Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Znowu] Pomiary prędkości

Featured Replies

Napisano

W RMFie "reklamowali" nowe isky, jakie to one fajne są, że z 800m spokojnie można...

Że można z radiowozu "ustrzelić ptaszka" jadącego w tym samym kierunku, jak i w przeciwnym...

Że z helikoptera można dokonać pomiaru i dać sygnał do radiowozu będącego akurat na trasie...

Czy z tym ostatnim przykładem to nie jest lekkie przegięcie?

1. Raczej wydaje mi się, że koszt utrzymania takiego helikoptera byłby nieco zbyt wysoki.

2. Co z jakimkolwiek pokazaniem pomiaru?

- Panie kierowco dostaliśmy sygnał z powietrza, że jedzie Pan 200/140...

- yyy można zobaczyć odczyt z radaru?

- Maniek! Zamykamy autobanę - ląduj no mi tu z tym radarem... hehe.gif

???

Napisano

oni by sie wzieli za uczciwa robote wreszcie i egzekwowali tez pare innych przepisow. M.in. Te bezdenne dla kolarzy.

Napisano

> W RMFie "reklamowali" nowe isky, jakie to one fajne są, że z 800m spokojnie można...

> Że można z radiowozu "ustrzelić ptaszka" jadącego w tym samym kierunku, jak i w przeciwnym...

> Że z helikoptera można dokonać pomiaru i dać sygnał do radiowozu będącego akurat na trasie...

> Czy z tym ostatnim przykładem to nie jest lekkie przegięcie?

> 1. Raczej wydaje mi się, że koszt utrzymania takiego helikoptera byłby nieco zbyt wysoki.

Koszt posprzątania po wypadku jest niewspółmiernie wyższy.

> 2. Co z jakimkolwiek pokazaniem pomiaru?

> - Panie kierowco dostaliśmy sygnał z powietrza, że jedzie Pan 200/140...

> - yyy można zobaczyć odczyt z radaru?

> - Maniek! Zamykamy autobanę - ląduj no mi tu z tym radarem...

> ???

A może pokażą mu film z nagraniem z góry na ekranie laptopa? Przecież jest technika pozwalająca to cyfrowo wysłać.

Napisano

> W RMFie "reklamowali" nowe isky, jakie to one fajne są, że z 800m spokojnie można...

> Że można z radiowozu "ustrzelić ptaszka" jadącego w tym samym kierunku, jak i w przeciwnym...

> Że z helikoptera można dokonać pomiaru i dać sygnał do radiowozu będącego akurat na trasie...

> Czy z tym ostatnim przykładem to nie jest lekkie przegięcie?

> 1. Raczej wydaje mi się, że koszt utrzymania takiego helikoptera byłby nieco zbyt wysoki.

> ???

Wystarczy zmienić prawo tak, żeby policja nie musiała kierowcy niczego pokazywać.

Tak jest w wielu krajach.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy zmienić prawo tak, żeby policja nie musiała kierowcy niczego pokazywać.

> Tak jest w wielu krajach.

Tak - tylko, że obawiam się, że nasza policja JESZCZE nie jest na coś takiego gotowa smirk.gif

Napisano

> Wystarczy zmienić prawo tak, żeby policja nie musiała kierowcy niczego pokazywać.

ale do czegoś takiego to musi sama policja dojrzeć. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Koszt posprzątania po wypadku jest niewspółmiernie wyższy.

Obawiam się, że nikt tego w ten sposób nie kalkuluje.

Prędzej jest liczone "czy w ciągu 1h lotu helikopter zarobi na swoje utrzymanie mandatami"...

> A może pokażą mu film z nagraniem z góry na ekranie laptopa? Przecież jest technika pozwalająca to

> cyfrowo wysłać.

Jeśli tak to rozwiązanie byłoby już słuszne ok.gif

Napisano

Ależ Policja wcale nie musi pokazywać. Pokazują tylko po to, żeby kierowca nie miał wątpliwości i mandat przyjął. Zawsze można skierować wniosek o ukarania bezpośrednio do sądu.

Napisano

> ale do czegoś takiego to musi sama policja dojrzeć.

Nie policja...Społeczeństwo. Bo dopóki złodziej złapany za rękę może twierdzić, że to nie jego ręka(ewentualnie dopytaywać się o homologację dla homologacji, bo bez zielonej pieczątki z niebieskim kwadracikiem jest nieważna w dni parzyste każdego roku przestępnego), to policja musi udowadniać winę zatrzymanego.

Napisano

> Nie policja...Społeczeństwo. Bo dopóki złodziej złapany za rękę może twierdzić, że to nie jego

> ręka(ewentualnie dopytaywać się o homologację dla homologacji, bo bez zielonej pieczątki z

> niebieskim kwadracikiem jest nieważna w dni parzyste każdego roku przestępnego), to policja

> musi udowadniać winę zatrzymanego.

i bardzo dobrze, ustrój w którym milicja nic nie musiała Ci udowadniać już mamy za sobą ok.gif

Napisano

> ???

Widziałem gdzieś w tv pokazaną pracę helikoptera policyjnego i nie służyła ona pomiarowi prędkości a jedynie zarejestrowaniu faktu łamania zakazu wyprzedania na podwójnej ciągłej. Nagrany materiał był pokazany kierującemu w stojącej w okolicy pracy śmigłowca przyczepie, podobnej do tej przewożącej konie.

Napisano

> Nie policja...Społeczeństwo. Bo dopóki złodziej złapany za rękę może twierdzić, że to nie jego

> ręka(ewentualnie dopytaywać się o homologację dla homologacji, bo bez zielonej pieczątki z

> niebieskim kwadracikiem jest nieważna w dni parzyste każdego roku przestępnego), to policja

> musi udowadniać winę zatrzymanego.

Ale to nie jest problem. Moim zdaniem istotą demokracji jest to, żeby każdy mógł - nawet ewidentnie złapany - cudować ile chce i wymyślać niestworzone rzeczy, żeby się tylko wymigać.

Dobry system różni się od niedobrego tylko tym, że w dobrym takie coś się nie opłaci.

Jeśli taki cwaniak będzie miał dodatkowo pokryć koszty postępowania, biegłych, czasu pracy wymiaru sprawiedliwości itd. to czemu nie? Możemy się bawić w kotka i myszkę - grunt że na jego koszt.

Po kilku takich nauczkach nikt już nie będzie cwaniakował z homologacjami, udawał że go tam nie było itd. Po prostu się nie opłaci.

Napisano

> Ale to nie jest problem. Moim zdaniem istotą demokracji jest to, żeby każdy mógł - nawet ewidentnie

> złapany - cudować ile chce i wymyślać niestworzone rzeczy, żeby się tylko wymigać.

> Dobry system różni się od niedobrego tylko tym, że w dobrym takie coś się nie opłaci.

> Jeśli taki cwaniak będzie miał dodatkowo pokryć koszty postępowania, biegłych, czasu pracy wymiaru

> sprawiedliwości itd. to czemu nie? Możemy się bawić w kotka i myszkę - grunt że na jego koszt.

> Po kilku takich nauczkach nikt już nie będzie cwaniakował z homologacjami, udawał że go tam nie

> było itd. Po prostu się nie opłaci.

Powinna być krótka piłka - zgadza się pan/i czy nie? Jeśli odpowiedź brzmi nie, sprawa zostaje skierowana do sądu wraz z ewentualnymi nagraniami. I bez możliwości "odkręcenia" na miejscu, bo "nie chce mi się po sądach chodzić". Jak się jeden z drugim na rozprawę przejedzie z Ustrzyk Dolnych do Szczecina, to mu przejdzie. Oczywiście, mógłby się nie stawić, a co...Wtedy sprawa rozpatrzona automatycznie jako przyznanie się do winy, kara to maksymalny mandat za dane wykroczenie, obciążenie kosztami sądowymi i innymi pierdołami. Nie opłaci się cwaniakowanie.

Napisano

> Powinna być krótka piłka - zgadza się pan/i czy nie? Jeśli odpowiedź brzmi nie, sprawa zostaje

> skierowana do sądu wraz z ewentualnymi nagraniami. I bez możliwości "odkręcenia" na miejscu,

> bo "nie chce mi się po sądach chodzić". Jak się jeden z drugim na rozprawę przejedzie z

> Ustrzyk Dolnych do Szczecina, to mu przejdzie. Oczywiście, mógłby się nie stawić, a co...Wtedy

> sprawa rozpatrzona automatycznie jako przyznanie się do winy, kara to maksymalny mandat za

> dane wykroczenie, obciążenie kosztami sądowymi i innymi pierdołami. Nie opłaci się

> cwaniakowanie.

I tak jest w wielu krajach na świecie. Jeśli wiesz że nabroiłeś, ale szybko i bez dyskusji zapłacisz to boli najmniej. Jeśli udajesz cwaniaka to tylko sobie kosztów przysparzasz.

Napisano

> I tak jest w wielu krajach na świecie. Jeśli wiesz że nabroiłeś, ale szybko i bez dyskusji

> zapłacisz to boli najmniej. Jeśli udajesz cwaniaka to tylko sobie kosztów przysparzasz.

Ale zapewne są to kraje, w których na suszarce/filmie zobaczysz coś, co sam niedawno widziałeś u siebie na prędkościomierzu a nie tak jak u nas-bus jadący z inną prędkością względem słupków niż wynikało to z pomiaru wideo.

Sam trafiłem na mandat za skręt bez zielonej strzałki a ja tam zawracałem. I tłumacz takiemu-on patrząc na swoje buty powiedział, że wyjechałem bez zielonej strzałki. I komu zaufał jego szef? No.

Napisano

Ptaszki ćwierkały że teraz z videłorejestratorem to nie będą Cię ścigać..... przyjdzie do domu mandacik zlosnik.gif więc problemu nie będą mieli..... tylko ty ok.gif

Napisano

> Ptaszki ćwierkały że teraz z videłorejestratorem to nie będą Cię ścigać..... przyjdzie do domu

I bardzo dobrze, bo ścigając sami często stwarzają większe zagrożenie.

Teoretycznie to można ale wątpię czy w praktyce trafi na taką odległość w mały poruszający się punkt.

Napisano
  • Autor

> Ptaszki ćwierkały że teraz z videłorejestratorem to nie będą Cię ścigać..... przyjdzie do domu

> mandacik więc problemu nie będą mieli..... tylko ty

Szczerze mówiąc to wątpię.

Pamiętasz co było jak fotoradarów nastawiali?

Nie wyrabiali się z ilością fotek i nim dostałeś wezwanie to mijały miesiące (nie wiem czy w tej chwili jest lepiej).

Za to nie raz widziałem już akcję, gdzie to pierwszy radiowóz stał sobie gdzieś z fotoradarem, a kawałek dalej drugi - już zatrzymywał ustrzelonych delikwentów i wypisywał mandacik (czyli jakby policja szła w drugą stronę...).

No ale - pożyjemy - zobaczymy...

Napisano

> ???

Mój braciak dostał mandat za przekroczenie zrobione z helikoptera. Do domciu przyszło zdjęcie. Wszystko w okolicach tygodnia sie zamknęło zlosnik.gif

Napisano

> Mój braciak dostał mandat za przekroczenie zrobione z helikoptera. Do domciu przyszło zdjęcie.

> Wszystko w okolicach tygodnia sie zamknęło

A jak się miał wynik na fotce z tym, do tego, co brat miał na prędkościomierzu?

Napisano

> Szczerze mówiąc to wątpię.

> Pamiętasz co było jak fotoradarów nastawiali?

> Nie wyrabiali się z ilością fotek i nim dostałeś wezwanie to mijały miesiące (nie wiem czy w tej

> chwili jest lepiej).

teraz będzie deczko inaczej wink.gif uwierz ok.gif

> Za to nie raz widziałem już akcję, gdzie to pierwszy radiowóz stał sobie gdzieś z fotoradarem, a

> kawałek dalej drugi - już zatrzymywał ustrzelonych delikwentów i wypisywał mandacik (czyli

> jakby policja szła w drugą stronę...).

> No ale - pożyjemy - zobaczymy...

Policja nie będzie już miała fotoradarów zlosnik.gif

a stali i wlepiali dlatemu że było łatwiej i bez komplikacji no.gif

Napisano

> A jak się miał wynik na fotce z tym, do tego, co brat miał na prędkościomierzu?

niewiem.gif nie mam pojęcia ale z tym nikt nie dyskutował

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.