Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapieczony zacisk - lewy tył

Featured Replies

Napisano

Czy to norma? w marcu wymieniałem klocki w ASO, od tygodnia dochodziły ciche piski które przerodziły się w ciągły pisk. Po diagnozie okazało się że lekko dociska zacisk w tylnym lewym kole. Dziś zdecydowałem podjechać do mechanika żeby rzucił na to okiem, okazało się że klocka już klocków już prawie nie ma, a po rozbiórce zacisku okazało się dodatkowo że tłoczek nic nie chce się ruszać.

Czy to norma, TTTM,jak sobie z tym poradzić?

Pytanie dodatkowe, klocki w stilo z tyłu we wszystkich wersjach są te same?

Napisano

> Czy to norma? w marcu wymieniałem klocki w ASO, od tygodnia dochodziły ciche piski które

> przerodziły się w ciągły pisk. Po diagnozie okazało się że lekko dociska zacisk w tylnym lewym

> kole. Dziś zdecydowałem podjechać do mechanika żeby rzucił na to okiem, okazało się że klocka

> już klocków już prawie nie ma, a po rozbiórce zacisku okazało się dodatkowo że tłoczek nic nie

> chce się ruszać.

> Czy to norma, TTTM,jak sobie z tym poradzić?

> Pytanie dodatkowe, klocki w stilo z tyłu we wszystkich wersjach są te same?

TTTNM - ten tym tak niema smile.gif

Załóż nowe klocki, wyczyść prowadnice (klocka i jarzma), wyczyść tłok, sprawdź gumki i ciesz się jazdą ok.gif

Napisano

> TTTNM - ten tym tak niema

A ja przewrotnie powiem że jednak TTTM.

We wszystkich znanych mi przypadkach (włącznie z moim) zapieka się zacisk lewy zlosnik.gif

> Załóż nowe klocki, wyczyść prowadnice (klocka i jarzma), wyczyść tłok, sprawdź gumki i ciesz się

> jazdą

Na początek wystarczy wyczyścić prowadnice, jeżeli to nie pomoże to trzeba nabyć zestaw naprawczy i wymienić wszystkie gumki włącznie z tymi na tłoczku.

Napisano

> A ja przewrotnie powiem że jednak TTTM.

> We wszystkich znanych mi przypadkach (włącznie z moim) zapieka się zacisk lewy

> Na początek wystarczy wyczyścić prowadnice, jeżeli to nie pomoże to trzeba nabyć zestaw naprawczy i

> wymienić wszystkie gumki włącznie z tymi na tłoczku.

Dodaj mnie do swojego grona jako ten któremu nigdy nie zapiekł się zacisk w Stilo... (w Fiacie - nie powiem bo miałem 125p który miał taki problem wink.gif )

Napisano

> Dodaj mnie do swojego grona jako ten któremu nigdy nie zapiekł się zacisk w Stilo...

Jak do tego dojdzie to stawiam browara że będzie lewy wink.gif

Napisano

U mnie po wymianie tarcz/klockow w okolicach kwietnia , wlasnie sie blokowaly , raz lewy , raz prawy , magic elegancko przesmyral (2x) i od tego czasu spokoj .

Napisano

> Czy to norma? w marcu wymieniałem klocki w ASO, od tygodnia dochodziły ciche piski które

> przerodziły się w ciągły pisk. Po diagnozie okazało się że lekko dociska zacisk w tylnym lewym

> kole. Dziś zdecydowałem podjechać do mechanika żeby rzucił na to okiem, okazało się że klocka

> już klocków już prawie nie ma, a po rozbiórce zacisku okazało się dodatkowo że tłoczek nic nie

> chce się ruszać.

> Czy to norma, TTTM,jak sobie z tym poradzić?

> Pytanie dodatkowe, klocki w stilo z tyłu we wszystkich wersjach są te same?

wlasnie to samo mam u siebie w MW

Napisano
  • Autor

> TTTNM - ten tym tak niema

chyba jednak ma, kumpel w stilo ma to samo. W piątek odstawiamy we dwóch auto do mechanika tylko dostane nowe klocki.

Napisano
  • Autor

> wlasnie to samo mam u siebie w MW

myślę że pod koniec tygodnia zdam relacje czy zestaw naprawczy pomógł

Napisano

> myślę że pod koniec tygodnia zdam relacje czy zestaw naprawczy pomógł

A wiesz możę gdzie zanabyć takowy zestaw naprawczy?

Napisano

> A wiesz możę gdzie zanabyć takowy zestaw naprawczy?

w IC jest, okolo 30zł na zacisk

Napisano

ja osobiście nie rozdłubywałem zacisków, ale po kilku mniej lub bardziej przykrych niespodziankach z tylnymi hamplami wyszło że mam oba zaciski do wymiany (ASO nie regeneruje, bo nie ma oficjalnych zestawów naprawczych, jest rzemiosło).

Znalazłem mechanika, który zrobił mi praktycznie całe hample z tyłu: zregenerował oba zaciski, wymienił obie linki i klocki, stare zostały tylko tarcze. Było to ze 2 m-ce temu i na razie spokój.

Przy okazji kazałem płyn hamulcowy wymienić.

Całość roboty z częściami wyszła 380 zł.

Napisano
  • Autor

> A wiesz możę gdzie zanabyć takowy zestaw naprawczy?

auto odstawiam do kolegi z AK Bjo na warsztat, on już rozeznał temat i wie gdzie dostać.

Napisano

Bywa....

Słowo klucz to oczywiście linki hamulca ręcznego..... zazwyczaj to one sa winne - nie cofają się do końca.... czasami podczas wymiany klocków równiez uszkadzane sa gumki osłaniające tłoczki i wtedy to już tylko kwestia czasu kiedy stanie

Ale jak już stanie zacisk to tylko zestaw naprawczy i zacisk na warsztat.... no i wymienić linki bo nie znacie dnia ani godziny ......

Napisano

> Bywa....

> Słowo klucz to oczywiście linki hamulca ręcznego..... zazwyczaj to one sa winne - nie cofają się do

> końca.... czasami podczas wymiany klocków równiez uszkadzane sa gumki osłaniające tłoczki i

> wtedy to już tylko kwestia czasu kiedy stanie

> Ale jak już stanie zacisk to tylko zestaw naprawczy i zacisk na warsztat.... no i wymienić linki bo

> nie znacie dnia ani godziny ......

Lisek waytogo.gif ... właśnie sobie przypomniałem o bardzo ważnej rzeczy.

Panowie którzy macie problem z zaciskiem.

Kiedy wymienialiście płyn hamulcowy?

Czy podczas wymiany linki hamulca pomocniczego/recznego były luźno?

Pisałem o tym już w paru postach przy okazji wymiany płynu hamulcowego. A mianowicie:

W środku samochodu na środku za plastikową zabudową tunelu z ręcznym macie ukrytą nakrętkę 10' do naciągania linki. Zluzujcie linki tak by ramie od ręcznego na jarzmie hamulca odbiło pod wpływem sprężyny do najbardziej skrajnego (luźnego) położenia. Później odpowietrzcie tylne hamulce (pierwsze koło od najdalszego punku od pompy - czyli prawy tył). po odpowietrzaniu przejdźcie się samochodem hamując (do przodu i do tyłu) klocki się ułożą tak by nie blokować tarczy. Później sami na podnośniku sprawdzicie, że koło kręci się luźno ok.gif no i zostanie odpowiednie naciągnięcie linki od hamulca pomocniczego/ręcznego.

Odpowietrzanie hamulców tylnych przy lekko naciągniętych linkach hamulca pomocniczego/ręcznego zawsze będzie powodowało hamowanie kół tylnych.

Jak któryś z kolegów spróbuje to nie będzie żałował waytogo.gif

Napisano

u mnie dokładnie przed wyrokiem były sprawdzane i linki i działanie hamulca. Sprawdzane to w sumie było ze 2 razy, ale i tak ostatecznie padło na zacisk.

Majster który to rozbierał, powiedział, że się nie dziwi, że nie chciały chodzić, kupa syfu. Troche godz ta robota go kosztowała, ale póki co jest dla mnie mistrzem, bo zaoszczędziłem 1.500 zł zlosnik.gif

Napisano

> u mnie dokładnie przed wyrokiem były sprawdzane i linki i działanie hamulca. Sprawdzane to w sumie

> było ze 2 razy, ale i tak ostatecznie padło na zacisk.

> Majster który to rozbierał, powiedział, że się nie dziwi, że nie chciały chodzić, kupa syfu. Troche

> godz ta robota go kosztowała, ale póki co jest dla mnie mistrzem, bo zaoszczędziłem 1.500 zł

Daj namiary do tego gościa bo czyszczenie hamulców mam w planie...

Napisano

To ja tylko dorzucę swoja historię z tylnym zaciskiem ale za to prawym cool.gif

Piszczało mi w tym kole i okazało się, że tłoczek się zapiekł i nie ma już tam klocka. Wymieniłem klocki ale okazało się, że cieknie płyn z tłoczka więc założyli zestaw naprawczy. Całość walki z tym badziewiem zajęła ASO 4 godziny... Trochę pojeździłem i... znów piszczenie... Przetarli klocki papierem ściernym i na kamieniu szlifierskim i jak ręką odjął... na kilka tys km bo znowu piszczy a wręcz wyje gdy auto jedzie w lekkim zakręcie z odpowiednią prędkościa tak jakby wówczas coś obcierało... To jest niekończąca się historia sciana.gif

Napisano

Ja to juz do ASO wozidla nie oddam , po tym jak mi magic elegancko naprawil blokowanie tylu . Ogolnie w ASO nie czyszcza nic prewencyjnie (a w cenniku doliczaja za kazda robote pelna puszke wd40... lol) i potem rdza,syf zachodza w tloczka i lipa. A wystarczy z 2-3x przepompowac go (tylko tak by nie wypadl) , przepsikac srodkiem , i gitara.

Linke tez sie wybada w 2 osoby czy tam odbija wszystko.

PS: jakby ktos chcial jakies takie graty/zestawy naprawcze to pisac . W firmie mamy dobre ceny wink.gif

Tak samo na hample i wszystko inne 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Całość roboty z częściami wyszła 380 zł.

to mi dzis za regeneracje zaspiewali 700zł

w listopadzie wymieiałem klocki i tarcze tył, wczoraj znów szuranie. z prawej strony klocki sie skonczyły, z lewej jeszcze 1/4.

wszystko zapieczone;/

Napisano

> to mi dzis za regeneracje zaspiewali 700zł

hahaha.gif

Fabrycznie nowy zacisk kosztuje w tych granicach zlosnik.gif Chyba że regeneracja miała polegać na wymianie wink.gif

Napisano

> Fabrycznie nowy zacisk kosztuje w tych granicach Chyba że regeneracja miała polegać na wymianie

obie strony + klocki

Więc chyba nie jest takie śmieszne.

Napisano

> obie strony + klocki

> Więc chyba nie jest takie śmieszne.

700 zł z klockami to i tak to mniej niż połowa tego co nowe zaciski.

Napisano

> obie strony + klocki

> Więc chyba nie jest takie śmieszne.

Jeśli tak to faktycznie nie jest. Myślałem że to cena za jedną...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.