Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Zmatowienie reflektorów

Featured Replies

Napisano

Nie wiem z czego to się wzięło ale reflektory od góry są zmatowione tak jakby ktoś pojechał po nich papierem ściernym. Jak przetrze się wilgotną szmatka to jest ok ale jak wyschnie to mat wraca. Na szczęście nie ma to wpływu na oświetlenie drogi ale nieestetycznie wygląda.

Czy jest jakiś środek do polerowania plastiku reflektorów?

Napisano

> Nie wiem z czego to się wzięło ale reflektory od góry są zmatowione tak jakby ktoś pojechał po nich

> papierem ściernym. Jak przetrze się wilgotną szmatka to jest ok ale jak wyschnie to mat wraca.

> Na szczęście nie ma to wpływu na oświetlenie drogi ale nieestetycznie wygląda.

> Czy jest jakiś środek do polerowania plastiku reflektorów?

w którymś z wątków z ub. tygodnia ten temat był poruszany, u mnie też matowieją, można polerować, np na allegro są środki do polerowania poliwęglanu, wydaje mi się że matowienie w obecnych warunkach postępuje szybciej ze względu na to że na światłach jeździ się cały rok, kiedyś tego nie było ale też świateł używało się gdy była taka potrzeba,

brat

Ps z tego względu zastanawiam się nad montażem świateł do jazdy dziennej hmm.gif

Napisano

> Nie wiem z czego to się wzięło ale reflektory od góry są zmatowione

i pewnie lekko żółtawe też

Ja próbowałem to zwalczyć pastą Tempo. Jakiś tam efekt osiągnąłem.

Zauważyłem też że pod czas polerki schodzi z klosza jakaś warstwa "lakieru".

Ponoć jest to ( tak słyszałem) warstwa chroniąca odbłyśniki przed promieniowaniem UV.

Usunięcie tej osłonki ma spowodować szybsze wypalanie odblasków.

Czy to prawda hmm.gif nie wiem niewiem.gif

pzdr

Napisano

Ja zrobiłem tak :

Wyjąłęm lampy (można tez to zrobić na samochodzie)

Umyłem i zmatowiłem papierem 800 potem 1200 2000 i 2200.

Po 800 będą matowe jak cholera jeżeli masz mocniejsze rysy możesz zacząć od nawet 200.

W każdym razie po każdym z papierków powierzchnia ma być matowa i jednolita bez rys.

Na koniec zapodałem baranek na wkrętarkę i mleczko do polerowania szkła i twardych plastików i wypolerowałem.

Efekt - ciężko odróżnić od nowej.

WAŻNE - WSZYSTKO ROBIMY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ WODY MA BYĆ MOKRO CAŁY CZAS.

WYJĄTEK POLEROWANIE MLECZKIEM.

Pozdrawiam

Napisano

Wczoraj kumpel regenerował z zakładzie zajmującym się właśnie odnawianiem reflektorów,

koszt 140pln za oba, czas pracy to około 3h,

z tego co mówił to na samym końcu na lampę była nałożona jakaś bezbarwna pasta i utwardzone to wszystko zostało lampą w stylu UV.

Jeśli lampy są w fatalnym stanie to myślę, że warto zlecić to do dobrego zakładu.

pozdrawiam

ps: autko to Bora a zakład dał 2 lata gwarancji na lampy skromny.gif

Napisano

> Nie wiem z czego to się wzięło ale reflektory od góry są zmatowione tak jakby ktoś pojechał po nich

> papierem ściernym. Jak przetrze się wilgotną szmatka to jest ok ale jak wyschnie to mat wraca.

> Na szczęście nie ma to wpływu na oświetlenie drogi ale nieestetycznie wygląda.

to samo zauwazylem kilka dni temu. przegrzaly sie?

pasta polerska powinna pomoc.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam bo chciałbym się zapytać czy nie znacie może jakiegoś zakładu, który wykona profesjonalnie polerkę reflektorów? Najlepiej okolice Chorzowa lub Katowic.

Napisano

> Odgrzewam bo chciałbym się zapytać czy nie znacie może jakiegoś zakładu, który wykona

> profesjonalnie polerkę reflektorów? Najlepiej okolice Chorzowa lub Katowic.

chyba ktoś w sieci polecał ten zakład w Katowicach http://www.regeneracja-reflektorow.com/kontakt.html

brat

Napisano

> Ps z tego względu zastanawiam się nad montażem świateł do jazdy dziennej

też o tym myślę ale lampy mam w idealnym stanie ale to za względu na xenony. komplet dobrych day-light lamps to koszt około 300zł. pzdr waytogo.gif

Napisano

> komplet dobrych

> day-light lamps to koszt około 300zł.

to prawda, myślałem o Philipsach - one są w cenie od ok 220zł/kpl,

brat

Napisano

> Niestety pan stwierdził, że w AG tego nie robi bo mu nie wychodzi. Jedynie to zaproponował mi

> wymianę szkieł na używane w dobrym stanie.

jak masz trochę smykałki to se sam poradzisz z polerowaniem. opisów ze zdjęciami jest na pęczki. 2 lata temu robiłem polerowanie szkieł w swojej astrze. efekt- jak nowe z fabryki. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.