Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja -wzrost cisnienia w układzie?

Featured Replies

Napisano

Powielam wątek z kącika Astry,gdyż temat może byc typowy.

Moja klima od trzech dni zaczęła niedomagac,objawy - po odpaleniu samochodu,klima chłodzi aż miło,po przejechaniu kilku-kilkunastu km. w warunkach miejskich,w czasie ostatnich upałów,sprężarka zaczyna się co chwilę wyłączac i załączac.Prawdopodobnie z powodu wzrostu cisniena w układzie i zadziałanu czujnika.I teraz pytanie -co może byc przyczyną tego wzrostu?,zbyt dużo czynnika?,niewłaściwy czynnik lub jego proporcje?.Wentylator załącza się normalnie.Profilaktycznie przeczyściłem chłodnicę klimy,delikatną szczoteczką,wodą i wydmuchałem sprężonym powietrzem.Po jezdzie testowej tan sam objaw no.gif.Na początku kwietnia,robiłem pełny przegląd klimy,ktoś mądry powiedział"jak działa to nie ruszac",i chyba miał rację.Pacjent to Astra G (jak z Gliwic zlosnik.gif),1,4 Twinport,klima manualna.

Napisano

Jest kilka możliwości:

- za dużo czynnika nabili (i to obstawiam)

- presostat 30.GIF

- coś z elektronicznym sterowaniem (czyli nie z klimatyzacją jako taką)

Nie zaobserwowałeś lodu na wymiennikach? hmm.gif

Napisano

> Powielam wątek z kącika Astry,gdyż temat może byc typowy.

> Moja klima od trzech dni zaczęła niedomagac,objawy - po odpaleniu samochodu,klima człodzi aż

> miło,po przejechaniu kilku-kilkunastu km. w warunkach miejskich,w czasie ostatnich

> upałów,sprężarka zaczyna się co chwilę wyłączac i załaczac.

(...)

Ty - ale to normalne - sprężarka klimy wyłącza się gdy temperatura parownika zbliży się do kilku st. C powyżej zera.

Gdy ten się nagrzeje nieco - ponownie się włączy.

Napisano
  • Autor

> Nie zaobserwowałeś lodu na wymiennikach?

Aby to zaobserwowac,to raczej bym musiał coś rozebrac hmm.gif,a raczej nie wiem gdzie ich szukac.

Napisano

> (...)

> Ty - ale to normalne - sprężarka klimy wyłącza się gdy temperatura parownika zbliży się do kilku

> st. C powyżej zera.

> Gdy ten się nagrzeje nieco - ponownie się włączy.

Słuszna uwaga spineyes.gif

Stalan - a czy chłodzi normalnie, czy nie? Najważniejszej rzeczy nie spytałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> Ty - ale to normalne - sprężarka klimy wyłącza się gdy temperatura parownika zbliży się do kilku

> st. C powyżej zera.

> Gdy ten się nagrzeje nieco - ponownie się włączy.

W zeszłym roku też były upały,sprężarka pracowała raczej bez przerw(albo tego nie zauważałem hmm.gif) i chłodziło bez uwag.

Napisano

> W zeszłym roku też były upały,sprężarka pracowała raczej bez przerw(albo tego nie zauważałem ) i

> chłodziło bez uwag.

Jeżeli jest mało czynnika, to będzie chodzić cały czas, żeby osiągnąć właściwą temperaturę, przy odpowiednim ciśnieniu załącza się co jakiś czas.

Napisano
  • Autor

> Słuszna uwaga

> Stalan - a czy chłodzi normalnie, czy nie? Najważniejszej rzeczy nie spytałem

Powiem tak...jeśli sprężarka pracuje,to chłodzi bardzo skutecznie,w momencie jak zaczynają się cyrki z jej wyłączaniem i załączaniem odczuwam wyrazny spadek wydajności.Zwykle wkurza mnie mnie to zał/wył. ,i na pewien czas wyłączam klimę.Po ponownym załaczeniu jakis czas działa normalnie by po chwili znowu,zaczął się "taniec'" sprzęgła sprężarki,a przy 90 rachitycznych konikach jest to wyraznie odczuwalne.

Napisano

> Jeżeli jest mało czynnika, to będzie chodzić cały czas, żeby osiągnąć właściwą temperaturę, przy

> odpowiednim ciśnieniu załącza się co jakiś czas.

Nie do końca.. Czym niższe ciśnienie gazu w układzie tym niższa temperatura jego rozprężania. Powodować to będzie zamarzanie parownika i czujnik temperatury wyłączy sprężarke.

R134a przy 2,928 bara ma temperature rozprężania 0 stopni celcjusza. Przy 2 barach jest już -10...

Krawiec

Napisano

> Nie do końca.. Czym niższe ciśnienie gazu w układzie tym niższa temperatura jego rozprężania.

> Powodować to będzie zamarzanie parownika i czujnik temperatury wyłączy sprężarke.

> R134a przy 2,928 bara ma temperature rozprężania 0 stopni celcjusza. Przy 2 barach jest już -10...

Owszem, to też może być przyczyną, nie znam się za bardzo na R-134a ok.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem, to też może być przyczyną, nie znam się za bardzo na R-134a

A no właśnie!!!,może podano mi niewłaściwy czynnik,jest jeszcze jakiś 1234yf,a nie pamiętam jaki był i jaki podano i nie wiem czym się różnią.Przegląd robiłem w serwisie zajmujacym sie tym od lat i mającym ustaloną renomę ok.gif.

Napisano

> a jak zachowuje się wentylator na skraplaczu?

Ot to pytanie ,które powinno paść na samym początku bo widze że koledzy juz sie w teorii bardzo rozpędzili zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a jak zachowuje się wentylator na skraplaczu?

Zachowywał by się gdyby ...tam był zlosnik.gif.W Astrze z Gliwic jest tylko jeden wentylator,chłodzący dwie chłodnice i ten jak najbardziej działa,tzn. w razie potrzeby włączą sie "wyższy bieg".A w momencie gdy już klima dojdze do tego wył/zał. pracuje jak głupi,to znaczy na najwyższym "biegu".

Napisano

w takim razie bez podłączania pod manometry możemy sobie tu gdybać co to może byc zlosnik.gif począwszy od ilości czynnika a skończywszy na zagietym przewodzie itd.itd grinser006.gif

Napisano

> momencie gdy już klima dojdze do tego wył/zał. pracuje jak głupi,to znaczy na najwyższym

> "biegu".

czyli jedną przyczynę możesz już wyeliminować zlosnik.gif

Napisano

stwierdzasz że masz za duże ciśnienie... a ja stawiam na niskie ciśnienie z powodu braku czynnika i z tego powodu sprężarka pracuje cyklicznie

Napisano

> Powielam wątek z kącika Astry,gdyż temat może byc typowy.

> Moja klima od trzech dni zaczęła niedomagac,objawy - po odpaleniu samochodu,klima chłodzi aż

> miło,po przejechaniu kilku-kilkunastu km. w warunkach miejskich,w czasie ostatnich

> upałów,sprężarka zaczyna się co chwilę wyłączac i załączac.Prawdopodobnie z powodu wzrostu

> cisniena w układzie i zadziałanu czujnika.I teraz pytanie -co może byc przyczyną tego

> wzrostu?,zbyt dużo czynnika?,niewłaściwy czynnik lub jego proporcje?.Wentylator załącza się

> normalnie.Profilaktycznie przeczyściłem chłodnicę klimy,delikatną szczoteczką,wodą i

> wydmuchałem sprężonym powietrzem.Po jezdzie testowej tan sam objaw .Na początku

> kwietnia,robiłem pełny przegląd klimy,ktoś mądry powiedział"jak działa to nie ruszac",i chyba

> miał rację.Pacjent to Astra G (jak z Gliwic ),1,4 Twinport,klima manualna.

U mnie się tak działo jak było za mało czynnika w układzie. Dobili i jest dobrze.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś w serwisie,po podłączeniu do "zegarów" okazało sie iż...faktycznie było zbyt dużo czynnika(tzn. w górnych granicach normy),po nieznacznym upuszczeniu,klima smiga aż miło ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.