Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Płyn hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Jutro będę wymieniał płyn hamulcowy w samochodzie.

Jest jakaś znaczna różnica między produktami oferowanymi na rynku?

Zastanawiam czy czy kupować samemu czy zostawić kwestie mechanikowi, żeby wlał coś od siebie?

Jakiś -ogólnodostępny- godny polecenia?

Ile litrów może 'wejść' do miejskiego toczydełka?

Napisano

> Ile litrów może 'wejść' do miejskiego toczydełka?

0,5L powinno wystarczyc.

Napisano

> Jutro będę wymieniał płyn hamulcowy w samochodzie.

> Jest jakaś znaczna różnica między produktami oferowanymi na rynku?

> Zastanawiam czy czy kupować samemu czy zostawić kwestie mechanikowi, żeby wlał coś od siebie?

Możesz przybajerzyć i kupić gadzeciarskiego motula a możesz też wlać zwykły K2 i nie poczujesz różnicy...

> Jakiś -ogólnodostępny- godny polecenia?

Lałem kilka płynów i nie odczułem żadnej różnicy - K2, orlen, lockheed, shell.

> Ile litrów może 'wejść' do miejskiego toczydełka?

0,5-0,9

Napisano

1. sprawdzić temp wrzenia. Norma dla DOT 4 - 230st. niektórzy oferują płyn DOT 4 z temp wrzenia np 270-280 st. Polecam łódzką ORGANIKĘ 9.80 PLN za pól litra

2. zalezy jakie auto ale raczej kupiłbym literek

Napisano

wsio równo

Lałem organike, k2, orlena i jakiegoś schella. Żanych różnic poza ceną zakupu nie zaobserwowałem.

Kup litra

Napisano
  • Autor

> 1. sprawdzić temp wrzenia. Norma dla DOT 4 - 230st. niektórzy oferują płyn DOT 4 z temp wrzenia np

> 270-280 st. Polecam łódzką ORGANIKĘ 9.80 PLN za pól litra

Jakiś czas temu, przy okazji serwisu klimatyzacji, obsługa testowała bajerancki miernik wrzenia płynu hamulcowego.

W miarę wiarygodne urządzenie, bo fizycznie doprowadzało do wrzenia pobraną próbkę i pokazywało jaka jest temp.

U mnie wyszło 186 stopni. Graniczna kwalifikująca do wymiany jest podobno 180.

Z tym, że ... facet twierdził, że nowy płyn gotuje się przy 340 stopniach, co w kontekście tego co piszesz mocno podważa jego wiarygodność zlosnik.gif

Czy wspomniane płyny Organika można kupić gdzieś w sklepie pokroju Tesco lub gdziekolwiek indziej w godzinach 'po 17'?

Napisano

> Jakiś czas temu, przy okazji serwisu klimatyzacji, obsługa testowała bajerancki miernik wrzenia

> płynu hamulcowego.

bez tego miernika w większości samochodów jesteś w stanie wyczuć stary płyn

> W miarę wiarygodne urządzenie, bo fizycznie doprowadzało do wrzenia pobraną próbkę i pokazywało

> jaka jest temp.

> U mnie wyszło 186 stopni. Graniczna kwalifikująca do wymiany jest podobno 180.

czyli do zmiany

> Z tym, że ... facet twierdził, że nowy płyn gotuje się przy 340 stopniach, co w kontekście tego co

> piszesz mocno podważa jego wiarygodność

340?

Poproszę o nazwę tego "standardowego" płynu. Kupię hektolitr i będę sprzedawał na serwisach rajdowych palacz.gif

Motul RBF 660 ma bodaj niewiele ponad 300 (na sucho)

> Czy wspomniane płyny Organika można kupić gdzieś w sklepie pokroju Tesco lub gdziekolwiek indziej w

> godzinach 'po 17'?

szukaj, to popularny i dość dobry produkt.

Na koniec: lepiej kupić tańszy i zmienić częściej ok.gif

Napisano

> Jest jakaś znaczna różnica między produktami oferowanymi na rynku?

Nie ma, wlej taki który odpowiada specyfikacji producenta do tego samochodu. Nawet najgorszy będzie lepszy od tego który masz w układzie, chociaż po jego wymianie i tak wiele się nie zmieni grinser006.gif. Pamiętaj, że jak mechanik spuści stary płyn przez odpowietrzniki które są w najwyższym punkcie zacisków i cylinderków, to i tak zostanie w nich stary, prawdopodobnie jeszcze fabryczny płyn, a właśnie ta jego część ma największy wpływ na działanie hamulców i to właśnie jego parametry są najistotniejsze grinser006.gifbiglaugh.gifok.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Nie ma, wlej taki który odpowiada specyfikacji producenta do tego samochodu. Nawet najgorszy będzie

> lepszy od tego który masz w układzie, chociaż po jego wymianie i tak wiele się nie zmieni .

> Pamiętaj, że jak mechanik spuści stary płyn przez odpowietrzniki które są w najwyższym punkcie

> zacisków i cylinderków, to i tak zostanie w nich stary, prawdopodobnie jeszcze fabryczny płyn,

> a właśnie ta jego część ma największy wpływ na działanie hamulców i to właśnie jego parametry

> są najistotniejsze .

dlatego przy wymianie płynu przepompowuje się go więcej niż teoretycznie wchodzi w układ.

Napisano

> dlatego przy wymianie płynu przepompowuje się go więcej niż teoretycznie wchodzi w układ.

Co przy odpowietrzaniu, czyli upuszczaniu przez odpowietrzniki w dalszym ciągu nic nie daje, szkoda tylko płynu zlosnik.gif.

Napisano

> Co przy odpowietrzaniu, czyli upuszczaniu przez odpowietrzniki w dalszym ciągu nic nie daje, szkoda

> tylko płynu .

weź mnie pan to rozrysuj bo nie kumam. hmm.gif

Napisano

> weź mnie pan to rozrysuj bo nie kumam.

Szczerze mowiąc nie chce mi się tego rozrysowywać, ani już więcej tłumaczyć zlosnik.gif. Powiem tylko, że płyn do zacisku/cylinderka wchodzi w ich najwyższym punkcie obok którego jest umieszczony odpowietrznik. Spuszczając płyn i napełniając układ nowym cały stary zostaje w zacisku, w dodatku z ogromną ilością syfu który przez cały okres eksploatacji samochodu spływał do zacisku. Płyn ten po kilku latach przypomina błoto, gnój albo srebrzankę. Jedyny sensowny sposób wymiany płynu to wypchanie tłoków z zacisków, wytarcie do sucha, zmontowanie i ponowne napełnienie układu płynem. Czaisz? zlosnik.gif

Napisano

świetnie tylko gdzie tak wymieniają płyn hamulcowy slinka.gif

a co do płynu to ludzie ATE typ 200 kosztuje 30zł/litr po co rzeźbić w czymś innym ?

kwestia znalezienia zakładu gdzie to zrobią w w/w sposób 893goodvibes.gif

Napisano

> Szczerze mowiąc nie chce mi się tego rozrysowywać, ani już więcej tłumaczyć . Powiem tylko, że

> płyn do zacisku/cylinderka wchodzi w ich najwyższym punkcie obok którego jest umieszczony

> odpowietrznik. Spuszczając płyn i napełniając układ nowym cały stary zostaje w zacisku, w

> dodatku z ogromną ilością syfu który przez cały okres eksploatacji samochodu spływał do

> zacisku. Płyn ten po kilku latach przypomina błoto, gnój albo srebrzankę. Jedyny sensowny

> sposób wymiany płynu to wypchanie tłoków z zacisków, wytarcie do sucha, zmontowanie i ponowne

> napełnienie układu płynem. Czaisz?

Ale płyn jest wysysany podciśnieniowo. Nie rozumiem twojej teorii przyznam się. Noo chyba ze mówisz o zmianie płynu jak w starym fiacie albo polonezie, Znaczy pompuj i trzymaj wink.gif

Napisano

> Ale płyn jest wysysany podciśnieniowo.

Jak byś nie wymieniał, to płyn i tak przeleci od wejścia przewodu najkrótszą drogą do odpowietrznika, reszta zostanie w zacisku. To jest tak, jak byś przykrył wiadro z gnojówką pokrywą z dwoma króćcami i jednym zasysał czystą wodę, a drugim ją doprowadzał. Woda będzie przelatywała między króćcami, a gnój zostanie we wiadrze. Prościej już nie potrafię hehe.gif.

Napisano

Śmiem twierdzić że ta twoja teoria za bardzo nie ma pokrycia w praktyce.

Mówisz to z własnego doświadczenia czy tak sobie to wysnułeś???

Napisano

> Mówisz to z własnego doświadczenia czy tak sobie to wysnułeś???

Z własnego. Widziałem już niejeden zacisk hamulcowy od środka zlosnik.gif. Poza tym nie trzeba mieć bardzo rozbudowanej wyobraźni, żeby to zrozumieć nawet ze zdjęcia grinser006.gif. Ja wiem, że to jest bolesne i niejako burzy samozadowolenie tych, którzy regularnie wymieniają płyn, ale takie jest życie hehe.gif.

Napisano

> Czy wspomniane płyny Organika można kupić gdzieś w sklepie pokroju Tesco lub gdziekolwiek indziej w

> godzinach 'po 17'?

Na ulicy Zaolziańskiej, róg Karpackiej jest sklep przemysłowy z proszkami, płynami, chemia gospodarstwa domowego i dodatkowo są fabrycznym punktem sprzedaży ORGANIKI (na tylach przecież jest zakład produkcyjny). Kupowałem u nich właśnie za niecałe 10 PLN. Kiedyś też kupowałem w TESCO, w innych marketach może nie być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.