Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - zasada działania

Featured Replies

Napisano

Tak czytam sobie różne poradniki, uwagi ekspertów, itp. i zaczyna mi się w głowie mieszać.

Na jakiej zasadzie działa regulacja temperatury powietrza w:

a) klimie manualnej

b) półautomacie

c) automacie

Zawsze myślałem, że klima działa 0-1, jest albo włączona albo wyłączona - na to wskazywała by także budowa sprzęgła, które albo sprzęga (ON) sprężarkę z silnikiem albo ją "rozprzęga" (OFF).

Nie widzę tu stanów pośrednich niewiem.gif

Tem. powietrza reguluje się dopływem cieczy do nagrzewnicy niezależnie od rodzaju klimy (manual, półauto, auto), a tylko realizacja sterowania temp. i/lub siłą nawiewu, i/lub kierunkiem nawiewu decyduje o rodzaju klimy.

Tymczasem czytam art. dot. zużycia paliwa z włączoną klimą i widzę:

"...klimatyzacja w początkowej fazie chłodzenia zużywa najwięcej paliwa, bo pracuje z pełną mocą...[...]. Po schłodzeniu wnętrza, klimatyzacja nie musi pracować już z pełną mocą, bo tylko utrzymuje zadaną temperaturę[...]"

Uno momento - to by znaczyło, że klima oprócz ON-OFF, ma jeszcze stany pośrednie i np. sprzęgło sprężarki pozwala na regulację prędkości jej pracy.

To jak to jest? spineyes.gif

Napisano

> Uno momento - to by znaczyło, że klima oprócz ON-OFF, ma jeszcze stany pośrednie i np. sprzęgło

> sprężarki pozwala na regulację prędkości jej pracy.

> To jak to jest?

Nie wszystkie sprężarki mają sprzęgło. Moja np. pracuje non-stop a o tym, czy i jak mocno klima ma chłodzić decyduje zawór umieszczony w obiegu czynnika chłodzącego. Tak jest w Fabii i pewnie w innych VAG-ach. Więc się da... zlosnik.gif

Napisano

U mnie po prostu sprężarka się załącza lub wyłącza, a że to manual,

to albo chłodzi albo nie chłodzi. Progiem jest czujnik temperatury

zewnętrznej oraz czujnik chroniący przed zamarznięciem parownika.

Temperaturę reguluję pokrętłem ogrzewania. I cała filozofia.

W klimie automatycznej tym pokrętłem steruje automat, albo też

nie musi bo włącza i wyłącza sprężarkę tak często jak potrzeba do

utrzymania zadanej temperatury zgodnie z pewną histerezą.

Napisano

> Uno momento - to by znaczyło, że klima oprócz ON-OFF, ma jeszcze stany pośrednie i np. sprzęgło

> To jak to jest?

No na chłopski rozum to powinno być tak jak mówisz, nie mniej ze bieżącego spalania na komputerach pokładowych wynika, że jednak w zależności od różnicy temperatur między aktualną, a zadaną zużycie potrafi "latać" od 0.5l/h do 1.0l/h w fabii z półautomatem i 0.7 do 1.3l/h w viki z fullautomatem. Coś zatem jest na rzeczy.

Napisano

> To jak to jest?

nie stosuje się sprężarek o zmiennej wydajności ?

bo takie są hmm.gif

http://klimatyzacja.pl/auto-klima/typowe...asz-krzeslowski

Napisano

> Nie wszystkie sprężarki mają sprzęgło. Moja np. pracuje non-stop a o tym, czy i jak mocno klima ma

> chłodzić decyduje zawór umieszczony w obiegu czynnika chłodzącego. Tak jest w Fabii i pewnie w

> innych VAG-ach.

Nie wiem jaka jest zasada działania w passatach B5, ale u mnie przy klimatronicu przy przełączeniu na tryb econo, czyli wyłączeniu klimy czuć, że zmienia się w tym momencie praca silnika. Tak jakby wlasnie odłączono urządzenie obciążające silnik. Także raczej sprężarka nie działa cały czas. hmm.gif

Napisano

> Nie wiem jaka jest zasada działania w passatach B5, ale u mnie przy klimatronicu przy przełączeniu

> na tryb econo, czyli wyłączeniu klimy czuć, że zmienia się w tym momencie praca silnika. Tak

> jakby wlasnie odłączono urządzenie obciążające silnik. Także raczej sprężarka nie działa cały

> czas.

to jest oczywiste ... jak wyłączyłeś to po co ma działać

mnie zastanawia inna rzecz, jest sobie klima auto, ustawiamy np 22'C ... a na zewnątrz jest 15'C

czy komp włączy w tym momencie sprężarkę, która schłodzi powietrze do np 5'C ... a potem je podgrzeje ?

czy tylko podgrzeje ?

Napisano

> to jest oczywiste ... jak wyłączyłeś to po co ma działać

> mnie zastanawia inna rzecz, jest sobie klima auto, ustawiamy np 22'C ... a na zewnątrz jest 15'C

> czy komp włączy w tym momencie sprężarkę, która schłodzi powietrze do np 5'C ... a potem je

> podgrzeje ?

> czy tylko podgrzeje ?

wl sprezarke a jednoczesnie bedzie podgrzewac

Napisano

> czy komp włączy w tym momencie sprężarkę,

wlaczy, chocby po to, zeby osuszyc powietrze zlosnik.gif

Napisano

> wlaczy, chocby po to, zeby osuszyc powietrze

a jak jest suche ? grinser006.gif

powinien być czujnik wilgotności

rozwiązanie mocno nieekonomiczne w czasach liczenia każdego grama CO2 hehe.gif

ale tak myślałem, dobrze że mam manuala grinser006.gif

Napisano

> a jak jest suche ?

> powinien być czujnik wilgotności

> rozwiązanie mocno nieekonomiczne w czasach liczenia każdego grama CO2

> ale tak myślałem, dobrze że mam manuala

Ale jak masz automat to też możesz wyłączyć ręcznie sprężarkę. zlosnik.gif

W dodatku zauważyłem że takie stare już Megane z 2003 roku w trybie Auto samo włącza sprężarkę jak jest potrzeba, a jak temperatura na zewnątrz spadnie a ustawiona jest wysoka to samo wyłącza sprężarkę (czyli sytuacja o którą pytałeś - komp tylko podgrzeje, chyba że mu każesz inaczej i włączysz znów sprężarkę). Możliwe że niedługo będą stosowane i czujnik wilgotności (albo i już są...).

Napisano

> Tymczasem czytam art. dot. zużycia paliwa z włączoną klimą i widzę:

> "...klimatyzacja w początkowej fazie chłodzenia zużywa najwięcej paliwa, bo pracuje z pełną

> mocą...[...]. Po schłodzeniu wnętrza, klimatyzacja nie musi pracować już z pełną mocą, bo

> tylko utrzymuje zadaną temperaturę[...]"

> To jak to jest?

Moim zdaniem ten cytat odnosi się do aut z automatyczną klimą, tzw. climatronic,

bo tylko tam jest czujnik temp. wnętrza, który jest połączony ze sterownikiem.

Napisano

> Moim zdaniem ten cytat odnosi się do aut z automatyczną klimą, tzw. climatronic,

> bo tylko tam jest czujnik temp. wnętrza, który jest połączony ze sterownikiem.

Niekoniecznie. W Golfie III miałem manuala i sprzęgiełko klimy załączało się co jakiś czas. ZTCP odpowiada za to czujnik ciśnienia.

PZDR

Napisano

> a jak jest suche ?

> powinien być czujnik wilgotności

> rozwiązanie mocno nieekonomiczne w czasach liczenia każdego grama CO2

u mnie sa w sumie 4 tryby:

wylaczona klima - wiadomo

włączona klima - wiadomo

ECO - sprezarka klimatyzatora jest wlaczana automatycznie gdy istnieje taka potrzeba, gdy oziebi powietrze do zadanej temperatury to wylacza sie

AUTO - uzytkownik moze okreslic wylaczie temperature zadana, a za wlaczenie sprezarki, jej tryb, nawiew odpowiada automat

waytogo.gif

Napisano

> u mnie sa w sumie 4 tryby:

> wylaczona klima - wiadomo

> włączona klima - wiadomo

> ECO - sprezarka klimatyzatora jest wlaczana automatycznie gdy istnieje taka potrzeba, gdy oziebi

> powietrze do zadanej temperatury to wylacza sie

> AUTO - uzytkownik moze okreslic wylaczie temperature zadana, a za wlaczenie sprezarki, jej tryb,

> nawiew odpowiada automat

w jakim niby aucie masz 4 tryby?

obstawiam że w 99% przypadków ECO w klimach automatycznych działa na zasadzie WYŁĄCZENIA STAŁEGO sprężarki klimy i pozostawienia obsługi tylko nawiewów powietrza - czyli masz tak jakbyś wogóle nie miał klimy tylko zwykłą wentylację

a w klimach ręcznych nie ma opcji EKO

Napisano

> a w klimach ręcznych nie ma opcji EKO

W klimie w DU Tico była opcja Eco. Zmniejszała ona intensywność chłodzenia, była przewidziana do stosowania jesienią, wiosną i w nocy.

Napisano

> u mnie sa w sumie 4 tryby:

> wylaczona klima - wiadomo

> włączona klima - wiadomo

> ECO - sprezarka klimatyzatora jest wlaczana automatycznie gdy istnieje taka potrzeba, gdy oziebi

> powietrze do zadanej temperatury to wylacza sie

> AUTO - uzytkownik moze okreslic wylaczie temperature zadana, a za wlaczenie sprezarki, jej tryb,

> nawiew odpowiada automat

Co to za bzdury ? icon_eek.gifbeksa.gifrotfl.gif

Napisano

> w jakim niby aucie masz 4 tryby?

w astrze rotfl.gif

no zgadnij biglaugh.gif

> obstawiam że w 99% przypadków ECO w klimach automatycznych działa na zasadzie WYŁĄCZENIA STAŁEGO

> sprężarki klimy i pozostawienia obsługi tylko nawiewów powietrza - czyli masz tak jakbyś

> wogóle nie miał klimy tylko zwykłą wentylację

no tak dziala ECO u mnie - załączana jest sprężarka klimatyzatora gdy odchyłka w stosunku do temp. zadanej jest wieksza niz pol stopnia, gdy zostanie osiagnieta temperatura zadana sprężarka wyłącza się waytogo.gif

Napisano

Czyli czym konkretnie rozni sie u Ciebie ECO od trybu zwyklego?

Napisano

> Tak czytam sobie różne poradniki, uwagi ekspertów, itp. i zaczyna mi się w głowie mieszać.

> Na jakiej zasadzie działa regulacja temperatury powietrza w:

> a) klimie manualnej

włączasz klimę - klima chodzi. wyłączasz, nie chodzi wink.gif

to że sprężarka załącza się cyklicznie jest spowodowane tym, że jest uklad zabezpieczający przez zamrożeniem parownika - odłącza klimę jak parownik robi sie za zimny, włącza jak sie podgrzeje. jest to realizowane albo przez zwykły termistor, albo czujnik w układzie.

> b) półautomacie

włączasz klimę działa, nie włączasz nie działa. nadmuch jest tak silny jak sobie ustawisz pokrętełkiem. to z którego nawiewu wieje też zależy jak sobie ustawisz. auto samo ustawia tylko temperature powietrza lecącego z nawiewu.

temperatura wewnątrz jest utrzymywana na zadanym poziomie - jak trzeba to sobie auto samo doda troche ciepłego powietrza przez otwarcie ogrzewania.

> c) automacie

jak masz włączoną klimę to ona zawsze działa.

auto samo reguluje siłę nawiewu oraz z którego nawiewu ma lecieć powietrze, tak aby zarówno pod sufitem jak i w okolicy klatki piersiowej jak i nóg była w miarę stała zadana temperatura. jak jest za imno to doda sobie ogrzewania - jednak sprężarka klimy chodzi ciągle - po prostu samo tlumaczenie slowa air condition - czyli cos do poprawiania jakości powietrza wink.gif - zmniejsza wilgotność do optymalnej.

> Zawsze myślałem, że klima działa 0-1, jest albo włączona albo wyłączona - na to wskazywała by także

> budowa sprzęgła, które albo sprzęga (ON) sprężarkę z silnikiem albo ją "rozprzęga" (OFF).

> Nie widzę tu stanów pośrednich

Bo ich nie ma. Ludzie jakieś banialuki wypisują bo nie znają zasady działania urządzenia o którym piszą.

> Tem. powietrza reguluje się dopływem cieczy do nagrzewnicy niezależnie od rodzaju klimy (manual,

> półauto, auto), a tylko realizacja sterowania temp. i/lub siłą nawiewu, i/lub kierunkiem

> nawiewu decyduje o rodzaju klimy.

dokladnie

> Tymczasem czytam art. dot. zużycia paliwa z włączoną klimą i widzę:

> "...klimatyzacja w początkowej fazie chłodzenia zużywa najwięcej paliwa, bo pracuje z pełną

> mocą...[...]. Po schłodzeniu wnętrza, klimatyzacja nie musi pracować już z pełną mocą, bo

> tylko utrzymuje zadaną temperaturę[...]"

> To jak to jest?

sprężarka może zasprzęglać się rzadziej jesli np młóci juz powietrze pozbawione wilgoci i chłodniejsze (zamkniety obieg powietrza i mielenie juz chlodnego i suchego powietrza z wnetrza auta). poza tym jak jest nawiew na full to wiecej powietrza przeplywa przez parownik szybciej sie on przez to gorące powietrze ogrzewa i czesciej sie zasprzęgla sprężarka zeby znowu go schlodzic.

Napisano

Ale w automatycznej klimatyzacji sprężarka wcale nie działa cały czas. Jeżeli nie jest potrzebna (np. jest chłodniej, niż zadana temperatura) sprężarka nie jest włączana - a osuszenie wnętrza (czyli de facto odparowanie szyb) wymusza się odpowiednim trybem. Tak mam w Daily '07, SantaFe '02, Berlingo '10.

Właśnie tutaj pojawia się przewaga automatu - sprężarka jest załączana wtedy, gdy jest potrzebna, do tego nie masz zero-jedynkowego chłodzenia - albo zamrażanie pasażerów, albo upał i tak falami w rytm wciskania guziczka. Sam zmienia się kierunek i siła nadmuchu - tak, żeby wyrównać temperaturę w całej kabinie.

Napisano

> Czyli czym konkretnie rozni sie u Ciebie ECO od trybu zwyklego?

w trybie zwyklym spreżarka klimatyzacji działa caly czas przede wszystkim osuszajac powietrze waytogo.gif

Napisano

> Ale w automatycznej klimatyzacji sprężarka wcale nie działa cały czas. Jeżeli nie jest potrzebna

> (np. jest chłodniej, niż zadana temperatura) sprężarka nie jest włączana - a osuszenie wnętrza

> (czyli de facto odparowanie szyb) wymusza się odpowiednim trybem. Tak mam w Daily '07, SantaFe

> '02, Berlingo '10.

> Właśnie tutaj pojawia się przewaga automatu - sprężarka jest załączana wtedy, gdy jest potrzebna,

> do tego nie masz zero-jedynkowego chłodzenia - albo zamrażanie pasażerów, albo upał i tak

> falami w rytm wciskania guziczka. Sam zmienia się kierunek i siła nadmuchu - tak, żeby

> wyrównać temperaturę w całej kabinie.

Tak skomplikowałeś wypowiedź że nie wiadomo czy załapią. biglaugh.gif

Prościej im wytłumaczyć na przykładzie żelazka.

Tam termostat ma dwa tryby pracy albo załącza grzałkę albo nie a jednak potrafi regulować temperaturę. lizak.gif

Napisano

> > Zawsze myślałem, że klima działa 0-1, jest albo włączona albo wyłączona - na to wskazywała by także

> > budowa sprzęgła, które albo sprzęga (ON) sprężarkę z silnikiem albo ją "rozprzęga" (OFF).

> > Nie widzę tu stanów pośrednich

> Bo ich nie ma. Ludzie jakieś banialuki wypisują bo nie znają zasady działania urządzenia o którym piszą.

No dobra panowie.

Proszę mi w takim razie wytłumaczyć, jak chłop krowie na rowie, dlaczego podczas pracy mojej klimatyzacji na biegu jałowym silnika, pobór mocy waha się w granicach 1 - 2,5 KM?

Auto z podpisu, automatyczna klimatyzacja.

.

Napisano

> Tak skomplikowałeś wypowiedź że nie wiadomo czy załapią.

Starałem się jak mogłem IThankYou.gif

> Prościej im wytłumaczyć na przykładzie żelazka.

> Tam termostat ma dwa tryby pracy albo załącza grzałkę albo nie a jednak potrafi regulować

> temperaturę.

Amen smile.gif

Napisano

> nie stosuje się sprężarek o zmiennej wydajności ?

Octavia I taka miala, widac bylo na postoju, ze przy umiarkowanej temp. spalanie bylo 1,1-1,2 l/h, a jak bylo ostro cieplo i buda nagrzana (czarna) to nawet 1,7-1,8 l/h.

Napisano

> Proszę mi w takim razie wytłumaczyć, jak chłop krowie na rowie, dlaczego podczas pracy mojej

> klimatyzacji na biegu jałowym silnika, pobór mocy waha się w granicach 1 - 2,5 KM?

Przy okazji tez prosiłbym o wytłumaczenie co tak naprawdę robi tryb eco w klimatyzacji w DU Tico. Jak już pisałem w instrukcji jest tylko wzmianka o mniejszej intensywności chłodzenia. Klimatyzacja oczywiście ręczna, prosta (mogę podesłać link do katalogu części z rysunkami), siła nadmuchu jest regulowana osobno.

Napisano

> No dobra panowie.

> Proszę mi w takim razie wytłumaczyć, jak chłop krowie na rowie, dlaczego podczas pracy mojej

> klimatyzacji na biegu jałowym silnika, pobór mocy waha się w granicach 1 - 2,5 KM?

> Auto z podpisu, automatyczna klimatyzacja.

> .

włączona sprezarka - wieksze spalanie. pewnie jeszcze alternator daje różny opór w zależności od tego jak w danym momencie sie męczy.

Napisano

> włączona sprezarka - wieksze spalanie.

No to oczywista oczywistość. Ale nijak się ma do mojego pytania.

Powtarzam. Wahania następują podczas stale włączonej klimatyzacji.

> pewnie jeszcze alternator daje różny opór w zależności od

> tego jak w danym momencie sie męczy.

Wykluczam. W czasie tych wahań wskazania napięcia w instalacji są stałe i wynoszą 13,7V, co wskazuje na w pełni naładowany akumulator. Odbiorniki prądu te same: światła i mały nadmuch klimy.

Napisano

> Możliwe że niedługo będą stosowane i czujnik wilgotności (albo i już są...).

Są, nazywają to w oplach, czujnikiem jakości powietrza.

Napisano

> w trybie zwyklym spreżarka klimatyzacji działa caly czas przede wszystkim osuszajac powietrze

A skąd Ty masz takie informacje, że w trybie ECO sprężarka w ogóle jest włączana?

Napisano

> Przy okazji tez prosiłbym o wytłumaczenie co tak naprawdę robi tryb eco w klimatyzacji w DU Tico.

> Jak już pisałem w instrukcji jest tylko wzmianka o mniejszej intensywności chłodzenia.

> Klimatyzacja oczywiście ręczna, prosta (mogę podesłać link do katalogu części z rysunkami),

> siła nadmuchu jest regulowana osobno.

Może przy depnięciu do podłogi wyłącza klimę, żeby odzyskać tą ilość mocy pochłanianą przez sprężarkę?

Napisano

> Powtarzam. Wahania następują podczas stale włączonej klimatyzacji.

> Wykluczam.

Nie wykluczaj, przecież się włącza wentylator chłodzący skraplacz i podnosi pobór mocy.

Napisano

> w jakim niby aucie masz 4 tryby?

> obstawiam że w 99% przypadków ECO w klimach automatycznych działa na zasadzie WYŁĄCZENIA STAŁEGO

> sprężarki klimy i pozostawienia obsługi tylko nawiewów powietrza - czyli masz tak jakbyś

> wogóle nie miał klimy tylko zwykłą wentylację

jest tak jak piszesz. Opel climatronic.

Napisano

> Może przy depnięciu do podłogi wyłącza klimę, żeby odzyskać tą ilość mocy pochłanianą przez

> sprężarkę?

Myślę że dobrze kumasz, że to zależy(ECO) od obrotów silnika.

Napisano

> Może przy depnięciu do podłogi wyłącza klimę,

Raczej nie o to chodzi, odłączanie przy dużym obciążeniu jest robione niezależnie od trybu.

Napisano

> Nie wykluczaj, przecież się włącza wentylator chłodzący skraplacz i podnosi pobór mocy.

Pracuje cały czas. Przecież pisałem, że brak wahań w instalacji elektrycznej.

Napisano

> A skąd Ty masz takie informacje, że w trybie ECO sprężarka w ogóle jest włączana?

z instrukcji obsługi biglaugh.gif

a jaki bylby sens klimatycazji w trybie ECO jesli spreżarka miałaby być nie włączana?

działałoby to jak wyłączona klima alien.gif

Napisano

> Są, nazywają to w oplach, czujnikiem jakości powietrza.

i volvach i vw i w masie innych smile.gif

Napisano

> Przy okazji tez prosiłbym o wytłumaczenie co tak naprawdę robi tryb eco w klimatyzacji w DU Tico.

W Tico w trybie eco przy maksymalnie wciśniętym gazie odłączana była sprężarka. Organoleptycznie innych różnic brak

Napisano

A w zwykłym trybie nie była tak samo odłączana? Wydawało mi się że też... hmm.gif

Napisano

> Są, nazywają to w oplach, czujnikiem jakości powietrza.

Takie ustrojstwo ma już moja Omega z 1999r. Tylko że to nie wykrywa wilgotności a zanieczyszczenia powietrza z zewnątrz i włącza lub wyłącza obieg wewnętrzny.

Z tego co się zdążyłem zorientować to taki czujnik wilgotności o którym była mowa wcześniej w tym wątku producenci nazywają... czujnikiem wilgotności. zlosnik.gif

Gdzieś na tej stronie można znaleźć przykład:

http://www.opel.pl/gama-opel/salon-opla/...nia-modele.html

Napisano

> z instrukcji obsługi

> a jaki bylby sens klimatycazji w trybie ECO jesli spreżarka miałaby być nie włączana?

> działałoby to jak wyłączona klima

W Citroenach i Peugeotach tryb ECO oznacza, ze komputer sam steruje wszystkimi parametrami, tylko nie ma do dyspozycji sprezarki. W skrocie: stara sie zrobic taka temperature jaka mu zadasz powietrzem z zewnatrz i regulacja nawiewow, wiatraka itd grinser006.gif

Napisano

> W Citroenach i Peugeotach tryb ECO oznacza, ze komputer sam steruje wszystkimi parametrami, tylko

> nie ma do dyspozycji sprezarki. W skrocie: stara sie zrobic taka temperature jaka mu zadasz

> powietrzem z zewnatrz i regulacja nawiewow, wiatraka itd

Dokładnie tak jest też w Omedze, ale różni producenci różnie robią. W Megane nie mogę w ogóle wyłączyć klimatronika, mogę zmniejszyć nawiew do zera. Nie ma trybu ECO, mam klawisz "AC" który wiadomo do czego służy i mam klawisz AUTO po wciśnięciu którego automat zajmuje się wszystkim, włącznie z włączaniem i wyłączaniem sprężarki. Gdy sprężarka jest włączona pojawia się AC na wyświetlaczu. Chyba najbardziej logiczne i najprostsze rozwiązanie, a nie te wszystkie ON/OFF/AUTO/ECO/itp.

Napisano

Raaaany boskie - potem jeden z drugim przeczyta i dalej nic nie będzie wiedział. Jaki to cudowny tryb osusza powietrze bez załączonej sprężarki klimy? Sorry, ale hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Poza tym - są przecież sprężarki o zmiennej wydajności. Ludzie, przecież wy piszecie nie mając pojęcia o tym jak to wszystko bangla!!!

> Ale w automatycznej klimatyzacji sprężarka wcale nie działa cały czas. Jeżeli nie jest potrzebna

> (np. jest chłodniej, niż zadana temperatura) sprężarka nie jest włączana - a osuszenie wnętrza

> (czyli de facto odparowanie szyb) wymusza się odpowiednim trybem. Tak mam w Daily '07, SantaFe

> '02, Berlingo '10.

> Właśnie tutaj pojawia się przewaga automatu - sprężarka jest załączana wtedy, gdy jest potrzebna,

> do tego nie masz zero-jedynkowego chłodzenia - albo zamrażanie pasażerów, albo upał i tak

> falami w rytm wciskania guziczka. Sam zmienia się kierunek i siła nadmuchu - tak, żeby

> wyrównać temperaturę w całej kabinie.

Napisano

> Bo ich nie ma. Ludzie jakieś banialuki wypisują bo nie znają zasady działania urządzenia o którym

> piszą.

Jak to nie ma? Prawie wszystkie auta z VAG mają sprężarkę o zmiennej wydajności. Sprzęgiełko nie włącza i wyłacza klimy w kółko choćby w mojej Octavii. Kręci się ona cały czas utrzymując stałą temperaturę parownika (uważając żeby nie zamarzł)

Napisano

> Octavia I taka miala, widac bylo na postoju, ze przy umiarkowanej temp. spalanie bylo 1,1-1,2 l/h,

> a jak bylo ostro cieplo i buda nagrzana (czarna) to nawet 1,7-1,8 l/h.

No właśnie - sprężarka cały czas się kręci, ale mocno obciąża silnik tylko na początku jak musi schłodzić +40 do 20. Potem sprężarka zmienia stopniowo wydajność obciążając silnik w coraz mniejszym stopniu.

Napisano

> W Citroenach i Peugeotach tryb ECO oznacza, ze komputer sam steruje wszystkimi parametrami, tylko

> nie ma do dyspozycji sprezarki. W skrocie: stara sie zrobic taka temperature jaka mu zadasz

> powietrzem z zewnatrz i regulacja nawiewow, wiatraka itd

rozumiem... smile.gif

u mnie w trybie auto (samochod decyduje o parametrach, procz zadania temp.) moge zadecydowac o wylaczeniu jednego lub wielu czynników o ktorych decyduje automat grinser006.gif

czyli automat probujac oziebic powietrze jak najszybciej, decyduje o tym, aby nawiew byl na twarz, ja z kolei nie lubie nawiewu na twarz, wiec ustawiam sobie nawiew na nogi i juz o parametrze nawiewu nie decyduje komp wink.gif

moge decydowac tez o sile nawiewu i włączeniu lub wylaczeniu spreżarki waytogo.gif

Napisano

> No właśnie - sprężarka cały czas się kręci...

Na potwierdzenie, na szybko znalazłem marki aut posiadające zawory rozprężne sterujące wydajnością sprężarki:

Toyota Yaris, Verso, Lexus, Audi Seat, Skoda Octavia, Volkswagen, Citroen, Peugeot, Saab, Chrysler, Hyundai, Honda, Alfa Romeo, Lancia, Land Rover, Mitsubishi.

Pewnie jest ich znacznie więcej, ale to znalazłem tylko w jednym sklepie. KLIK >>

Napisano

> z instrukcji obsługi

> a jaki bylby sens klimatycazji w trybie ECO jesli spreżarka miałaby być nie włączana?

> działałoby to jak wyłączona klima

taki że w większości samochodów ECO oznacza dokładnie to samo co A/C czyli prosta różnica działa układ klimatyzacji / działa sam nawiew

przykład pierwszy z brzegu climatronic z audi:

link

to samo było w golfach itp a teraz zastąpili ro piktogramem śnieżki, jak widać nie ma przycisku do włączenia sprężarki, jest tylko eco, auto i off

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.