Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie hamulców kolejność

Featured Replies

Napisano

Znam oczywiście regułę, że odpowietrza się w kolejności od najdłuższego przewodu do najkrótszego.

Ale ponieważ nie wierzę w ciemno w rozmaite reguły i inne legendy oraz lubię wiedzieć dlaczego to pytam: dlaczego?

Bo po przemyśleniu stwierdziłem, że jest to zasada, której nie trzeba koniecznie się sztywno trzymać.

Jedno co mi do głowy przychodzi, to że odpowietrzając najdłuższy przewód najłatwiej przeoczyć brak płynu w zbiorniku, więc lepiej to zrobić najpierw.

A przy umiejętnym i ostrożnym odpowietrzaniu kolejność jest dowolna.

Ale może się mylę?

Napisano

> pytam: dlaczego?

oszczędność płynu

> Bo po przemyśleniu stwierdziłem, że jest to zasada, której nie trzeba koniecznie się sztywno

> trzymać.

oczywiście ale tak się utarło, w rzeczywistości nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia.

> Ale może się mylę?

Nie mylisz się, ja też kiedyś sztywno trzymałem się tej zasady a teraz jak leci ważne żeby tylko o niczym nie zapomnieć.

Napisano

> Znam oczywiście regułę, że odpowietrza się w kolejności od najdłuższego przewodu do najkrótszego.

Nie jest tak zawsze, w różnych samochodach producenci różnie to określają. W niektórych samochodach z ABS odpowietrza się odwrotnie.

Napisano

> Nie jest tak zawsze, w różnych samochodach producenci różnie to określają. W niektórych samochodach

> z ABS odpowietrza się odwrotnie.

Tez sie nad tym zastanawialem, ale to chyba chodzi o przypadki kiedy w przewodach mamy powietrze.

A nie kiedy zmieniamy tłoczki/cylnderki i jest taka ewentualnosc ze powietrze jest w samej koncowce ukladu.

A juz na pewno nie widze sencu trzymania sie kolejnosci kiedy zminiamy olej i stary przepychamy nowym...

Napisano

> Znam oczywiście regułę, że odpowietrza się w kolejności od najdłuższego przewodu do najkrótszego.

Ja myślę, że zasada bardziej dotyczy odkręcania odpowietrzników w celu spuszczania starego płynu. W trakcie tej operacji można w ogóle układu nie zapowietrzyć, więc może niekoniecznie dotyczy to odpowietrzania.

Napisano

Witam podłącze się pod temat ,wymieniałem przewód hamulcowy(prawy przód) i odpowietrzałem od najdalszego koła (prawy tył) i jakoś niebardzo hample biorą tak od ok połowy i zastanawiam się czy niepowinienem od najbliższego (lewy przód) mam ABS czy to coś zmienia? hmm.gif

Napisano

> Witam podłącze się pod temat ,wymieniałem przewód hamulcowy(prawy przód) i odpowietrzałem od

> najdalszego koła (prawy tył) i jakoś niebardzo hample biorą tak od ok połowy i zastanawiam się

> czy niepowinienem od najbliższego (lewy przód) mam ABS czy to coś zmienia?

A odpowietrzałeś na zapalonym silniku?

Napisano

> A odpowietrzałeś na zapalonym silniku?

nie a powinienem?

Napisano

> Nie jest tak zawsze, w różnych samochodach producenci różnie to określają. W niektórych samochodach

> z ABS odpowietrza się odwrotnie.

np. w chrysler voyager, LT, PP, PT,LP

Napisano

> nie a powinienem?

Powinieneś, a wręcz musisz.

Napisano

> Tez sie nad tym zastanawialem, ale to chyba chodzi o przypadki kiedy w przewodach mamy powietrze.

> A nie kiedy zmieniamy tłoczki/cylnderki i jest taka ewentualnosc ze powietrze jest w samej koncowce

> ukladu.

To nie odpowietrzałeś Audi z krótkiej serii, która ma i ABS i dwuobwodowy korektor siły hamowania tylnej osi zlosnik.gif Niejeden warsztat mi się na tym przejechał zlosnik.gif

Napisano

> Powinieneś, a wręcz musisz.

było przerabiane jakiś czas temu i wspólnie orzeczono, że nie ma to znaczenia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.