Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki przednie zawieszenie (ktoś przerabiał) - lacetti

Featured Replies

Napisano

pojawiły się stuki przy pokonywaniu nierówności (przy wolnej jeździe - przy szybszej pewnie nie słyszę wink.gif )

samochód 5 lat, łącznik stabilizatora ?, dźwięk przypomina

lekkie stukanie młoteczkiem o "blachę"

dalej jest gdzieś manual lacetti na www hmm.gif

Napisano

łączniki są najbardziej prawdopodobne (u mnie i teścia padały po 40-50kkm)

Napisano
  • Autor

> łączniki są najbardziej prawdopodobne (u mnie i teścia padały po 40-50kkm)

dużo kosztowała wymiana + elementy hmm.gif, mam 87tyś. więc nie jest źle hmm.gif

Napisano

> dużo kosztowała wymiana + elementy , mam 87tyś. więc nie jest źle

Nie wiem, bo wymienili mi na ostatnim przeglądzie (45kkm) na gwarancji. W sklepie kosztują koło 45 zł szt. oryginały GM, zamienniki CTR'a koło 30zł.

Napisano

U mnie też puka na małych uskokach, a wszystko jest sprawne. Generalnie stuka tak samo (niezbyt głośno) i w tych samych okolicznościach jak długo auto mam (czyli rok) więc przyzwyczaiłem się i stwierdziłem, że TTTM.

Napisano

> U mnie też puka na małych uskokach, a wszystko jest sprawne. Generalnie stuka tak samo (niezbyt

> głośno) i w tych samych okolicznościach jak długo auto mam (czyli rok) więc przyzwyczaiłem się

> i stwierdziłem, że TTTM.

Błąd. Nie ma nic pukać.

Napisano

> pojawiły się stuki przy pokonywaniu nierówności (przy wolnej jeździe - przy szybszej pewnie nie

> słyszę )

Jak głównie przy wolnej to IMHO łącznik.

My wymienialiśmy ostatnio, kupiłem na allegro za 36zł z wysyłką firmy CTR. Oryginalnie jest tam założony własnie CTR (napis na główce łącznika - CENTRAL CORP.).

U nas prawy wymieniony przy 45kkm a lewy przy 53kkm z tym że dużo jeździmy po dziurach zlosnik.gif

Napisano

> samochód 5 lat, łącznik stabilizatora ?,

Na łącznik jest b.prosty test. Przejeżdżasz próg zwalniający:

- oboma kołami na raz, prostopadle - nic nie stuka

- najpierw jednym kołem, potem drugim, czyli pod kątem do progu - stuka.

Chodzi o to żeby wymusić pracę stabilizatora, czyli koła jednej osi muszą się wahnąć wobec siebie.

Napisano

> U mnie podobny przebieg i też coś w zawieszeniu czasem stuknie przy przejeżdżaniu garbów.

u mnie 96 tys km a stuka juz od ~91tys

jakos nie mam czasu sie za to zabrac a wypadaloby

tak jak koledzy pisza - stuka tylko przy malych predkosciach na nierownosciach

Napisano

> u mnie 96 tys km a stuka juz od ~91tys

> jakos nie mam czasu sie za to zabrac a wypadaloby

> tak jak koledzy pisza - stuka tylko przy malych predkosciach na nierownosciach

Zgadza się ok.gif

Choć kto ze mną nie jedzie, to jest zdziwiony, że zawiecha cicho pracuje i we wnętrzu nic nie trzeszczy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dziś oddałem do mechanika (110 pln ma być z robocizną) ok.gif (dobry miałem słuch lewy przód łącznik uszkodzony ), dzwoniłem do ASO z ciekawości i sprawdzenie zawieszenia co nie tak 40pln + 160 pln za materiał z robocizną jeśli łącznik stabilizatora

ps. 80pln zapłaciłem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na łącznik jest b.prosty test. Przejeżdżasz próg zwalniający:

> - oboma kołami na raz, prostopadle - nic nie stuka

> - najpierw jednym kołem, potem drugim, czyli pod kątem do progu - stuka.

> Chodzi o to żeby wymusić pracę stabilizatora, czyli koła jednej osi muszą się wahnąć wobec siebie.

dokładnie tak było, oba koła cisza, a jak po jedyńczo to ładnie pukało ok.gif

Napisano

> dziś oddałem do mechanika (110 pln ma być z robocizną) (dobry miałem słuch lewy przód łącznik

> uszkodzony ), dzwoniłem do ASO z ciekawości i sprawdzenie zawieszenia co nie tak 40pln + 160

> pln za materiał z robocizną jeśli łącznik stabilizatora

Mam rozumieć że zmieniłeś tylko jeden łącznik?? icon_eek.gifshocked.gif

Napisano

> Mam rozumieć że zmieniłeś tylko jeden łącznik??

A po co ma wymieniać dobry łącznik ?????

Napisano

> A po co ma wymieniać dobry łącznik ?????

A dlatego że drugi też wkrótce padnie i będzie drugi raz płacił za robote? Myślisz że ten drugi mniej się zmęczył niż ten pierwszy? Opony i amortyzatory też zmieniasz pojedynczo?

Napisano

> A dlatego że drugi też wkrótce padnie i będzie drugi raz płacił za robote?

A to niby tym razem mieli mu gratis wymienić drugi łącznik ?

Przecież on jest po drugiej stronie samochodu, wymieniając lewy łącznik nie dotykasz prawego, więc jakim cudem cena za wymianę 1 szt miała by być inna niż 1/2 ceny za wymianę obu ?

Zacznie się tłuc, to wymieni drugi.

Napisano

> pojawiły się stuki przy pokonywaniu nierówności (przy wolnej jeździe - przy szybszej pewnie nie

> słyszę )

W moim autku też miałem takie stuki słyszalne były przy wolnej jeździe a przy szybkiej odczuwałem małe drgania na kierownicy. Okazało się, że poleciała końcówka kierownicza lewa. Koszt 50 PLN wymiana 30PLN.

Napisano
  • Autor

> Mam rozumieć że zmieniłeś tylko jeden łącznik??

będzie drugi pukać to wymienię drugi ok.gif, jeśli miało by się wymieniać parami mechanik zapewne by podpowiedział waytogo.gif

Napisano

mnie czeka to samo z tym że oba już dają o sobie znać, przebieg 54 tys. ale na razie nie mam czasu za to się zabrać, u mnie w pzmot materiały+wymiana łączniów coś kole 150 zł

Napisano
  • Autor

> mnie czeka to samo z tym że oba już dają o sobie znać, przebieg 54 tys. ale na razie nie mam czasu

> za to się zabrać, u mnie w pzmot materiały+wymiana łączniów coś kole 150 zł

dobra cena, czyli ceny za naprawy do przełknięcia, w dużej mierze zależy od stanu lokalnych dróg ok.gif

Napisano

> w dużej mierze zależy od stanu lokalnych dróg

u mnie to szwajcarski ser omijasz jedną dziurę wpadasz w drugą

Napisano

> u mnie to szwajcarski ser omijasz jedną dziurę wpadasz w drugą

rok temu byłem samochodem we Włocławku i na tych dziurach zaczęła się świecić kontrolka airbag

Napisano

> rok temu byłem samochodem we Włocławku i na tych dziurach zaczęła się świecić kontrolka airbag

jeśli dobrze pamiętam to chyba na meczu Polonii z Anwilem wink.gif a swoją drogą to producenci u nas mogliby sprawdzać trwałość zawieszenia

Napisano

> Zgadza się

> Choć kto ze mną nie jedzie, to jest zdziwiony, że zawiecha cicho pracuje i we wnętrzu nic nie

> trzeszczy

ja dzisiaj znalazlem chwilke i wymienilem, teraz jest cisza cool.gif

w kawis bator kupilem te laczniki po 27pln szt - cena sklepowa to 37pln ale trzeba mowic ze cena z allegro ok.gif

za wymiane 2 szt u mechanika u mnie na wsi zaplacilem 60pln

tak wiec calosc 114pln wyszla yay.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i u mnie nastała wiekopomna cisza dzisiaj - wymieniłem oba + klocki z przodu przy stanie 54 600 za całość zapłaciłem 239,99 wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.