Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sensor Czujnik zmierzchu i deszczu - jak oszukać body

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych właścicieli Stilo

Chciałem zapytać czy czujnik zmierzchu w Stilo był też montowany na szybie z czujnikiem deszczu?

Jakiś cymbał wymienił mi szybę na zwykłą bez czujnika i teraz mam dwa piękne błędy wyświetlaczu!!! sciana.gif

Znalazłem pod lampką wewnętrzną 3 wolne złączki na 2, 3 i 4 przewody i nie wiem która do czego służy?

Tak kombinuję jak oszukać body aby widział czujnik i pozbyć się błędów.

I kolejna myśl może zamiast czujnika zmierzchu pokombinować żeby światła w dzień zapalały się po uruchomieniu silnika?

Próbował ktoś coś z tym zrobić.

Czy te czujniki po prostu może podają masę do body?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej po prostu dodać sensory?

Szyba jest ponoć z sensorami tak że wymiana szyby odpada.

Pomoże ktoś z tymi parametrami czujnika zmierzchu jakie sygnały podaje ?

Napisano

> Szyba jest ponoć z sensorami tak że wymiana szyby odpada.

> Pomoże ktoś z tymi parametrami czujnika zmierzchu jakie sygnały podaje ?

Sensory siedzą z tego co mi wiadomo w podstawie lusterka i można kupić na przyzwoite pieniądze na znanym serwisie aukcyjnym.

Napisano

Też myślę, że szyba ma tylko wymalowanie pod kształt obudowy czujników pod nią doklejonych.

Napisano
  • Autor

> Pomoże ktoś z tymi parametrami czujnika zmierzchu jakie sygnały podaje ?

I jak orientuje się ktoś która z tych złączek pod lusterkiem dotyczy sensora zmierzchu? I jaką wartość napięcia tam podać na poszczególne kabelki?

Bez sensorów włączenie świateł na czujnik zmierzchu powoduje że światła świecą cały czas. To może wystarczył by jakiś rezystorek żeby body się nie czepiał że błąd.

Po drugie może zwarcie któregoś kabelka do masy spowoduje że światła będą gasły. Wystarczyłoby wówczas kawałek rezystora z kondensatorem i już zaświecałyby się światła z opóźnieniem cool.gif

Dlatego proszę o pomoc może ktoś dysponuje kawałkiem schematu żeby mi to podpowiedzieć na które kable co podać?

Napisano

> Też myślę, że szyba ma tylko wymalowanie pod kształt obudowy czujników pod nią doklejonych.

Czujnik zmierzchu ok, ale jak chcesz zmusić do działania czujnik deszczu umieszczony WEWNĄTRZ samochodu? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czujnik zmierzchu ok, ale jak chcesz zmusić do działania czujnik deszczu umieszczony WEWNĄTRZ samochodu?

Chcę wykorzystać zmierzchu do automatycznego załączania świateł

Czujnik deszczu natomiast mało ważny chcę tylko zablokować aby błędu nie wyświetlało - nie jest mi potrzebny.

A może da się je wyłączyć pod kompem żeby się nie czepiał?

Napisano

Spróbuj zrobić osiowanie bez czujników, może body jak nie wykryje czujników to zapisze konfiguracje bez nich i nie bedzie błędu.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj zrobić osiowanie bez czujników, może body jak nie wykryje czujników to zapisze

> konfiguracje bez nich i nie bedzie błędu.

Co mam zrobic bo nie jestem w temacie ?

Napisano

> Co mam zrobic bo nie jestem w temacie ?

Fiat Ecu Scan + ELM 327 + procedura proxy. Więcej przeczytasz w temacie o tym programie.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Ponawiam pytanie! Czy ktoś pomoże z tymi sygnałami czujników aby ich zaślepić albo wykorzystać do jazdy dziennej??

Orientuje się ktoś w tych złączkach i sygnałach?

Napisano

> Czujnik zmierzchu ok, ale jak chcesz zmusić do działania czujnik deszczu umieszczony WEWNĄTRZ

> samochodu?

Normalnie.

To działa za pomocą światła http://www.smartdriver.pl/dzialanie-czujnikow-deszczu-wygoda-podnoszaca-bezpieczenstwo

Quote:

Działanie współczesnych czujników deszczu opiera się na diodach LED i emitowanym przez nie świetle czerwonym, a nie świetle widzialnym, jak było w starszych modelach...

Napisano

> Witam ponownie

> Ponawiam pytanie! Czy ktoś pomoże z tymi sygnałami czujników aby ich zaślepić albo wykorzystać do

> jazdy dziennej??

> Orientuje się ktoś w tych złączkach i sygnałach?

A próbowałeś osiować proxy jak radził kolega?

A może kup takie lusterko, oczyść, ładnie naklej czarną folię na szybę, żeby nie było widać, przyklei lusterko, podłącz i heja.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś osiować proxy jak radził kolega?

Nie próbowałem bo kabla brak.

Chciałbym kupić kabelek ale w tym wątku gigancie o ELM nie mogę się wyczytać jaki to kupić jakie przeróbki zrobić itd. Na allegro jest jakieś kilka wersji?

> A może kup takie lusterko, oczyść, ładnie naklej czarną folię na szybę, żeby nie było widać,

> przyklei lusterko, podłącz i heja.

Zakup lusterka biorę pod uwagę dla spokoju ale czy przy tym jest tez czujnik zmierzchu czy to jest 2 w jednym z czujką deszczu bo nie mogę rozczaić gdzie jest en zmierzchowy.

Teraz tak wykombinowałem ten zmierzchowy jakby dało się z lusterka wymontować do jakiegoś zaciemnionego miejsca po przekręceniu kluczyka oświetlać go jakąś diodą aby wydawało mu się że jest jasno smile.gif a nastepnie aby diodka gasiła się parę sekund po zapaleniu i załączałby światełka spineyes.gif

Tylko podpowiedzcie gdzie jest ten czujnik w lustrku osobno czy z deszczowym ?

Napisano

> Chciałbym kupić kabelek ale w tym wątku gigancie o ELM nie mogę się wyczytać jaki to kupić jakie

> przeróbki zrobić itd. Na allegro jest jakieś kilka wersji?

ELM327 1.3a lub 1.4b. W praktyce co dostaniesz i

czy będzie działać to dowiesz się jak przyjdzie przesyłka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Czujnik zmierzchu i deszczu jest w jednej obudowie, nie występują pojedyńczo.

Napisano

> Czujnik zmierzchu i deszczu

Oooo jakiś ciekawy watek... smile.gif własnie przymierzam się do wstawienia lusterka fotochromatycznego do Cromy z takim czujnikiem.... chipsy.gif a tu widze kolega w 2-ga stronę kombinuje zlosnik.gif

Więc tak .... czujnik jest podłączony pod Body komputer i rezystorki odpadają ... w przypadku kolegi kupno czujnika i nawet wsadzenie go gdzieś w podsufitówkę jest najtańszym rozwiązaniem .... hehe.gif i tak 24 godziny musimy jeżdić na światłach hehe.gif a wycieraczki samemu włączyć trzeba

A ma kolega na przełączniku świateł pozycje automat... ?

Napisano

> A ma kolega na przełączniku świateł pozycje automat... ?

ma, bo mu taki full opcje przelacznik dalem

ale olej czujnik, zapodaj sobie samo lusterko, jesli ten czujnik deszczu w cromie dziala tak jak w nb to poracha no.gif

Napisano
  • Autor

> Oooo jakiś ciekawy watek... własnie przymierzam się do wstawienia lusterka fotochromatycznego do

> Cromy z takim czujnikiem.... a tu widze kolega w 2-ga stronę kombinuje

> Więc tak .... czujnik jest podłączony pod Body komputer i rezystorki odpadają ... w przypadku

> kolegi kupno czujnika i nawet wsadzenie go gdzieś w podsufitówkę jest najtańszym rozwiązaniem

Widzę że zakup lusterka z czujnikami to jedyne rozwiązanie.

A na zwykłej szybie to czujnik deszczu wogóle coś zadziała? Może zamontowany w innym miejscu?

> .... i tak 24 godziny musimy jeżdić na światłach a wycieraczki samemu włączyć trzeba

> A ma kolega na przełączniku świateł pozycje automat... ?

Tak jest pozycja na przełączniku świateł

A jeszcze pytanie skoro te czujniki w jednej obudowie to dwie złączki są potrzebne do podłączenia to w podsufitce przy lampce?

W sumie to znalazłem tam trzy wolne do czego jeszcze mogą służyć?

Napisano

> jesli ten czujnik deszczu w cromie dziala tak jak w

> nb to poracha

A jak działa w NB? Bo w Krowie jest ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A jak działa w NB? Bo w Krowie jest ok.

> Pozdrawiam BAS

A jak działa w Krowie.... bo może nie warto sie mordowac confused.gif

Napisano

> A jak działa w Krowie.... bo może nie warto sie mordowac

Pozycja 1 w dół, zaczyna padać, włączają się wycieraczki, jak mocniej zaczyna padać to wycieraczki same przyśpieszają, jak słabiej pada to zwalniają albo się wyłączają. Są 3 poziomy regulacji czułości.

Wada to jak zgasisz silnik(wyłączysz zapłon) z włączonymi automatycznymi wycieraczkami to po ponownym odpaleniu nie włączą się, trzeba wajchą wyłączyć i włączyć ponownie.

Jeśli chodzi o precyzję reakcji to powiem jak wymienię wycieraczki(od miesiąca jeżdżą w bagażniku, jak jest ładna pogoda to nie chce mi się ich wymienić a jak pada to jeszcze mniej chce mi się moknąć a muszę minimalnie podnieść na osi prawą wycieraczkę bo leży na plastiku).

Jeśli chodzi o światła to nie wnikałem jak to działa, tzn. jak w nocy włączyłem w pozycję auto to światła się włączyły, ale nie używam tego bo mam światła włączone na stałe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Trzecia wtyczka może być od alarmu bo instalka do Skywindow to kolejnie dwie wtyczki.

Napisano

> A jeszcze pytanie skoro te czujniki w jednej obudowie to dwie złączki są potrzebne do podłączenia

> to w podsufitce przy lampce?

Masz czujnik zmierzchu i świateł:

285202909-czujnikd-z.1.jpg

Jak widzisz sygnały idą jednym przewodem:

" Czujnik deszczu K85 zasilany w obwodzie INT zabezpieczony jest bezpiecznikiem F49 w skrzynce bezpieczników B2 i przesyła do styku 2 konektora A H5 - za pośrednictwem linii szeregowej A-BUS Body Computer M1 - styk 7 konektora D i styk 25 konektora B - sygnał działania automatycznego. "

post-28378-1435251365942_thumb.jpg

Napisano

> A jak działa w NB? Bo w Krowie jest ok.

tak dziala ze Durex mial 2 razy wymieniany czujnik, a pozniej gdy kupowal 2 nb juz olal ta opcje

dziala byle jak, raz normalnie aktywuje wycieraczki a raz jak sie mu chce

Napisano

> tak dziala ze Durex mial 2 razy wymieniany czujnik,

Więc sobie daruje ten czujnik.... samo lusterko zamontuje wink.gif

Napisano
  • Autor

> Masz czujnik zmierzchu i świateł:

> Jak widzisz sygnały idą jednym przewodem:

> " Czujnik deszczu K85 zasilany w obwodzie INT zabezpieczony jest bezpiecznikiem F49 w skrzynce

> bezpieczników B2 i przesyła do styku 2 konektora A H5 - za pośrednictwem linii szeregowej

> A-BUS Body Computer M1 - styk 7 konektora D i styk 25 konektora B - sygnał działania

> automatycznego. "

Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem:

Zlaczka do obu jest 3 pinowa w podsufitce (najmniejsza z trzech wolnych)

Pin 1 to masa

pin 2 to plus 12V zasilania a

pin 3 wysyla sygnaly dzialania czujnika jednego i drugiego?

Czyli z mojego dziennego zalaczania swiatel wielkie NIC! Tylk ozakupic czujniki zeby bledow nie sypalo.

A teraz w takim razie pytanie to moze dobrac sedo manetkli zalaczania swiatel i tam wlacznik swiatel zdublowac rownolegle pzekaznikiem i niezaleznie bez przekrecania zalaczac (zwierac wlacznik) przekaznikiem z opoznieniem po uruchomieniu silnika.

Orientujecie gdzie sorac sie do zlaczki tej manetki ?

• 5 miesięcy później...
Napisano

Cześć, odgrzewam kotleta.

Moje stilo to jtd 1.9 dynamic prawie ze wszystkim (naprawdę clown.gif brakuje obecnie tylko spryskiwaczy świateł reszta jest cfaniak.gif )

założyłem odp szybę pod czujnik deszczy, czujnik deszczy zakupiony, manetki podłączone i działa wszystko nawet bez osiowania.

zastanawia mnie tylko dlaczego nie działa czujnik zmierzchu?

sprawa jest o tyle ciekawa, że fes nie widzi przełącznika auto świateł w trybie on

kable przeryłem, sygnał wystawianej masy dochodzi do do body ale fes ciągle mówi, że swich off

osiowanie nic nie daje... niestety.

używałem fes 2.6 bo nie mam innego.

same wycieraczki w trybie automatycznym działają super

Zastanawiam się, czy sam czujnik deszczy da się założyć odwrotnie, wtyczka z czujnika wychodzi w kirunku dachu, ale to chyba ok, bo sam kabelek "przedłużka" w lusterku jest dość krótki.

ma ktoś pomysł, jak nauczyć body, że jest czujnik zmierzchu?

pozdrawiam

Napisano

> ma ktoś pomysł, jak nauczyć body, że jest czujnik zmierzchu?

Że spytam - masz DRLe że chcesz ten czujnik? Bo przecież trzeba

non stop na światłach jeździć smile.gif

Napisano

jasne,

w sumie dzięki subaru zrobiłem odp układ.

w subaru na rynek us są światła dizenne. Moduł światęl dziennych to tak naprwdę rezystor ogromnej mocy podłączony do świateł długich

w stilo to banalnie proste, prosty układ elektronczny

dziennewiatastilo.jpg

to automatycznie załącza przeciwgilne ale na max mocy, ja podłączyłem przekaźnik który złącza rezystor z subaru i światła przeciwmgielne świeca ja kdzienne. Przy włączeniu "krótkich" moje "dzienne" się automatycznie wyłączają. Czyjnik zmierzchu to jako dodatek ale wkurza mnie, że nie działa bo wystarczyło by jeździć zawsze w trybie auto.

w sumie najbardziej zależało mi na czujniku deszczy który bardzo mi (żonie) odpowiada.

Pozdrawiam

p.s.

jak napisałem wyżej, obecnie brakuje mi tylko spryskiwaczy reflektorów i działającego czujnika zmierzchu.

cała reszta jest jak grzałak ptc, jasne skóry, sky, czujnik parkowania, elektryczne siedzenia, connect+ a nawet zintegrowane siedzenia dla dzieci. Z listy dodatków do stilo mam absolutnie wszystko z listy OEM bo nie liczę webasto jako OEM. Cała reszta w 100% sprawna, auto rocznik 2002 - nie planuję sprzedać, zostawię dla syna grinser006.gif włożyłem w niego mnóstwo kasy aby doprowadzić go do stanu "fabryka" no ale obecnie jest już prawie fabryka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.