Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima w hondzie - pomiar chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Pacjent HR-V - po zakupie prawie 4 lata temu temperatura powietrza z nawiewów oscylowała między 7-14*C. Teraz nabiłem klimę i temperatura jest podobna, a spodziewałem się poprawy tzn niższej. Jak jest u Was i przede wszystkim czy też dobija do kilkunastu *C po wyłączeniu sprężarki i ponownemu włączeniu ? U mojej kobitki w VW temperatura jest stała tzn nie oscyluje i ma 4*C. Jak jest u Was ?

Napisano

> Martwić się ?

zdecydowanie

Napisano

Jestem na świeżo po perypetiach z klimą w swojej HR-V.

Od nowości Honda nie miała kontrolowanej klimatyzacji i jak nabijałem ją jakoś niecały miesiąc temu, to niewiele czynnika brakowało (~150g).

Również doznałem "szoku" termicznego, bo o po nabiciu sądziłem, że mnie w końcu przymrozi, ale chyba TTTM i jestem nadal chłodzony na zasadzie "nie będzie ci zimno, ale zdecydowanie dużo przyjemniej niż przy zwykłym nawiewie" wink.gif

Jak chcesz mogę któregoś dnia zobaczyć jaką mam temperaturę z nawiewów, ale będzie to raczej orientacyjny pomiar, bo nie mam zbyt profesjonalnego sprzętu. wink.gif

Napisano

> Jak jest u Was ...

Akordeon 2.0 ; klimatronik ustawiony na minimum.

Pomiar zwykłym plastykowym termometrem (więc dokładność sobie taka): +5 +5,5 stopnia.

Jestem zdziwiony, że tak zimno dmucha icon_eek.gif

Napisano

> Jestem na świeżo po perypetiach z klimą w swojej HR-V.

> Od nowości Honda nie miała kontrolowanej klimatyzacji i jak nabijałem ją jakoś niecały miesiąc

> temu, to niewiele czynnika brakowało (~150g).

Jak niewiele? blush.gif

W układ wchodzi z 500 coś....

To 1/3 Ci brakowało smirk.gif

Napisano

> Jak niewiele?

> W układ wchodzi z 500 coś....

> To 1/3 Ci brakowało

Parę wątków niżej opisałem moje przygody z napełnianiem.

Generalnie teraz wiem, że wchodzi 600g, więc 150g to jedynie 1/4 czynnika. Chłodziło? Chłodziło...

Nabijacze jednak wpakowali mi na początku 857g i sprężarka nie wyrabiała, więc pojechałem do kącikowego mechanika i tam udało mu się odessać po tygodniu jedynie 660g. Także daję sobie poprawkę na to, że na początku wcale nie musiało mi brakować 150g, bo mogło być mniej z racji kręconej ( hmm.gif ) maszyny w pierwszym serwisie.

Napisano
  • Autor

> Jak niewiele?

> W układ wchodzi z 500 coś....

> To 1/3 Ci brakowało

Kolega napisał, że brakowało 150g, więc miał 500. Dokładnie powinno się wpuścić max 650g.

Napisano
  • Autor

Supa! Jak możesz i masz czym - sprawdź proszę temperaturę z nawiewów na 1 biegu wentylatora. Ja używam najtańszego miernika cyfrowego z pomiarem temperatury na sondzie (kabelek). Taki miernik kosztuje kilkanaście peelenów.

Napisano

> Supa! Jak możesz i masz czym - sprawdź proszę temperaturę z nawiewów na 1 biegu wentylatora. Ja

> używam najtańszego miernika cyfrowego z pomiarem temperatury na sondzie (kabelek). Taki

> miernik kosztuje kilkanaście peelenów.

Sprawdziłem dzisiaj temperaturę chłodzenia i chłodzenie oscylowało między 8,5-9,5*C. Wahało się głównie poprzez załączanie i rozłączanie sprężarki.

Pomiaru dokonałem utrzymując stale silnik na poziomie 2000 obr/min, a nawiew był włączony na "dwójkę".

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Sprawdziłem dzisiaj temperaturę chłodzenia i chłodzenie oscylowało między 8,5-9,5*C. Wahało się

> głównie poprzez załączanie i rozłączanie sprężarki.

> Pomiaru dokonałem utrzymując stale silnik na poziomie 2000 obr/min, a nawiew był włączony na

> "dwójkę".

Pomiar w serwisie wygląda tak że ustawiasz wiatrak na maxa (nie na pierwszym, drugim itd.) i sprawdzasz temperaturę przy samym wylocie (kratce w desce), jeśli się posiada termometr z sondą to nawet wkłąda się tą sonde do nawiewu. Ogólnie temp. powinna być poniżej 8 C (a jak się waha między 4-7 to niech się waha, ważne że chłodzi) i czas zbicia temperatury nie powinien przekroczyć około 5 minut (+/- kolejne 5) zlosnik.gif

Aha i tak w ramach ciekawostki, lepiej żeby brakowało trochę odczynniki bo najwyżej będzie chłodzić kiepsko, ale zawsze chłodzić, w momencie gdy jest go za dużo w układzie z nawiewów podczas włączenia klimatyzacji może polecieć ciepłe powietrze (nawet cieplejsze niż to z otoczenia)

To tak w ramach ASO i serwisów klimatyzacyjnych spy.gif

Napisano

> Sprawdziłem dzisiaj temperaturę chłodzenia i chłodzenie oscylowało między 8,5-9,5*C. Wahało się

> głównie poprzez załączanie i rozłączanie sprężarki.

> Pomiaru dokonałem utrzymując stale silnik na poziomie 2000 obr/min, a nawiew był włączony na

> "dwójkę".

aleprzy jakiej temp. zewnętrznej? ja dziś przy plus 30 wcieniu miałem w swoim C4 miałem 6,9. ale przejechałem się wolno na krótkim dystansie , więc nie wiem czy klima się rozkręciła jak należy.

Napisano

90% japończyków ma "słabszą" klime niż auta niemieckie ,francuskie i inne ale jest to podyktowane też dużo wieksza trwałością samej spręzarki waytogo.gif najczęściej temp oscyluje 5-15 stopni w zalezności od temp zewn. oczywiście

Napisano

> 90% japończyków ma "słabszą" klime niż auta niemieckie ,francuskie i inne ...

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Serwis Honda w Eindhoven twierdzi cos odwrotnie calkiem.

Temperatura na nawiewie wiecej niz 9 do 10 grad C. to znaczy ze klima jest slaba i wymaga serwisu. Mi wymieniono parownik w Akordzie bo temp. byl slaby.

Teraz jest OK ok.gif

Napisano

> Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

7 letniej praktyki przy klimie waytogo.gif

> Serwis Honda w Eindhoven twierdzi cos odwrotnie calkiem.

> Temperatura na nawiewie wiecej niz 9 do 10 grad C. to znaczy ze klima jest slaba i wymaga serwisu.

> Mi wymieniono parownik w Akordzie bo temp. byl slaby.

> Teraz jest OK

Pewnie nie był to parownik a skraplacz bo sie przegrzewała ale nie bede sie kłócił zlosnik.gif

Napisano

> 7 letniej praktyki przy klimie

OK ok.gif

> Pewnie nie był to parownik a skraplacz ...

Masz racje Zle tlumaczylem z wpisu w ksiazke.

Verdamper to skraplacz a nie parownik blush.gif

Napisano

> aleprzy jakiej temp. zewnętrznej?

Zapomniałem napisać blush.gif

Na zewnątrz były wtedy 23* w słońcu.

Napisano

> Pomiar w serwisie wygląda tak że ustawiasz wiatrak na maxa (nie na pierwszym, drugim itd.) i

> sprawdzasz temperaturę przy samym wylocie (kratce w desce), jeśli się posiada termometr z

> sondą to nawet wkłąda się tą sonde do nawiewu. Ogólnie temp. powinna być poniżej 8 C (a jak

> się waha między 4-7 to niech się waha, ważne że chłodzi) i czas zbicia temperatury nie

> powinien przekroczyć około 5 minut (+/- kolejne 5)

> Aha i tak w ramach ciekawostki, lepiej żeby brakowało trochę odczynniki bo najwyżej będzie chłodzić

> kiepsko, ale zawsze chłodzić, w momencie gdy jest go za dużo w układzie z nawiewów podczas

> włączenia klimatyzacji może polecieć ciepłe powietrze (nawet cieplejsze niż to z otoczenia)

> To tak w ramach ASO i serwisów klimatyzacyjnych

Nie będę się kłócić, jak powinno być, bo sam tego nie wiem, ale wykonałem test wg instrukcji brachu_.

Przynajmniej mamy miarodajne porównanie, bo jedynie temperatura zewnętrzna mogła się nam różnić, ale termometr z sondą w nawiewie nie powinien być na to aż tak wrażliwy. wink.gif

Napisano

> Nie będę się kłócić, jak powinno być, bo sam tego nie wiem, ale wykonałem test wg instrukcji

> brachu_.

> Przynajmniej mamy miarodajne porównanie, bo jedynie temperatura zewnętrzna mogła się nam różnić,

> ale termometr z sondą w nawiewie nie powinien być na to aż tak wrażliwy.

Sam termometr nie ale temp. zewnętrzna ma duży wpływ na wydajność klimy co odbija sie inna temperatura przy nawiewach zlosnik.gif

Napisano

> Sam termometr nie ale temp. zewnętrzna ma duży wpływ na wydajność klimy co odbija sie inna

> temperatura przy nawiewach

A to czasem nie jest tak, że w rurze nawiewu temperatura będzie mniej wrażliwa na otoczenie niż sprawdzanie tego samego w kabinie, gdzie wahania rzeczywiście mogą być spore, bo zimne powietrze się wtedy rozchodzi? hmm.gif

Napisano

> 90% japończyków ma "słabszą" klime niż auta niemieckie ,francuskie i inne ale jest to podyktowane

> też dużo wieksza trwałością samej spręzarki najczęściej temp oscyluje 5-15 stopni w

> zalezności od temp zewn. oczywiście

Zgadza się, aczkolwiek "słabsza" nie znaczy "dużo mniej wydajna" wink.gif Ostatnio przy temperaturze +29 na zewnątrz i bardzo dużej wilgotności (kałuża pod autem po 3 minutach stania) spokojnie było +6 na wylocie (zmierzone pirometrem) ok.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Pirometrem zmierzysz owszem pod warunkiem, że znasz emisję elementu/materiału mierzonego. Druga sprawa pirometr musi mieć możliwość ustawienia emisji żeby wynik pomiaru był prawidłowy...

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie

Jakieś sugestie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.