Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana świec żarowych.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj po pracy próbowałem wymienić komplet świec żarowych w moim JTD. Nabyłem 4 świece NGK no i po zdjęciu osłony silnika i zlokalizowaniu świec zabrałem się do pracy. Z racji, że mam wywalone EGR dostęp do 3 świec idealny tylko do tej od strony rozrządu musiałem odkręcić tą pusze co płynie przez nią ropa. I tak pierwsza świeca od strony EGR lekko się ruszyła i stawiała opór więc nie kręciłem na chama i przeszedłem do następnych świec lecz wszystkie tak samo, kilka obrotów i opór. Więc poskręcałem do kupy i mam zamiar się ponownie jutro za to zabrać. Trochę się naczytałem o zerwanych gwintach itp. dlatego wole zapytać co z tym fantem zrobić. Aha dodam, że próba odkręcenia odbyła się na gorącym silniku i myślę, że może jak jutro spróbuje na zimnym to pójdzie lepiej.

Miał ktoś taki problem jak ja?

Napisano

> Wczoraj po pracy próbowałem wymienić komplet świec żarowych w moim JTD. Nabyłem 4 świece NGK no i

> po zdjęciu osłony silnika i zlokalizowaniu świec zabrałem się do pracy. Z racji, że mam

> wywalone EGR dostęp do 3 świec idealny tylko do tej od strony rozrządu musiałem odkręcić tą

> pusze co płynie przez nią ropa. I tak pierwsza świeca od strony EGR lekko się ruszyła i

> stawiała opór więc nie kręciłem na chama i przeszedłem do następnych świec lecz wszystkie tak

> samo, kilka obrotów i opór. Więc poskręcałem do kupy i mam zamiar się ponownie jutro za to

> zabrać. Trochę się naczytałem o zerwanych gwintach itp. dlatego wole zapytać co z tym fantem

> zrobić. Aha dodam, że próba odkręcenia odbyła się na gorącym silniku i myślę, że może jak

> jutro spróbuje na zimnym to pójdzie lepiej.

> Miał ktoś taki problem jak ja?

Prawdopodobnie świece były nieprawidłowo dokręcone przy montażu. Musisz się zaopatrzyć w jakiś dobry środek penetrujący i dużo cierpliwości, nie powinieneś też odkręcać świec na gorącym silniku. Musisz cyklicznie spryskiwać gwinty świec środkiem penetrującym oraz wykręcać je do oporu i wkręcać. Kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt takich operacji powinno uwieńczyć proces odkręcania sukcesem. Życzę dużo cierpliwości i szczęścia.

Napisano
  • Autor

> Życzę dużo cierpliwości i szczęścia.

A no mam nadzieje, że cierpliwości mi nie braknie i wyjdą wszystkie 4 świece bez awarii.

Napisano
  • Autor

> Tu masz 2 świeżo upieczonych doktorantów tego tematu...

No wzorowałem się na manualu z tamtego tematu, lecz nikt tam nie opisuje mojego problemu. Niestety jestem chyba pierwszy z takim problemem.

Napisano

Wszystko zależy jaki to jest opór, samym kluczem gwintu raczej nie zerwiesz.... ciągnij aż puści, to świeca żarowa zawsze jest zapieczona. Zerwiesz gwint jak założysz jakąś rurke do klucza i będziesz ciągną na chama.

Kolega z WD40 też dobrze prawi wink.gif

ps. POD ŻADNYM POZOREM NIE WKRĘCAJ NOWYCH ŚWIEC NA GORĄCYM (czy nawet ciepłym) SILNIKU.... bo już ich nigdy nie wykręcisz wink.gif Zrobi się słynny efekt korka do spustu oleju...

Napisano

U mnie świece nie były zapieczone w ogóle.

Dzień wcześniej dziurki zalałem odrobiną WD40 i zostawiłem na noc.

Jak odkręca się delkatnie a potem jest opór znaczy może to oznaczać że zrywają się opiłki z gwintu.

Świece u mnie były przykręcone momentem 50 Nm

Napisano

przede wszystkim na zimnym silniku old.gif powinno wtedy pójść dużo łatwiej.

ArekWolf pisze, że psiknął troszkę WD-40 - ja bym się nie krępował i porządniej je zalał (lałem Wurtz Rost off) - u mnie poskutkowało ok.gif Po 8 latach nieruszania wyszły niemalże idealnie - żadnych oporów przy próbie ruszenia, w czasie wykręcania w pewnym momencie lekki opór a potem masełko - przy pierwszej się bałem, że za lekko idzie i pewnie już ją upitoliłem hehe.gifgrinser006.gif

osobiście większy problem miałem z wcelowaniem nową świeczką prosto w gwint - pomógł magnes z przedłużką ok.gif

Napisano

Do wkręcania nowej świecy przydaje się też wężyk plastikowy o odpowiedniej średnicy - który nakładamy na koniec świecy i wtedy można ją bez problemu wkręcić (potem oczywiście kluczem)...

Napisano

osobiście używałem do wkręcania

klik

i bardzo sobie chwalę bo przydaje się jak klucz/śruba wpadnie za silnik ok.gif

Napisano

> osobiście używałem do wkręcania

> klik

> i bardzo sobie chwalę bo przydaje się jak klucz/śruba wpadnie za silnik

Do manipulowania przy śwecach lepiej sprawdza się wersja pół-sztywna niż sprężynowa.

Chodzi o to aby po nadaniu kształtu ramienia te nie ulegało deformacji.

Wersja spręzynowa ( z linka ) jest bardzo giętka i sprężynuje zawsze do postaci prostej utrudniając trochę manipulację.

Napisano

> No wzorowałem się na manualu z tamtego tematu...

Pozwolę sobie za Ciebie pociągnąć temat - bracie

Taki więc świece wymienione, pomimo że nie wszytko poszło gładko (przy jednej świecy, był problem bo nasadka wpadła głębiej jak i sama świeca). Dziś autko zaliczyło trasę Świętochłowice -> Jastarnia

Napisano

Jeszcze ja podpytam.

Wiem że polecacie świece Beru.

A co sądzicie o świecach DENSO można je na alledrogo za 30 zł kupić DG-122. Jeden z mechaników powiedział że sprawdzają się tylko w japończykach co wydaje się dziwne?

Jeszcze tanie są FEBI. Które są więcej warte?

Pozdrawiam

Napisano

> Jeszcze ja podpytam.

> Wiem że polecacie świece Beru.

> A co sądzicie o świecach DENSO można je na alledrogo za 30 zł kupić DG-122. Jeden z mechaników

> powiedział że sprawdzają się tylko w japończykach co wydaje się dziwne?

> Jeszcze tanie są FEBI. Które są więcej warte?

> Pozdrawiam

od ponad roku mam denso i nie mam powodów do narzekania, a założyłem dlatego, że wcześniej używałem świec zapłonowych denso i tez nie miałem powodów do narzekania.

Napisano

Też mam DENSÓWKI i jarają się do pracy wink.gif

Denso to ogólnie porządna firma.

Napisano

> Denso to ogólnie porządna firma.

W Bravo II ta firma miała i ma do dzisiaj jedną wielką wtopę - skraplacz klimatyzacji, który potrafi się rozlatywać po roku... sick.gif

Napisano

NOooooo bananaevil.gif wymieniłem w końcu :D

Choć bez przygód się nie obyło facepalm%5B1%5D.gif

EGR poszedł nawet spoko.... już wiedziałem jak się za niego zabrać... pierwsza świeczka też bez problemu, aż miło się robiło.... przy drugiej pojawił się kłopot.... że niby jak tam wkładaliście klucz, jak tam leci rurka od szyny paliwowej ? ani z jednej ani z drugiej nie mogłem podejść.... dopiero samą nasadkę założyłem z drugiej przedłużka i poszło..... no i tu cała zabawa się zaczeła ..... jak wyciągałem nasadkę (10-tka, jakies 6-7cm dluga) oczywiście musiała wpaść w odchłań komory silnika facepalm%5B1%5D.gif szukam.... szukam..... szukam..... nie ma, nosz angryfire.gif cały przód fury na lewarkach do góry i od spodu, obmacałem wszystko - nie ma, przepadła sciana.gif po jakiś 30-40min poszukiwać leżąc pod samochodem, ujrzałem ja tuż przed nosem.... stała pionowa na półosi boje_sie.gif czy wy też tak macie że śrubki, imbusy, nasadki etc. wiecznie muszą gdzieś wpadać i przepadać?

No nic, dokończyłem 2-gą świece.... a że tylko 2 miałem spalone, podpiołem co trzeba no i .................. preheat fault facepalm%5B1%5D.gif

...trudno, rozebrałem z powrotem, przeczyściłem styki, dla pewności zmierzyłem pozostałe 2 świecei - dobre, cyk stacyjka - preheat fault facepalm%5B1%5D.gif

... kasuje bład FESem.... to samo, nosz angryfire.gif

Nie ma opcji, spaliła się centralka...... niewiem.gif hmmmm a pamiętacie jak pisałem że ta masa od centralki to nie masa ? (nawet jest podpisane '12V') zrobiłem wtedy zwarcie.... cyk do skrzynki bezpieczników, jest... przepalony, odrazu lżej na duchu swiety.gif wypiąłem jakiś podobny, trafiło na bezpiecznik wentylatora na chłodnicy, wpinam, cyk stacyjka - preheat fault klnie.gifangryfire.gifklnie.gifangryfire.giffacepalm%5B1%5D.gif

Po kolejnych nastu-minutach zauważyłem że nie podpoiłem kabli od świec do centralki facepalm%5B1%5D.gif potem już było z górki.... no poza 'engine fault' przez ten bezpiecznik od wentylatora....

Poskładałem wszystko do kupy, bezpiecznik pożyczyłem od ABSu i wszystko cacy. Przykręcam osłoną silnika (tą od góry ofc.) i cyk.... grzechotka się rozleciała, nasadka wpadła w czarną odchłań angryfire.gif szukanie nie dało zadowalających efektów..... więc odkryłem genialny sposób - gaz do oporu i na zmianę - jedynka/wsteczny, co prawda gumy się trochę zagrzały ale nasadka wypadła 033102bebe_1_prv.gif

Grunt że wszystko działa, musze się tylko zaopatrzyć w ten duży bezpiecznik bo chwilowo nie mam ABSu wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> NOooooo wymieniłem w końcu :D

Zawszę jak czytam Twoje posty dotyczące wymiany, przeżywam na na przemian traumę i podniecenie rotfl.gif

Gratluje wymiany, oszczędziłeś 120 zł, patrząc na Twoje perypetie pewnie zastanawiasz się czy się opłaciło i kto wie czy gdybyś mnie spotkał na ulicy nie pogoniłbyś mnie z siekierą :D Ale jak już mówiłem liczy się doświadczenie, teraz wiesz co i jak ok.gif

Sprawdziło się że tłoki liczy się przeciwnie od rozrządu ?

Napisano

> Sprawdziło się że tłoki liczy się przeciwnie od rozrządu ?

?????????

Pozdrawiam BAS

Napisano

> KLIK

Nie chce mi się w to wierzyć, nie wiem po co ktoś miałby to odwracać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie chce mi się w to wierzyć, nie wiem po co ktoś miałby to odwracać.

> Pozdrawiam BAS

Mi też to nie leżało, ale Arek dobrze prawi, jest odwrotnie cfaniak.gif

Napisano

> Mi też to nie leżało, ale Arek dobrze prawi, jest odwrotnie

Chyba ktoś projektując ten silnik, robił to po flaszce.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zawszę jak czytam Twoje posty dotyczące wymiany, przeżywam na na przemian traumę i podniecenie

> Gratluje wymiany, oszczędziłeś 120 zł, patrząc na Twoje perypetie pewnie zastanawiasz się czy się

> opłaciło

Jak by nie patrzeć, za ten czas bym tyle nie zarobił więc się opłaciło, ile się nawyzywałem to juz trudno, ale coś się naumiałem wink.gif

> i kto wie czy gdybyś mnie spotkał na ulicy nie pogoniłbyś mnie z siekierą :D

Nie wiem czy patrzyleś na telefon, bo dzwoniłem z zamiarem opitolenia Cię klnie.gif na co ty mnie namówiłeś facepalm%5B1%5D.gif ale koniec z końcem jestem zadowolony i dobrze że zrobiłem sam a nie w ASO 270635636-JUMP2.gif

> Sprawdziło się że tłoki liczy się przeciwnie od rozrządu ?

Sprawdziło się ok.gif

Napisano

> Nie wiem czy patrzyleś na telefon, bo dzwoniłem z zamiarem opitolenia Cię na co ty mnie namówiłeś

> ale koniec z końcem jestem zadowolony i dobrze że zrobiłem sam a nie w ASO.

Nie odbierałem bo wiedziałem czym to grozi hehe.gif

Tak poważnie, to sorry, musiało mi przeoczyć połączenie, mam 3 telefony i nigdy nie wiem który dzwoni. alien.gif

Ciekawi mnie tylko czy numeracja tłoków ma zastosowanie ogólne, czy tyczy sie tylko świec żarowych.

Wtryskiwacze, też czwórka jest po prawej czy jak?

niewiem.gif

Napisano

Aaaaale horror panic.gif

Dlatego ciesze sie ze kazalem to zrobic w seewisie i kosztowalo mnie to 60 zl zlosnik.gif

Napisano

Odepnij wtryskiwacz, zobacz w FESie na którym cylindrze wywali error.

Napisano

zawsze tłok nr 1 jest od strony rozrządu a co za tym idzie wtrysk i świeca też nr 1 ideia.gif

Napisano

> zawsze tłok nr 1 jest od strony rozrządu a co za tym idzie wtrysk i świeca też nr 1

Lepiej niech kolega nie daje sobie za tą wypowiedz uciąć ręki........ bo zostanie polega bez ręki :D

Świece (żarowe) są podpisane od tyłu, co za tym idzie, świeca nr 1 jest na cylindrze nr 4 270635636-JUMP2.gif ot taki żarcik fiata facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

Jako autor tematu chciałbym napisać i potwierdzić to co mój brat już napisał, że wymiana świec zakończyła się sukcesem. Podczas drugiego podejścia zajęło mi to około godziny i udało się nic nie uszkodzić. Po wymianie brak błędu i info na desce rozdzielczej ( i o to chodziło, bo denerwował mnie ten komunikat co każde odpalenie samochodu).

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Po nie całym pół roku spokoju znów komunikat Preheat fault!!! nic ino się wkurzyć, tym razem to już raczej nie świece, no chyba, że jakaś felerna była i wytrzymała około 20 tyś. km. Musze to sprawdzić, ponieważ nie lubię jak mi coś miga na liczniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.