Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oryginalne radio Kia Ceed

Featured Replies

Napisano

Ktoś zna jego specyfikację? Interesuje mnie głównie jego moc RMS....

Napisano

> Ktoś zna jego specyfikację? Interesuje mnie głównie jego moc RMS....

zapewne ok 8 W zlosnik.gif

pozatym słyszałem ze e ostatnim czasie lubią "padac" pad.gif

Napisano
  • Autor

> zapewne ok 8 W

Amoże 300 lub 3? zlosnik.gif Wolałbym coś konkretnego

> pozatym słyszałem ze e ostatnim czasie lubią "padac"

gwarancja jest, jak padnie za darmo wymienią zlosnik.gif zmieniać nie zamierzam,

bo nie rzuca się w oczy i ładnie wygląda. Natomiast chętnie bym zmienił

na dzień dobry głośniki w drzwiach. Seria Kii mi nie odpowiada.

Jednak bez sensu ta robota, jak radio nie da sobie z nimi rady.

Napisano

> Amoże 300 lub 3? Wolałbym coś konkretnego

a co to za różnica i atk nie gra i tak nie gra - tragedia totalna a może mieć max 15 watt rms na kanał co nie czyni go nawet przyzwoitym

Napisano
  • Autor

> a co to za różnica i atk nie gra i tak nie gra - tragedia totalna a może mieć max 15 watt rms na

> kanał co nie czyni go nawet przyzwoitym

A co byś polecał przy założeniach:

- musi obsługiwać 6 głosników (4 zwykłe + dwa wysokotonowe) bez wzmacniacza

- 2 DIN

- musi obłsugiwać sterowanie w kierownicy i mieć funkcję telefonu (bluetooth)

- musi obłsugiwać Ipoda (zewnętrzne AUX + wyjscie na usb)

- musi nie rzucać się w oczy.

Napisano

> A co byś polecał przy założeniach:

> - musi obsługiwać 6 głosników (4 zwykłe + dwa wysokotonowe) bez wzmacniacza

> - 2 DIN

> - musi obłsugiwać sterowanie w kierownicy i mieć funkcję telefonu (bluetooth)

> - musi obłsugiwać Ipoda (zewnętrzne AUX + wyjscie na usb)

> - musi nie rzucać się w oczy.

navi ? ile ma mieć cali ? dvd ? budżet ?

Napisano
  • Autor

> navi ? ile ma mieć cali ? dvd ? budżet ?

Było by miło jakby Automapę można było wgrać. dvd dla mnie rzecz zbędna w aucie.

ile cali? im więcej na 2din wejdzie tym lepiej. Budżet? O kasie nie rozmawiamy zlosnik.gif

Napisano

> Było by miło jakby Automapę można było wgrać. dvd dla mnie rzecz zbędna w aucie.

> ile cali? im więcej na 2din wejdzie tym lepiej. Budżet? O kasie nie rozmawiamy

każda markowa navi 2 dni z gadzetami typu blutuf - to monimum 3500 - oczywiscie cena detaliczne wink.gif marke sobie mozesz wybrac - ja polecam Alpine INE-s900r ma teraz dobre ceny

Napisano

> każda markowa navi 2 dni z gadzetami typu blutuf - to monimum 3500 - oczywiscie cena detaliczne

> marke sobie mozesz wybrac - ja polecam Alpine INE-s900r ma teraz dobre ceny

ja wlasnie montuje s900r - takze polecam ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ktoś zna jego specyfikację? Interesuje mnie głównie jego moc RMS....

I sam sobie odpowiem - ta wiadomość przyda się innym:

wersja podstawowa ma 4x40W RMS

wersja z ekranem ma 4x50W RMS

Nie wiem, dlaczego te dane są "tajne przez poufne", ale po długich bojach z ASO Kia udało

mi się te dane uzyskać, ale pracownicy wręcz przekonywali mnie że im w "zasadzie nie wolno

tych informacji przekazywać". Zupełnie nie rozumiem polityki KIA icon_eek.gif

Napisano

> I sam sobie odpowiem - ta wiadomość przyda się innym:

> wersja podstawowa ma 4x40W RMS

> wersja z ekranem ma 4x50W RMS

wolne żarty ....

bez dodatkowej przetownicy napięcia moc z 12V kończy się na 18Wattach rmsu - najwięcej miała swego czasu Alpine 9812 (i wyższe modele z tej serii 9813,9815) posiadające wzmacniacz v-drive trochę ponad 20 watt na kanał

Napisano
  • Autor

> wolne żarty ....

> bez dodatkowej przetownicy napięcia moc z 12V kończy się na 18Wattach rmsu - najwięcej miała swego

> czasu Alpine 9812 (i wyższe modele z tej serii 9813,9815) posiadające wzmacniacz v-drive

> trochę ponad 20 watt na kanał

Moje stare radio Alpine (CD, bez mp3, modelu nie pamiętam) w Lanosie ma 4x45W.

Napisano

> Moje stare radio Alpine (CD, bez mp3, modelu nie pamiętam) w Lanosie ma 4x45W.

sprawdz najpierw co znaczą te cyferki zanim zaczniesz wprowadzać ludzi w błąd !!

Napisano

> wolne żarty ....

> bez dodatkowej przetownicy napięcia moc z 12V kończy się na 18Wattach rmsu - najwięcej miała swego

> czasu Alpine 9812 (i wyższe modele z tej serii 9813,9815) posiadające wzmacniacz v-drive

> trochę ponad 20 watt na kanał

dla młodszych starzem czytelników: na kablu za radiem dyndała dodatkowa przetwornica do ktorej trzeba bylo podac napeicie zeby te oszałamiające 20W wytworzyć zlosnik.gif

Napisano

Respect.

Na szczęście podali moc RMS, a to jak podanie pensji brutto, albo długości członka z kręgosłupem grinser006.gif

Wystarczy zrobić proste inżynierskie obliczenie:

Wzmaczniacz audio, pracujący w dość wydajnej klasie AB ma sprawność max. rzędu 50%

Oznaczałoby to, że radio 4x40W (DIN) musiałoby przy maksymalnym wysterowaniu zużywać około 320W mocy.

Zakładając że P=U*I, a napięcie znamionowe to jakieś 12V to prąd który popłynąłby w kablu zasilającym wynosiłby 26A

A jesli do radia nie jest podłączony kabel o grubości małego palca to mozna sobie tą moc RMS traktować dość swobodnie, jako orientacje jakie głośniki kupić (bo na pudełkach też najczęściej znajdziemy napisaną dużą czcionką moc RMS) grinser006.gif

Napisano

> Respect.

> Na szczęście podali moc RMS, a to jak podanie pensji brutto, albo długości członka z kręgosłupem

> Wystarczy zrobić proste inżynierskie obliczenie:

> Wzmaczniacz audio, pracujący w dość wydajnej klasie AB ma sprawność max. rzędu 50%

> Oznaczałoby to, że radio 4x40W (DIN) musiałoby przy maksymalnym wysterowaniu zużywać około 320W

> mocy.

> Zakładając że P=U*I, a napięcie znamionowe to jakieś 12V to prąd który popłynąłby w kablu

> zasilającym wynosiłby 26A

> A jesli do radia nie jest podłączony kabel o grubości małego palca to mozna sobie tą moc RMS

> traktować dość swobodnie, jako orientacje jakie głośniki kupić (bo na pudełkach też

> najczęściej znajdziemy napisaną dużą czcionką moc RMS)

To przepraszam, skoro nie moc maksymalna,

nie moc RMS jak piszesz,

to która moc podawana jest w ogóle miarodajna?

Napisano

> To przepraszam, skoro nie moc maksymalna,

> nie moc RMS jak piszesz,

> to która moc podawana jest w ogóle miarodajna?

Ja jestem ze starej szkoły, która trzyma się starej normy DIN, która określa pomiar mocy przy znamionowym obciążeniu wzmacniacza (z tego co pamiętam to obciążone mają byc wszystkie kanały), wzmacniacz jest wysterowany sinusoidą o częstotliwości 1kHz (jeśli się mylę to nie ch ktoś mnie poprawi) i zniekształcenia THD muszą być mniejsze niż 1%

Z kolei pomiar mocy RMS dopuszcza zniekształcenia poniżej 10%, oraz obciążenie tylko mierzonego kanału, o ile dobrze pamiętam.

Wybacz, ale skońćzyłem elektronikę tak dawno, że nie używana wiedza wyparowała wink.gif

Dlatego stara norma DIN IMHO lepiej określa wzmacniacz jako całość, łącznie np. z zasilaczem, od któego wydajności również dużo zależy.

Napisano

> Ja jestem ze starej szkoły, która trzyma się starej normy DIN, która określa pomiar mocy przy

> znamionowym obciążeniu wzmacniacza (z tego co pamiętam to obciążone mają byc wszystkie

> kanały), wzmacniacz jest wysterowany sinusoidą o częstotliwości 1kHz (jeśli się mylę to nie ch

> ktoś mnie poprawi) i zniekształcenia THD muszą być mniejsze niż 1%

> Z kolei pomiar mocy RMS dopuszcza zniekształcenia poniżej 10%, oraz obciążenie tylko mierzonego

> kanału, o ile dobrze pamiętam.

> Wybacz, ale skońćzyłem elektronikę tak dawno, że nie używana wiedza wyparowała

> Dlatego stara norma DIN IMHO lepiej określa wzmacniacz jako całość, łącznie np. z zasilaczem, od

> któego wydajności również dużo zależy.

Tak czy siak rozumiem o co kaman.

Dzieki. ok.gif

Napisano

> Nie wiem, dlaczego te dane są "tajne przez poufne", ale po długich bojach z ASO Kia udało

> mi się te dane uzyskać, ale pracownicy wręcz przekonywali mnie że im w "zasadzie nie wolno

> tych informacji przekazywać". Zupełnie nie rozumiem polityki KIA

Daj znać jak wybierzesz jakieś głośniki (bez zmiany radia). Opinia przyda się przy zmianie nagłośnienia w moim SW.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Nie wiem, dlaczego te dane są "tajne przez poufne", ale po długich bojach z ASO Kia udało

> mi się te dane uzyskać, ale pracownicy wręcz przekonywali mnie że im w "zasadzie nie wolno

> tych informacji przekazywać". Zupełnie nie rozumiem polityki KIA

Bo bzdurne.W ceed;ie jest fabrycznie montowany jakiś podły Siemens o mocy bodajże 10W na kanał,co akurat jest raczej normą dla radia.Normą natomiast nie jest beznadziejna jakość dźwięku i brak choćby wyjścia line out.

Napisano

> dla młodszych starzem czytelników: na kablu za radiem dyndała dodatkowa przetwornica do ktorej

> trzeba bylo podac napeicie zeby te oszałamiające 20W wytworzyć

yyy miałem 9812 i żadnej przetwornicy nie widziałem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.