obrotowe dla

> kazdego auta w glowie?? Moze jednak powinien sprawdzic zanim kazal dac obroty takie a nie

> inne.

Zgadzam się z Tobą w pełnej rozciągłości.

Na dobrą sprawę osoba przeprowadzająca badania powinna się posiłkować wartościami poziomu hałasu zewnętrznego z wyciągu z homologacji pojazdu (+5 dB). Na szczęście posiłkują się tabelką z § 9 ust. 1 pkt 1, § 45 ust. 1 pkt 2 i w § 53 ust. 5 b) rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.), która jest trochę bardziej liberalna...

Napisano

> I jaka była reakcja tegoż pana?

pomarudził pomądrzył sie i dał mi spokój.

Napisano

> W tym układzie jakie powinny być zachowane wymogi do poprawnego pomiaru?

3/4 prędkości obrotowej mocy maksymalnej. Jeżeli Policjant nie wie jakie są prędkości obrotowe, może nie wykonać pomiaru, zabrać dowód rejestracyjny i niech SKP sprawdzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

>Jeżeli Policjant nie wie jakie są prędkości obrotowe, może nie wykonać pomiaru, zabrać dowód rejestracyjny i niech SKP sprawdzi

Czyli, podchodzi i mówi, że za głośny i zabiera DR? yikes.gif

Napisano

> Czyli, podchodzi i mówi, że za głośny i zabiera DR?

Ma prawo tak zrobić.

Napisano

> Czyli, podchodzi i mówi, że za głośny i zabiera DR?

Ma do tego pełne prawo zlosnik.gif

Prawo o Ruchu Drogowym:

Art. 132.

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia , że pojazd:

- zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

- zagraża porządkowi ruchu,

- narusza wymagania ochrony środowiska;

Napisano

> ....

> Niekoniecznie, prędkość obrotowa silnika powinna odpowiadać 75 % prędkości obrotowej mocy

> maksymalnej, czyli jeżeli dla silnika benzynowego prędkość obrotowa mocy maksymalnej wynosi

> 6250 obr/min to pomiar przy 5000 jest OK.

Nie do końca bo wychodzi 4687,5 obr/min. zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Czemu to absurdem nazywasz ?

Ponieważ jeśli się Panu busted.gif nie spodobasz to nie tylko za to może DR zabrać. I nie mówię tu o złym zachowaniu w trakcie kontroli a jedynie u "widzimi się".

Napisano

> Ponieważ jeśli się Panu nie spodobasz to nie tylko za to może DR zabrać. I nie mówię tu o złym

> zachowaniu w trakcie kontroli a jedynie u "widzimi się".

problem nie polaga na tym że mają do tego prawo, problem polega na selekcji osób wykonujących zawód Policjant i ich kontroli...

Napisano
  • Autor

> problem nie polaga na tym że mają do tego prawo, problem polega na selekcji osób wykonujących zawód

> Policjant i ich kontroli...

A to już zupełnie inna bajka.

Napisano

> Ponieważ jeśli się Panu nie spodobasz to nie tylko za to może DR zabrać. I nie mówię tu o złym

> zachowaniu w trakcie kontroli a jedynie u "widzimi się".

Naduzycia zawsze były i zapewne zawsze będą. Skarga na działania policji tez istnieje i można z niej skorzystać w przypadku gdy uważasz, że naduzył swoich uprawnień władza.

Uważasz, że lepiej by było żeby policjant nie mógł zatrzymac dowodu rejestracyjnego za jazde z odgłosami przypominającymi jazdę bez tłumika tylko dlatego, że nie został wyposażony w odpowiednie urządzenia do pomiaru poziomu głośności ?

Ja ze swojej strony uważam, że gdyby takie coś (zatrzymanie dowodu tylko na podstawie uzasadnionego podejrzenia o to, że jest zbyt głośny) nie było mozliwe to znacznie więcej samochodów głośnych jeździłoby po ulicach.

Napisano
  • Autor

Wcale nie twierdzę smile.gif

Ale są przypadki kiedy się mylą i kiedy robią to specjalnie. Pomyłka rzecz ludzka i tu nie mam żadnych zastrzeżeń smile.gif

To "specjalnie" jest według mnie nie w porządku.

Fakt zaś nie doposażenia jednostek to już nie ich wina wink.gif

Napisano

> Nie do końca bo wychodzi 4687,5 obr/min.

Masz rację, tak to jest jak człowiek liczy w pamięci zlosnik.gif

Poprawnie powinien wychodzić symbol szatana zlosnik.gif

6666,66666666666

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.