Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16SZ padla i nie daje sie uruchomic

Featured Replies

Napisano

Ostatnia deska ratunku to forum. Zima moja astra podczas przelaczania sie z benzyny na gaz (na postoju po osiagnieciu wlasciwej temperatury) zgasla i nie dala sie juz uruchomic. Kreci, nie odpala, z linki nie odpala. Sprawdzilem przekaznik onstalacji gazowej - sprawny, wiec nie odcina wtryskwiacza. Po dalszych ogledzinach stwerdzilem, ze podczas krecenia nei podaje palwia i nei ma iskry. Podlaczylem pompe na krotko i pompa dziala, paliwo leci, wiec jest sprawna. Pytanie co moze byc przyczyna takeigo stanu rzeczy? Co sprawdzic jeszcze (choc Kuner juz troche przys amochodzie posiedzial), ewentualnei na co zwrocic uwage, bo juz mi koncepcji brakuje oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Stacyjka, immo?

Stacyjka raczej ok, immo - hmm... nie sadze, choc nie miga kontrolka przyprobie uruchomienia.

A wlasnie, jest jeszcze taki objaw, ze podczas proby uruchomienia caly czas swieci kontrolka silnika (nigdy nie gasla po kilku sekundach przy wlaczonym zaplonie), ale po kilkunastu sekundach krecenia zaczyna migac. Wiem, ze jesli miga od razu to wskazuje to na immo, ale u mnie nie miga. Zapobiegajac podpowiedziom o probie uruchomienia silnika drugim kluczykiem spiesze poinformowac, ze mam tylko jeden od czasu zakupu samochodu.

Napisano

Proponuję odczytać błędy zgromadzone w pamięciach sterowników. Na początek spinaczem, potem ewentualnnie za pomocą laptopa interfejsu i programu. Zresztą od tego trzeba było zacząć. Na oko, jeśli nie ma iskry to pewnie moduł zapłonowy się zepsuł, w najgorszym przypadku komputer, chociaż wiele wskazuje na immo (te mruganie CE). Pozdr.

Napisano

Tych aut nie ciaga sie na lince sick.gif

Odkrec oslone paska i zobacz czy jak krecisz sie obraca, mozliwe ze klin zerwany.

Napisano

> Tych aut nie ciaga sie na lince

Witam.

A dlaczego się nie ciąga ?

Napisano

Bo samochodów z paskiem zębatym tak się nie odpala. Po którymś razie potrafi stracić zęby i kaszana w silniku. Dlatego najlepiej odpalać za pomocą drugiego akumulatora. Sam tego doświadczyłem.

Napisano

> Bo samochodów z paskiem zębatym tak się nie odpala. Po którymś razie potrafi stracić zęby i kaszana

> w silniku. Dlatego najlepiej odpalać za pomocą drugiego akumulatora. Sam tego doświadczyłem.

Tu chodzi chyba bardziej o klin na wale niż o zęby na pasku. Jak klin się zerwie to koło sobie a wał sobie...

Napisano

Jak napisałem przeżyłem to na własnej skórze. Klin został a zęby poleciały. Zastanów się co jest bardziej wytrzymałe materiał z którego jest wykonany klin czy materiał z którego zrobiony jest pasek.

Napisano

> Jak napisałem przeżyłem to na własnej skórze. Klin został a zęby poleciały. Zastanów się co jest

> bardziej wytrzymałe materiał z którego jest wykonany klin czy materiał z którego zrobiony jest

> pasek.

Racja ale zerwanie jednego klina na pasku nie powinno nieść za sobą aż takich konsekwencji a zerwać kilka też pewnie ciężko... Nie wiem nie próbowałem ale klin na wale nie jest w cale taki wytrzymały to jest tylko mały kawałek metalu...

Napisano

W czasie jazdy jak pierdyknie jeden ząb to siłą rozpędu samochodu, lecą następne. Silnik stoi ale dostaje napęd z drugiej strony czyli od kół. Zanim wciśniesz sprzęgło poleci kilka zębów. Więc sprawa jest oczywista.

Napisano
  • Autor

> Tych aut nie ciaga sie na lince

> Odkrec oslone paska i zobacz czy jak krecisz sie obraca, mozliwe ze klin zerwany.

Przekonaj mnie mocnymi dowodami, ze jest roznica miedzy tym, ze rozrusznik kreci kolem zamachowym i walem uruchamiajac silnika, a ty, ze napedzane sa kola, przez skrzynie i sprzeglo rowniez kolo zamachowe i wal i uruchamiay jest silnik. Ale takim naprawde mocnymi dowodami.

Kli na wale i rozrzad zostalsprawdzony w pierwszej kolejnosci.

Napisano
  • Autor

> Bo samochodów z paskiem zębatym tak się nie odpala. Po którymś razie potrafi stracić zęby i kaszana

> w silniku. Dlatego najlepiej odpalać za pomocą drugiego akumulatora. Sam tego doświadczyłem.

Utrata zebow na pasku lub zerwanie klina przy uruchamianiu na lince swiadczy tylko i wylacznie o nieumiejetnosci uruchamiania samochodu w ten sposob. Na lince mozna uruchamiac kazdy samochod wiedzac jak zapewnic warunki nei rozniace sie od uruchamiania rozrusznikiem.

Napisano

Na lince mozna uruchamiac kazdy samochod

> wiedzac jak zapewnic warunki nei rozniace sie od uruchamiania rozrusznikiem.

claps.gif20.GIF

Właśnie o to mi chodziło, mechanikiem samochodowym jestem od 1971 roku i denerwują mnie takie legendy że samochodów na pasku nie odpala się na zaciąg. Jedyna szkoda jaka może się trafić, to jest zalanie paliwem katalizatora. Dlatego jak nie zapali od razu to poszukać przyczyny, a nie holować do oporu.

Napisano

Zuraw ty mnie na wyklad akademicki nie naciagaj piesc.gif

Wez tylko sobie jaka moc ma rozrusznik jak natrafi na opor a cala mase auta gdy poscisz sprzeglo jak jestes ciagniety na lince.

Napisano
  • Autor

> Zuraw ty mnie na wyklad akademicki nie naciagaj

> Wez tylko sobie jaka moc ma rozrusznik jak natrafi na opor a cala mase auta gdy poscisz sprzeglo

> jak jestes ciagniety na lince.

Wazne jest jakie jest przyspieszenie obrotow silnika. Jesli zblizone do tego jakie daje rozrusznik to roznicy silnik nie odczuje.

Napisano

> Wazne jest jakie jest przyspieszenie obrotow silnika. Jesli zblizone do tego jakie daje rozrusznik

> to roznicy silnik nie odczuje.

Napisalem Ci wyzej , Twoje auto ciagaj - Twoj wybor.

Napisano

Jeśli ECU nie włącza pompy i nie podaje iskry to (pomijając immo) możliwości są trzy:

1. nie dostaje zasilania. Należy wtedy sprawdzić czy dochodzi do kompa zasilanie czerwonymi przewodami na piny B1 i C16, oraz - po włączeniu zapłonu - czarnym na pin C4. Dodatkowo sprawdź masy kompa, czyli brązowe przewody na pinach: A12, B10 i D1.

2. Nie wie, że silnik się kręci. A może się o tym dowiedzieć tylko od czujnika wału korbowego. Luknij jak wygląda mechanicznie (czy koło impulsowe nie jest uszkodzone itp). Możesz odłączyć wtyczkę i podpiąć do cewki czujnika led-a pod piny 1 i 2. Powinien migać podczas kręcenia wałem. Można też po prostu zmierzyć opór cewki, czy przypadkiem nie uległa uszkodzeniu. Powinna mieć kilkaset ohmów.

3. ECU zdechł. To też może się zdarzyć.

Napisano

A jakie napędy rozrządu miały samochody w Twoich czasach? Syrena - dwusów, Trabant - dwusów, Skoda - łańcuch, Warszawa - koła zębate, PF 126P - łańcuch, PF 125p - łańcuch, dopiero Polonez miał w 1978 roku pasek zębaty. Tamte samochody oprócz Poldka można było uruchamiać z zaciągu bez szkody dla silnika. To jest podejście emerytowanego mechanika co się zatrzymał na technologii z lat 70-tych. Bo to jest jego punkt odniesienia. Bez urazy.

Napisano

@balus plus dla Ciebie ze chcialo Ci sie wyjasniac smile.gif

Ale malkontenci zaraz Ci odpowiedza, ze sa Astry i Corsy z lancuszkiem.

Napisano

> Wazne jest jakie jest przyspieszenie obrotow silnika. Jesli zblizone do tego jakie daje rozrusznik

> to roznicy silnik nie odczuje.

Po raz drugi odpowiadam na ten wpis.

Masz auto w ktorym po podlaczeniu fejsa widzisz co szwankuje, wyszedl z tego watka prawie jak na HP watek o niczym zwiazanym z Twoim problemem @Zuraw

Napisano
  • Autor

> Napisalem Ci wyzej , Twoje auto ciagaj - Twoj wybor.

Odnosnie mojego samochodu wiem juz co mam zrobic, natomaist w dalszym ciagu czekam na mocne argumenty z twojej strony na uzsadnienie dlaczego mialoby sie cos stac przy uruchamianiu samochodu palonego na lince przy zachowaniu porownywalnych warunkow dla silnika w porownaniu z uruchamianiem rozrusznikiem.

Napisano

Tak BTW kiedyś pogiąłem tak korbowód. Rozrusznik się zatrzymywał przy kręceniu a na holu... silnik kręcił ale dalej nie odpalił z tymże siła była taka, że zgięło korbowód. Powodem była woda w cylindrze po padzie UPG.

Napisano

> Odnosnie mojego samochodu wiem juz co mam zrobic, natomaist w dalszym ciagu czekam na mocne

> argumenty z twojej strony na uzsadnienie dlaczego mialoby sie cos stac przy uruchamianiu

> samochodu palonego na lince przy zachowaniu porownywalnych warunkow dla silnika w porownaniu z

> uruchamianiem rozrusznikiem.

Wklejam co napisalem:

<Wez tylko sobie jaka moc ma rozrusznik jak natrafi na opor a cala mase auta gdy poscisz sprzeglo jak jestes ciagniety na lince.

Szukasz wedlug mnie idioty, jesli to Ci nie wystarczy, szukaj dalej.

Napisano
  • Autor

> Wklejam co napisalem:

Co ma opor samochodu do rozruchu silnika? Interesuej nas tylko to, co jest od kola zamachowego w strone silnika. To w jakis sposob moment obrotowy dostarczany jest na kolo zamachowe nei ma najmniejszego znaczenia. I nic zdrowemu mechanicznie silnikowi sie nei stanie czy bedziesz go uruchamial na lince czy rozruszniku, bo skad silnik ma wiedziec, ze moment na kole zamachowym sie wzial z jednego lub drugiego?

Napisano

> A jakie napędy rozrządu miały samochody w Twoich czasach? Syrena - dwusów, Trabant - dwusów, Skoda

> - łańcuch, Warszawa - koła zębate, PF 126P - łańcuch, PF 125p - łańcuch, dopiero Polonez miał

> w 1978 roku pasek zębaty. Tamte samochody oprócz Poldka można było uruchamiać z zaciągu bez

> szkody dla silnika. To jest podejście emerytowanego mechanika co się zatrzymał na technologii

> z lat 70-tych. Bo to jest jego punkt odniesienia. Bez urazy.

Ciekawa teza cool.gif

Tak rodzą się stereotypy.

Może kolega przedstawi jakieś mocne argumenty dla jej poparcia.

Napisano

Ale tu nie ma co tłumaczyć , dla mnie mechanika paranoja jest zaciaganie auta facepalm%5B1%5D.gif po to jest kluczyk by odpalać a jak nie pali to trzeba naprawić a nie zaciagać zlosnik.gif

Napisano

> Ale tu nie ma co tłumaczyć , dla mnie mechanika paranoja jest zaciaganie auta po to jest kluczyk

> by odpalać a jak nie pali to trzeba naprawić a nie zaciagać

Mi nie musisz tego tlumaczyc grinser006.gif

Gdy nastepuje taka sytuacja wyciagam lapka i podlaczam sie OS lub OP a nawet fejsem na jednym tranzystorze jak starsze auto smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.