Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o klimatyzację - co się mogło popsuć

Featured Replies

Napisano

Mam w aucie klimatronik i mały problem z nim. Zauważyłem, ze przy temperaturach powyżej 30*C nie chce chłodzić franca. Znaczy nie ma zgonu na amen ale trzeba użyc patentu polegającego na kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu klimy aż w końcu zaskoczy. Czasami wystarczy 2 razy a czasami 10. Czasem zaskoczy po minucie a czasem po 20 minutach. Jak zaskoczy działa bez problemu przez wiele godzin i kilometrów Czynnik jest wg wagi jaka być powinna. W momencie kiedy klimy brak sprężarka chodzi, wiatraki na chłodnicy się kręcą ... a chłodu brak. Autodiagnoza za pomocą kombinacji klawiszy nie wykazuje błędów. Wiem, że trzeba pod VAG ale może ktoś bez tego podpowie co to może być ? icon_rolleyes.gifniewiem.gif

Jak jest poniżej 30*C to wszystko działa (te 30* są umowne, +- 2*)

Jeśli to istotne chodzi o Seata Cordobę z silnikiem 1.4 BBY - rok 2004

Napisano

Do sprawdzenia parownik oraz drożność przewodów. Sprawdź czy jak masz klimę włączoną a w środku nie ma chłodu czy na przewodach pod maską jest zimno.

Napisano

> Mam w aucie klimatronik i mały problem z nim. Zauważyłem, ze przy temperaturach powyżej 30*C nie

> chce chłodzić franca. Znaczy nie ma zgonu na amen ale trzeba użyc patentu polegającego na

> kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu klimy aż w końcu zaskoczy. Czasami wystarczy 2 razy a

> czasami 10. Czasem zaskoczy po minucie a czasem po 20 minutach. Jak zaskoczy działa bez

> problemu przez wiele godzin i kilometrów Czynnik jest wg wagi jaka być powinna. W momencie

> kiedy klimy brak sprężarka chodzi, wiatraki na chłodnicy się kręcą ... a chłodu brak.

> Autodiagnoza za pomocą kombinacji klawiszy nie wykazuje błędów. Wiem, że trzeba pod VAG ale

> może ktoś bez tego podpowie co to może być ?

> Jak jest poniżej 30*C to wszystko działa (te 30* są umowne, +- 2*)

> Jeśli to istotne chodzi o Seata Cordobę z silnikiem 1.4 BBY - rok 2004

Sprawdz czujnik temperatury powietrza zasysanego.

Napisano

> trzeba użyc patentu polegającego na

> kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu klimy aż w końcu zaskoczy.

Ten objaw wskazuje na problem z załączeniem sprzęgła sprężarki klimatyzacji.

Może trzeba wyregulować (zmniejszyć) szczelinę na sprzęgle bo "nie ma siły" załączyć.

Napisano

> Ten objaw wskazuje na problem z załączeniem sprzęgła sprężarki klimatyzacji.

To NA PEWNO nie jest problem ze "sprzęgłem sprężarki klimatyzacji"! NA 1000%!!!

Skąd wiem? W tym aucie taki element nie występuje. zlosnik.gif

Napisano

> To NA PEWNO nie jest problem ze "sprzęgłem sprężarki klimatyzacji"! NA 1000%!!!

> Skąd wiem? W tym aucie taki element nie występuje.

Z ciekawości - jak jest przekazany napęd na sprężarkę?? Bo chyba nie jest na stałe spięta? zlosnik.gif

Napisano

> Z ciekawości - jak jest przekazany napęd na sprężarkę?? Bo chyba nie jest na stałe spięta?

Jest! Dzięki temu na pewno się przez zimę nie "zastoi" hahaha.gif

Wydajnością kompresora steruje zawór w obiegu czynnika. Mądre księgi głoszą, że przy zamkniętym zaworze sprężarka "mieli" ok. 2% jego objętości.

Napisano

> Jest! Dzięki temu na pewno się przez zimę nie "zastoi"

> Wydajnością kompresora steruje zawór w obiegu czynnika. Mądre księgi głoszą, że przy zamkniętym

> zaworze sprężarka "mieli" ok. 2% jego objętości.

yikes.gif nie wiedziałem ok.gifok.gif

Napisano

> nie wiedziałem

Nie tylko Ty. zlosnik.gif

Mam identyczny silnik jak autor wątku. Nabijałem kiedyś klimę u jakiegoś lokalnego "speca z automatem". Po skończonym zabiegu majster kazał odpalić silnik i włączyć klimę a sam nastawił swoje "fachowe ucho". Sprężarka zaczęła robić swoje, a spec wykrzyknął: "Paaaaanie! Sprzęgło chodzi jak złoto! Brylantowo! W ogóle nie było go słychać!" pad.gifrotfl.gif

Napisano

Sprzeglo sprezarki klimy ? Mozliwe ze nie zawsze zaskakuje. Mialem kiedys podobny objaw w volvo v70.

Napisano

> Sprzeglo sprezarki klimy ? Mozliwe ze nie zawsze zaskakuje. Mialem kiedys podobny objaw w volvo

> v70.

czytasz wątek przed odpowiedzią, czy klepiesz w klawisze jak leci?

Napisano

> czytasz wątek przed odpowiedzią, czy klepiesz w klawisze jak leci?

zluzuj gumke, nie zauwazylem .... ok.gif

poza tym, Ty tez tego nie wiedziales 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zluzuj gumke, nie zauwazylem ....

> poza tym, Ty tez tego nie wiedziales

nie wiedziałem o takim rozwiązaniu, ale nie podawałem prawdopodobnych przyczyn, skoro już ktoś je wykluczył

Koniec EOT

Napisano

> Jest! Dzięki temu na pewno się przez zimę nie "zastoi"

> Wydajnością kompresora steruje zawór w obiegu czynnika. Mądre księgi głoszą, że przy zamkniętym

> zaworze sprężarka "mieli" ok. 2% jego objętości.

Dla tego tez sprezarki te padaja jak głupie ,gdy jest mało lub wcale nie ma czynnika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Do sprawdzenia parownik oraz drożność przewodów. Sprawdź czy jak masz klimę włączoną a w środku nie

> ma chłodu czy na przewodach pod maską jest zimno.

gorące icon_rolleyes.gif

Napisano

> gorące

To bez kompa możesz zerknąc czy czasem w danym momencie nie zrywa sie tłumik drgac na kole spręzarki ,czyli czy kręci sie tez srodek ,najczęściej jest tam srubka waytogo.gif reszta to juz na kompie podgląd na zawór i cisnienia ale z tego co mówisz to może zacinac sie zawór w spręzarce waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To bez kompa możesz zerknąc czy czasem w danym momencie nie zrywa sie tłumik drgac na kole

> spręzarki ,czyli czy kręci sie tez srodek ,najczęściej jest tam srubka reszta to juz na

> kompie podgląd na zawór i cisnienia ale z tego co mówisz to może zacinac sie zawór w spręzarce

Najgorsze to, że w naszym klimacie działa cały czas praktycznie. Najlepiej jak by zdechło całkiem icon_rolleyes.gif ... na urlopie miałem te przypadki, w PL tylko 2 razy mi się to przytrafiło spineyes.gif

Napisano

> Najgorsze to, że w naszym klimacie działa cały czas praktycznie. Najlepiej jak by zdechło całkiem

> ... na urlopie miałem te przypadki, w PL tylko 2 razy mi się to przytrafiło

Czyli najprawdopodobniej cisnienie rosnie do wartości granicznych i to całkiem mozliwe że przez brak odpowiedniego odprowadzenia ciepła ze skraplacza ale na tą chwile to gdybanie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.