Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwykłe benzynówki

Featured Replies

Napisano

> V8 czy V6 w trasie naprawdę niewiele pali (jak na moc i osiągi). Gorzej w mieście

wiesz.. mojej koleżance Ford F-150 5.4 V8 Lariat pali w mieście średnio 22l/100km , a na trasie jakieś 14 więc faktycznie jest ekonomiczny hahaha.gif

Napisano

> rozmowa byłą o benzynie nie o dieslu

sorki za zmianę tematu...

Napisano

> wiesz.. mojej koleżance Ford F-150 5.4 V8 Lariat pali w mieście średnio 22l/100km , a na trasie

> jakieś 14 więc faktycznie jest ekonomiczny

Jak na 320 KM (tyle ma?) to dużo? hahaha.gif

Napisano

> Jak na 320 KM (tyle ma?) to dużo?

nie jedzie ... jak na 320 koni 270751858-jezyk.gif

Napisano

> przy 140 km/h w megi przy krótkiej skrzyni mam już ponad 4000 rpm

> a A8

Yhy.

Ale powinien palić 3.

Albo i mniej.

Napisano

> sorki za zmianę tematu...

luzik ok.gif

Napisano

> Yhy.

> Ale powinien palić 3.

> Albo i mniej.

nie wiem o co Ci chodzi... niewiem.gif

Napisano

> Jak na 320 KM (tyle ma?) to dużo?

a do tego ona się bardzo delikatnie z gazem obchodzi.

ma : 300 hp@ 5000 rpm

Napisano

> szczególnie

> "malo pali"

Mówisz? Sprawdź ile palą inne silniki mające np 400 KM ale z silnika turbo mniejszego 3 razy. Wbrew pozorom silnik o dużej pojemności nie jest o wiele mniej ekonomiczny niż mały silnik z tą samą mocą.

Napisano

> Ale "MAŁO pali", a nie "mało pali jak na moc i osiągi".

> Kiedyś jeździłem Volvo C30 T5 i jak na moc i osiągi palił mało, ale było to pod 20 litrów.

Wiesz, w europie mało to 4 litry. W stanach 14. Punkt widzenia... wink.gif

Napisano

> Sa diesle i diesle. Sa tez rozne poziomy wyciszenia wnetrza.

> Oj czesto...nawet bardzo czesto.

Wracałem z urlopu w niedziele i zawsze jak jechał przedemna dieslem to starałem się go wyprzedzić (niemam klimy) smrud z diesla przy 140kmh nie do zniesienia i były to auta nowe ok(2,3 )lat jak i 10 lat i wiecej .NIKT MNIE NIE PRZEKONA DO DIESLA sick.gif a komfort w aucie klasy kompakt z DIESLEM pod maską pewnie luks malina przy 140kmh rotfl.gifhehe.gif

Napisano

> Mówisz? Sprawdź ile palą inne silniki mające np 400 KM ale z silnika turbo mniejszego 3 razy. Wbrew

> pozorom silnik o dużej pojemności nie jest o wiele mniej ekonomiczny niż mały silnik z tą samą

> mocą.

wiem., ale rozchodzi się nie o to że "pali mało jak na swoją moc/pojemność/ilość cylindrów" a że ogólnie "mało pali". Wiem np ile pali Subaru Forester 2.5T, Impreza Sti, Evo itp. i też trzeba powiedzieć że na to co dają to nie są to duże wartości.

Napisano

> Wracałem z urlopu w niedziele i zawsze jak jechał przedemna dieslem to starałem się go wyprzedzić

> (niemam klimy) smrud z diesla przy 140kmh nie do zniesienia i były to auta nowe ok(2,3 )lat

> jak i 10 lat i wiecej .NIKT MNIE NIE PRZEKONA DO DIESLA a komfort w aucie klasy kompakt z

> DIESLEM pod maską pewnie luks malina przy 140kmh

a co mnie obchodzi co mi leci z rury wydechowej zlosnik.gif ja tego nie wdycham 270751858-jezyk.gif aaa i pewnie w aucie masz opcję "obieg zamknięty" ? to zacznij używać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie wiem o co Ci chodzi...

Nie zauważyłbyś ironii, nawet jakby Cię w d... kopnęła...

Napisano

> wiem., ale rozchodzi się nie o to że "pali mało jak na swoją moc/pojemność/ilość cylindrów" a że

> ogólnie "mało pali". Wiem np ile pali Subaru Forester 2.5T, Impreza Sti, Evo itp. i też trzeba

> powiedzieć że na to co dają to nie są to duże wartości.

Akurat EVO to trochę za dużo pali przy normalnej jeździe

Napisano

> Nie zauważyłbyś ironii, nawet jakby Cię w d... kopnęła...

oczywiście, że zauważyłem ale sądzę, że jest bezpodstawna

Napisano

> Akurat EVO to trochę za dużo pali przy normalnej jeździe

podobno da się osiągnąć całkiem niezłe wartości... tylko pytanie : po co ?

Napisano

> a co mnie obchodzi co mi leci z rury wydechowej ja tego nie wdycham aaa i pewnie w aucie masz

> opcję "obieg zamknięty" ? to zacznij używać

nie chodzi mi o to co wdycham tylko przy predkości ok 140kmh to te wszystkie wspaniałe DIZELKI kopcą jak lokomotywy przy starcie rotfl.gif,a własciciele za wszelka cene wmawiają innym luks auto DIESEL ,mi pali 4L a mi 5L ,a rzeczywistosć jest taka ze silnik np.1,9poj lub 2,0poj przy prędkosci powyrzej 120kmh musi spalic w granicach 8L ON ,dlatego nikt mnie nie przekona do DIESLA(LOKOMOTYWY) zlosnik.gif

Napisano

> nie chodzi mi o to co wdycham tylko przy predkości ok 140kmh to te wszystkie wspaniałe DIZELKI

> kopcą jak lokomotywy przy starcie ,a własciciele za wszelka cene wmawiają innym luks auto

> DIESEL ,mi pali 4L a mi 5L ,a rzeczywistosć jest taka ze silnik np.1,9poj lub 2,0poj przy

> prędkosci powyrzej 120kmh musi spalic w granicach 8L ON ,dlatego nikt mnie nie przekona do

> DIESLA(LOKOMOTYWY)

nie wiem jakim dieslem jeździłeś.. Mój 1.8 TDCI w mieście pali max 8l/100km ale to jest bardzo dynamiczna i rwana jazda. W trasie gdzie 50% trasy to autostrada (przelotowa po autostradzie 140-160+) a 50% normalna droga wychodzi mi przeważnie 5,6-5,8. Trasa Kielce --- Kędzierzyn - Koźle, Kielce --- Cisek.

Napisano

> podobno da się osiągnąć całkiem niezłe wartości... tylko pytanie : po co ?

Tu nie idzie o specjalne oszczędzanie. Ot, 140 równym tempem na trasie...

Napisano

> Duża benzyna spełnia wszystkie te warunki. Tylko duża w sensie jakieś V8

To V6 (2,6 oraz 3,2) sie nie łapie. Mało nie pali zlosnik.gif

Napisano

> Niedoładowany silnik benzynowy żeby

> porównywalnie jechał trzeba już "męczyć" na wysokich obrotach. Co się bezpośrednio przekłada

> na komfort i przyjemność z jazdy.

Nie mogę sie z Tobą zgodzić, mam 1,5 roczną Octavię TDi i 21 letnie E32 z dużą benzyną... zgadnij czym lepiej się jedzie na trasie zlosnik.gif "Znam się dobrze" też z E46 320d i Xsarą HDI i Focusem TDCI i każde z tych aut to traktor i wyrczące pudło przy staaaarej benzynie zlosnik.gif

Napisano

> Nie mogę sie z Tobą zgodzić, mam 1,5 roczną Octavię TDi i 21 letnie E32 z dużą benzyną... zgadnij

> czym lepiej się jedzie na trasie "Znam się dobrze" też z E46 320d i Xsarą HDI i Focusem TDCI

> i każde z tych aut to traktor i wyrczące pudło przy staaaarej benzynie

O i tu kolega dobrze gada ,dac mu drink.gifpiwo.gifwaytogo.gif

Napisano

> No i git.

> Po prostu doładowanymi motorami się przyjemniej jeździ w trasie.

przejedź się jak masz możliwość V8 4 litry albo V12 5 litrów BMW to zobaczysz czym sie fajnie jeździ w trasie zlosnik.gif

Napisano

> Nie mogę sie z Tobą zgodzić, mam 1,5 roczną Octavię TDi i 21 letnie E32 z dużą benzyną... zgadnij

> czym lepiej się jedzie na trasie "Znam się dobrze" też z E46 320d i Xsarą HDI i Focusem TDCI

> i każde z tych aut to traktor i wyrczące pudło przy staaaarej benzynie

Od tego weekendu mam podobnie, chociaż mam sporo mniejszy silnik. Na trasie bajka serduszka.gif

Napisano

> przejedź się jak masz możliwość V8 4 litry albo V12 5 litrów BMW to zobaczysz czym sie fajnie

> jeździ w trasie

ja mam wrażenie, że fajnie się jeździ silnikami które mają poprostu więcej niż 4 cylindry smile.gif

Napisano

> przejedź się jak masz możliwość V8 4 litry albo V12 5 litrów BMW to zobaczysz czym sie fajnie

> jeździ w trasie

no ale przecież to logiczne że mocną wolnossącą dużą benzyną jedzie się w trasie super. Jeszcze jak do tego spięta jest z automatem to już cudeńko. Tyle że ja bym nie chciał tego tankować 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mówisz? Sprawdź ile palą inne silniki mające np 400 KM ale z silnika turbo mniejszego 3 razy. Wbrew

> pozorom silnik o dużej pojemności nie jest o wiele mniej ekonomiczny niż mały silnik z tą samą

> mocą.

Sprawność silnika wolnossącego i turbodoładowanego daje różnice spalania w granicach błędu pomiarowego. Różnice zazwyczaj związane są z mniejszą masą samochodu, mniejszym współczynnikiem oporu powietrza i mniejszymi oporami powietrza a także z zestopniowaniem układu przeniesienia napędu i ilością biegów.

Napisano

> ja mam wrażenie, że fajnie się jeździ silnikami które mają poprostu więcej niż 4 cylindry

To też, chociaż ja na kulturę mojego R4 nie mogę narzekać. Brak wibracji, naprawdę ładna kultura pracy.

Napisano

> no ale przecież to logiczne że mocną wolnossącą benzyną jedzie się w trasie super. Jeszcze jak do

> tego spięta jest z automatem to już cudeńko. Tyle że ja bym nie chciał tego tankować

Eee tam. Jak Cię stać na duży samochód, to Cię stać na benzynę do niego.

Napisano

> no ale przecież to logiczne że mocną wolnossącą dużą benzyną jedzie się w trasie super. Jeszcze jak

> do tego spięta jest z automatem to już cudeńko. Tyle że ja bym nie chciał tego tankować

Diesel o podobnej mocy wcale nie spali o pół mniej.

Napisano

> To też, chociaż ja na kulturę mojego R4 nie mogę narzekać. Brak wibracji, naprawdę ładna kultura

> pracy.

ja byłem bardzo zaskoczony kulturą pracy 5 cylindrowego 2.0 Fiata

Napisano

> Sprawność silnika wolnossącego i turbodoładowanego daje różnice spalania w granicach błędu

> pomiarowego. Różnice zazwyczaj związane są z mniejszą masą samochodu, mniejszym

> współczynnikiem oporu powietrza i mniejszymi oporami powietrza a także z zestopniowaniem

> układu przeniesienia napędu i ilością biegów.

Akurat skrzynia musi być inna z racji innej charakterystyki silnika.

Napisano

> ja byłem bardzo zaskoczony kulturą pracy 5 cylindrowego 2.0 Fiata

Bo to fajny silnik. Szkoda że fiat go nie rozwijał.

Napisano

> 1. Czy moje powyższe rozważania są słuszne i rzeczywiście obecnie zwykła benzyna sprawia najmniej

> problemów?

Weź też pod uwagę, że zwykłych benzyn, w porównaniu z dieslami i LPG jest teraz znacznie mniej Polsce, (nawet Orlen to zauważył robiąc sprytną promocję tylko na to paliwo) przez co statystycznie mniej usterek tych silników lub mniej się o tym mówi.

> 2. Czy kojarzycie auta benzynowe (proste bez turbo itp) od roku 2000 gdzie były jakieś problemy z

> silnikami i ich osprzętem?

Jeżeli "branie" oleju można nazwać problemem, to tak, sporo 16v różnych marek, ale w tych czasach staje się to standardem.

Napisano

> Bo to fajny silnik. Szkoda że fiat go nie rozwijał.

a 2.4 170km ze stilo abarth to nie jest ewolucja tego silnika?

Napisano

> Bo to fajny silnik. Szkoda że fiat go nie rozwijał.

umówmy się że ten silnik miał jednak problemy (uszczelki pod głowicą i głowice) grinser006.gif

Napisano

> Eee tam. Jak Cię stać na duży samochód, to Cię stać na benzynę do niego.

nie stać mnie więc nie mam. Ale wiadomo jest że jak kogoś stać na takie auto to spalanie jest najmniejszym problemem.

Napisano

> ja byłem bardzo zaskoczony kulturą pracy 5 cylindrowego 2.0 Fiata

Montując odpowiednią ilość wałków wyważających daje się wytłumić praktycznie wszystkie momenty niższych rzędów. Problem w tym że po pierwsze wałki marnują energię a po drugie nadal nie eliminują momentów wyższych rzędów i o ile silnik na stałych obrotach się nie rzuca, to przy przyspieszaniu/zwalnianiu już tak.

Napisano

> Weź też pod uwagę, że zwykłych benzyn, w porównaniu z dieslami i LPG jest teraz znacznie mniej

> Polsce, (nawet Orlen to zauważył robiąc sprytną promocję tylko na to paliwo) przez co

> statystycznie mniej usterek tych silników lub mniej się o tym mówi.

icon_eek.gif IMHO 60-70% samochodów w PL to ciągle benzyny N/A

Napisano

> no ale przecież to logiczne że mocną wolnossącą dużą benzyną jedzie się w trasie super. Jeszcze jak

> do tego spięta jest z automatem to już cudeńko. Tyle że ja bym nie chciał tego tankować

na trasie nie ma tragedii wbrew pozorom, gorzej w mieście zlosnik.gif

Napisano

> Sprawność silnika wolnossącego i turbodoładowanego daje różnice spalania w granicach błędu

> pomiarowego. Różnice zazwyczaj związane są z mniejszą masą samochodu, mniejszym

> współczynnikiem oporu powietrza i mniejszymi oporami powietrza a także z zestopniowaniem

> układu przeniesienia napędu i ilością biegów.

No bo zużycie zależy od mocy, nie od pojemności wink.gif

Napisano

> Diesel o podobnej mocy wcale nie spali o pół mniej.

te silniki relatywnie mało palą jak się jedzie powiedzmy te 180km/h. W dodatku przy tych prędkościach można sobie cicho słuchać radia, co w Turbo"czymkolwiek" o niewielkiej pojemnosci jest raczej awykonalne zlosnik.gif

Napisano

> a 2.4 170km ze stilo abarth to nie jest ewolucja tego silnika?

Owszem, ostatnia moim zdaniem. Przy czym nie wykorzystano potencjału jednostki. Ten silnik z turbo naprawdę mógłby zaskoczyć.

Napisano

> IMHO 60-70% samochodów w PL to ciągle benzyny N/A

Jezeli mowisz o wszystkich autach to masz pewnie racje.

Ale juz w przypadku aut do 5 lat diesli bedzie zdecydowana wiekszosc i pewnie zbyt szybko sie to nie zmieni...

Napisano

> No bo zużycie zależy od mocy, nie od pojemności

Z dobrym przybliżeniem to można tak powiedzieć. Ale 100 KM motocykl będzie palił znacząco mniej niż 100 KM samochód pomimo tej samej mocy.

Napisano

> ja mam wrażenie, że fajnie się jeździ silnikami które mają poprostu więcej niż 4 cylindry

ehh ale to "uuuuuu" z V12 zlosnik.gif

i ta płynność i gracja zlosnik.gif

Napisano

> Z dobrym przybliżeniem to można tak powiedzieć. Ale 100 KM motocykl będzie palił znacząco mniej niż

> 100 KM samochód pomimo tej samej mocy.

Przy porównywalnej masie, oczywiście wink.gif

Napisano

> umówmy się że ten silnik miał jednak problemy (uszczelki pod głowicą i głowice)

Ja bym powiedział, że nie był gorszy od reszty. A głowice i uszczelki dało się ogarnąć wink.gif

Napisano

> Montując odpowiednią ilość wałków wyważających daje się wytłumić praktycznie wszystkie momenty

> niższych rzędów. Problem w tym że po pierwsze wałki marnują energię a po drugie nadal nie

> eliminują momentów wyższych rzędów i o ile silnik na stałych obrotach się nie rzuca, to przy

> przyspieszaniu/zwalnianiu już tak.

Mocno upraszczasz sprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.