Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzesie przy przyspieszaniu

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Ford Mondeo `03, przebieg 238kkm, tdci

Problem występuje podczas jazdy z prędkością 80-110 km/h po równej drodze (autostrada betonowa, droga asfaltowa)

- samochód jedzie ze stałą prędkością (+/- 5km) - nie ma objawów bicia ani "podskakiwania"

- samochód przyspiesza "średnio dynamicznie" - jest bicie (w moim odczucie - podskakiwanie) podczas zwiększenia prędkości. Objawia się to w przedziale 80-110 km/h. Jeżeli przerwiemy przyspieszanie (np. przy 100km/h) objaw ustępuje: przyspieszam nadal, "bicie" powraca.

- nie słychać żadnych dodatkowych odgłosów przy skręcaniu kołami

Co to może być?

Koła dwukrotnie wyważane, ciśnienie prawidłowe (2,3 atm), nowe opony (2 m-ce, ~7kkm).

Napisano

kiedyś ktoś pisał o takich dziwnych dygotaniach (w określonych mniej więcej przez ciebie okolicznościach) i okazało się, że to była kwestia tego ciężarka na półosi! Nie pamiętam dokładnie ale tak mi przyszło do glowy.

Poza tym sprawdzałeś kwestię koła zamachowego? Albo może też jakaś poducha silnika, jak przyspieszasz to bezwładność przechyla trochę silnik i dygotanie przenosi się na budę!? hmm.gif

PS

u fordziarzy pytałeś, może to coś typowego?

Napisano
  • Autor

> kiedyś ktoś pisał o takich dziwnych dygotaniach (w określonych mniej więcej przez ciebie

> okolicznościach) i okazało się, że to była kwestia tego ciężarka na półosi!

Ciężarek na półosi???

> Poza tym sprawdzałeś kwestię koła zamachowego?

a co ma to do rzeczy?

>Albo może też jakaś poducha silnika, jak

> przyspieszasz to bezwładność przechyla trochę silnik i dygotanie przenosi się na budę!?

Poduszka raczej nie wydaje mi się - sprawa jest zawsze przy przyspieszaniu w przedziale prędkości 80-120, niezależnie od biegu/obrotów.

Napisano

> Ciężarek na półosi???

TAk, czasem jest zamontowany aby zmniejszać wibrację, jak odpadnie mogą być takie objawy jak u Ciebie

> a co ma to do rzeczy?

Bardzo dużo, wytrzepane koło dwumasowe też może dawać takie objawy,

IMO trzeba oblukać półosie, przeguby (szczególnie wewnętrzne skoro nic nie strzela) jak nic nie znajdziesz to może dwumasa (przy takim nalocie jeśli jeszcze nie była zmieniana to może być własnie ta pora)

Napisano

> - samochód przyspiesza "średnio dynamicznie" - jest bicie (w moim odczucie - podskakiwanie) podczas

> zwiększenia prędkości. Objawia się to w przedziale 80-110 km/h.

jak są to może sypiące się krzyżaki półosi?

Napisano

> Pacjent: Ford Mondeo `03, przebieg 238kkm, tdci

Miałem podobnie i to był przegub półosi wewnętrzny.

Napisano

> Miałem podobnie i to był przegub półosi wewnętrzny.

tez tak mialem, tez w dieslu i tez przegub wewnetrzny

Napisano

> tez tak mialem, tez w dieslu i tez przegub wewnetrzny

U mnie 2l benzyna, ale objaw ustąpił po wymianie przegubu wewnętrznego.

Napisano
  • Autor

> U mnie 2l benzyna, ale objaw ustąpił po wymianie przegubu wewnętrznego.

A jaki koszt +/-?

Napisano

> tez tak mialem, tez w dieslu i tez przegub wewnetrzny

tez miałem, ale w benzynie i tez był to przegub wewnętrzny tzw kielich i krzyżak

Napisano

> A jaki koszt +/-?

Do było ponad 3 lata temu, sorki ale nie pamiętam niewiem.gif

Napisano

> Pacjent: Ford Mondeo `03, przebieg 238kkm, tdci

> Problem występuje podczas jazdy z prędkością 80-110 km/h po równej drodze (autostrada betonowa,

> droga asfaltowa)

> - samochód jedzie ze stałą prędkością (+/- 5km) - nie ma objawów bicia ani "podskakiwania"

> - samochód przyspiesza "średnio dynamicznie" - jest bicie (w moim odczucie - podskakiwanie) podczas

> zwiększenia prędkości. Objawia się to w przedziale 80-110 km/h. Jeżeli przerwiemy

> przyspieszanie (np. przy 100km/h) objaw ustępuje: przyspieszam nadal, "bicie" powraca.

> - nie słychać żadnych dodatkowych odgłosów przy skręcaniu kołami

> Co to może być?

> Koła dwukrotnie wyważane, ciśnienie prawidłowe (2,3 atm), nowe opony (2 m-ce, ~7kkm).

Sprawdziłbym zawieszenie silnika. Motor Diesla jest spor cięższy od benzynowego, a więc jego słabo wytłumione (przez poduszki i łączniku gumowo metalowe jeśli takowe występują) wibracje przy mocnym przyspieszaniu potrafią odczuwalnie zatrząść całym nadwoziem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.