Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów z krótkim czy długim przełożeniem

Featured Replies

Napisano

Przydałoby się jakieś FAQ to oznacza główne przełożenie skrzyni biegów

np czy 3,5 jest lepsze czy gorsze od 4,5 i dlaczego i w czym?

oraz jak odczytywać numerki poszczególnych biegów

bieg nr 1 to np 3,6 i czy wartosć niższa czy wyższa będzie lepsza, itd

zupełnie się pogubiłem, Znalazłem wyjaśnienie po angielsku, ale nie rozumiem tego.

Napisano

Przy okreslaniu lepsze/gorsze nalezaloby napisac do czego.

Im wyzsze przelozenie tym auto lepiej przyspiesza. Przekonam sie o tym na dniach zakladajac dyfer 4.45 smile.gif

Napisano

> I pytanie do jakiego silnika a dokładniej do jakiej charakterystyki silnika.

i jakiego napędu, co po teorii jak gumy w miejscu spali zlosnik.gif

Napisano

hmm ciekawy temat i też bardzo chętnie się coś dowiem o tym smile.gif wieć... co oznaczają te cyferki przy przełożeniach?:)

Napisano

Im większa cyferka na przełożeniu całkowitym tym biegi krótsze. Te lepsze przyspieszenie jak ktoś wcześniej napisał to kwestia charakterystyki silnika.

Zakładając dwie skrzynie np jedna o przełożeniu 3.5 (długa) i druga o przełożeniu 4.7 (krótka), ta sama ilość biegów, te same auto itd. to powiedzmy przy 50km/h na 5 biegu na skrzyni długiej auto jedzie, a na krótkiej trzeba redukować do 4 bo muli. Podczas przyspieszania na krótkiej więcej namachasz się lewarkiem. To tak w baaaardzo uproszczonym skrócie.

Napisano

> Podczas przyspieszania na krótkiej

> więcej namachasz się lewarkiem. To tak w baaaardzo uproszczonym skrócie.

Bardzo upraszczamy jak widzę. Close Ratio Gearbox nie musi być od razu skrzynia krótką. Owszem, często jest ale stawianie znaku równości między skrzynią która jest "ciasna" i "krótka" to spore nadużycie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Im większa cyferka na przełożeniu całkowitym tym biegi krótsze. Te lepsze przyspieszenie jak ktoś

> wcześniej napisał to kwestia charakterystyki silnika.

> Zakładając dwie skrzynie np jedna o przełożeniu 3.5 (długa) i druga o przełożeniu 4.7 (krótka), ta

> sama ilość biegów, te same auto itd. to powiedzmy przy 50km/h na 5 biegu na skrzyni długiej

> auto jedzie, a na krótkiej trzeba redukować do 4 bo muli. Podczas przyspieszania na krótkiej

> więcej namachasz się lewarkiem. To tak w baaaardzo uproszczonym skrócie.

Ooo dzięki, teraz coś mi się rozjasnia. Czyli im większa cybra przełożenia głównego tym lepsze

przyśpieszenie, zgadza się?

A co oznaczają cyfry poszczególnych biegów?

Przykładowo, zakładamy że mamy taki sam silnik:

przełożenie główne:

3,722 vs 4.267

1. 3,545 vs 3.636

2. 2,158 vs 1.962

3. 1,478 vs 1.189

4. 1,129 vs 0.844

5. 0,886 vs 0.702

Napisano

Wolę krótkie skrzynie, do n/a, mocne biegi, dobre przyspieszenie, niewielki vmax 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ooo dzięki, teraz coś mi się rozjasnia. Czyli im większa cybra przełożenia głównego tym lepsze

> przyśpieszenie, zgadza się?

> A co oznaczają cyfry poszczególnych biegów?

> Przykładowo, zakładamy że mamy taki sam silnik:

> przełożenie główne:

> 3,722 vs 4.267

> 1. 3,545 vs 3.636

> 2. 2,158 vs 1.962

> 3. 1,478 vs 1.189

> 4. 1,129 vs 0.844

> 5. 0,886 vs 0.702

Cyferki poszczególnych biegów oznaczają ile razy szybciej kręci się wałek w skrzyni po zapięciu danego biegu w odniesieniu do prędkości wału. Np w przypadku 3 biegu o przełożeniu 1,47 oznacza że na każdy 1 obrót wału korbowego, wałek skrzyni na tym biegu (czyli to co idzie na mechanizm różnicowy) wykonuje 1,47 obrotu. Z kolei przełożenie główne to przełożenie mechanizmu różnicowego czyli stosunek wyjścia do wejścia. Dla przełożenia 4,5 na każdy 1 obrót wałka skrzyni, półośka (koło) wykonuje 4,5 obrotu.

Mam nadzieję że nic nie pokręciłem bo piwo.gifmlot.gif

Napisano

> Cyferki poszczególnych biegów oznaczają ile razy szybciej kręci się wałek w skrzyni po zapięciu

> danego biegu w odniesieniu do prędkości wału. Np w przypadku 3 biegu o przełożeniu 1,47

> oznacza że na każdy 1 obrót wału korbowego, wałek skrzyni na tym biegu (czyli to co idzie na

> mechanizm różnicowy) wykonuje 1,47 obrotu. Z kolei przełożenie główne to przełożenie

> mechanizmu różnicowego czyli stosunek wyjścia do wejścia. Dla przełożenia 4,5 na każdy 1 obrót

> wałka skrzyni, półośka (koło) wykonuje 4,5 obrotu.

> Mam nadzieję że nic nie pokręciłem bo

Pokręciłeś, jest dokładnie odwrotnie. Wysokie przełożenie (wysoka liczba) oznacza że wał silnika musi wykonać więcej obrotów żeby nastąpił jeden obrót koła. Dzięki temu siła na kołach jest większa, ale niższa jest prędkość maksymalna.

Obrazowo - im wyższy bieg w samochodzie tym niższe przełożenie. Jedzie szybciej, ale za to ma mniej siły.

Napisano

> Zakładając dwie skrzynie np jedna o przełożeniu 3.5 (długa) i druga o przełożeniu 4.7 (krótka), ta

> sama ilość biegów, te same auto itd. to powiedzmy przy 50km/h na 5 biegu na skrzyni długiej

> auto jedzie, a na krótkiej trzeba redukować do 4 bo muli. Podczas przyspieszania na krótkiej

> więcej namachasz się lewarkiem.

niestety pokreciles, jest dokladnie odwrotnie! Majac krotka skrzynie auto LEPIEJ przyspiesza na danym biegu wiec RZADZIEJ trzeba redukowac. Minusem sa co najwyzej wieksze obroty co przeklada sie na halas i zwiekszone zuzycie paliwa - ale to tez kwestia wyciszenia i konstrukcji silnika.

Osobiscie wole auta z krotka skrzynia, zarowno do miasta jak i na trase. Przyklad (moje obecne auta):

swift 1.3 dohc, 92KM, ok 1000kG, dosc dluga skrzynia

lancer 1.6 sohc 98KM ok 1300kG, dosc krotka skrzynia

zarowno w miescie jak i w trasie lepiej jezdzi mi sie lancerem mimo ze stosunek mocy do masy ma o wiele gorszy niz swift. Zuzycie paliwa lancera nie jest przy tym zauwazalnie wyzsze niz swifta (+0.5-1 L max) mimo faktu ze 300kG wiecej trzeba rozpedzac!

Napisano

> hmm ciekawy temat i też bardzo chętnie się coś dowiem o tym wieć... co oznaczają te cyferki przy

> przełożeniach?:)

Im wyzsza wartosc tym krotszy bieg - lepsze przyspieszenie kosztem mniejszej predkosci maksymalnej. A zeby otrzymac charakterystyke calej skrzyni mnozymy dane przelozenia przez wartosc przelozenia glownego.

Napisano

> Przydałoby się jakieś FAQ to oznacza główne przełożenie skrzyni biegów

> np czy 3,5 jest lepsze czy gorsze od 4,5 i dlaczego i w czym?

Lepsze albo gorsze do czego? Nie bedzie to nigdy jednoznaczne. Zalezy jaki samochod, do czego ma sluzyc i jaka ma charakterystyke silnika.

> oraz jak odczytywać numerki poszczególnych biegów

> bieg nr 1 to np 3,6 i czy wartosć niższa czy wyższa będzie lepsza, itd

> zupełnie się pogubiłem, Znalazłem wyjaśnienie po angielsku, ale nie rozumiem tego.

Znowu lepsza to pojecie wzgledne. A odczytywanie jest bardzo proste - im wyzsza wartosc tym krotszy bedzie dany bieg. Czyli na 3,6 bedziesz mial lepsze przyspieszenie (ale mniejsza maksymalna - szybciej dojdzie do odciecia) niz na 3,2.

Napisano

> Cyferki poszczególnych biegów oznaczają ile razy szybciej kręci się wałek w skrzyni po zapięciu

> danego biegu w odniesieniu do prędkości wału. Np w przypadku 3 biegu o przełożeniu 1,47

> oznacza że na każdy 1 obrót wału korbowego, wałek skrzyni na tym biegu (czyli to co idzie na

> mechanizm różnicowy) wykonuje 1,47 obrotu. Z kolei przełożenie główne to przełożenie

> mechanizmu różnicowego czyli stosunek wyjścia do wejścia. Dla przełożenia 4,5 na każdy 1 obrót

> wałka skrzyni, półośka (koło) wykonuje 4,5 obrotu.

nooo bardzo ciekawa teoria, bowiem przy jej zastosowaniu koła powinny kręcić się kilka-kilkanaście krpm... biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif

Twój post powinien "brzmieć" tak:

> Cyferki poszczególnych biegów oznaczają ile razy wolniej kręci się wałek w skrzyni po zapięciu

> mechanizm różnicowy) wykonuje 0,6802721 obrotu . Z kolei przełożenie główne to przełożenie

> wałka skrzyni, półośka (koło) wykonuje 0,22222 obrotu.

a wszystko sprowadza się do tego, że mechanizm różnicowy czy skrzynia (z wyjątkiem nadbiegu) redukują, czyli spowalniają obroty. a nadbieg - jak sama nazwa wskazuje - ma przełożenie zwiększające obroty i przykładowe 0,866 da nam 1,15473 obrotu wyjścia skrzyni przy 1 obrocie na wejściu.

nie wiem, jak teraz (widzę, że raczej nie), ale dawniej przełożenia zapisywało się tak:

przełożenie główne:

3,722 vs 4.267

1. 1:3,545 vs 1:3.636

2. 1:2,158 vs 1:1.962

3. 1:1,478 vs 1:1.189

4. 1:1,129 vs 1:0.844

5. 1:0,886 vs 1:0.702

parę jedynek, a ile one niosą informacji biglaugh.gif a może ktoś uznał, że zorientowanemu w temacie są one niepotrzebne, a laikowi nic nie pomogą? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.