Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"wyrownanie" skladki OC

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kupilem auto, zostalo niecale 2 miechy ubezpieczenia, tuz przed koncem terminu powiadomilem ubezpieczyciela o fakcie kupna i tym ze nie zamierzam kontynuowac polisy. Dzisiaj dostalem polise wystawiona od dnia kupna auta do konca "poprzedniej" (niecale 2 miesiace) i oczywiscie wezwanie do zaplaty. Uwzgledniona tylko znizka za wiek i jakies pare groszy ze skladki zaplaconej przez poprzednika. Suma sumarum pare stowek do zaplacenia.

Czy TU ma do tego prawo czy to szukanie jelenia? Co z tym zrobic?

Napisano

> Czy TU ma do tego prawo

Tak. Miałeś 30 dni od zakupu na wypowiedzenie OC - nie wypowiedziałeś, więc za pozostały okres dokonano rekalkulacji składki.

Napisano

> Tak. Miałeś 30 dni od zakupu na wypowiedzenie OC - nie wypowiedziałeś, więc za pozostały okres

> dokonano rekalkulacji składki.

o jakiej "rekalkulacji" piszesz?

Napisano

> o jakiej "rekalkulacji" piszesz?

Wynikającej z ustawy:

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Napisano

> Witam!

> Kupilem auto, zostalo niecale 2 miechy ubezpieczenia, tuz przed koncem terminu powiadomilem

> ubezpieczyciela o fakcie kupna i tym ze nie zamierzam kontynuowac polisy.

Co to znaczy poinformowales? Napisales wypowiedzenie, dales (wyslales) ubezpieczycielowi i masz kopie tego dokumentu u siebie? Jak tak to idziesz do ubezpiedczyciela i pokazujesz wypowiedzienie, ktore przyjal lub kopie faxu i wyjasniasz sytuacje.

Jak nie masz takiego dokumentu to plac i placz.

Napisano

Kupujesz auto to masz 30 dni na poinformowanie ubezpieczyciela jeśli chcesz z tego ubezpieczenia zrezygnować.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy poinformowales? Napisales wypowiedzenie, dales (wyslales) ubezpieczycielowi i masz

> kopie tego dokumentu u siebie? Jak tak to idziesz do ubezpiedczyciela i pokazujesz

> wypowiedzienie, ktore przyjal lub kopie faxu i wyjasniasz sytuacje.

> Jak nie masz takiego dokumentu to plac i placz.

czytaj wacpan ze zrozumieniem. auto kupilem 20 kwietnia a OC konczylo sie 15 czerwca. OC oplacone bylo przez poprzedniego wlasciciela do konca okresu. Ubezpieczyciel wystawil mi polise na okres 20.04-15.06 (ktory wlasnie minal), o nowej polisie nikt nie mowi. Rzecz w tym ze owo wyrownanie jest calkiem wysoka suma bowiem kwota wyjsciowa do zaplacenia byla 360pln (za 2 miesiace), od tego odjeto 10% znizek za wiek i jeszcze ze 40zl tytulem skladki zaplaconej przez poprzednika. Do zaplaty zostalo wiec ok 270 zl - za niecale 2 miesiace to calkiem sporo.

Konsultowalem sie ze znajomym agentem ubezpieczeniowym i twierdzi on ze takie zachowanie jest bezprawne. Skoro polisa OC byla oplacona to TU nie ma podstawy do zadania czegokolwiek od nowego wlasciciela.

Napisano

Mnie też zawsze chcieli przeliczać, dlatego zawsze rezygnowałem.

Napisano

> Konsultowalem sie ze znajomym agentem ubezpieczeniowym i twierdzi on ze takie zachowanie jest

> bezprawne. Skoro polisa OC byla oplacona to TU nie ma podstawy do zadania czegokolwiek od

> nowego wlasciciela.

Zmień agenta - Noras podał jasno podstawę prawną.

TU jest w prawie i ściągnie z Ciebie brakującą składkę.

Było szybciej myśleć i wypowiedzieć od razu przy kupnie.

Napisano

> czytaj wacpan ze zrozumieniem. auto kupilem 20 kwietnia a OC konczylo sie 15 czerwca. OC oplacone

> bylo przez poprzedniego wlasciciela do konca okresu. Ubezpieczyciel wystawil mi polise na

> okres 20.04-15.06 (ktory wlasnie minal), o nowej polisie nikt nie mowi. Rzecz w tym ze owo

> wyrownanie jest calkiem wysoka suma bowiem kwota wyjsciowa do zaplacenia byla 360pln (za 2

> miesiace), od tego odjeto 10% znizek za wiek i jeszcze ze 40zl tytulem skladki zaplaconej

> przez poprzednika. Do zaplaty zostalo wiec ok 270 zl - za niecale 2 miesiace to calkiem sporo.

> Konsultowalem sie ze znajomym agentem ubezpieczeniowym i twierdzi on ze takie zachowanie jest

> bezprawne. Skoro polisa OC byla oplacona to TU nie ma podstawy do zadania czegokolwiek od

> nowego wlasciciela.

jak slusznie napisales - byla, tylko ze poprzedni wlasciciel zglosil zbycie i odzyskal OC za okres w ktorym nie byl juz wlascicielem. A do ciebie nalezalo wypowiedzenie umowy i zakupienie nowego OC od tego dnia.

Napisano

Samochód kupiłem we wrześniu 2010. OC w PZU było opłacone do maja 2011, przepisałem je na siebie. Agent stwierdził, że nic nie muszę dopłacać. W styczniu dostałem pismo z PZU z żądaniem dopłaty. Poprosiłem o wyliczenie za co konkretnie mam zapłacić i wysłałem polisę poprzedniego właściciela i polisę wystawioną na mnie przez agenta z zerową kwotą. Do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi. W maju zapłaciłem nową polisę. I cisza.

Nie daj się więc wrobić.

Napisano
  • Autor

> Zmień agenta - Noras podał jasno podstawę prawną.

> TU jest w prawie i ściągnie z Ciebie brakującą składkę.

> Było szybciej myśleć i wypowiedzieć od razu przy kupnie.

okiej, poczytalem tu i owdzie i sytuacja jest taka ze rekalkulacja nie jest obowiazkowa i wiele TU jej po prostu nie stosuje choc wg prawa moze. MTU, bo o nim mowa, akurat zwykle to robi.

Tak wiec nie ma wyjscia, zaplacic trzeba, mozna sie co najwyzej wyklocac o wzglednienie wszystkich naleznych znizek

Napisano

> jak slusznie napisales - byla, tylko ze poprzedni wlasciciel zglosil zbycie i odzyskal OC za okres

> w ktorym nie byl juz wlascicielem.

a mozesz powiedziec jakim cudem? jedyny sposob na odzyskanie skladki OC to tylko wtedy jak kupujacy wypowie ubezpieczenie. Jesli tego nie zrobi (tak jak w omawianym przypadku) nie masz mozliwosci odzyskania kasy z OC.

chyba pomylilo Ci sie z AC niewiem.gif

Napisano

> okiej, poczytalem tu i owdzie i sytuacja jest taka ze rekalkulacja nie jest obowiazkowa i wiele TU

> jej po prostu nie stosuje choc wg prawa moze. MTU, bo o nim mowa, akurat zwykle to robi.

> Tak wiec nie ma wyjscia, zaplacic trzeba, mozna sie co najwyzej wyklocac o wzglednienie wszystkich

> naleznych znizek

Zgadza się.

Niestety, ale się zgadza :-)

Napisano

> a mozesz powiedziec jakim cudem? jedyny sposob na odzyskanie skladki OC to tylko wtedy jak kupujacy

> wypowie ubezpieczenie. Jesli tego nie zrobi (tak jak w omawianym przypadku) nie masz

> mozliwosci odzyskania kasy z OC.

> chyba pomylilo Ci sie z AC

a nie wiem, sprzedalem, od razu nowy wlasciciel napisal ze nie chce mojego ubezpieczenia, poszedlem do PZU zglosilem sprzedaz i dostalem zwrot kasy (mialem AC/OC)

Napisano

> Mnie też zawsze chcieli przeliczać, dlatego zawsze rezygnowałem.

Mi to samo TU z filia w miescie X chcialo przeliczyc, w miescie Y (50km dalej) juz nie.

Co wiecej, poprzednik mieszkajacy na pipidowie mial na maxie znizek oplate roczna 351zl, mi takze na maxie znizek kazano doplaacic 700zl rotfl.gif. Wiem, wiem, wieksze miasto itepe itede, ale przejechawszy sie kawalek dalej kontynuowalem ubezpieczenie na jego skladce, czyli uniknalem wydatku 700zl yay.gif

Dodam jeszcze, ze kontynuujac ubezpieczenie w filii z miasta Y rok pozniej, po podwyzkach skladek, zaplacilem 420 ok.gif

Napisano

> od razu nowy wlasciciel napisal ze nie chce mojego ubezpieczenia

czyli wypowiedzial

Napisano

> czyli wypowiedzial

no i to wlasnie napisalem - ze do niego nalezalo wypowiedzenie ubezpieczenia jesli nie chcial go kontynuowac

Napisano

> a mozesz powiedziec jakim cudem? jedyny sposob na odzyskanie skladki OC to tylko wtedy jak kupujacy

> wypowie ubezpieczenie. Jesli tego nie zrobi (tak jak w omawianym przypadku) nie masz

> mozliwosci odzyskania kasy z OC.

> chyba pomylilo Ci sie z AC

a z jakiej racji? jestes ograniczony jedynie 30 dniowym okresem buforowym za reszte ci musza oddac (jezeli jestes sprzedajacym)

Napisano

> a z jakiej racji? jestes ograniczony jedynie 30 dniowym okresem buforowym za reszte ci musza oddac

> (jezeli jestes sprzedajacym)

bardzo prostej. Kupujacy moze jezdzic na moim ubezpieczeniu do jego konca. Skoro wg Ciebie mi zwroca kase, to kto zaplaci za ubezpieczenie? TU raczej nie... Co najwyzej przekalkuluja nowemu wlascicielowi roznice pomiedzy moja zaplacona skladka a jego nowa. I tak nie dostaniesz kasy.

Jedyny przypadek zwrotu to taki kiedy kupujacy wypowie "Twoje" ubezpieczenie OC.

Napisano

> a z jakiej racji? jestes ograniczony jedynie 30 dniowym okresem buforowym za reszte ci musza oddac

> (jezeli jestes sprzedajacym)

tylko jeśli kupujący podpisze Ci oświadczenie o zrzeczeniu się Twojego OC. Inaczej nie masz podstaw do zwrotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.