Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja - czy podjąłem słuszną decyzję???

Featured Replies

Napisano

Witam

Sytuacja wyglądała następująco: podjeżdżam na stację benzynową. Wszystkie dystrybutory zajęte więc czekam. Zwalnia się jedno stanowisko. Ponieważ wlew mam po przeciwnej stronie więc podjeżdżam odbijam w lewo i zaczynam cofać. Nagle słyszę dźwięk gięcia się blachy i okazuje się, że za mną stoi Laguna. Kierowca tłumaczy się, że myślał, że ja odjeżdżam i dlatego podjechał. Ponieważ prędkość mojego cofania to praktycznie turlanie się to z mojej strony straty minimalne - lekkie zarysowanie zderzaka. Laguna - wgięte drzwi tylne i zarysowany błotnik tuż przy nadprożu. Pytanie kto w tej sytuacji jest sprawcą kolizji???? Po namyśle przyjąłem winę na siebie - ja cofałem, nie zachowałem szczególnej ostrożności. Spisaliśmy oświadczenie i rozjechaliśmy się. Oczywiście nie do końca jestem przekonany o swojej winie, ale w przypadku wezwania policji mogłoby się to skończyć dodatkowym mandatem i punktami karnymi dla mnie. Oczywiście dążyłbym do współwiny ale pewności co do decyzji misiaków nie miałem. Przy okazji pisania oświadczenia, okazało się, że kierowca Laguny posiada tylko dowód wpłaty OC dla MTU na którym nigdzie nie ma nr polisy - czy byłaby to jakaś okoliczność na moją korzyść przy interwencji policji - nie wiem. Pewnie nie.

Napisano

Przywaliłeś w inne auto cofając i pytasz czyja to wina?

Sam sobie prawidłowo odpowiedziałeś i dobrze, że busted.gif nie wzywałeś, bo byś pewnie dostał mandat z górnego zakresu widełek taryfikatora.

Napisano

Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

(...)

3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,

b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.

Napisano

> Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

> (...)

> 3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu

A jeżeli ten "inny pojazd" również cofa? zlosnik.gif

Napisano

Twoja wina. Więc słusznie, że nie wzywaliście Policji ok.gif

Ja kiedyś miałem jeszcze dziwniejszą sytuację. Stuknęliśmy się z kobitką na parkingu obydwoje cofając.

Z tym, że ja już zatrzymałem się, a kobitka jeszcze turlała się na wstecznym.

Rozjechaliśmy się w pokoju. Nie wiem jakby to rozstrzygać ...? Pół na pół pewnie zlosnik.gif

Napisano

> Twoja wina. Więc słusznie, że nie wzywaliście Policji

> Ja kiedyś miałem jeszcze dziwniejszą sytuację. Stuknęliśmy się z kobitką na parkingu obydwoje

> cofając.

> Z tym, że ja już zatrzymałem się, a kobitka jeszcze turlała się na wstecznym.

> Rozjechaliśmy się w pokoju. Nie wiem jakby to rozstrzygać ...? Pół na pół pewnie

Skoro sie zatrzymałes, to już nie cofałeś - jej wina.

Pytanie tylko, jak to udowodnić. hehe.gif

Napisano

> Skoro sie zatrzymałes, to już nie cofałeś - jej wina.

> Pytanie tylko, jak to udowodnić.

Kobitka była zdziwiona, że odpuściłem. Zderzak wgniótł się, ale wrócił do poprzedniego wyglądu, więc rozjechaliśmy się.

Napisano

> odbijam w lewo i zaczynam cofać. Nagle słyszę dźwięk gięcia się blachy i okazuje się, że za

> mną stoi Laguna.

raczej tu nie ma watpliwosci co do tego czyja wina - oczywiste jest ze Twoja

Napisano

Pytanie kto w tej sytuacji jest sprawcą kolizji????

Aż nasuwa sie powiedzenie "cofaj cofaj...i patrz coś narobił"

Napisano

> A jeżeli ten "inny pojazd" również cofa?

nie daj boże do tyłu...

Napisano

Jestescie pewni czy niebiescy by przyjechali i mogli dac mandat? Wiem, ze kiedys była jakas sytucja chyba na AK, gdzie Policja odmówiła interwencji, ze względu na teren prywatny jakim jest stacja benzynowa. Coś się zmieniło?Będę wdzięczny za oświecenie.

Napisano

> Witam

> Sytuacja wyglądała następująco:

Ja miałem podobną sytuację - dwa szeregowe stanowiska do tankowania, pierwsze (to dalej było zajęte) więc stanąłem na drugim. Zatankowałem, chcę odjechać do przodu, ale akurat władował się tam jakiś samochód, więc dałem wsteczny obracam się i dup! icon_eek.gif. Koleś myślał, że odjedę do przodu i stanął mi na tylnym zderzaku. Myślałem że już po mnie, ale wyszedłem z tego zlosnik.gif, przed stacją była tabliczka nakazująca utrzymać jakąś odległość od tankującego pojazdu zlosnik.gif, nie pamiętam ile, ale zdecydowanie mniej niż pojechałem do tyłu ok.gifbiglaugh.gif. W sumie było mi trochę żal tego gościa, ale co tam grinser006.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Myślałem że już po mnie, ale wyszedłem z tego , przed

> stacją była tabliczka nakazująca utrzymać jakąś odległość od tankującego pojazdu , nie

> pamiętam ile, ale zdecydowanie mniej niż pojechałem do tyłu . W sumie było mi trochę żal

> tego gościa, ale co tam

Na wielu stacjach taka informacja jest, o ile nie na każdej

Napisano

> Jestescie pewni czy niebiescy by przyjechali i mogli dac mandat? Wiem, ze kiedys była jakas sytucja

> chyba na AK, gdzie Policja odmówiła interwencji, ze względu na teren prywatny jakim jest

> stacja benzynowa. Coś się zmieniło?Będę wdzięczny za oświecenie.

chyba z początkiem roku była nowelizacja ustawy, że Policja może interweniować na terenie prywatnym typu stacje, parkingi pod marketami itp zlosnik.gif

Napisano

Ale teren musi być oznaczony znakiem Strefa Ruchu

post-148146-14352513326343_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Przywaliłeś w inne auto cofając i pytasz czyja to wina?

> Sam sobie prawidłowo odpowiedziałeś i dobrze, że nie wzywałeś, bo byś pewnie dostał mandat z

> górnego zakresu widełek taryfikatora.

Mogłem poprosić o zapis z monitoringu stacji i ocenić jak ta sytuacja wyglądała z lotu ptaka. Co by było gdybym ja już wykonywał manewr cofania a kierowca Laguny mimo wszystko parł do przodu??? Jeśli Laguna podjechała a ja dopiero zacząłem cofać to fakt - moja wina.

Napisano

> Mogłem poprosić o zapis z monitoringu stacji i ocenić jak ta sytuacja wyglądała z lotu ptaka. Co by

> było gdybym ja już wykonywał manewr cofania a kierowca Laguny mimo wszystko parł do przodu???

> Jeśli Laguna podjechała a ja dopiero zacząłem cofać to fakt - moja wina.

Teraz to tylko gdybanie

Napisano
  • Autor

> Myślałem że już po mnie, ale wyszedłem z tego , przed

> Na wielu stacjach taka informacja jest, o ile nie na każdej

Nigdy nie widziałem, ani nawet nie wiedziałem. Wtedy może bym miał argument na korzyść współwiny.

Napisano
  • Autor

> Teraz to tylko gdybanie

Wiem. Ale człowiek uczy się na swoich błędach.

Napisano

> Nigdy nie widziałem, ani nawet nie wiedziałem. Wtedy może bym miał argument na korzyść współwiny.

A jakie korzyści daje współwina ?

Napisano
  • Autor

> Twoja wina. Więc słusznie, że nie wzywaliście Policji

> Ja kiedyś miałem jeszcze dziwniejszą sytuację. Stuknęliśmy się z kobitką na parkingu obydwoje

> cofając.

> Z tym, że ja już zatrzymałem się, a kobitka jeszcze turlała się na wstecznym.

> Rozjechaliśmy się w pokoju. Nie wiem jakby to rozstrzygać ...? Pół na pół pewnie

Jakoś nie mam szczęścia do kobitek. To będzie druga kolizja z mojej winy przez to że mi się baba (bez obrazy oczywiście) napatoczyła pod koła. Chyba będę musiał w czujniki parkowania zainwestować - do tej pory uważałem to za zbędny gadżet ale może gdybym je miał to ustrzegłoby mnie przed kolizją.

Napisano
  • Autor

> A jakie korzyści daje współwina ?

To, że nie jestem traktowany jako sprawca i moje OC jest bezpieczne

Napisano

> Jakoś nie mam szczęścia do kobitek. To będzie druga kolizja z mojej winy przez to że mi się baba

> (bez obrazy oczywiście) napatoczyła pod koła. Chyba będę musiał w czujniki parkowania

> zainwestować - do tej pory uważałem to za zbędny gadżet ale może gdybym je miał to ustrzegłoby

> mnie przed kolizją.

Prościej, taniej i bezpieczniej spojrzeć w lusterka lub przez tylną szybę

Czujniki mogą się zepsuć

Napisano

> To, że nie jestem traktowany jako sprawca i moje OC jest bezpieczne

OC jest bezpieczne, ale możesz dostać 500 zł mandatu, chyba że się myle

Napisano
  • Autor

> OC jest bezpieczne, ale możesz dostać 500 zł mandatu, chyba że się myle

chyba jest taka ewentualność, ale może udałoby się siłą perswazji załatwić to bez policji tylko oświadczając o polubownym załatwieniu sprawy

Napisano
  • Autor

> Prościej, taniej i bezpieczniej spojrzeć w lusterka lub przez tylną szybę

> Czujniki mogą się zepsuć

pewnie mi nie uwierzysz, ale patrzałem do tyłu, ale przez prawe ramię, a Laguna podjechała od lewej strony i to pod takim kątem, że ja jej nie widziałem. Mój plus że cofałem się baaaaardzo powoli. Kierowniczka Laguny parła do przodu mimo kolizji dlatego drzwi dość mocno jej się wgieły.

Napisano

podjąłeś słuszną decyzję i mniej kosztowną...

ponieważ zdarzenie miało miejsce na stacji benzynowej (droga niepubliczna) to ewentualne konsekwencje przyjazdu busted.gif to mandat 20-500zł, ale bez punktów karnych (art.98kw)

ps:

dla tych co gdybają czy busted.gif może czy nie może......

proponuję poczytać "kodeks drogowy" oraz kodeks wykroczeń w części "motoryzacja" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.