Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - zasada działania

Featured Replies

Napisano

> Na potwierdzenie, na szybko znalazłem marki aut posiadające zawory rozprężne sterujące wydajnością

> sprężarki:

> Toyota Yaris, Verso, Lexus, Audi Seat, Skoda Octavia, Volkswagen, Citroen, Peugeot, Saab, Chrysler,

> Hyundai, Honda, Alfa Romeo, Lancia, Land Rover, Mitsubishi.

> Pewnie jest ich znacznie więcej, ale to znalazłem tylko w jednym sklepie. KLIK >

zawor rozprezny (TXV) nie steruje wydajnoscia sprezarki moj drogi clown.gif, a ma za zadanie (tak ksiazkowo) utrzymanie stalego cisnienia w parowniku...

Sterowanie wydajnoscia sprezarki moze odbywac sie za pomoca zaworow modulacyjnych (montowane na ssaniu sprezarki) lub samych kompresorow majacych taka mozliwosc (rozne rozwiazania) do sterowania predkoscia silnika elektrycznego napedzajacego kompresor poprzez inverter ...ale to juz nie w autach;]

Napisano
  • Autor

> zawor rozprezny (TXV) nie steruje wydajnoscia sprezarki moj drogi , a ma za zadanie (tak

> ksiazkowo) utrzymanie stalego cisnienia w parowniku...

> Sterowanie wydajnoscia sprezarki moze odbywac sie za pomoca zaworow modulacyjnych (montowane na

> ssaniu sprezarki) lub samych kompresorow majacych taka mozliwosc (rozne rozwiazania) do

> sterowania predkoscia silnika elektrycznego napedzajacego kompresor poprzez inverter ...ale

> to juz nie w autach;]

Widać masz wiedzę ok.gif

Czy możesz autorytatywnie stwierdzić na jakiej zasadzie (0-1, czy liniowo) działa klima w popularnych autach?

Napisano

> zawor rozprezny (TXV) nie steruje wydajnoscia sprezarki moj drogi...

De facto, zastosowałem zbyt daleko idące uproszczenie. Sprężarce prawie wszystko jedno w jakim położeniu jest zawór rozprężny. Zadaniem zaworu jest zapobieżenie zamrożeniu układu.

Napisano

> Czy możesz autorytatywnie stwierdzić na jakiej zasadzie (0-1, czy liniowo) działa klima w

> popularnych autach?

W popularnych autach sprężarka chłodzi cały czas, temperatura w kabinie jest regulowana przez dopływ ciepłego powietrza z ogrzewania klapą sterowaną mechanicznie termostatem.

Napisano

> Widać masz wiedzę

> Czy możesz autorytatywnie stwierdzić na jakiej zasadzie (0-1, czy liniowo) działa klima w

> popularnych autach?

W popularnych autach, czyli tych powiedzmy 96r-05r. sprężarka działa 0-1. Zawór rozprężny nie odpowiada za wyłączenie sprężarki tylko utrzymuje ciśnienie. Jak czujnik "oblodzenia" na parowniku da sygnał sprężarce , to ją wyłącza i dlatego działa cyklicznie.

Napisano

> W popularnych autach sprężarka chłodzi cały czas, temperatura w kabinie jest regulowana przez

> dopływ ciepłego powietrza z ogrzewania klapą sterowaną mechanicznie termostatem.

Rozumiem, że popularne auta według Ciebie, to te jeszcze na gwarancji, albo tuż po.

Napisano

> Rozumiem, że popularne auta według Ciebie, to te jeszcze na gwarancji, albo tuż po.

Teraz to ja nie rozumiem co do mnie piszesz zlosnik.gif. Zamiast popularne, powinienem napisać "większość", jak nie "wszystkie". Różnice polegają tylko na zasadzie realizacji regulacji dopływem ciepłego powietrza (klimatronik zlosnik.gif), czasem dodatkowa klapa rozdziela to na prawo i lewo (dwustrefowy hehe.gif).

Napisano

> Widać masz wiedzę

> popularnych autach?

Przecież pisaliśmy ci ,że 0-1 tak jak lodówki ,żelazka, itp.

Czas załączenia spreżarki decyduje o temperaturze.

Napisano

Nie we wszystkich autach klima działa na zasadzie 0/1. Są jeszcze, jak już wcześniej wspomniano, sprężarki o zmiennej wydajności, które pracują cały czas (mam tu na myśli układ bez czujnika oblodzenia parownika). Np. w mojej Nubirze, kompresor ma wbudowany zawór, który reguluje ciśnienie na stronie ssącej, przez co cały układ zmienia swoją charakterystykę pracy. Jak jest gorąco, mocno obciąża silnik, im zimniej na zewnątrz tym bardziej auto odzyskuje wigor.

Napisano

> Teraz to ja nie rozumiem co do mnie piszesz . Zamiast popularne, powinienem napisać "większość",

> jak nie "wszystkie". Różnice polegają tylko na zasadzie realizacji regulacji dopływem ciepłego

> powietrza (klimatronik ), czasem dodatkowa klapa rozdziela to na prawo i lewo (dwustrefowy

> ).

Chodzi o to, że większość układów włącza cyklicznie sprężarkę. Zmiana nawiewu zimno/ciepło to inna sprawa, a pomimo tego sprężarka pracuje cyklicznie na zasadzie 0-1. W nowszych autach i sporadycznie w starszych jest zmienna wydajność kompresora, ale to mniejszość.

Napisano

> Chodzi o to, że większość układów włącza cyklicznie sprężarkę. Zmiana nawiewu zimno/ciepło to inna

> sprawa, a pomimo tego sprężarka pracuje cyklicznie na zasadzie 0-1. W nowszych autach i

> sporadycznie w starszych jest zmienna wydajność kompresora, ale to mniejszość.

Polemizowałbym, Golf IV i jego klonymają zmienną wydajność, a jakby nie patrzył nie jest to mniejszość i do nowych aut też ciężko zaliczyć (2 gen do tyłu)

Napisano

Witam! Byłem na przeglądzie klimy. Auto Golf 5, klima pół automat. Po przeglądzie, po załączeniu klimy słychać metaliczny dzwięk dochodzący z nawiewów. Słychać to też jeszcze chwilę po wyłączeniu silnika.

Majster, który robił przegląd powiedział, że wcześniej tego nie było bo było mniej gazu w układzie a on nabił full i teraz tak ma być, bo to pracuje zawór rozprężający.

Dobrze majster gada czy nie?

Napisano

> Witam! Byłem na przeglądzie klimy. Auto Golf 5, klima pół automat. Po przeglądzie, po załączeniu

> klimy słychać metaliczny dzwięk dochodzący z nawiewów. Słychać to też jeszcze chwilę po

> wyłączeniu silnika.

> Majster, który robił przegląd powiedział, że wcześniej tego nie było bo było mniej gazu w układzie

> a on nabił full i teraz tak ma być, bo to pracuje zawór rozprężający.

> Dobrze majster gada czy nie?

metaliczny ...czy syczenie/ bulgotanie hmm.gif

Napisano

to taki dźwięk jakby się załączał i wyłączał jakiś silniczek, jak wyłączę klimę albo zgaszę silnik to jeszcze słychać to z 20 sek.

Napisano

> no dobra odszczekuję. są sprężarki które się cyklicznie załączają i wyłączają, a są sprężarki z

> płynną regulacją obrotów:

Płynna regulacja obrotów?

Bardzo ciekawe rozwiązanie.

Napisano

> U mnie po prostu sprężarka się załącza lub wyłącza, a że to manual,

> to albo chłodzi albo nie chłodzi.

u mnie w punto II też się załącza i wyłącza, nawet to słychać zlosnik.gif Ciekawostka jest taka, że w punto (manual) mam na wylocie kratki 5,5 C a w audi (automat) 7 C , oczywiście z klimą na max. Oczywiście w obu autach klimy nabite i odgrzybione, tak więc w Punto komfort podróżowania w upalne dni jest o tyle uciążliwy, że trzeba często regulować nagrzewnicą bo albo jest bardzo zimno albo coraz cieplej, trudno znaleźć "właściwe" położenie nagrzewnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.