Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyząbkowane opony a bezpieczeństwo

Featured Replies

Napisano

Sprawa następująca:

Pacjent: Octavia RS 2010, opony 18" Continental coś tam coś tam (nieważne). Po założeniu i przejechaniu jakiś 2tys kilometrów opony są wyząbkowane facepalm%5B1%5D.gif.

W geometrii wszystko ponoć ok (choć wymieniane były jakieś drążki i nie było robionej nowej). Po tej wymianie właśnie taki objaw z oponami.

Skutek: reklamacja i prośbą o wymianę opon (oczywiście odrzucona) nono.gif

Pytanie: czy takie opony są bezpieczne i można na nich dalej jeździć, a jedyny mankament to głośna ich praca? niewiem.gif

Wszystkim po 20.GIF za pomoc grinser006.gif

Napisano

wyząbkowanie to tylko hałas, spokojnie można ich zużywac aż do ich starcia

Napisano

> Sprawa następująca:

> Pacjent: Octavia RS 2010, opony 18" Continental coś tam coś tam (nieważne). Po założeniu i

> przejechaniu jakiś 2tys kilometrów opony są wyząbkowane .

> W geometrii wszystko ponoć ok (choć wymieniane były jakieś drążki i nie było robionej nowej). Po

> tej wymianie właśnie taki objaw z oponami.

Tzn. jaki? O co chodzi z tym wyząbkowaniem? niewiem.gif Jak to wygląda?

Napisano
  • Autor

> Tzn. jaki? O co chodzi z tym wyząbkowaniem? Jak to wygląda?

nie widać tego, ale czuć ręką, że jeździsz po żabkach, co za tym idzie, jest dość głośno hmm.gif

Napisano

w kilku firmowych OII combi na tyle wszystkie są wyząbkowane, koła 16" i 17". TTTM

Napisano

> w kilku firmowych OII combi na tyle wszystkie są wyząbkowane, koła 16" i 17". TTTM

To raczej nie wina Octawii, tylko opon. Niektóre rodzaje bieżnika ząbkują na osi nienapędzanej i nie ma na to rady.

Napisano

> To raczej nie wina Octawii, tylko opon. Niektóre rodzaje bieżnika ząbkują na osi nienapędzanej i

> nie ma na to rady.

Pewnie złozenie obu bo opony czy Conti czy Bridgestony zabkuja, generalnie kombi mają tendencję do zabkowania.

Napisano

> Tzn. jaki?

Opony "buczą", czasem, jak BARDZO wyząbkowane i mocno napompowane to czuć minimalną wibrację.

> O co chodzi z tym wyząbkowaniem? Jak to wygląda?

Nierównomierne zużycie klocków bieżnika - z jednej strony (od strony atakującej) klocek jest bardziej podcięty niż z drugiej i opona robi się "kwadratowa".

Problem występuje zazwyczaj na osi wleczonej, w upalanych samochodach, tym silniejszy im bardziej otwarta rzeźba bieżnika.

Pomaga odpowiednio częste rotowanie kół stronami (prawa z lewą), o ile tak można (opona niekierunkowa), lub kupno opon z niższej półki (twardsza mieszanka + mniej 'wypasione' bieżniki.

Napisano

> Pewnie złozenie obu bo opony czy Conti czy Bridgestony zabkuja, generalnie kombi mają tendencję do

> zabkowania.

Jest to zjawisko niezależne od marki opony, tylko od kształtu bieżnika.

Napisano

> Pytanie: czy takie opony są bezpieczne i można na nich dalej jeździć, a jedyny mankament to głośna

> ich praca?

Brak jakiegokolwiek wymiernego wpływu na bezpieczeństwo jazdy.

Ja bym zaczął od 2 rzeczy:

1. zamienić koła stronami (prawa na lewą i na odwrotnie)

2. nie upalać :-)

Geometria nie ma za bardzo wpływu na ząbkowanie, jeśli już to na zużycie po bokach (obrazowo mówiąc).

Napisano
  • Autor

> Brak jakiegokolwiek wymiernego wpływu na bezpieczeństwo jazdy.

> Ja bym zaczął od 2 rzeczy:

> 1. zamienić koła stronami (prawa na lewą i na odwrotnie)

ok, zacząłbym od tego, ale są kierunkowe icon_rolleyes.gif

> 2. nie upalać :-)

nie jest upalana grinser006.gif

> Geometria nie ma za bardzo wpływu na ząbkowanie, jeśli już to na zużycie po bokach (obrazowo

> mówiąc).

ok, dzięki za info, bo się nad tym zastanawiałem 20.GIF

EDIT: hmm, ale chwila chwila, bo tak zaczynam czytać co mi piszecie. Zapomniałem dodać, że chodzi o przednie koła icon_rolleyes.gif

Napisano

> ok, zacząłbym od tego, ale są kierunkowe

jak większośc opon dziś, najlepszy efekt niwelowania tego problemu daje zmiana kierunku jazdy na oponie ale w przypadku opon kierunkowych pozostaje tylko przekładka między osiami. Ale tu niwelowanie problemu jest praktycznie zadne, robie to bardziej żeby opony zużywały sie jednakowo na osiach

Napisano

> Jest to zjawisko niezależne od marki opony, tylko od kształtu bieżnika.

podaj przykład bieżnika bardzo podatnego i mało podatnego na ząbkowanie

Napisano

> podaj przykład bieżnika bardzo podatnego i mało podatnego na ząbkowanie

Najmniej podatne będą opony typu "dębica-motylek". Dobrze jeździło się też na Michałach MXT/MXT Energy.

Najbardziej opony o drobnych bocznych klockach.

U mnie szybko ząbkowały się Dunlopy SP01

Btw - PROSZĘ - takie magiczne słowo a o ile fajniej się gada...

Napisano

> EDIT: hmm, ale chwila chwila, bo tak zaczynam czytać co mi piszecie. Zapomniałem dodać, że chodzi o

> przednie koła

Poząbkowały na przedniej osi, czy buczą po przełożeniu z tyłu ?

Jeśli opony poząbkowały na przedniej osi, szukaj błędu w zawieszeniu, najbardziej podejrzane są amortyzatory.

Napisano

> jak większośc opon dziś, najlepszy efekt niwelowania tego problemu daje zmiana kierunku jazdy na

> oponie ale w przypadku opon kierunkowych pozostaje tylko przekładka między osiami. Ale tu

> niwelowanie problemu jest praktycznie zadne, robie to bardziej żeby opony zużywały sie

> jednakowo na osiach

zawsze można założyć odwrotnie na jakiś czas nawet jak są kierunkowe... tylko trzeba mieć to na uwadze i nie wariować bo na mokrym można sobie krzywdę zrobić....

Napisano

> Jest to zjawisko niezależne od marki opony, tylko od kształtu bieżnika.

a tu bym miał odmienne zdanie niż kolega...

Napisano
  • Autor

> Poząbkowały na przedniej osi, czy buczą po przełożeniu z tyłu ?

tak jak pisałem na przedniej osi. Wcześniej były założone zimówki, i nic się nie dziąło. Potem był w serwisie, wymienili drążki i po przejechaniu ok. 2 tys kilometrów na conti sport contactach pojawiło się ząbkowanie.

Oczywiście serwis powiedział, że z zawieszeniem jest wszystko ok, a producent opon, że z oponami jest wszystko ok. Nie mniej problem jest i pytanie, czy po wymianie na jakieś inne ten problem zniknie, czy jechać do innego serwisu i zrobić ekspertyze? hmm.gif

Napisano

> nie jest upalana

> ok, dzięki za info, bo się nad tym zastanawiałem

> EDIT: hmm, ale chwila chwila, bo tak zaczynam czytać co mi piszecie. Zapomniałem dodać, że chodzi o

> przednie koła

Pachnie mi to wszystko mitologią. Po pierwsze, Conti nie robi letnich opon kierunkowych, po drugie, z przodu może wystąpić ząbkowanie tylko w autach RWD.

Napisano
  • Autor

> Pachnie mi to wszystko mitologią. Po pierwsze, Conti nie robi letnich opon kierunkowych, po drugie,

> z przodu może wystąpić ząbkowanie tylko w autach RWD.

nie obchodzi mnie to za bardzo, czy Ty w to wierzysz czy nie. Nie znam się tak bardzo, ale są to continental contisportcontact 3 92Y FR XL MO, 225/40/18 - spodziewałem się, że są kierunkowe, ale jak piszesz inaczej, to ok niewiem.gif.

Co do sprawy ząbkowania - co mam Ci powiedzieć? Że kłamię i chce dyskusje wywołać, albo się pochwalić autem? hmm.gifhahaha.gif.

Jest taka sytuacja, leasingodawca nie chce się zgodzić na wymianę, tłumaczy, że z zawieszeniem wszystko jest ok, opony są RÓWNIEŻ według niego wyząbkowane, ale ich nie wymieni.

a tu część treści pisma:

Quote:

- opony założone jako nowy komplet w dniu 23.05.2011

- Opony zamontowane na aucie i reklamowane czyli 225/40ZR18 CONTINENTAL CONTISPORTCONTACT 3 92Y FR XL MO są zgodne z homologacją pojazdu, która podaje opony 225/40R18 92Y

- opon nie posiadają wad fabrycznych, a zauważone zostały uszkodzenia mechaniczne na oponach w postaci ząbkowania które nie ma wpływu na bezpieczeństwo jednak może być przyczyną głośnej pracy opon

- Oznaczenie opony jako ZR lub VR oznaczają wplecione w rozmiar opony współczynniki prędkości.

- Oznaczenie MO to dodatkowa informacja, że ten model opony jest też homologowany przez Mercedesa i może być stosowany w pojazdach tej marki.

Biorąc pod uwagę iż producent opon jak i producent wybranego przez Państwa pojazdu nie potwierdza iż zjawisko ząbkowania opon jest wynikiem błędów wynikających z zawieszenia pojazdu czy też konstrukcji samochodu, złego doboru opony, czy wady fabrycznej nie widzimy podstaw do wymiany opon na nowy komplet.

Napisano

> Pachnie mi to wszystko mitologią. Po pierwsze, Conti nie robi letnich opon kierunkowych, po drugie,

> z przodu może wystąpić ząbkowanie tylko w autach RWD.

Po drugie wiele razy widziałem to zjawisko na przedniej osi. Była to przeważnie oś napędzana.

Napisano

> (...) po drugie, z przodu może wystąpić ząbkowanie tylko w autach RWD.

icon_eek.gif Nigdy nie widziałeś opon, poząbkowanych z powodu nie trzymających amortyzatorów ?

Napisano

Robaczku, one są ASYMETRYCZNE, ale nie są kierunkowe - masz oznaczenie "outside/inside" mówiące o kierunku MONTAŻU NA OBRĘCZY, ale nie o kierunku toczenia.

Koła stronami można zamieniać bez żadnych przeszkód.

Napisano
  • Autor

> Robaczku, one są ASYMETRYCZNE, ale nie są kierunkowe - masz oznaczenie "outside/inside" mówiące o

> kierunku MONTAŻU NA OBRĘCZY, ale nie o kierunku toczenia.

> Koła stronami można zamieniać bez żadnych przeszkód.

spasiba drogi człowieku. Zatem zaczynam od Twojej propozycji wymiany z lewej na prawą. 20.GIF

Napisano

> Nigdy nie widziałeś opon, poząbkowanych z powodu nie trzymających amortyzatorów ?

Nie. Zużyte amorki wybijają opony na dużych powierzchniach, ale nie ząbkują ich. Ząbkowanie, to nic innego, jak kątowe podcięcie klocków bieżnika w okolicy barku opony. Tym większe, jak większe odstępy między klockami, dlatego niektórzy producenci wprowadzili tzw bloki na odpływach wody. Ząbkowanie jest efektem działanie siły tarcia skierowanej w jednym kierunku na bieżniku. Na oponę napędzaną działa siła w obie strony, podczas przyspieszania i utrzymywania zadanej prędkości, oraz podczas zwalniania i hamowania. Jeżeli ktoś widział oponę poząbkowaną z przodu w aucie FWD, to zapewne opona była po przekładce z tyłu. Nie mylić tu ząbkowania z wybiciem bieżnika.

Napisano

> Na oponę napędzaną działa siła w obie strony, podczas przyspieszania i utrzymywania zadanej

> prędkości, oraz podczas zwalniania i hamowania.

siły działają w obie strony - to fakt, z tym, że siła napędowa działa przez zdecydowaną większość czasu. zgodzisz się z tym?

Napisano

> siły działają w obie strony - to fakt, z tym, że siła napędowa działa przez zdecydowaną większość

> czasu. zgodzisz się z tym?

Stosunek tych dwóch sił według mnie wynosi około 70/30 na korzyść napędowej, ale podczas hamowania tarcie jest zwykle większe niż podczas przyspieszania i utrzymywania prędkości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.