Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Ściemniacz oświetlenia wnętrza, ktoś montował?

Featured Replies

Napisano

Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z Was montował do siebie ściemniacz oświetlenia. Dołożyłem kiedyś do swojego fiata taki bajer i spełniał swoje zadanie. Było to przydatne szczególnie w nocy, gdy nie trzeba było kluczykiem szukać stacyjki rysując przy okazji plastik dookoła.

Chciałbym takie coś sobie wrzucić też i do laczka, bo odczuwam brak tego, może nie niezbędnego, ale fajnego gadżetu. Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z Was już montował i jaki ściemniacz. Na allegro są dostępne np. mikroprocesorowe (wcześniej miałem zwykły, prosty ściemniacz za około 10zł), które dają całkiem ciekawe możliwości, jednak wymagają wielu sygnałów (m.in. z centralnego zamka, napięcia po kluczyku itp).

Czy ktoś z Was montował i wie, gdzie najlepiej się podpiąć? Chciałbym uniknąć jednej rzeczy - rozbierania połowy samochodu, bo to nie jest tego warte. Lepiej wtedy kupić tańszy - np. tylko ściemniacz i rozjaśniacz, bez opcji zapalania po otworzeniu/gaszenia po zamknięciu drzwi.

Jakby ktoś miał jakieś doświadczenia, najlepiej udokumentowane zdjęciowo albo jakieś manuale to byłbym wdzięczny za sugestie.

Dzięki z góry i pozdrawiam.

Napisano

Ja probowalem ale bezskutecznie. Problemem był jakis uklad zabezpieczenia przed rozladowaniem akumulatora w lampce sufitowej. A zapalanie po otwarciu drzwi latwo zrobic. Wystarczy zwykla dioda i polaczyc sygnal otwarcia (sterowanie minusem) z krancowka drzwi przednich. Wystarczy zdjac oslone slupka i znalezc ten kabel idacy do drzwi tylnych z kablem do krancowki. Nie pamietam jaka dioda musi byc.

Napisano
  • Autor

> Ja probowalem ale bezskutecznie. Problemem był jakis uklad zabezpieczenia przed rozladowaniem

> akumulatora w lampce sufitowej.

Wyciągnąłem dzisiaj tę lampkę, żeby sprawdzić jak to tam wygląda - ile jest miejsca i jakie przewody są dociągnięte. Nie było widać niczego (żadnego układu) co powodować by mogło jakieś zabezpieczenie. Ale warto wiedzieć, bo może bez sensu jest wydawać pieniądze na coś, co nie będzie działać.

A czy próbowałeś zamontować ten moduł z tym zapalaniem po otwarciu/zamknięciu drzwi z centralnego, czy zwykły ściemnianie/rozjaśnianie po fizycznym otwarciu drzwi? Najbardziej by mi zależało na tym, co podtrzymuje przez 8s światło po zamknięciu drzwi, a następnie wygasza je przez chyba 7s.

Napisano

A nie można wleźć do auta, włożyć kluczyk i dopiero zamknąć drzwi hmm.gif Albo na moment po zamknięciu drzwi włączyć lampkę przy lusterku wstecznym? Ja w nocy nie jeżdżę autem to nie mam tego problemu, dlatego tak kombinuję na szybko grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A nie można wleźć do auta, włożyć kluczyk i dopiero zamknąć drzwi Albo na moment po zamknięciu

> drzwi włączyć lampkę przy lusterku wstecznym? Ja w nocy nie jeżdżę autem to nie mam tego

> problemu, dlatego tak kombinuję na szybko

Oczywiście, że można smile.gif ale można sobie też sprawę ułatwić, tymbardziej, że przyzwyczaiłem się do tego, bo zrobiłem sobie taki moduł we Fiacie, którym jeździłem 2,5 roku.

Ale to rozwiązanie trochę w stylu: chciałbym założyć klimę - ale przecież można okna otworzyć, a nie o to mi chodzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale to rozwiązanie trochę w stylu: chciałbym założyć klimę - ale przecież można okna otworzyć, a

> nie o to mi chodzi

Tu przeginasz. Jazda 6h w słońcu i 30c bez klimy bo można se okna otworzyć i porównanie tego do lampki to wiesz...... hehe.gif

Wiem coś o tym bo jechałem na morze 700km w upał 16h Nubirą bez klimy i okna miałem otwarte. I co? Ja byłem twardy, ale żona i junior szkoda gadać. Teraz mam Cruza i doceniam to czego Nuba nie miała.

Ale trochę Cię rozumiem, przyzwyczajenie to mocna rzecz.

Napisano
  • Autor

> Tu przeginasz. Jazda 6h w słońcu i 30c bez klimy bo można se okna otworzyć

Oczywiście jest to "mocne" porównanie, lecz odzwierciedla to obchodzenie problemu naokoło smile.gif.

Ja jechałem nubirką I bez klimy na wakacje do Chorwacji, ale lekko nie było, trzeba przyznać.

Napisano

> Oczywiście, że można ale można sobie też sprawę ułatwić, tymbardziej, że przyzwyczaiłem się do

> tego, bo zrobiłem sobie taki moduł we Fiacie, którym jeździłem 2,5 roku.

> Ale to rozwiązanie trochę w stylu: chciałbym założyć klimę - ale przecież można okna otworzyć, a

> nie o to mi chodzi

Na początek popytaj w ASO. U mnie lampka świeci jeszcze jakieś 10s po zamknieciu drzwi. Fabrycznie. Więc może to jakaś funkcja, którą można włączyć w komputerze? To by rozwiązało połowę Twoich problemów.

Napisano

U Ciebie światło na środku podsufitki nie gaśnie dopiero po kilku sekundach od zamknięcia drzwi lub po włączeniu zapłonu? hmm.gif

Dawno nie wsiadałem do auta po ciemku, ale raczej jakoś mi to wystarczało.

Napisano

> Na początek popytaj w ASO. U mnie lampka świeci jeszcze jakieś 10s po zamknieciu drzwi. Fabrycznie.

> Więc może to jakaś funkcja, którą można włączyć w komputerze? To by rozwiązało połowę Twoich

> problemów.

U mnie podobnie, a mam raczej biedniejszą wersję wyposażenia.

Napisano

> Więc może to jakaś funkcja, którą można włączyć w komputerze?

To jest chyba po prostu dodatkowy układ elektorniczny w lampce. Te auta nie miały jeszcze body-komputera.

Napisano
  • Autor

> U mnie podobnie, a mam raczej biedniejszą wersję wyposażenia.

Niestety gaśnie od razu... Nie widziałem też żadnego układu elektronicznego - niczego, gdzie byłby kondensator albo coś co mogłoby go przypominać. Jedynie w środku jest wtyczka, przełącznik i trochę kabla.

Napisano

> Niestety gaśnie od razu... Nie widziałem też żadnego układu elektronicznego - niczego, gdzie byłby

> kondensator albo coś co mogłoby go przypominać. Jedynie w środku jest wtyczka, przełącznik i

> trochę kabla.

U mnie nawet jak wysiądę i zamknę drzwi z pilota, to światło wewnątrz gaśnie po kilku sek.

Trzeba by prześledzić schematy elektryczne z rożnych roczników i rozpoznać co jest zmienione.

Napisano
  • Autor

> U mnie nawet jak wysiądę i zamknę drzwi z pilota, to światło wewnątrz gaśnie po kilku sek.

> Trzeba by prześledzić schematy elektryczne z rożnych roczników i rozpoznać co jest zmienione.

A jakbyś mógł zerknąć do swojej lampki, ile masz kabli dociągniętych? Ja mam tylko 3, więc nie mam zapewne nic od centralnego zamka. Samochód z 2005 roku, chyba już po FL.

Napisano

> U mnie nawet jak wysiądę i zamknę drzwi z pilota, to światło wewnątrz gaśnie po kilku sek.

> Trzeba by prześledzić schematy elektryczne z rożnych roczników i rozpoznać co jest zmienione.

Właśnie sobie przypomniałem. U mojej żony też gaśnie od razu. Może to nie kwestia rocznika tylko nadwozia?

Ja mam sedana, ona hatchbacka.

Dodatkowo, w hatchbacku po otwarciu bagażnika zapala się światło zarówno w bagażniku jak i wewnątrz samochodu. U mnie - tylko w bagażniku.

Napisano

> Właśnie sobie przypomniałem. U mojej żony też gaśnie od razu. Może to nie kwestia rocznika tylko

> nadwozia?

> Ja mam sedana, ona hatchbacka.

> Dodatkowo, w hatchbacku po otwarciu bagażnika zapala się światło zarówno w bagażniku jak i wewnątrz

> samochodu. U mnie - tylko w bagażniku.

Mam sedana ok.gif

Osobno działające lampy w kabinie i bagażniku, a do tego 2 lamki dla kierowcy i pasażera włączane ręcznie.

Napisano
  • Autor

> Ja mam sedana, ona hatchbacka.

> Dodatkowo, w hatchbacku po otwarciu bagażnika zapala się światło zarówno w bagażniku jak i wewnątrz

> samochodu. U mnie - tylko w bagażniku.

Jest tak jak piszesz w HB. A czy lampka, którą masz w środku (od sedana) jest taka sama kształtem jak ta w HB? No i kwestia, gdzie ten ściemniacz wtedy jest, czy w lampce, czy gdzie indziej.

Fajnie by też było, jakbyś mógł zrobić zdjęcie tej lampki od środka (po wyciągnięciu). Przekonalibyśmy się, czy czymś się różnią, czy nie. Bo może jeśli to tam jest układ i są one te same, to kupić lampkę od sedana i po problemie, albo sam układ trzeba kupić i gdzieś domontować i też będzie po problemie.

Na allegro spojrzałem to wyglądałoby lampka od sedana jest taka sama kształtem, nie ma niestety zdjęcia, jak wygląda cała elektronika w środku.

Napisano

> Mam sedana

> Osobno działające lampy w kabinie i bagażniku, a do tego 2 lamki dla kierowcy i pasażera włączane

> ręcznie.

Czyli tak samo. W hatchbacku jest taki sam zestaw lampek ale sterowanie chyba inne.

1. Lampka wewnątrz gaśnie razem z zamknięciem drzwi.

2. Nie ma osobnej kontrolki otwarcia bagażnika.

Zakładam więc, że w hatchbacku zastosowano wspólny obwód dla wszystkich krańcówek drzwi i bagażnika. Włączają one lampki i zapalają kontrolkę. Trzeba by sprawdzić czy po otwarciu np. drzwi kierowcy zapala się lampka w bagażniku - to by potwierdzało moją teorię.

W sedanie natomiast są dwa osobne obwody - ten dla kabiny z opóźnionym wyłączaniem.

Napisano

> Jest tak jak piszesz w HB. A czy lampka, którą masz w środku (od sedana) jest taka sama kształtem

> jak ta w HB? No i kwestia, gdzie ten ściemniacz wtedy jest, czy w lampce, czy gdzie indziej.

Kształt ten sam. Ściamniacza nie ma. Jest tylko układ podtrzymujący świecenie przez jakiś czas po zamknięciu drzwi.

> Fajnie by też było, jakbyś mógł zrobić zdjęcie tej lampki od środka (po wyciągnięciu).

> Przekonalibyśmy się, czy czymś się różnią, czy nie. Bo może jeśli to tam jest układ i są one

> te same, to kupić lampkę od sedana i po problemie, albo sam układ trzeba kupić i gdzieś

> domontować i też będzie po problemie.

> Na allegro spojrzałem to wyglądałoby lampka od sedana jest taka sama kształtem, nie ma niestety

> zdjęcia, jak wygląda cała elektronika w środku.

Ja się niespecjalnie nadaję do demontowania elementów wnętrza - zwykle mi się coś odłamuje. hehe.gif

Ale może jest tu ktoś, kto to demontował i wrzuci foto?

Napisano
  • Autor

> Trzeba by sprawdzić czy po otwarciu np.

> drzwi kierowcy zapala się lampka w bagażniku - to by potwierdzało moją teorię.

> W sedanie natomiast są dwa osobne obwody - ten dla kabiny z opóźnionym wyłączaniem.

Jest jak mówisz. Otwarcie drzwi powoduje zaświecenie lampki w bagażniku. Póki co mam odłączone zasilanie od klapy bo zwarcie się robiło (prawdopodobnie w zamku bo ustało) i nie było się kiedy za to zabrać. Widzę natomiast, że jak otworzę bagażnik i mi się światło nie świeci, to po otwarciu drzwi świeci się.

W HB po prostu klapa traktowana jest pewnie jak drzwi i jest identycznie jak w przypadku drzwi. W sedanie klapa to nie są drzwi grinser006.gif Pytanie wciąż aktualne, gdzie jest ten układ i jak go zamontować. Nie przeszkadzałoby mi, gdyby się światło w bagażniku też ściemniało 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja się niespecjalnie nadaję do demontowania elementów wnętrza - zwykle mi się coś odłamuje.

Lampka jest na śrubach akurat smile.gif

Napisano

> Lampka jest na śrubach akurat

Prawdziwy talent wychodzi właśnie w sytuacjach, gdy coś jest z pozoru niemożliwe do zepsucia.

zlosnik.gif

Napisano

> U mnie lampka świeci jeszcze jakieś 10s po zamknieciu drzwi.

U mnie lampka też tak świeci (nie wiem ile dokładnie sekund), ale jeśli zaraz po wejściu włoży się kluczyk do stacyjki to gaśnie.

Też zastanawiałem się nad tym ściemniaczem, ktoś z forum kiedyś sprzedawał lacetti z takim "wynalzkiem" nazywał to "efekt kinowy", więc może się da smile.gif

Chyba był to użytkownik aleks, ale głowy nie daje.

Napisano
  • Autor

> Też zastanawiałem się nad tym ściemniaczem, ktoś z forum kiedyś sprzedawał lacetti z takim

> "wynalzkiem" nazywał to "efekt kinowy", więc może się da

> Chyba był to użytkownik aleks, ale głowy nie daje.

Na tej aukcji też ten ściemniacz posiada efekt kinowy:

http://allegro.pl/nowoczesny-sciemniacz-oswietlenia-wnetrza-auta-i1678594441.html

Ale chyba ten oryginalny ściemniacz z sedana oferuje podobne możliwości, więc może wcale nie musiał go montować.

Napisano

> Na tej aukcji też ten ściemniacz posiada efekt kinowy:

> http://allegro.pl/nowoczesny-sciemniacz-oswietlenia-wnetrza-auta-i1678594441.html

> Ale chyba ten oryginalny ściemniacz z sedana oferuje podobne możliwości, więc może wcale nie musiał

> go montować.

Mam taki sciemniacz tylko starsza wersja bez wtyczki.Jestem bardzo zadowolony z niego dziala juz ponad 2 lata pozdr.

Napisano

> Ale chyba ten oryginalny ściemniacz z sedana oferuje podobne możliwości, więc może wcale nie musiał

> go montować.

Ale oryginalny płynnie nie wygasza, ja zamiast tamtego wolałbym taki zwykły np. TAKI bo lampka u mnie pozostaje chwilę po zamknięciu drzwi zapalona i jeśli jeszcze trzymałby chwilkę ten sterownik to lampka byłaby zapalona 20 sekund (10 sterownik z samochodu i 10 ten z allegro) a tyle to mi potrzebne nie jest.

A "efektem kinowym" chyba nazywane jest takie płynne wygaszanie.

Napisano
  • Autor

> Mam taki sciemniacz tylko starsza wersja bez wtyczki.Jestem bardzo zadowolony z niego dziala juz

> ponad 2 lata pozdr.

A czy też masz z tą opcją szybszego wygaszania po odpaleniu silnika/włączeniu zapłonu (myślę o tej opcji z kabelkiem łączonym z fazą po zapłonie)? Gdzie w takim razie go zamontowałeś - w lampce? Skąd ciągnąłeś fazę po zapłonie i czy w ogóle ciągnąłeś, bo ona nie jest konieczna.

Napisano

Zamontowane wszystko w lampce. Plusa po zaplonie nie podpinalem , lampka gasnie bardzo płynnie ok 40s gasnie do zera.

Napisano
  • Autor

> Zamontowane wszystko w lampce. Plusa po zaplonie nie podpinalem , lampka gasnie bardzo płynnie ok

> 40s gasnie do zera.

40s to trochę długo, dla mnie najbardziej odpowiednia opcja to byłoby 15s (10 podtrzymania i 5 wygaszania), ewentualnie wezmę tę ocpję 10s podtrzymania i 10wygaszania.

Napisano

Zamontowałem dokładnie TAKI w Aveo. Montaż bez problemu - jedynie trzeba doprowadzić plus po stacyjce. IMO działanie takie jak powinno być bez zbędnych wodotrysków, montaż też bez problemów. Ogólnie polecam bo też mi brakowało opóźniacza....

Napisano

> A czy też masz z tą opcją szybszego wygaszania po odpaleniu silnika/włączeniu zapłonu (myślę o tej

> opcji z kabelkiem łączonym z fazą po zapłonie)? Gdzie w takim razie go zamontowałeś - w

> lampce? Skąd ciągnąłeś fazę po zapłonie i czy w ogóle ciągnąłeś, bo ona nie jest konieczna.

nie jest konieczna ale w momencie gdy będziesz wysadzał pasażera to układ wygasi Ci światło po określonym czasie co może już utrudniać jazdę...

Napisano
  • Autor

> Zamontowałem dokładnie TAKI w Aveo. Montaż bez problemu - jedynie trzeba doprowadzić plus po

> stacyjce.

Wiem, że to Aveo i może być inaczej, ale licząc na to, że będzie podobnie, którędy i skąd wziąłeś plus po stacyjce?

Napisano

> Wiem, że to Aveo i może być inaczej, ale licząc na to, że będzie

> podobnie, którędy i skąd wziąłeś plus po stacyjce?

trzeba by zerknąć z której złączki u Ciebie - ja poprowadziłem przewód wzdłuż słupka i zszedłem na dół w okolice lewego nadkola. Złączki i numeru Ci nie podam - ale znajdziesz w tisie..

• 2 tygodnie później...
Napisano

Stary post ale dodam trzy grosze.

W laczku CDX układ znajduje się w lampce. Dodatkowo dochodzi tam plus po stacyjce co by opóźnienie nie działało przy uruchomionym silniku.

Jeżeli układu brak można dołożyć kostkę z takim układem np. z poldolota. Albo lampkę zmienić.

EWZ-10 - montowałem to kiedyś w lanku. Gaśnie od razu. Jak chcesz żeby powoli gasł to musisz inny poszukać lub samemu coś sklecić (większy tranzystor + kondensator).

Miejsca dużo przy lampce.

Jeżeli problem to wpiąć się w przewody idące do sufitówki w lewym przednim słupku.

Sygnał zatykający (po uruchomieniu) można wziąć z zapalniczki.

Polecam też od razu dołączenie przednich lampek nad lusterkiem do centralnej co by się razem zapalały po otwarciu drzwi.

Ogólnie robótka banalna i przyjemna. Efekty dość miły.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> W laczku CDX układ znajduje się w lampce. Dodatkowo dochodzi tam plus po stacyjce co by opóźnienie

> nie działało przy uruchomionym silniku.

Ale nie w laczku CDX w wersji HB, bo taką mam i nie mam tego układu. Nie dochodzi też plus po stacyjce, bo już dawno zamontowałbym ten ściemniacz z aukcji 270751858-jezyk.gif

> Jeżeli układu brak można dołożyć kostkę z takim układem np. z poldolota. Albo lampkę zmienić.

Chyba najlepiej jednak kupić zwykły ściemniacz, jest to około 20zł, jednak najprościej by mi było wpiąć się gdzieś pod deską, żeby nie rozbierać wszystkiego, a pod deską pewnie uda się znaleźć wszystko, co trzeba do podłączenia, tylko, czy jest tam faktycznie jakieś dojście, ktoś próbował?

Napisano

> Ale nie w laczku CDX w wersji HB, bo taką mam i nie mam tego układu. Nie dochodzi też plus po

> stacyjce, bo już dawno zamontowałbym ten ściemniacz z aukcji

> Chyba najlepiej jednak kupić zwykły ściemniacz, jest to około 20zł, jednak najprościej by mi było

> wpiąć się gdzieś pod deską, żeby nie rozbierać wszystkiego, a pod deską pewnie uda się znaleźć

> wszystko, co trzeba do podłączenia, tylko, czy jest tam faktycznie jakieś dojście, ktoś

> próbował?

Zobacz ten link: http://www.ape.com.pl/index.php?id=22&produkt=152. Bez przesyłki wychodzi nawet mniej niż 20 zł.

Osłona słupka przy kierowcy - tam idą przewody do lampki. Dołożysz jeszcze ze stacyjki plusa (np. z zapalniczki) i będzie ok. Albo jeszcze prościej blokowanie zrobić od zapalonych pozycyjnych - z jakiegoś podświetlenia sygnał ściągnąć (popielniczka chyba ma podświetlenie).

Powodzenia!

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> Zobacz ten link: http://www.ape.com.pl/index.php?id=22&produkt=152. Bez przesyłki wychodzi

> nawet mniej niż 20 zł.

Niby racja, ale przesyłki ze sklepów czasem wychodzą drożej niż na allegro. Patrząc na ten układ też nie wiadomo jaki ma czas podrzymania i wygaszania. Ten z allegro jest kilka złotych droższy, ale można sobie wybrać jedną z 3 opcji. A mnie by właśnie interesowała ta 8/8s. No i rozmiar tego z allegro też taki bardziej optymalny się wydaje.

> Osłona słupka przy kierowcy - tam idą przewody do lampki. Dołożysz jeszcze ze stacyjki plusa (np. z

> zapalniczki) i będzie ok.

Widzę, że bez rozbierania się nie da... A jak ten słupek ściągnąć? Metodą siłową z wyczuciem? Bo nie widać przy nim żadnych śrubek?

> Albo jeszcze prościej blokowanie zrobić od zapalonych pozycyjnych -

> z jakiegoś podświetlenia sygnał ściągnąć (popielniczka chyba ma podświetlenie).

Z kabelkiem od popiołki chyba by dało rade w miarę prosty sposób się tam dobrać bez rozbierania całej konsoli (tak mi się przynajmniej wydaje). A potem jakoś puścić go pod spodem, tylko czy znajdę jakąś szparę żeby wcisnąć w okolice słupka?

Od razu odpowiem - boję się rozbebeszać wszystkie plastiki z jednej strony aby niepotrzebnie czegoś nie ułamać bądź porysować, a z drugiej, żeby potem dalej wszystko dobrze się trzymało. Teraz muszę przyznać, że nic nie trzeszczy i z tych plastików jestem zadowolony. W nubirze I było gorzej. No i fajnie by było, gdyby tak zostało smile.gif

Napisano

> Niby racja, ale przesyłki ze sklepów czasem wychodzą drożej niż na allegro. Patrząc na ten układ

> też nie wiadomo jaki ma czas podrzymania i wygaszania. Ten z allegro jest kilka złotych

> droższy, ale można sobie wybrać jedną z 3 opcji. A mnie by właśnie interesowała ta 8/8s. No i

> rozmiar tego z allegro też taki bardziej optymalny się wydaje.

Już Ci piszę. Układ ma około 30 sekund zwłoki i od razu wyłącza. Fakt nie każdemu to odpowiada. Jeżeli dorwać go w jakimś polmozbycie to cena ok.

Ten z allegro to faktycznie ma więcej opcji - prawie komputer.

> Widzę, że bez rozbierania się nie da... A jak ten słupek ściągnąć? Metodą siłową z wyczuciem? Bo

> nie widać przy nim żadnych śrubek?

Ściągasz gumę obramowania otworu drzwi bo on trzyma u góry ten plastik i lekko wyszarpujesz tą osłonę z zatrzasków. Robiłem to z wyczuciem i poszło lekko nic nie zniszczyłem.

> Z kabelkiem od popiołki chyba by dało rade w miarę prosty sposób się tam dobrać bez rozbierania

> całej konsoli (tak mi się przynajmniej wydaje). A potem jakoś puścić go pod spodem, tylko czy

> znajdę jakąś szparę żeby wcisnąć w okolice słupka?

Ja przykręciłem się do śrubki centralnej czyli plusowej zapalniczki dodatkową złączką. Po wyjęciu schowka jest dostęp słaby ale jest. Ale wymaga to nieco ekwilibrystyki.

Może łatwiej wpiąć w podświetlenie popielniczki. Są takie złączki co zaciskasz na kablu i łapią kontakt bo mają ząbki. Można coś takiego dać. Wtedy pozycyjne będą zatykać układ co też ma sens bo jeździsz na światłach w nocy i wtedy lampka od razu gaśnie a w dzień bez znaczenia - zresztą jak nie masz dziennych świateł to i tak musisz pozycyjne zapodać z mijania.

Co do kabli to zrobiłem to inaczej. Otóż kable ze słupka (krańcówka przecięta i przedłużone obie strony tzn. ta strona od lampy, plus) przeciągnąłem w dół do nóg kierowcy i tam masz miejsce żeby podpiąć układ. Kabel od zapalniczki przeciągniesz za radiem bez kłopotu. Poprzypinasz wszystko do oryginalnej instalacji trytkami nad nogami kierowcy.

> Od razu odpowiem - boję się rozbebeszać wszystkie plastiki z jednej strony aby niepotrzebnie czegoś

> nie ułamać bądź porysować, a z drugiej, żeby potem dalej wszystko dobrze się trzymało. Teraz

> muszę przyznać, że nic nie trzeszczy i z tych plastików jestem zadowolony. W nubirze I było

> gorzej. No i fajnie by było, gdyby tak zostało

Spokojnie - plastiki założyli to i zdjąć można. Naprawdę lekko to idzie. Popatrz w manual jeszcze jak są zamocowane. Teraz ciepło, plastiki elastyczne, dobra pora na demontaż.

Powodzenia!

Pozdrawiam,

Griba

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam,

pozwolę sobie wtrącić swoje co-nie-co icon_rolleyes.gif

przerabiałem kiedyś temat ściemniacza w swojej nubirze - jedna uwaga: wszelkie rozwiązania analogowe prędzej czy później psują się lub na mrozie/w upale nie trzymają żadnych czasów lub powodują przygaszenie lampki nawet, gdy drzwi są otwarte (lampka nigdy nie świeci pełną mocą) - ostatecznie po przetestowaniu chyba ze czterech układów zamontowałem jedyny słuszny: ściemniacz mikroprocesorowy.

mniej więcej taki, jak na tej aukcji:

http://allegro.pl/mikroprocesorowy-sciemniacz-osw-wnetrzna-auta-fv-i1723562070.html

tego użytkownika:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=11122445

(ja kupowałem u kogoś innego, ale to było dawno i już tego gościa nie ma na allegro)

podstawowa uwaga: takich układów nigdy nie montuje się w okolicy lampki! grinser006.gif

(dach to bardzo nieprzyjemne miejsce dla elektroniki, poza tym tam nie ma prawie żadnych kabli)

taki układ należy zamontować tam, gdzie mamy kable od lampki i pozostałe (+, -, stacyjka, acc, centralny, drzwi). w nubirze było to pod deską w okolicy lewego słupka przednich drzwi. montaż (w tym miejscu) banalnie prosty, podłączamy chyba z 7 przewodów, jedyny myk polegał na tym, żeby podłączyć kabel nie do stacyjki, ale do acc (radio).

uzyskujemy m.in.:

- po otwarciu drzwi pilotem płynnie włącza się oświetlenie wnętrza

- po zamknięciu drzwi pilotem oświetlenie od razu się płynnie wygasza

- po zamknięciu drzwi oświetlenie wygasza się płynnie po ~30 sek lub od razu, jeżeli pracuje silnik

- po wyłączeniu silnika płynnie włącza się oświetlenie wnętrza

- po zostawieniu otwartych drzwi światełko wyłączy się po ~2 minutach chroniąc akumulator

itd.

generalnie polecam taki ściemniacz, bardzo fajne rozwiązanie. waytogo.gif

ale żeby nie było tak różowo:

sterownik mikroprocesorowy to jednak prawie komputer - i jak to komputer potrafił się raz na jakiś... "powiesić" icon_eek.gif na szczęście było to dosyć rzadkie, ale jednak nie było zbyt miłe zobaczyć rano w zimie na parkingu swój samochód z zapaloną lampką. a zdarzało się. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> sterownik mikroprocesorowy to jednak prawie komputer - i jak to komputer potrafił się raz na

> jakiś... "powiesić" na szczęście było to dosyć rzadkie, ale jednak nie było zbyt miłe

> zobaczyć rano w zimie na parkingu swój samochód z zapaloną lampką. a zdarzało się.

No to tu mnie trochę przeraziłeś. Jeszcze póki co nie zamontowałem układu, jednak czasem w moim przypadku samochód stoi przez 2-3 dni nieużywany, zatem przy mrozie -20 i staniu 3 dni z zapaloną lampką... to nie wróży niczego dobrego :/

Rozumiem, ze reset owego komputera to odłączenie stałego + i ponowne jego podłączenie?

Napisano

> No to tu mnie trochę przeraziłeś. Jeszcze póki co nie zamontowałem układu, jednak czasem w moim

> przypadku samochód stoi przez 2-3 dni nieużywany, zatem przy mrozie -20 i staniu 3 dni z

> zapaloną lampką... to nie wróży niczego dobrego :/

spokojnie, to naprawdę nie było tak często.

może raz na miesiąc, dwa.

poza tym może poprawili konstrukcję/soft przez te kilka lat.

w nocy to widać z daleka, więc raz sąsiad mi głuchacza puszczał, jak wyszedł z psem na spacer. a w dzień w zimie też widać, bo na dachu masz wygrzane kółko nad lampką grinser006.gif

> Rozumiem, ze reset owego komputera to odłączenie stałego + i ponowne jego podłączenie?

nie.

to wyraźnie był błąd w programie, więc nie wymagał sprzętowego resetu.

wystarczyło otworzyć drzwi albo strzelić z pilota i już wszystko wracało do normy.

w każdym razie dobrym pomysłem jest zamontowanie układu przez wtyczkę - w razie niepewności zawsze będziesz mógł szybko (w zimie?) wyciągnąć układ jednym ruchem. tylko pamiętaj, że wtedy musisz mieć drugą wtyczkę "zaślepkę" ze skrosowanym kablem od lampki do wstawienia w miejsce ściemniacza, bo inaczej - po wyciągnięciu układu - nie będziesz miał w ogóle lampki.

Napisano
  • Autor

> to wyraźnie był błąd w programie, więc nie wymagał sprzętowego resetu.

> wystarczyło otworzyć drzwi albo strzelić z pilota i już wszystko wracało do normy.

To ja akurat zakupiłem ten prostszy, nie jest mi aż tak potrzebne rozjaśnianie, czy wygaszanie po centralnym, wystarczy przytrzymanie i ściemnienie smile.gif Może ten z kolei jest prostszy i nie będzie problemu z programem smile.gif

Napisano

> To ja akurat zakupiłem ten prostszy, nie jest mi aż tak potrzebne rozjaśnianie, czy wygaszanie po

> centralnym, wystarczy przytrzymanie i ściemnienie Może ten z kolei jest prostszy i nie będzie

> problemu z programem

w sumie tak. ok.gif

ale jednak - jak pisałem - przetestowałem sporo "analogowych" ściemniaczy i zawsze były i tak jakieś problemy: nietrzymanie czasów, za krótkie trzymanie podświetlenia (np. po zamknięciu drzwi a przed odpaleniem silnika), skoki jasności, stałe przyciemnienie lampki (zaraz po zamontowaniu sprawdź, czy lampka świeci pełną mocą przy otwartych drzwiach, np. bocznikując moduł kabelkiem), czy brak określonych funkcji (najlepsza funkcja to włączenie światła po wyłączeniu silnika, ale przed otwarciem drzwi - to jest naprawdę przydatne).

dlatego w porównaniu IMHO to sporadyczne wieszanie się i tak było małym problemem. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> ale jednak - jak pisałem - przetestowałem sporo "analogowych" ściemniaczy i zawsze były i tak

> jakieś problemy: nietrzymanie czasów, za krótkie trzymanie podświetlenia (np. po zamknięciu ...

Ale ja kupiłem i tak mikroprocesorowy, ale prostszy smile.gif

http://allegro.pl/nowoczesny-rozjasniacz-sciemniacz-osw-kabiny-auta-i1725194001.html

Napisano

> Ale ja kupiłem i tak mikroprocesorowy, ale prostszy

ok, choć w opisie nie znalazłem, że jest cyfrowy.

pamiętaj tylko, żeby nie montować tego przy lampce, a przy kostce lewego słupka pod deską rozdzielczą. old.gif

jeszcze jedna uwaga tak dla potomnych - czasy podtrzymania wystarczały na poziomie kilkunastu sekund, ale czasy ściemniania IMHO najlepsze były jak najkrótsze, na poziomie 1-2 sekund.

Napisano
  • Autor

> pamiętaj tylko, żeby nie montować tego przy lampce, a przy kostce lewego słupka pod deską

> rozdzielczą.

Zobaczymy, jaki tam jest dostęp, najchętniej tam bym właśnie to umiejscowił, coby niepotrzebnie nie rozbierać słupka. A takie pytanko jeszcze. Piszą, by czarny podpiąć do stałej masy, najlepiej karoserii, ale chyba wystarczy podpiąć do czarnego przewodu instalacji? Jak sprawdzałem miernikiem to tak mi się wydawało - czerwony - stały +, czarno-żółty masa po krańcówce, czarny - stała masa. Nie mylę się ?

> jeszcze jedna uwaga tak dla potomnych - czasy podtrzymania wystarczały na poziomie kilkunastu

> sekund, ale czasy ściemniania IMHO najlepsze były jak najkrótsze, na poziomie 1-2 sekund.

Miałem we Fiaciorze wcześniej około 5s, ale analoga, taki czas moim zdaniem był najlepszy. Ja kupiłem akurat w kombinacji 10/10s, bo taki akurat wtedy mieli wystawiony smile.gif

Napisano

> Zobaczymy, jaki tam jest dostęp, najchętniej tam bym właśnie to umiejscowił, coby niepotrzebnie nie

> rozbierać słupka. A takie pytanko jeszcze. Piszą, by czarny podpiąć do stałej masy, najlepiej

> karoserii, ale chyba wystarczy podpiąć do czarnego przewodu instalacji? Jak sprawdzałem

> miernikiem to tak mi się wydawało - czerwony - stały +, czarno-żółty masa po krańcówce, czarny

> - stała masa. Nie mylę się ?

IMHO nie mylisz się. dziś w aucie czasami ciężko znaleźć prawdziwą masę na karoserii czy śrubach (za dużo plastiku i lakierów/zabezpieczeń antykorozyjnych), więc masę raczej bierzesz z kabla albo ze specjalnych śrub masowych (zakładasz na nią oczko, obok oczek innych, fabrycznych kabli).

jedno ważne:

masz tam jeszcze - wg instrukcji - biały kabel do podłączenia niby po stacyjce. nie rób tego! nono.gif

tzn. kabel obowiązkowo podłącz, ale nie po stacyjce.

gdybyś podłączył po stacyjce, to np. gdy staniesz pod szlabanem w nocy, i zgasisz silnik, to od razu zapali ci się światło w kabinie i będziesz się świecił w środku jak pajacyk na wietrze grinser006.gif

podłącz ten biały kabel do zasilania ACC, czyli np. do zasilania radia (albo zapalniczki).

wtedy światło nie zapali się, dopóki nie wyciągniesz kluczyków ze stacyjki. ok.gif

Napisano
  • Autor

> masz tam jeszcze - wg instrukcji - biały kabel do podłączenia niby po stacyjce. nie rób tego!

> tzn. kabel obowiązkowo podłącz, ale nie po stacyjce.

> gdybyś podłączył po stacyjce, to np. gdy staniesz pod szlabanem w nocy, i zgasisz silnik, to od

> razu zapali ci się światło w kabinie i będziesz się świecił w środku jak pajacyk na wietrze

> podłącz ten biały kabel do zasilania ACC, czyli np. do zasilania radia (albo zapalniczki).

> wtedy światło nie zapali się, dopóki nie wyciągniesz kluczyków ze stacyjki.

Ale mój chyba nie ma tej opcji zapalania się po zgaszeniu silnika? Ten bardziej zaawansowany chyba ma te opcje grinser006.gif

Napisano

> Ale mój chyba nie ma tej opcji zapalania się po zgaszeniu silnika? Ten bardziej zaawansowany chyba

> ma te opcje

chmmm, zapytaj sprzedawcę hmm.gif

ale tak czy inaczej nawet jak nie ma tej funkcji, to i tak lepiej podłączyć do ACC (zamiast do stacyjki), bo wtedy - po wejściu do samochodu - lampka zgaśnie od razu po włożeniu kluczyka do stacyjki (o to niby chodzi) i przekręceniu do pozycji ACC bez konieczności odpalania silnika. skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.