Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obajwy uszkodzenia korektora siły hamowania

Featured Replies

Napisano

witajcie

auto ma dobre klocki oraz tarcze tył także, ale nie hamuje jak powinno diagnosta stwierdził, że zwalony jest korektor. Jak zweryfikować czy to prawda?

Napisano

> witajcie

> auto ma dobre klocki oraz tarcze tył także, ale nie hamuje jak powinno diagnosta stwierdził, że

> zwalony jest korektor. Jak zweryfikować czy to prawda?

A jakie byly wyniki sily hamownaia dla tylu?

Doalduj tyl i zobacz czy siła wzrosła czy nic sie nie zienilo.

Napisano
  • Autor

> A jakie byly wyniki sily hamownaia dla tylu?

> Doalduj tyl i zobacz czy siła wzrosła czy nic sie nie zienilo.

żona była u diagnosty i w sms napisała mi tylko, że gościu stwierdził, że to korektor właśnie padł.

Napisano

> żona była u diagnosty i w sms napisała mi tylko, że gościu stwierdził, że to korektor właśnie padł.

musisz mieć wydruk, zobacz jak rozkladala sie sila hamowania po przekatnej, póżniej kalkulator i policz czy to co powinno byc z przodu nie uciekło na tył zlosnik.gif Nie potrafię inaczej tego wyłuszczyć. Innym problemem jest to że pojechała żona. Miałem ostatnio ten sam problem matka nie przeszła przegldu CC ze względu na hamulce ja pojechałem depnąłem i przeszło zlosnik.gif

Napisano

> witajcie

> auto ma dobre klocki oraz tarcze tył także, ale nie hamuje jak powinno diagnosta stwierdził, że

Astry mają z tym jakąś bolączkę.

Ja wymieniłem całe hamulce z tyłu szukając powodu dlaczego jeden z tylnych hamulców za słabo bierze. nawet wymieniłem korektor bo myślałem, że się zapchał czymś. okazało się, że problemem było koło co za mocno hamowało.

Napisano

u mnie na stacji zawsze wsiada diagnosta i on depcze smile.gif

Napisano

> witajcie

jeśli tarcza nie ma korozji ani czarnych plam , tudzież cała czarna nie jest,klocki nie są przegrzane, nie stoją prowadnice zacisku oraz reszta zacisku jest ok to prawdopodobnie będzie to korektor.

Napisano
  • Autor

> Astry mają z tym jakąś bolączkę.

problem nie dotyczy astry.

Napisano

> u mnie na stacji zawsze wsiada diagnosta i on depcze

Od kilku lat na różnych SKP zawsze to diagnosta brał auto na "ścieżkę"

Napisano
  • Autor

> Od kilku lat na różnych SKP zawsze to diagnosta brał auto na "ścieżkę"

ja także zawsze każę diagnoście sprawdzać, bo ma chłop większe doświadczenie dzisiaj jednak niestety nie mogłem być przy tym obecny. A co najbardziej mnie zdenerwowało, gościu naciągnął żonę na ustawienie zbieżności a wiedział, że wahacz krzywy jest i wyrwany z jednego mocowania (dzisiaj mam w planie wymienić)

Napisano

> a wiedział, że wahacz krzywy jest i wyrwany z jednego mocowania

> (dzisiaj mam w planie wymienić)

i takim wehikułem wysłałeś żonę na badanie techniczne? icon_eek.gif

Napisano

> i takim wehikułem wysłałeś żonę na badanie techniczne?

Może źle się ubrała... mulher.gifhmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i takim wehikułem wysłałeś żonę na badanie techniczne?

ona tak jeździ od miesiąca albo lepiej ja dopiero wczoraj podczas zmiany koła zauważyłem że, do przodu i do tyłu ok 4-5cm grinser006.gif

Napisano

> ona tak jeździ od miesiąca albo lepiej ja dopiero wczoraj podczas zmiany koła zauważyłem że, do

> przodu i do tyłu ok 4-5cm

pad.gif

W takim razie po co pchała się na przegląd niesprawnym autem?

Powiedz jeszcze, że diagnosta ten przegląd podbił rotfl.gif

Napisano

> Powiedz jeszcze, że diagnosta ten przegląd podbił

a co zrobiła ze podbił clown.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie po co pchała się na przegląd niesprawnym autem?

kazałem jej tylko aby diagnosta sprawdził siłę hamowania oraz czy z drugiej strony wahacz nie wykazuje luzu to wtedy bym wymienił dwa.

> Powiedz jeszcze, że diagnosta ten przegląd podbił

ja tak nie postępuje, samochód musi być 100% sprawny.

Napisano

> witajcie

Jest kilka sposobów, mniej i bardziej dokładnych. Najprostszy sprzętowy to rolki i sprawdzenie z pustym tyłem i dwoma solidnymi chłopami siedzącymi na tylnym zderzaku. Od razu widać, czy siła się zmienia.

Drugi, ale rzadko stosowany bo mało kto ma takie manometry, to manometr pomiarowy wkręcany między zacisk a przewód hamulcowy. Tym można dokładnie sprawdzić działanie nawet dwuobwodowego korektora.

Sposoby "podwórkowe" są dwa, ale tylko orientacyjne. Pierwszy to obserwacja zachowania się karoserii przy silnym depnięciu przy prędkości 20-km/h - czy "nurkuje" do przodu - z obciążeniem tyłu i bez. Przy sprawnym korektorze powinno być widać różnicę, ale nie ocenisz, jak się to ma do wymagań.

Z dokładnością drugiego sposobu jest podobnie - silne hamowanie na piaszczystej czy szutrowej drodze, żeby było widać po śladach jak mocno biorą w obydwu wypadkach tylne koła. Ale to znowu tylko zgrubne i wstępne.

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo za wypowiedzi, tylko raz dałem auto na wymianę płynu hamulcowego bo ja nie miałem czasu i jak się okazało spartolili. Tył totalnie zapowietrzony, odpowietrzyłem i teraz jest idealnie.

Napisano

> Dzięki bardzo za wypowiedzi, tylko raz dałem auto na wymianę płynu hamulcowego bo ja nie miałem

> czasu i jak się okazało spartolili. Tył totalnie zapowietrzony, odpowietrzyłem i teraz jest

> idealnie.

To najważniejsze. W niektórych samochodach z korektorem hamulców tylnej osi bardzo ciężko się tylny obwód odpowietrza, w zasadzie najlepiej to baniakiem ciśnieniowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.