Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing czy kredyt?

Featured Replies

Napisano

napisałeś cena zakupu i rabat to mnie zmyliło, chodziło oczywiście o cenę katalogową ok.gifzlosnik.gif

Czyli o ile dobrze rozumiem w sumie nadpłata w stosunku do ceny zakupu to 17% ok.gif

Napisano

> napisałeś cena zakupu i rabat to mnie zmyliło, chodziło oczywiście o cenę katalogową

> Czyli o ile dobrze rozumiem w sumie nadpłata w stosunku do ceny zakupu to 17%

ta kreseczka to znak minusa. Od ceny katalogowej odejmujsz rabat i mnozysz przez koszt leasingu. tj 107%. nadplata wynosi 7% ceny zakupu (mniej niz uzyskany rabat) - w tym konkretnym przypadku. 10% wykup wplywa dosc istotnie na oprocentowanie, dlatego o nim wspomnialem. Jest juz zawarty w tych 107%. Te 107% to suma wplaty wstepnej, wszystkich rat, oplat manipulacyjnych i ew innych oraz raty wykupowej.

Napisano
  • Autor

> W zł nie w %, bo dobrze wiesz do czego zmierzam

A jak wygląda leasing w przypadku gdy nie załatwię tego u dealera?

W sensie załóżmy, że wezmę w innej firmie, co wtedy, jak to się odbywa?

Kupuję auto i zanim je zarejestruję, to co robię?

Napisano

> A jak wygląda leasing w przypadku gdy nie załatwię tego u dealera?

> W sensie załóżmy, że wezmę w innej firmie, co wtedy, jak to się odbywa?

> Kupuję auto i zanim je zarejestruję, to co robię?

To nie Ty kupujesz auto tylko firma leasingowa. Podpisujesz umowe z firma leasingowa/wplacasz kase. Oni kupuja i rejestruja auto. Wydaja Ci tablice i dowod i odbierasz auto od dealera.

Napisano
  • Autor

> To nie Ty kupujesz auto tylko firma leasingowa. Podpisujesz umowe z firma leasingowa/wplacasz kase.

> Oni kupuja i rejestruja auto. Wydaja Ci tablice i dowod i odbierasz auto od dealera.

Super, dzięki. Ile zazwyczaj trwa taka operacja?

Napisano

> Super, dzięki. Ile zazwyczaj trwa taka operacja?

Od momentu jak diler ma wszystkie papiery auta kilka maks kilkanscie dni. Czasem sie wydluza nieco gdy diler nie chce wydac auta zanim nie otrzyma zaplaty z firmy leasingowej.

Napisano
  • Autor

> Od momentu jak diler ma wszystkie papiery auta kilka maks kilkanscie dni. Czasem sie wydluza nieco

> gdy diler nie chce wydac auta zanim nie otrzyma zaplaty z firmy leasingowej.

Czyli daję zaliczkę, dealer ściąga papiery od auta, ja wówczas jak je dostanę udaję się z nimi do firmy leasingowej i podpisuję umowę?

Napisano

> Super, dzięki. Ile zazwyczaj trwa taka operacja?

Z moich doświadczeń (6 aut) max. 2-3 dni.

Ty wybierasz auto, oni załatwiają wszystkie papiery, Ty odbierasz auto i w drogę ok.gif

Napisano

> Czyli daję zaliczkę, dealer ściąga papiery od auta, ja wówczas jak je dostanę udaję się z nimi do

> firmy leasingowej i podpisuję umowę?

Wybierasz auto, dajesz lub nie zaliczkę dealerowi, informujesz dealera kto będzie kupował (jaki leasing i ewentualnie kto odpowiedzialny), oni między sobą wszystko załatwiają, Ty przychodzisz po odbiór auta ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wybierasz auto, dajesz lub nie zaliczkę dealerowi, informujesz dealera kto będzie kupował (jaki

> leasing i ewentualnie kto odpowiedzialny), oni między sobą wszystko załatwiają, Ty

> przychodzisz po odbiór auta

Dzięki, bo ja jestem kompletnie zielony w tej kwestii frown.gif

Napisano
  • Autor

W takim razie szukam jeszcze sobie jakiś innych ofert leasingowych. Zobaczę w poniedziałek co uda mi się załatwić.

Napisano

> W takim razie szukam jeszcze sobie jakiś innych ofert leasingowych. Zobaczę w poniedziałek co uda

> mi się załatwić.

Przy 5 latach raczej szału nie będzie ale poszukaj, wyślij zapytanie poprzez jakieś porównywarki itp.

Napisano

> Widziaem leasingi na 101% przy autach za ok 40-50k (na 2lata). Takie oferty tez sie zdarzaja

> zamiast rabatu.

A ja widziałem w markecie drugi soczek gratis. Ale nie chcieli mi dać tego drugiego.

I widziałem raty 14*0% - ale jak zapłaciłem gotówką, to dostałem 5% rabatu.

Ludzie, nie dajcie się zwariować. Nikt za darmo nie sfinansuje wam zakupu - co najwyżej koszt finansowania (czy drugiej sztuki) ukryje w cenie produktu.

Leasingodawca musi wziąć kredyt - fakt, że bierze zazwyczaj duże kwoty i na długi okres (bo potem ze spłat finansuje kolejnych leasingobiorców, więc nie bierze jednej transzy na jedną umowę leasingową). Więc może i trochę taniej niż w detalu, ale płaci odsetki od kredytu.

Do tego musi opłacić swoich pracowników, reklamy itd. I to zjada oszczędności z hurtowego kredytu - i jeszcze mało. Więc leasing z definicji jest licząc kasowo droższy od kredytu (tylko, jak pisałem, może część z tych kosztów, przy leasingu fabrycznym, być ukryta - zamiast większego rabatu "promocyjny" leasing).

Leasing może się opłacić przez maniany podatkowe - ale to przy drogich osobówkach.

Znam to od kuchni - od jednej i od drugiej strony (i jako księgowy, i jako wdrożeniowiec systemu ERP kupionego swego czasu przez kilka sporych firm leasingowych).

Napisano

Co nie zmienia faktu, ze promocje, gdzie ktoś dokłada poprzez kredyt Leasing do interesu sie zdarzają. W MM nie da sie wytargowac rabatu na pralkę, a raty 10x0 % zwykle są dostępne. Podobnie bywa z autami. Czasem producent nie zgodzi sie z przyczyn marketingowych na rabat od ceny zakupu po 10% natomiast dołoży drugie tyle dofinansowujac Leasing. Czasem oferta Leasingowa jest korzystniejsza niZ rabat plus Leasing na warunkach standardowych. Dlatego warto porównywać oferty. Czasem produkt droższy w zakupie całościowo wyjdzie taniej.

Napisano

> a co ma ubezpieczenie do tego? JEST to calkowity koszt umowy BEZ ubezpieczenia. Zawsze podaje sie

> BEZ ubezpieczenia.

powiedz mi jedno ... dlaczego odniosłeś się tylko do ostatniego myślnika ?

robisz z siebie czy ze mnie ? ...

Napisano

> powiedz mi jedno ... dlaczego odniosłeś się tylko do ostatniego myślnika ?

> robisz z siebie czy ze mnie ? ...

Bo masz pozostałe informacje w profilu.

Napisano

> Bo masz pozostałe informacje w profilu.

znalazłem bardzo pożyteczną informację... co myślą o Tobie sąsiedzi ,,, mają racje ? ...

' . Facet musi mieć coś z głową".

jak dla mnie koniec dyskusji ,.. a to co opowiadasz na temat całkowitego kosztu leasingu 107 % to bzdura i tyle ... a skoro nie potrafisz odpowiedziec na proste pytania to tylko potwierdza ze bajki opowiadasz.

eot

Napisano

> znalazłem bardzo pożyteczną informację... co myślą o Tobie sąsiedzi ,,, mają racje ? ...

> ' . Facet musi mieć coś z głową".

> jak dla mnie koniec dyskusji ,.. a to co opowiadasz na temat całkowitego kosztu leasingu 107 % to

> bzdura i tyle ... a skoro nie potrafisz odpowiedziec na proste pytania to tylko potwierdza ze

> bajki opowiadasz.

> eot

NO jeśli dla Ciebie koszt leasingu to także koszt ubezpieczenia, to faktycznie możemy zakończyć dyskusje.

Napisano

> NO jeśli dla Ciebie koszt leasingu to także koszt ubezpieczenia, to faktycznie możemy zakończyć

> dyskusje.

tak masz racje, dokładnie tak napisałem

tylko gdzieś mi umknęło w którym miejscu facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze promocje, gdzie ktoś dokłada poprzez kredyt Leasing do interesu sie

> zdarzają.

Oczywiście. Tylko nie dajmy się nabrać, że "druga sztuka gratis" czy "koszt leasingu 7%".

> W MM nie da sie wytargowac rabatu na pralkę, a raty 10x0 % zwykle są dostępne.

Próbowałeś?

Nawet oficjalnie ich rzecznik twierdzi, że można.

Nie są to oczywiście duże zniżki, sięgają zazwyczaj 2-3 proc. - powiedziała "Dziennikowi" Wioletta Batóg, rzecznik sieci Media Markt i Saturn.

A w tajemnicy zdradzę Ci, że jak kupowałem kilka rzeczy do kuchni to wytargowałem 5% od całości. Ale jeszcze przed ostateczną decyzją sprawdziłem w necie - i kupiłem przez net. Nawet z transportem wyszło znacząco taniej. No, ale ja rat 0% nie wziąłem.

Czytałem też historie o wytargowaniu 1/3 ceny w MM.

Więc ciekawe, ile standardowo z ceny sprzętu dostaje kredytodawca standardowo?

> Dlatego

> warto porównywać oferty.

Dokładnie ok.gif

Napisano

> z tyma vatem od ubezpieczeń jest tak (przynajmniej w moim wypadku w GL)

> Dostałem polisę do zapłaty w ciągu 14dni na konto ubezpieczyciela. Jeżeli nie opłacę w tym terminie

> to leasing opłaca bo taki ma obowiązek (obowiązkowe OC) i wystawia fakturę na usługę

> ubezpieczenia netto +VAT.

Od siebie tylko dodam, że np. w BRE leasingu możesz auto ubezpieczyć sam.

Napisano

> Od siebie tylko dodam, że np. w BRE leasingu możesz auto ubezpieczyć sam.

W PEKAO tak samo

Napisano

> W PEKAO tak samo

w moim wypadku niewielka róznica, zwyzki za wiek i takie tam crazy.gif

Napisano
  • Autor

Szukałem, dzwoniłem, jeździłem i takie tam.

Naki średnio chcą dawać kredyt firmom które są krócej na rynku niż 6 miesięcy.

Jak mi już chcieli przyznać, to drożej niż dostałem od dealera.

Co do leasingu to wyszło mi najtaniej gdzie znalazłem to 115% na 5lat lub 110% na 3 lata.

I teraz tak:

Od dealera dostałem propozycję na kredy w wysokości 494zł brutto miesięczne.

Od firmy leasingowej z doradztwa: 456,25 brotto.

Czyli taniej o 40zł!

Ale teraz wchodzą koszty ubezpieczenia:

PRzy kredycie OC/AC 1580zł

przy leasingu: 2521 zł.

Różnia to:941 zł i podzielić to na 12 miesięcy to do leasingu muszę dopłacić 78 zł miesięcznie

czyli rata wynosi rzekomo: 534zł brutto.

Innych opcji nie znalazłem crazy.gif

Napisano

> Co do leasingu to wyszło mi najtaniej gdzie znalazłem to 115% na 5lat lub 110% na 3 lata.

Przy okazji zapytam - to %% stałe? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Przy okazji zapytam - to %% stałe?

"Oferta została skalkulowana w oparciu o zmienną stawkę procentową."

Tak mam napisane, jeśli o to pytasz smile.gif

Chyba, że o coś innego Ci chodzi?

Napisano

> "Oferta została skalkulowana w oparciu o zmienną stawkę procentową."

> Tak mam napisane, jeśli o to pytasz

> Chyba, że o coś innego Ci chodzi?

No właśnie o to, bo ja też mam zmienną i zdziwiły mnie te deklaracje procentowe. ok.gif

Napisano

A inna opcja. Wez inne auto na kredyt 50/50. Polowe wplacisz teraz odlozysz te 10k przez rok a drugie 10k wezmiesz odnawialke albo pozyczysz od rodzicow/tesciow. Po 3 latach masz samochod splacony.

Napisano

> Ale teraz wchodzą koszty ubezpieczenia:

> PRzy kredycie OC/AC 1580zł

> przy leasingu: 2521 zł.

> Różnia to:941 zł i podzielić to na 12 miesięcy to do leasingu muszę dopłacić 78 zł miesięcznie

Przy tym leasingu zapytaj czy będziesz mógł ubezpieczyć auto we własnym zakresie, ja tak robię w VB Leasing i bez problemu wyjdzie Cię tyle co przy kredycie bo ubezpieczyciel uwzględni twoje zniżki.

VB Leasing zgadza się na ubezpieczenie we własnym zakresie jak różnica w cenie składek jest większa niż 300 zł więc w Twoim przypadku przejdzie bez problemu.

Jedyny myk jaki stosują firmy leasingowe to to że pakiet musi być maksymalny, ze zniesionymi wszystkimi możliwymi udziałami, dopłatami itp, a to są często zbędne dopłaty...

Napisano

> Jedyny myk jaki stosują firmy leasingowe to to że pakiet musi być maksymalny, ze zniesionymi

> wszystkimi możliwymi udziałami, dopłatami itp, a to są często zbędne dopłaty...

Dla nich właśnie nie są zbędne - zabezpieczają się na wypadek szkody. wink.gif

Napisano

> Jedyny myk jaki stosują firmy leasingowe to to że pakiet musi być maksymalny, ze zniesionymi

> wszystkimi możliwymi udziałami, dopłatami itp, a to są często zbędne dopłaty...

Do czasu aż się jakieś kuku zrobi i się szloch zaczyna...

Napisano

zbędne to one są do momentu poważniejszej szkody ...

Napisano

> Do czasu aż się jakieś kuku zrobi i się szloch zaczyna...

E.. tam - idzie się do tefałenu czy Jaworowicz i drze japę "złodzieje, oszusty, kradną, gwałcą, mordują".....

Napisano

> E.. tam - idzie się do tefałenu czy Jaworowicz i drze japę "złodzieje, oszusty, kradną, gwałcą,

> mordują".....

Prawda?

O jakże satyrycznym programem jest dla mnie tefałę tórpo i jego "interwencja" czy jak to tam zwą to bicie piany gdy misiu coś się nie podoba.

Napisano

> Dla nich właśnie nie są zbędne - zabezpieczają się na wypadek szkody.

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że np zniesienie konsumpcji ubezpieczenia, które kosztuje chyba 10 albo 15% składki nie jest zbędną opcją, przy całce to bezsens totalny, a przy jakiejś mniejszej szkodzie z AC zawsze można dopłacić, a jak się nic nie dzieje to kasa zostaje w kieszeni. Pozostałe opcje generalnie są OK.

Napisano

> Prawda?

> O jakże satyrycznym programem jest dla mnie tefałę tórpo i jego "interwencja" czy jak to tam zwą to

> bicie piany gdy misiu coś się nie podoba.

nie zawsze ... nie generalizuj że zawsze to satyra ...niestety czasem horror

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.