Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] EGR out - definitywny koniec szarpania :)

Featured Replies

Napisano

Nareszcie słowo stało się ciałem i szarpanie mam raz na zawsze z głowy

Wywaliłem EGR'a i przy okazji kolega cinek pomógł mojemu zduszonemu dtl'owi nabrać wigoru i krzepy devil.gif

Poniżej efekt jego ciężkiej pracy

285235651-FINAL1.jpg

post-60917-14352513772272_thumb.jpg

Napisano

113km miałeś na wyjściu? Niezły egzemplarz. A nie wywaliliście DPFa?

Napisano

> 113km miałeś na wyjściu? Niezły egzemplarz.

Albo niezła aparatura do pomiaru hahaha.gif

btw

Wykresik jest ładny ale wolę bez wygładzania bo wtedy widać czy nie ma dołków w mocy i momencie

Napisano

> Nareszcie słowo stało się ciałem i szarpanie mam raz na zawsze z głowy

> Wywaliłem EGR'a i przy okazji kolega cinek pomógł mojemu zduszonemu dtl'owi nabrać wigoru i

> krzepy

> Poniżej efekt jego ciężkiej pracy

Pięknie! Aż pewnie, chce się teraz pocisnąć?

Napisano

> Albo niezła aparatura do pomiaru

> btw

> Wykresik jest ładny ale wolę bez wygładzania bo wtedy widać czy nie ma dołków w mocy i momencie

> btw

> Wykresik jest ładny ale wolę bez wygładzania bo wtedy widać czy nie ma dołków w mocy i momencie

O wygładzaniu mówi się zawsze wtedy gdy geometrii w sofcie się nie ogarnia hehe.gif

Jak mapy geo są zrobione poprawnie a nie tylko dowalone zostało paliwo i boost to nie ma szaleństwa doładowania i wykres wychodzi gładki. Spadek boostu rzedu 0,1b jest juz widoczny na wykresie, spore góry to nawet różnica rzędu 0,2-0,4b

285237648-log_boost.JPG

Widziałem już ciekawie zrobione auto z ovb na 1749va w takim silniku pod 2b - na wykresie lej po bombie bo sterownik od razu próbował korygowac ciśnienie.

Pozdro

post-8539-14352513783146_thumb.jpg

Napisano

Wiem że maha to bożyszcze wśród hamowni, niemniej za owe bożyszcze trzeba od pół bańki w górę zapłacić smile.gif

Sprzęt dynoprojectu (sterownik i elektronika) jest bardzo dokładny i powtarzalny, mechanika u mnie (sun na licencji w.w) jest dużo lepszym narzędziem do pracy niż generatory wykresów z południa kraju smile.gif

Żeby nie być gołosłownym - stilo 115 hamowane na maha na PŚ (zdjęte obciążenie po modzie z powodu kaprawego przeniesienia napędu) jest niemal identyczny w wykonanym u mnie na nowym 2masie i sprzęgle i tym samym wsadzie w ecu w owym aucie:

wykres stilo 115 maha

i u mnie (pomiar słabszy oczywiście, ten na prawie 160ps to finał na jakim wóz wyjechał):

wykres stilo 115 dp

Na wykresie mahy też "wygładzanie jest włączone" czy może patrząc na wykres serii i modu zmieniło się coś w krzywych po regulacji zmiennej geometrii? hehe.gif

Pozdro

Napisano

> czemu nie wywaliłeś mu DPFa?

Bo póki co działał i miał się dobrze, jak się obsra to wyleci - taka była decyzja właściciela. Z usuniętym EGRem, pozmienianymi kątami itd na pewno nie umrze tak szybko jak z obecnym. W tym aucie możnaby zrobić i więcej - generalnie dobra i podatna sztuka. Pierwszy soft w tym aucie wypluł 169ps i dramatu z degradacją filtra nie było, fakt egt było wyższe o ~50st. Nadmienię że wynik jest osiągnięty BEZ ruszania mapy czasu otwarcia wtryskiwacza.

Pozdro

Napisano

> Bo póki co działał i miał się dobrze, jak się obsra to wyleci - taka była decyzja właściciela.

Eeee... Podwójna robota... Uczcie się na moich błędach. Też najpierw poszły mapy w ruch i czip a potem wywaliłem DPFa i EGR i żałuję. Bo Mariusz by dziś zapodał mi 160 kucy a nie ostrożnie 130 smile.gif

Napisano

> O wygładzaniu mówi się zawsze wtedy gdy geometrii w sofcie się nie ogarnia

Masz rację , nie ogarniam bo to nie moja działka. Wytłumacz mi tylko prosto i dosłownie " jak chłop krowie na rowie" dlaczego pomiary PRZED tuningiem są u Ciebie gładsze bez górek i dołków.

Napisano

> Masz rację , nie ogarniam bo to nie moja działka. Wytłumacz mi tylko prosto i dosłownie " jak

> chłop krowie na rowie" dlaczego pomiary PRZED tuningiem są u Ciebie gładsze bez górek i

> dołków.

Jak fura jest sprawna i relatywnie dobrze trzyma boost to wykres jest calkiem ładny. Akurat to przypadek, ze astra seryjnie wyszła całkiem ładnie mimo ovb przez 300-400obr. Jeśli Cię to interesuje wrzucę wykresy aut które w serii takie ładne nie były, niemniej zrobie to wieczorem..

Pozdro

Napisano

> Jeśli Cię to

> interesuje wrzucę wykresy aut które w serii takie ładne nie były, niemniej zrobie to

> wieczorem..

> Pozdro

Bardzo chętnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> 113km miałeś na wyjściu? Niezły egzemplarz. A nie wywaliliście DPFa?

Jak kolega cinek pisał wyżej, DPF wypala się średnio co 450 km przy jeździe miejskiej, także jest w niezłym stanie jeszcze.

Ale decydujące i tak były fundusze, a raczej brak nadmiaru na tą chwilę frown.gif

Napisano
  • Autor

> Pięknie! Aż pewnie, chce się teraz pocisnąć?

Myślę, że tutaj odpowiadać nie trzeba drive.gif

Napisano

> Bardzo chętnie

Proszę wyszukane na szybko:

jakiś stary wykres 159 1.9 120

inna alfa 159 1.9 150

alfa 156 z przebiegiem ponad 250k wykres tylko serii 156 2.4 175

bravo nowe 1.9 150 seria z uszkodzonym pierburgiem

multipla nr2 dół ścięty z powodu słabego sprzęgła multipla 1.9 115

stilo 115 1.9 115 jtd

inne stilo stilo 115

Napisano

> Moja nie była taka cacy...

Trzeba było od razu zrobic jak każdą 120tkę - w 100tce osprzęt jest identyczny. Różnice to soft, boost jest identyczny w mapach (osiągany górą jest jednak ok 1,15b z powodu obcięcia limitera dawki, rail programowo jest też na 1400. U Pawła rail został przywrócony to wartości jak w 120tce czyli 1600. Wykres serii u kolegi był całkiem ok.

Pozdro

Pozdro

Napisano

> inne stilo stilo 115

A temu co było? Tylko filtr?

Napisano

> A temu co było? Tylko filtr?

Całkowicie zabrudzony filtr powietrza, efekt zatkany dolot, turbo zaciągało węze odmy oraz wąż przepływka - turbo.

Napisano

> Trzeba było od razu zrobic jak każdą 120tkę

Trzeba było... Dlatego teraz wszystkich namawiam od razu na całościowy zabieg modyfikacji - DPF i EGR off, zaczipować gada i cieszyć się przyjemnością jazdy!

Napisano

> Nareszcie słowo stało się ciałem i szarpanie mam raz na zawsze z głowy

> Wywaliłem EGR'a i przy okazji kolega cinek pomógł mojemu zduszonemu dtl'owi nabrać wigoru i

> krzepy

> Poniżej efekt jego ciężkiej pracy

Cool, ale z17dtr/dtj ZTCW nikt nie rozkminił, a o wywaleniu chwasta to już w ogóle można pomarzyć...no, czekajcie a będzie wam dane. zlosnik.gif

Napisano

> Proszę wyszukane na szybko:

No wreszcie te wykresy nie sa taki ładne jak wcześniej. Sorki ale poprzednie wyglądały za ładnie, jakby były wygładzone jak to nazwałeś generatorem wykresów (Vtech? wink.gif)

Napisano

> Cool, ale z17dtr/dtj ZTCW nikt nie rozkminił, a o wywaleniu chwasta to już w ogóle można

> pomarzyć...no, czekajcie a będzie wam dane.

No właśnie.. Czy ktoś może się wypowiedzieć czy i kiedy (jeżeli w ogóle) jest szansa na jakieś manewry z dtr??

Czy ktoś, kto jest w temacie może laikowi powiedzieć co stoi na przeszkodzie żeby zadziałać coś w tych silnikach?? (Nie można się "włamać" do softu??)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.