Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwykłe benzynówki

Featured Replies

Napisano

> Wymieniałem dwumasę (kpl sprzęgło) przy 100 tkm realnego przebiegu.

zależy od stylu jazdy kierowcy. Mój samochód większość tras pokonywał na autostradzie/dwupasmówce gdzie nie żongluje się tak biegami jak w mieście. Może stąd wymiana przy 100kkm

Napisano

> zależy od stylu jazdy kierowcy. Mój samochód większość tras pokonywał na autostradzie/dwupasmówce

> gdzie nie żongluje się tak biegami jak w mieście. Może stąd wymiana przy 100kkm

Racja. ok.gif

Dlatego nie generalizowałbym co do przebiegów, kręcenia, etc. Wystarczy inny styl jazdy i trwałość może być mniejsza/większa.

Napisano

> Ale często trzeba tankować i nie ma połowy bagażnika.

No tak co 360-450 km (w zależności od ciśnięcia zlosnik.gif) należałoby uzupełnić substancję. Dla mnie to akceptowalne. Bagażnik wygląda identycznie jak w wersji elpidżifri grinser006.gif

Zbiornik w miejsce koła - brak zapasu (zestaw z kompresorem w razie braku powietrza).

No i nie trzeba sobie rąk brudzić na stacji - zawsze przyjdzie sługa i zatankuje biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie raz Heniu w garażu lepiej się zna i zrobi , niż "MECENAS" z komputerem w ręce.

bez kitu. Kumplowi ASO Forda od 3 miesięcy szuka przyczyny notlaufu w 2.0 TDCI hehe.gif

Napisano

> nie wiem jak z Twoim doświadczeniem z dieslami ale mój Mondeo TDCi póki co ma 194 kkm (jeden

> właściciel od nowości) i wymieniane tylko eksploatacyjne rzeczy. Tankowane tylko na BP,

> Orlenie, Lukoil, Statoil i tylko zwykłą ropkę. Problemów zero.

Przejechałem ok. 120kkm Felicją 1,9D (tutaj zero stresu, nawet na resztkach z obiadu by pojechał 893goodvibes.gif), no i 0k.125kkm Clio 1,5dci - też w sumie bezawaryjnie, jednak nie bezstresowo, co trochę dziwniejszy dźwięk spod maski to liczenie kasy (ile kosztuje turbina, EGR, wtryskiwacz), o eksploatacji nie wspominam (filtr paliwa np: 150pln)

> Jak się kombinuje aby tylko najtaniej było to wtedy są problemy bo:

> - paliwko od p.Jasia z Koziej Wólki 50 gr taniej

paliwko tylko Shell czasami Orlen

> - serwisowania u Heńka w garażu

> itd..

serwis tylko ASO

> O samochód trzeba dbać i wtedy będzie jeździł bezawaryjnie (nie tyczy się wszystkich model i

> marek), z tym że trzeba wiedzieć które wybrać. Po to jest to forum żeby trafić na dobry

> model..obojętne czy D czy noPb

jednak więcej zapytań jest o D (imho)

> Ciekawy jestem jak wyliczysz koszty serwisowania i przejazdu benzynką przy założeniu 50kkm rocznie

przy różnicy zużycia paliwa (w przypadku np: Sedici 1,6Pb vs 1,9JTD) na poziomie 1-1,5l/100km i różnicy ceny zakupu 12kpln, to po około 100kkm wyjdę na zero. Do tego różnica kultury pracy silnika, odpalania zimowego, ceny ewentualnych napraw (te też przy zakupie trzeba brać pod uwagę) itp. Przejeżdżam ok. 25kkm/rok i według mnie zakup diesla był bezsenownym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.