Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory Bilstein B4. Czy coś nie tak?

Featured Replies

Napisano

Kilka tygodni temu wymieniłem przednie amortyzatory na Bilsteiny B4 i zauważyłem dziwne ich zachowanie. Podczas jazdy po drogach nawet wyboistych dobrze amortyzują nierówności, auto prowadzi się dobrze, jednak po trochę szybszym zjechaniu np. z krawężnika czuję mocny stuk. Koło spada w dół tak jak gdyby sprężyna chciała amortyzator rozerwać, jakby był pusty. A jest gazowo-olejowy. (Dotyczy to jednej i drugiej strony, zależy którym kołem z krawężnika zjeżdżam). To znaczy amortyzator w ułamku sekundy rozciąga się całkowicie i nie wyczuwa się żadnego opóźnienia. Jeśli zjeżdżam wolno-jest w porządku? Czy to jest normalne zachowanie? Proszę speców w temacie o radę.

Napisano

wszystko ładnie pięknie ale nie napisałeś jakie springi są na tym założone, a z tego co wiem na giełdzie brak szklanych kul

Napisano

Kilka razy już koledzy pisali że na B4 przy gwałtownym skoku zawieszenia jest stuk. Poszukaj a znajdziesz.

Napisano
  • Autor

> wszystko ładnie pięknie ale nie napisałeś jakie springi są na tym założone, a z tego co wiem na

> giełdzie brak szklanych kul

Sory . Sprężyny Kayaba, założone 10kkm temu po pęknięciu jednej oryginalnęj.

Napisano
  • Autor

> Kilka razy już koledzy pisali że na B4 przy gwałtownym skoku zawieszenia jest stuk. Poszukaj a

> znajdziesz.

To znaczy, że do Stilo nie nadają się? Szukałem i znalazłem tylko stwierdzenie ze Bilsteiny stukają, ale chodziło by mi o to czy wszystkie stukają i czy tak ma być? Czy znaczy to że sprzedają amortyzatory uszkodzone i czy w tym przypadku reklamować?

Napisano

> To znaczy, że do Stilo nie nadają się? Szukałem i znalazłem tylko stwierdzenie ze Bilsteiny

> stukają, ale chodziło by mi o to czy wszystkie stukają i czy tak ma być? Czy znaczy to że

> sprzedają amortyzatory uszkodzone i czy w tym przypadku reklamować?

Potwierdzam Twoje objawy całkowicie. Mam to samo. Wymieniłem amorki na Bilsteiny parę miesięcy temu i szok przy zjedzie z krawężnika. To chyba norma w B4 - jak dla mnie niestety porażka firmy Bilstein - co prawda już się do tego przyzwyczaiłem ale nigdy więcej tej firmy. Poza tym prowadzienie autka jest super na nich, troszkę taczka ale do tego aż takich zastrzeżeń nie mam.

BTW czy w Monroe też jest efekt rypnięcia jak w Bilstein?

Napisano

w seju miałem bila b6 na gwincie co prawda ale nic nie stukało. Jak finanse pozwolą to może jeszcze w tym roku do stilona również takowe wpadną

Napisano

> ...Sprężyny Kayaba, założone 10kkm temu po pęknięciu jednej oryginalnęj.

W moim odczuciu Kayaba to szajse w porównaniu do tego co miałem poprzednio (też wymieniłem po pęknięciu sprężyny).

Przede wszystkim są bardzo miękkie i auto zaczęło nurkować przy hamowaniu, zadzierać przód przy starcie, o przechyłach na zakrętach nie wspominając. Co gorsza, te miękkie sprężyny, przynajmniej u mnie, nie zwiększyły komfortu jazdy.

Amortyzatory mam Sachsa, ale niestety nie wiem jakie tam miałem poprzednio sprężyny, bo wymieniali na warsztacie i wyrzucili.

Znawcą nie jestem, ale z tego co widzę u mnie, do dobrych amorków powinny być sprężyny porównywalnej klasy...

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Drodzy koledzy. Myślę, że nie zrozumieliśmy się. Nie chodziło mi o to kto ma jakie sprężyny, czy amortyzatory i które bardziej przechylają na zakręcie. Które są twarde, a które miękkie. W założonym nowym temacie opisałem swój przypadek i oczekiwałem na opinie kolegów: czy Bilstejny takie są, czy te moje to egzemplarze uszkodzone i należy je reklamować. Swoją drogą przed zakupem amorów tej marki czytałem Kolegów opinie i wyszło mi ze Bilstein B4 są najlepsze w swojej klasie dlatego je kupiłem, a teraz okazuje się że Bilstein to badziewie. Przecież tych nowych nie wyrzucę. Dlatego jeśli ktoś mógłby poradzić czy te amory są sprawne i nie zawracać sobie nimi głowy, czy należy je reklamować, to będę wdzięczny. Powtarzam jeszcze, że auto prowadzi się dobrze, amortyzuje też dobrze tylko wali, gdy koło wpada nagle w dziurę, lub zjeżdża szybko z krawężnika. Jeśli zjeżdża wolno jest OK.

Napisano

Trochę celowo zboczyłem z tematu coby wskazać na własnym przykładzie, że zespół sprężyny - amorki, najlepiej mieć tej samej klasy smile.gif

A wracając do Twoich amortyzatorów. Nie znam co prawda z autopsji tego typu, ale skoro amortyzator ma zapewnić stały kontakt opona-nawierzchnia, to jak najszybsze dążenie do tego celu wydaje się prawidłowe, ale tu wiążąco mogą wypowiedzieć się jedynie koledzy używający Bilsteina.

pozdrawiam

PS. Z krawężnika zawsze zjeżdżam baaardzo powoli w trosce o całość zawieszenia. To jedynie moja uwaga i nie chciałbym, żebyś odebrał to jakoś osobiście smile.gif

Napisano

> Drodzy koledzy. Myślę, że nie zrozumieliśmy się. Nie chodziło mi o to kto ma jakie sprężyny, czy

> amortyzatory i które bardziej przechylają na zakręcie. Które są twarde, a które miękkie. W

> założonym nowym temacie opisałem swój przypadek i oczekiwałem na opinie kolegów: czy Bilstejny

> takie są, czy te moje to egzemplarze uszkodzone i należy je reklamować. Swoją drogą przed

> zakupem amorów tej marki czytałem Kolegów opinie i wyszło mi ze Bilstein B4 są najlepsze w

> swojej klasie dlatego je kupiłem, a teraz okazuje się że Bilstein to badziewie. Przecież tych

> nowych nie wyrzucę. Dlatego jeśli ktoś mógłby poradzić czy te amory są sprawne i nie zawracać

> sobie nimi głowy, czy należy je reklamować, to będę wdzięczny. Powtarzam jeszcze, że auto

> prowadzi się dobrze, amortyzuje też dobrze tylko wali, gdy koło wpada nagle w dziurę, lub

> zjeżdża szybko z krawężnika. Jeśli zjeżdża wolno jest OK.

Bilsteiny B4 takie są i już. Daj sobie spokój i nie wymieniaj. Z czasem się przyzwyczaisz. Ja też tak mam, dokładnie tak jak to opisałeś. Zauważyłem, też że z czasem to rypnięcie jest coraz mniejsze przy zjeżdżaniu z krawężnika. Tak jak piszesz prowadzenie i trzymanie drogi jest OK na tych amorkach i ja je pozostawiłem u siebie a z krawężników zjeżdżam nieco ostrożniej.

Napisano

Mam owe Bilsteiny i a jakże - łomotały czasem także. Niestety po ok. 40 tyś. km siadł jeden z przodu.

Jedno jest pewne - następne amortyzatory które kupię - to nie będą bilsteiny...

Napisano
  • Autor

> Mam owe Bilsteiny i a jakże - łomotały czasem także. Niestety po ok. 40 tyś. km siadł jeden z

> przodu.

> Jedno jest pewne - następne amortyzatory które kupię - to nie będą bilsteiny...

...I drugie jest pewne: jeśli coś stuka, to z czasem wystuka. Czy tego nie można reklamować?

Napisano

Amortyzatory zmieniłem razem ze sprężynami. Jak siadły sprężyny to i łomotać przestało. Może bilsteiny nie pasują do niektórych sprężyn?

Reklamować można tylko trzeba zdaje sie posiadać podstemplowaną kartę montażu amortyzatora (o ile pamiętam).

Napisano
  • Autor

> Amortyzatory zmieniłem razem ze sprężynami. Jak siadły sprężyny to i łomotać przestało. Może

> bilsteiny nie pasują do niektórych sprężyn?

> Reklamować można tylko trzeba zdaje sie posiadać podstemplowaną kartę montażu amortyzatora (o ile

> pamiętam).

Dzięki Krizem. Chyba będę musiał męczyć się z tymi amortyzatorami przynajmniej na razie. Chcę się wybrać na urlop, a reklamowanie unieruchomiło by Stilonka na dłuższy czas, jak znam życie.

...A dla potomnych: Bilstein-UWAGA. zolta.gif, a może czerwona.gif

Napisano

to jest niestety norma w Bilsteinie, miałem dwa komplety na przodzie i obydwa stukały, wygląda na to że trzpień tłoczyska jest za krótki i tłok uderza gdzieś o coś w amortyzatorze przy gwałtownym odciążeniu.

poza tym amortyzatory super.

Napisano
  • Autor

> to jest niestety norma w Bilsteinie, miałem dwa komplety na przodzie i obydwa stukały, wygląda na

> to że trzpień tłoczyska jest za krótki i tłok uderza gdzieś o coś w amortyzatorze przy

> gwałtownym odciążeniu.

> poza tym amortyzatory super.

Dzięki. Wobec tego może ta czerwona kartka jest przedwczesna. Potwierdzam, że auto prowadzi się dobrze, dobrze amortyzuje, tylko ten zjazd... potrafi tak łomotnąć, że jest obawa wyrwania tłoczyska. Pisałem do sprzedawcy, przyjmie do reklamacji, tylko czy zostanie uznana? A auto uziemię pewnie na kilka tygodni. Pozdrawiam.

Napisano

Ja zakładałem na tył do wagona i też stukały. Jak już nie znalazłem innej przyczyny to je wywaliłem i stukanie zniknęło. Zdecydowanie czerwona.gif

Napisano

> Ja zakładałem na tył do wagona i też stukały. Jak już nie znalazłem innej przyczyny to je wywaliłem

> i stukanie zniknęło. Zdecydowanie

Czyli oryginały, albo Sachs, albo Monroe niewiem.gifsmile.gif

Napisano

> Czyli oryginały, albo Sachs, albo Monroe

Hmm, oryginały made by COFAP też tak mają. WYmieniałem 2 miesiące temu i po kilku dniach użytkowania też się przeraziłem gdy usłyszałem ów łomot przy zjeżdzie z krawężnika. Może poprostu zawiezenie w Stilo ma taką konstrukcję??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.