Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing czy kredyt?

Featured Replies

Napisano

Co się bardziej opłaca przy aucie za 40k?

Rata za leasing to koszt 470netto

a rata kredytu to 490 brutto czyli sporo mniej, ale niby można sobie wrzucić to w koszty, tylko, źe różnica nie będzie zbyt duża. Kiedyś ktoś mówił, że w leasing opłaca się brać auta które mają powyżej 70k. Czy to prawda?

Napisano

> Co się bardziej opłaca przy aucie za 40k?

> Rata za leasing to koszt 470netto

> a rata kredytu to 490 brutto czyli sporo mniej,

Skąd aż taka różnica ??

Bo coś tu nie gra hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Skąd aż taka różnica ??

> Bo coś tu nie gra

Mówię całkiem poważnie.

Oba na 5 lat. 60 rat i właśnie tak duża różnica jest.

Liczone w Renault u dealera.

Napisano

> Mówię całkiem poważnie.

> Oba na 5 lat. 60 rat i właśnie tak duża różnica jest.

> Liczone w Renault u dealera.

Podaj dokładne wyliczenia procenty albo cuś,

albo jakiś super hiper promocyjny kredyt, albo beznadziejny leasing.

Za duża różnica, coś nie gra.

Poza tym dużo przemyśl opcję 3 letnią, po przy 5 latach bardzo duże odsetki już są.

Napisano
  • Autor

Wieczorem zrobię skan i wrzucę smile.gif

Napisano

W Renault reasing na 60-m-cy bedzie kosztowac powyzej 20 a moze nawet 25%... Wiec mnie to nie dziwi.

Kredyt tez maja drogi...

Napisano
  • Autor

> W Renault reasing na 60-m-cy bedzie kosztowac powyzej 20 a moze nawet 25%... Wiec mnie to nie

> dziwi.

> Kredyt tez maja drogi...

Leasing 127%

A kredyt przez nich ale w Santander.

Napisano

> ileeeee ????

Bo w promocji grinser006.gif Rata lub dwie gratis 893goodvibes.gif

Napisano

> Bo w promocji Rata lub dwie gratis

Ale 127% ??? Ja pierdykam a myslalem ,ze jak nam w zezlym roku proponowali 115% to bylo duzo...

Napisano

> Ale 127% ??? Ja pierdykam a myslalem ,ze jak nam w zezlym roku proponowali 115% to bylo duzo...

ale to na nowe auto???

Napisano
  • Autor

> ale to na nowe auto???

Tak nowe wlasnie...

Napisano

> Co się bardziej opłaca przy aucie za 40k?

klik

> Rata za leasing to koszt 470netto

To na ile to lat? Te 40k to netto? 470*60=28,2tys. A gdzie pozostałe 11800 zł?

> rata kredytu to 490

490*60=29400 zł

Gdzie pozostałe tysiące i odsetki?

Napisano

> Tak nowe wlasnie...

Zapytaj o leasing na 3 lata, powinien być w okolicach 110%.

Ale poczytaj też podlinkowany wątek przez kol. Kaizen, bo wyszło na to, że jeśli jest korzystny kredyt to warto się nad tą opcją pochylić.

Napisano
  • Autor

> klik

> To na ile to lat? Te 40k to netto? 470*60=28,2tys. A gdzie pozostałe 11800 zł?

> 490*60=29400 zł

> Gdzie pozostałe tysiące i odsetki?

5lat wplata wlasna okolo 18800zl czy jakos tak

Napisano
  • Autor

Nie dam rady z rata na 3 lata. A na 5 jak widzisz procent jest ogromny

Napisano

> Nie dam rady z rata na 3 lata. A na 5 jak widzisz procent jest ogromny

200zł miesięcznie więcej, ale prawie 4000zł mniej odsetek i tylko przez trzy lata, a nie pięć.

Pięć to wieczność, a 3 lata szybko zlecą hmm.gif

Ja bym to mocno przemyślał i przekalkulował jeszcze idea.gif

Poszukaj gdzie indziej oszczędności IMHO.

200zł to 40l paliwa.

Będziesz oszczędniej jeździł po prostu żeby mniej spalić grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ja to sobie rozlozylem na5 ale bede sie staral wczesniej. W pon wylicze raz jeszcze. Dzieki

Napisano

> 5lat wplata wlasna okolo 18800zl czy jakos tak

Przyjąłem, że auto osobowe, 40 tys. to cena brutto i jesteś VATowcem.

To wychodzi na to, że kredyt bierzesz na 21200 zł i jest oprocentowany na 14% rocznie.

Odsetki wrzucasz w koszty - łącznie ok. 8400 przez 5 lat (o ile oprocentowanie się nie zmieni) + amortyzacja - razem kosztuje Cię auto 48400 - 60% VATu od zakupu - czyli koszt samego auta to niecałe 41 tys.

Przy leasingu - przelewasz na konto leasingodawcy w sumie ok. 53,5 tys. Do tego dojdą opłaty za ubezpieczenie i inne rzeczy zawarte w umowie. Często za wskazanie kierowcy ujętego na fotce leasingodawca zażyczy sobie z 50 zł. Pewnie trochę podobnych drobiazgów jeszcze się nazbiera. Ale weźmy koszt samego auta 53,5 tys. - 60% VATu od tego wszystkiego to ponad 6 tys. Więc odliczasz 6 tys. Łącznie auto w leasingu kosztuje Cię 47,5tys. Do tego ryzyko naliczenia VATu od ubezpieczenia, problem przy kasacji auta, być może obowiązek serwisowania w ASO zapisany w umowie, czy inne drobiazgi podrażają tę opcję i sprawiają, że jest obarczona większym ryzykiem.

Nadal powtarzam, że leasing ma sens tylko przy autach osobowych luksusowych nie mieszczących się w limicie amortyzacji.

Napisano
  • Autor

Super, dziękuję Ci za szczegółowy opis, utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że jednak to bardziej się opłaca.

Nawet zaprzyjaźniłem się z miłą Panią w obsłudze linii kredytowej w renult i też ze mną liczyłą co się bardziej opłaca.

Odradzała mi 5 lat kredytu, ze względu na odsetki, ale niestety inaczje byłaby zbyt wysoka rata, na którą nie mogłem sobie pozwolić. Przy lepszych wiatrach po prostu postaram się spłacić wcześniej smile.gif Z resztą przeliczę w poniedziałek i zobaczę jaka będzie różnica cenowa smile.gif

Dzięki jeszcze raz bardzo za pomoc 20.GIF

Napisano

> Super, dziękuję Ci za szczegółowy opis

Jeżeli faktycznie proponują Ci kredyt na 14%, to sprawdź oferty innych banków (może odwiedź OF i Expandera - przynajmniej sprawdzisz, czy nie dostaniesz lepszej oferty). Bo coś drogo mi się to wydaje. Ale może takie czasy nastały.

Napisano

Polecam

www.forumleasing.pl

można wysłać jedno zapytanie do 40 firm leasingowych bez pośredników.

Napisano

W TV widzialem reklame banku Paribas" ktory ma kredyt 7 czy 8%...mozesz rowniez sprawdzic, moze bedzie taniej niz w Renault

Napisano

> Ja to sobie rozlozylem na5 ale bede sie staral wczesniej. W pon wylicze raz jeszcze. Dzieki

To jak pojdziesz w rozwiazanie 3 letnie to leasing moze wyjsc 8-10%... Wplata wlasna 10%, reszte na 36 rat. Co nie wplacisz na dzien dobry zostanie ci na pozniejsze wplaty...tylko dyscypliny troche trzeba miec zeby tego nie przejesc...

Napisano

> Leasing 127%

Rozbój w biały dzień, przy tłumie i to jeszcze z gwałtem zbiorowym! zlosnik.gif

Bez problemu uderzając do dwóch pierwszych z brzega firm leasingowych dostaniesz duuużo mniej.

W takim leasingu to oprócz prowizji także dla salonu, to chyba jeszcze doradca sobie dorzucił zlosnik.gif

Napisano

> W TV widzialem reklame banku Paribas" ktory ma kredyt 7 czy 8%

Tylko taki szczegół, że przy kredycie to odsetki w skali roku (więc przy 5 latach robi się ciut więcej) i kredyt o oprocentowaniu 5% to mistrzostwo świata. Natomiast przy leasingu te 115-117% w skali 5 lat jest do uzyskania bez większego problemu.

Rzekomy problem VAT-u przy ubezpieczeniu to już prehistoria, ale kolega być może sprzedaje kredyty, bo zniechęca do leasingu, a znakomita większość znanych mi podmiotów gospodarczych finansuje sprzęt leasingiem, a nie kredytem.

Zbierz oferty, wrzuć w excela i porównaj - tak będzie najlepiej.

Proponuję Ci też szukanie finansowania na własną rękę, nie przez salon. W salonie ustalasz cenę sprzętu i szukasz sobie finansowania, bo często salon będzie grał tak, że jak tanie finansowanie (u nich) to nie ma rabatu.

Napisano

> Tylko taki szczegół, że przy kredycie to odsetki w skali roku (więc przy 5 latach robi się ciut

> więcej) i kredyt o oprocentowaniu 5% to mistrzostwo świata. Natomiast przy leasingu te

> 115-117% w skali 5 lat jest do uzyskania bez większego problemu.

> Rzekomy problem VAT-u przy ubezpieczeniu to już prehistoria,

z tyma vatem od ubezpieczeń jest tak (przynajmniej w moim wypadku w GL)

Dostałem polisę do zapłaty w ciągu 14dni na konto ubezpieczyciela. Jeżeli nie opłacę w tym terminie to leasing opłaca bo taki ma obowiązek (obowiązkowe OC) i wystawia fakturę na usługę ubezpieczenia netto +VAT.

Napisano
  • Autor

> Polecam

> www.forumleasing.pl

> można wysłać jedno zapytanie do 40 firm leasingowych bez pośredników.

Dzięki już składam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli faktycznie proponują Ci kredyt na 14%, to sprawdź oferty innych banków (może odwiedź OF i

> Expandera - przynajmniej sprawdzisz, czy nie dostaniesz lepszej oferty). Bo coś drogo mi się

> to wydaje. Ale może takie czasy nastały.

Szukam i szukam, ale nie mogę nic znaleźć mniejszego frown.gif

Napisano
  • Autor

Ogólnie jeszcze spora różnica jak mi wyliczyli jest w ubezpieczeniu OC.AC gdy masz leasing a gdy kredyt. I to wyszła mi spora różnica frown.gif

Napisano

> kredyt. I to wyszła mi spora różnica

Tu też wiele zależy od leasingodawcy. W moim przypadku oferta ubezpieczeniowa przedstawiona przez spółkę zależną leasingodawcy była nie do pobicia.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedną prośbę mam.

O ile dane na tej stronie są prawdziwe: http://www.comperia.pl/wyniki-leasing,samochody_osobowe-nowy-33740-10-60_miesiecy--.html

I wówczas rata wyniosłaby mnie faktycznie 397.79 PLN netto czyli tyle samo praktycznie co rata kredytu, to co się będzie bardziej wówczas opłacać?

Napisano

> czyli tyle samo praktycznie co rata kredytu,

Weź idź do jakiegoś rozsądnego człowieka od leasingów, niech Ci policzy leasing nie dla jeleni.

Ja dostałem 4 oferty kredytu i 4 leasingu i najgorsza leasingowa była lepsza od najlepszej kredytowej, więc ktoś Cię chce 270747800-sex.gif

Napisano
  • Autor

> Weź idź do jakiegoś rozsądnego człowieka od leasingów, niech Ci policzy leasing nie dla jeleni.

> Ja dostałem 4 oferty kredytu i 4 leasingu i najgorsza leasingowa była lepsza od najlepszej

> kredytowej, więc ktoś Cię chce

To do kogo można najlepiej się udać?

Napisano

> To do kogo można najlepiej się udać?

Najlepiej to zmień markę pojazdu, jeśli kupujesz Clio to wybierz Fabię i tam mają bdb promocyjne kredyty i leasingi grinser006.gif

A tak serio to napisz jakie warunki zakupu auta Ci zaproponowali, bo może też da się lepiej.

finansowanie Skoda dla przykładu jak wygląda dobre finansowanie ok.gif

Napisano

> finansowanie Skoda dla przykładu jak wygląda dobre finansowanie

slabo. Mam 107% na 5 lat przy 10% wykupu.

Napisano

> slabo. Mam 107% na 5 lat przy 10% wykupu.

Czekałem aż się odezwiesz palacz.gif

To jeszcze napisz Nam jaki jest koszt auta bo chyba trochę więcej niż 40kzł

i marża producenta pewnie też kapkę większa idea.gif

Napisano

> slabo. Mam 107% na 5 lat przy 10% wykupu.

dokładniej ...

cena zakupu

jakie auto

jaki leasing

ile ubezpieczenie

itp. itd ...

smile.gif bo naiwnością jest że ..to całkowity koszt umowy

Napisano

> dokładniej ...

> cena zakupu

> jakie auto

> jaki leasing

> ile ubezpieczenie

> itp. itd ...

> bo naiwnością jest że ..to całkowity koszt umowy

a co ma ubezpieczenie do tego? JEST to calkowity koszt umowy BEZ ubezpieczenia. Zawsze podaje sie BEZ ubezpieczenia.

Napisano

> Czekałem aż się odezwiesz

> To jeszcze napisz Nam jaki jest koszt auta bo chyba trochę więcej niż 40kzł

> i marża producenta pewnie też kapkę większa

No wlasnie. Do niektorych nie dociera, ze nie liczy sie koszt zakupu, tylko suma rat.

Napisano

> W zł nie w %, bo dobrze wiesz do czego zmierzam

a to juz kazdy musi sam wiedziec w jakiej cenie auto kupuje. Wzor jest nastepujacy. W tym wypadku (Cena zakupu-rabat)x107%. skromny.gif W moim przypadku wyszlo ze suma rat wyszla nawet sporo ponizej ceny katalogowej.

Napisano

> a to juz kazdy musi sam wiedziec w jakiej cenie auto kupuje. Wzor jest nastepujacy. W tym wypadku

> (Cena zakupu-rabat)x107%. W moim przypadku wyszlo ze suma rat wyszla nawet sporo ponizej

> ceny katalogowej.

rabat to te 10% wykupu, bo ja się na leasingu nie znam? niewiem.gif

Napisano

> rabat to te 10% wykupu, bo ja się na leasingu nie znam?

rabat to jedno, a wykup to drugie.

Rabat negocjujesz u dilera. Zwykle nie ma to nic wspolnego z leasingiem, cho bywa, ze albo dostajesz rabat, albo promocyjne oprocentowanie.

Natomiast wykup to jest tzw ostatnia "rata". Kwota za ktora kupujesz auto po zakonczeniu leasingu. Niektorzy kombinuja zeby byla jak najwyzsza aby odliczyc drugi raz VAT. blush.gif Oczywiscie w tych przykladowych 107% jest to juz uwzglednione.

Napisano

> a to juz kazdy musi sam wiedziec w jakiej cenie auto kupuje. Wzor jest nastepujacy. W tym wypadku

> (Cena zakupu-rabat)x107%. W moim przypadku wyszlo ze suma rat wyszla nawet sporo ponizej

> ceny katalogowej.

facepalm%5B1%5D.gif

Nie mam więcej pytań.

Ale nie siej zamętu, bo my tu o autach i leasingu na 40kzł, a Ty wyskakujesz z autem o ~100kzł droższym smirk.gif

Czy w BMW zaproponują na takich warunkach leasing Clio za 40.000zł ?

Napisano

> Nie mam więcej pytań.

> Ale nie siej zamętu, bo my tu o autach i leasingu na 40kzł, a Ty wyskakujesz z autem o ~100kzł

> droższym

> Czy w BMW zaproponują na takich warunkach leasing Clio za 40.000zł ?

Widziaem leasingi na 101% przy autach za ok 40-50k (na 2lata). Takie oferty tez sie zdarzaja zamiast rabatu.

Napisano

> Jako, że nie potrafisz odpowiadać na pytania, to dalsza rozmowa w tym temacie nie ma sensu

Skoro zadajesz idiotyczne pytania, to nie oczekuj na nie odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.