Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reklamacja wycieraczki MotGum-odzyskanie pieniędzy?

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem dziś w Auchanie płaską wycieraczkę wyżej wymienionej firmy no i co,wycieraczka w czasie zbierania wody podskakuje.

Czy jest jakaś szansa odzyskania kasy za tą pseudo płaską wycieraczkę czy dać sobie spokój i zmienić firmę?

Napisano

> Zakupiłem dziś w Auchanie płaską wycieraczkę wyżej wymienionej firmy no i co,wycieraczka w czasie

> zbierania wody podskakuje.

> Czy jest jakaś szansa odzyskania kasy za tą pseudo płaską wycieraczkę czy dać sobie spokój i

> zmienić firmę?

MOże po prostu umyj dobrze szybę.

Napisano

> MOże po prostu umyj dobrze szybę.

To też. Ja po umyciu sprayem do hamulców/silnika firmy ELF odzyskałem nie tylko szybe ale i wycieraczki.

Niemniej jednak uważam że od dłuższego czasu MotGum to STRASZNY SYF. Nie poznaję tej firmy.

Napisano
  • Autor

> To też. Ja po umyciu sprayem do hamulców/silnika firmy ELF odzyskałem nie tylko szybe ale i

> wycieraczki.

> Niemniej jednak uważam że od dłuższego czasu MotGum to STRASZNY SYF. Nie poznaję tej firmy.

Poważnie to pomogło?

Napisano

> Zakupiłem dziś w Auchanie płaską wycieraczkę wyżej wymienionej firmy no i co,wycieraczka w czasie

Przyczyna podskakiwania i "chrobotania" wycieraczek jest słaba sprężyna dociskająca ramiona do szyby, nigdy samo pióro.

Napisano

> Przyczyna podskakiwania i "chrobotania" wycieraczek jest słaba sprężyna dociskająca ramiona do

> szyby, nigdy samo pióro.

Dokladnie, albo niewlasciwy kat nachylenia wycieraczki ale to tez wina ramienia.

Napisano

> To też. Ja po umyciu sprayem do hamulców/silnika firmy ELF odzyskałem nie tylko szybe ale i

> wycieraczki.

Ja od czasu do czasu używam Cif - mokra szmatka i odrowbina Cifu ok.gif

> Niemniej jednak uważam że od dłuższego czasu MotGum to STRASZNY SYF. Nie poznaję tej firmy.

Róznie z nimi bywa.

Za to ostatnio kupiłem jakieś najtańsze wycieraczki w Selgrosie - po 6zł za sztukę i sprawują się super.

Napisano

> Przyczyna podskakiwania i "chrobotania" wycieraczek jest słaba sprężyna dociskająca ramiona do

> szyby, nigdy samo pióro.

A co jeśli płaska wycieraczka, przy prędkości powyżej 160 km/h "odlatuje" od szyby w czarie ruchu powrotnego?

"Odlatuje" - tak jakby ktoś łapał ją za końcówkę i odciągał od szyby... "Czubek" jest wtedy odciągnięty od szyby o jakieś 10 cm...

Napisano

> Czy jest jakaś szansa odzyskania kasy za tą pseudo płaską wycieraczkę czy dać sobie spokój i

> zmienić firmę?

Nie. Ustaw wycieraczkę. Ma być prostopadle do szyby. Jeżeli podskakuje przy powrocie weź kombinerki i dognij mocowanie pióra w lewą stronę auta jeżeli odwrotnie dognij w drugą stronę. (najlepiej wyobraź sobie kiedy jest prostopadle).

Tutaj masz co nieco:

http://imageshack.us/photo/my-images/695/19112009007.jpg/

Druga przyczyna to same ramiona wycieraczek, spreżyny itp. zasyfiona czymś szyba.

Pióra winne byłyby gdyby w obu kierunach piszczały albo podskakiwały, rysowały szybę itp. niezbierały wody.

Napisano

> zmienić firmę?

Ja ostatnio wywaliłem nowiutkie motgumy (wersja ze "spojlerem") bo mazały po szybie i nie zbierały dokładnie wody. Wkurzyłem się strasznie bo nigdy z tą firmą nie miałem problemów. Kupiłem jakieś najtańsze "płaskie" i zbierają o niebo lepiej.

Napisano

> A co jeśli płaska wycieraczka, przy prędkości powyżej 160 km/h "odlatuje" od szyby w czarie ruchu

> powrotnego?

> "Odlatuje" - tak jakby ktoś łapał ją za końcówkę i odciągał od szyby... "Czubek" jest wtedy

> odciągnięty od szyby o jakieś 10 cm...

Wolniej jeździć...Bo u nas tak nie wolno nono.gif

Napisano

> A co jeśli płaska wycieraczka, przy prędkości powyżej 160 km/h "odlatuje" od szyby w czarie ruchu

> powrotnego?

> "Odlatuje" - tak jakby ktoś łapał ją za końcówkę i odciągał od szyby... "Czubek" jest wtedy

A nie masz na niej "skrzydła" dociskowego? W Audi mam fabrycznie na ramieniu wycieraczki, ale widziałem i pióra z takim dociskiem bezpośrednio na nich.

Napisano

> Wolniej jeździć...Bo u nas tak nie wolno

Z Gliwic do Niemiec daleko nie ma, a tam tak wolno.

Napisano

> Nie. Ustaw wycieraczkę. Ma być prostopadle do szyby. Jeżeli podskakuje przy powrocie weź kombinerki

> i dognij mocowanie pióra w lewą stronę auta jeżeli odwrotnie dognij w drugą stronę. (najlepiej

> wyobraź sobie kiedy jest prostopadle).

Tylko weź mi wytłumacz skąd konieczność naginania ramienia w momencie, gdy przed wymianą piór wycieraczek takiej konieczności nie było?

mar00ha

Napisano

> Tylko weź mi wytłumacz skąd konieczność naginania ramienia w momencie, gdy przed wymianą piór

> wycieraczek takiej konieczności nie było?

> mar00ha

Stara wycieraczka z racji tego, że gorzej zbierała, miała mniejsze opory przesuwu po szybie? Mnie też w starszych typach samochodów doginanie "wychodziło" właśnie po zmianie piór.

Napisano

> Poważnie to pomogło?

Tak. Nazywało się "ELF Nettoyant Freins" czy coś w tym guście. Śmierdziało eterem i służyło do czyszczenia zacisków hamulcowych.

Idealnie odtłuściło i oczyściło szybę. Trzeba tylko uważać żeby w żadnym wypadku nie poleciało na uszczelki.

Napisano

> powrotnego?

mnie tez kiedys zamiast sensownej odpowiedzi zaczely sie wybiegi o predkosci. Rozwaz domontowanie takich plastikowych lotek na wycieraczki. Cos ala spojlerki wink.gif Nie wyglada , ale dziala. Dociska pioro do szyby

Napisano

> Z Gliwic do Niemiec daleko nie ma, a tam tak wolno.

Niby wolno...Ale 160+ w deszczu? Że wolno, to nie znaczy, że trzeba.

Napisano

> Niby wolno...Ale 160+ w deszczu? Że wolno, to nie znaczy, że trzeba.

Zależy od natężenia ruchu. Jeździłem w deszczu 160 km/h autostradami, na których było znikome.

Napisano

> Zależy od natężenia ruchu. Jeździłem w deszczu 160 km/h

Samochodem wpisanym w konto? Bałbym się grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Samochodem wpisanym w konto? Bałbym się

Nie, Audi 100 2,2i

Napisano

Bez przesady. Jechałeś kiedyś dobrą autostradą? 160 km/h dobrym samochodem po równej autostradzie - nawet w deszczu - to żaden problem.

Napisano

> A nie masz na niej "skrzydła" dociskowego? W Audi mam fabrycznie na ramieniu wycieraczki, ale

> widziałem i pióra z takim dociskiem bezpośrednio na nich.

Przyglądałem się dzisiaj wycieraczce - całkowicie płaska...

Może to po prostu jakieś dziadostwo i TTTM - taka konstrukcja, zbyt słabe usztywnienie...

Nawet żadnego oznaczenia producenta nie znalazłem...

Trzeba będzie pewnie kupić coś lepszego...

Ale szczerze mówiąc to myślę, żeby nałożyć jakąś porządną niewidzialną wycieraczkę i zobaczymy - może wycieraczki będę potrzebował tylko w mieście zlosnik.gif

Napisano

Temat jest o wycieraczkach i nie zmieniajmy tego proszę ok.gif

Napisano

> Zakupiłem dziś w Auchanie płaską wycieraczkę

Cóż, cena lansu - płaska wycieraczka wygląda "ładnie" ale nie działa.

Kup zwykłe przegubowe - będą działać bez cudowania - no ale lansu nie będzie.

Napisano

> zmienić firmę?

Odzyskać kasy raczej nie odzyskasz, bo najprawdopodobniej wycieraczka jest sprawna, a problem może leżeć po stronie szyby bądź ramienia wycieraczki.

Ja sam ostatnio u siebie miałem podobny problem.

Tzn. miałem takie właśnie Motgumy płaskie, które po zimie mimo że ścierały jeszcze dobrze, to dość mocno zaczęły hałasować. Postanowiłem wymienić na Valeo (zaszalałem przy okazji kupowania klocków hamulcowych) i za 60 zł zamontowałem komplet dedykowanych do Laguny Valeo. Były cichsze, ale w maksymalnym wychyleniu, przy powrocie wycieraczki kierowcy pióro wydawało taki charakterystyczny dźwięk puknięcia, to jeszcze było do przełknięcia, ale najgorsze było to, że wycieraczka kierowcy podczas pracy w dół zostawiała mgiełkę na szybie... Po kilku dniach zobaczyłem, że same pióra (tradycyjna konstrukcja wycieraczki) miały już spore luzy na łączeniach elementów metalowych z plastikowymi, popodginałem blaszki, ale wycieraczka kierowcy działała tylko trochę lepiej. Zakupiłem ponownie płaskie Motgumy za nieco więcej niż połowę ceny Valeo, ale przed montażem poczytałem trochę w sieci o pracy wycieraczek i wyczyściłem szybę dwukrotnie zmywaczem silikonów, odtłuszczaczem do lakierów (nie znalazłem na szybko płynu do czyszczenia hamulców (biały spirytus także się nadaje)) i teraz Motgumy pracują płynnie, cichutko, a szyba jest wycierana perfekcyjnie. Aż chce się jeździć jak pada deszcz smile.gif

Także polecam dobrze wyczyścić szybę jakimś zmywaczem (u mnie nawet benzyna ekstrakcyjna nie zdziałała takich cudów) oraz przyjrzeć się z bliska punktowi styku pióra i szyby, wycieraczka musi dolegać na całej długości do szyby, jeśli nie dolega, to możesz delikatnie podgiąć ramiona wycieraczek i to samo tyle, że w inną stronę jeśli pióro nie leży na szybie pod kątem 90 stopni - to najczęstsza przyczyna skaczących wycieraczek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może nie straszny syf ale ostatnio w 2 przypadkach na 3 zawiodłem się na Motgumie (nierówno przycięta guma) - a we wcześniejszych kilkunastu było ok

Napisano

> zmienić firmę?

W zeszłym roku kupiłem taka wycieraczkę w małym sklepie motoryzacyjnym, objawy jak u Ciebie. Wymienili mi na nowe ale te nowe były tak samo złe jak poprzednie. Oddałem je i odebrałem pieniądze. Kupiłem valeo i jest git.

Napisano

Miesiąc temu byłem w tej samej sytuacji. Motgum ze spojlerem nabyty w tej samej sieci sklepów, z tym że sama wycieraczka nie podskakiwała, tylko zostawiała 3 szerokie pasy deszczówki. Wymieniłem na nową - to samo. Przy kolejnym podejściu wymieniłem na takie bez spojlera i jest lepiej, ale też nie idealnie. Od 10 lat ich używam i wcześniej tylko raz kupiłem chyba stare, spękane. Teraz znowu kucha. Najlepsze były zawsze te, które nabywałem w Auchan w Józefowie pod Wawą czyli tuż przy producencie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.