Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 520d F10 - działa to?

Featured Replies

Napisano

Cześć i czołem grinser006.gif

Pytanie proste i przejrzyste mam do Was, Znawców 20.GIF

BMW 520d w nadwoziu F10, "nówka sztuka". Tylko to jedno jedyne auto chcę wziąć tu pod lupę.

F10-BMW-520d-rear-view-image.jpg

Jakieś zagięcia, zgięcia, problemy, powszechne usterki, kłopoty związane z tym silnikiem występują?

2.0 diesel w E46 niestety średni silnik był, dlatego ciekaw jestem jak taki 4-cylindrowy diesel spisuje się w najnowszym modelu (to jest chyba N47 D20?).

Macie może jakieś informacje?

Interesuje mnie bardziej silnik jako konstrukcja, czy to jest stary silnik, czy nowy, czy sprawdzony czy nieznany, może ma już jakieś stwierdzone słabsze strony i punkty, dziwne rozwiązania techniczne.

Czy takie BMW na tle konkurentów (Mercedes, Audi) wypada drożej w serwisowaniu czy w sumie różnice są nieznaczące?

Z góry dzięki za jakiekolwiek uwagi 20.GIF

Napisano

Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na mocniejszego, sześciocylindrowego diesla. Kolega ma poprzedni model (po lifcie) z tym motorem. Spalanie ma podobne do X5 3.0d..

Odnośnie samej konstrukcji silnika zapewne wypowie się kolega KvM bo jest bardziej "oblatany" w temacie dwulitrowych jednostek.

Napisano

> Z góry dzięki za jakiekolwiek uwagi

w Bawarii policja właśnie takie kombiacze dostała do śmigania skromny.gif

Napisano

> Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na mocniejszego, sześciocylindrowego diesla.

Z powodu ?

Nie kazdy kieruje sie moca i iloscia cylindrow przy zakupie.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na mocniejszego, sześciocylindrowego diesla. Kolega ma poprzedni

> model (po lifcie) z tym motorem. Spalanie ma podobne do X5 3.0d..

Domyślam się, że sześciocylindrowiec byłby lepszy, cichszy i mocniejszy, ale nie ma takiej możliwości póki co - dlatego pod lupą tylko motor 520d.

A ile to 520d może palić? Przeszukując internet wyciągnąłem wnioski, że średnio 7 - 9 litrów. W trasie zejdzie może poniżej 7 litrów, w mieście spodziewam się od 9 wzwyż. Tak wynika z tego co tam wypisują... ok.gif

Napisano

> Cześć i czołem

> Pytanie proste i przejrzyste mam do Was, Znawców

Znawcą nie jestem, ale trochę jeździłem. Niestety nie 520d lecz f10 z silnikiem R6 diesel (530d).

Samo auto w swojej klasie jest genialne. Rewelacyjnie jeździ i skręca, szczególnie w wersji z tylnymi skrętnymi kołami. Polecam ośmiobiegowy automat.

ZTCW, to pierwsze egzemplarze miały sporo wad wieku dziecięcego. Jeśli kupujesz nówkę, to nie powinno Cię to raczej interesować.

Na co dzień jeżdżę mocniejszym dieslem R4 i sprawuje się on bez zarzutu. Konkretnie tym który Cię interesuje jeździłem w trójce i też za bardzo nie było na co narzekać.

Są to silniki generacyjnie z 2007 roku. Było z nimi nieco problemów wynikających z wad konstrukcyjnych/montażowych, ale to też już powinna być przeszłość.

Zjeździłem silnikami z tej rodziny ok 200 tys km i nie przytrafiła mi się nawet najmniejsza usterka. Oczywiście nie licząc sporadycznego przybywania oleju, co jest "normalne" w niemal wszystkich dieslach z DPF.

Napisano
  • Autor

> Są to silniki generacyjnie z 2007 roku. Było z nimi nieco problemów wynikających z wad

> konstrukcyjnych/montażowych, ale to też już powinna być przeszłość.

Może to głupie pytanie, ale one mają rozrząd od strony skrzyni czy "normalnie"?

Czytałem również, że żywotność turbin w BMW jest przeciętna. No i ten filtr DPF to rozumiem, że sprawa droga dość, a szybko się zapycha? To się wypala, wymienia po jakimś przebiegu?

Napisano

nowe czy uzywka i z jakiego rocznika?

Napisano

> Może to głupie pytanie, ale one mają rozrząd od strony skrzyni czy "normalnie"?

Te nowe mają od strony skrzyni (łąńcuch)

> Czytałem również, że żywotność turbin w BMW jest przeciętna.

różnie z tym bywa nie wiem jak konkretnie jest w tym silniku.

> No i ten filtr DPF to rozumiem, że

> sprawa droga dość, a szybko się zapycha?

>To się wypala, wymienia po jakimś przebiegu?

Wypala się co jakiś czas w razie potrzeby bez zawracania głowy uzytkownikowi (niestety). Żywotność to ok 180-200 tys.

Napisano

> Nowy z salonu.

to bierz i sie nie zastanawiaj. Bedziesz zadowolony ok.gif Torpeda to nie bedzie ale do bardzo wygodnego przemieszczania sie w zupelnosci wystarczy smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

1. W tym aucie jest druga odsłona silnika N47, w pierwszej wersji miał 177 KM (w F10 nie występował) teraz ma 184 KM. Generalnie lepszym do serwisowania był jeszcze wcześniejszy M47N2 163 KM. Z początków produkcji w silniku 177 KM był jakiś problem z łańcuchem rozrządu, halasował, coś się działo i trzeba było wymieniać, chyba w komplecie w wałem korbowym. ponoć potem ten problem został rozwiązany wiec w 184KM nie powinno go juz być.

2. Silnik na łańcuchu więc bezobslugowy ale jesli już coś byłoby do zrobienia to jest to minus bo rzeczywiscie rozrząd tu jest umieszczony od strony kabiny. Ale przy nowym aucie z gwarancją bym się raczej nie przejmował.

3. W silnikach M47N, M47N2 dość chętnie padają turbiny (sam jestem rok po wymianie), nie wiem czy w N47 jest lepiej. Ale przy nowym bym się tym nie martwił

4. Zdarzają się problemy z przybywaniem oleju w misce olejowej, winny jest albo DPF albo przepuszczająca pompa paliwowa wysokiego cisnienia.

5. Generalnie DPF w BMW jest bezobsługowy i raczej nie przyspaża kłopotów (za wyjątkiem przybywającego oleju), zaprojektowany na całą żywotność auta. Przy ok 180-200 kkm powinno sie sprawdzić jego stan, stopień sapchania i jak sobie radzi z samooczyszczaniem, w razie problemu wymienić.

Generalnie myśle, że auto jak najbardziej godne polecenia, silnik róznież, dobry kompromis między w zupełnosci wystarczającymi osiągami a spalaniem.

> Może to głupie pytanie, ale one mają rozrząd od strony skrzyni czy "normalnie"?

> Czytałem również, że żywotność turbin w BMW jest przeciętna. No i ten filtr DPF to rozumiem, że

> sprawa droga dość, a szybko się zapycha? To się wypala, wymienia po jakimś przebiegu?

Napisano

> problem został rozwiązany wiec w 184KM nie powinno go juz być.

nie powinno, czy faktycznie nie ma?

i od ktorego roku mozna znalezc ten silnik montowany w e90?

Napisano

> nie powinno, czy faktycznie nie ma?

> i od ktorego roku mozna znalezc ten silnik montowany w e90?

nie wiem, na forum BMW-klub.pl kilka osób zgłaszało problem ale raczej z roczników 2007.

184KM od 2010

Napisano

> nie wiem, na forum BMW-klub.pl kilka osób zgłaszało problem ale raczej z roczników 2007.

mnie sie o uszy obilo, ze te 177KM z 2008r tez mialy problem z rozrzadem i tak wlasciwie nie wiadomo kiedy fabryka sie z tym ostatecznie uporala

to jak to w koncu jest?

> 184KM od 2010

szkoda

a jeszcze takie pytanie: masz jakies porownanie glosnosci i kultury pracy miedzy swoim silnikem, a tymi nowszymi?

Slyszalem, ze ten 163Km duzo ladnieji ciszej pracuje. Prawda to?

Napisano

> Czy takie BMW na tle konkurentów (Mercedes, Audi) wypada drożej w serwisowaniu czy w sumie różnice

> są nieznaczące?

> Z góry dzięki za jakiekolwiek uwagi

a to w BMW już nie ma tak, że przy kuponie nowego cały serwis na 5 lat masz w cenie?

Napisano

Wczoraj jezdzilem nowa 1 z silnikiem 2.0 184km z 8 biegowym automatem - zdjecia jak sie uda - wkrotce wink.gif

Mnie ten silnik na kolana nie rzucil... Glośny (przynajmniej w 1) na wysokich obrotach wyraznie mu brakowalo mocy, w 5 powinien byc duzo lepiej wyciszony ale sadze, ze moze byc zbyt slaby jak na terazniejsze warunki drogowe...

wink.gif

aaa ostatnio trochy jezdzilem stara jak swiat 123d z automatem i 318d manual po ciupie na 170km wink.gif

Napisano

> Wczoraj jezdzilem nowa 1 z silnikiem 2.0 184km z 8 biegowym automatem [...]

A jak 8s autohmm.gif? Tak jak w obecnej 1series - mysli, mysli aaaa zmieniazlosnik.gif, czy tego nie czuchmm.gif?

>- zdjecia jak sie uda -

> wkrotce

[i..]

zlosnik.gif

84621038.jpg

56813088.jpg

34023732.jpg

94987408.jpg

Niebieski z bialymi felgami i lusterkamihmm.gif001.gifwaytogo.gif

Napisano

> A jak 8s auto? Tak jak w obecnej 1series - mysli, mysli aaaa zmienia, czy tego nie czuc?

Jest dużo lepiej niż z poprzednim automatem.

> [i..]

> Niebieski z bialymi felgami i lusterkami

Napisano

> A jak 8s auto? Tak jak w obecnej 1series - mysli, mysli aaaa zmienia, czy tego nie czuc?

> [i..]

> Niebieski z bialymi felgami i lusterkami

Masz jakiś dziwny automat. u mnie nic nie myśli. Chyba, ze mowa o toczeniu się. Biegi zmienia b. szybko (szczególnie w trybie DS). Ten 8s jest jednak imho znacznie lepszy.

Generalnie mam mieszane uczucia co do tego auta. Niestety widać oszczędności. Np. kompletny brak wyciszenia komory silnika (jest tylko izolacja termiczna), ale są też rzeczy na plus np. więcej miejsca w środku i b. wygodne fotele.

Napisano

> Masz jakiś dziwny automat.

mulher.gif go tak wyuczylazlosnik.gif

u mnie nic nie myśli. Chyba, ze mowa o toczeniu się ale mozliwe ze to nie jest dokadnie ta sama skrzynia. niewiem.gif (inna charakterystyka software)

toczeniu sie

Biegi zmienia b.

> szybko

[ Ten 8s jest imho znacznie lepszy.

> Generalnie mam mieszane uczucia co do tego auta. Niestety widać oszczędności. Np. kompletny brak

> wyciszenia komory silnika (jest tylko izolacja termiczna),

Ja tez. W sumie sie podoba - ale sam niewiem.gif

ale są też rzeczy na plus np.

> więcej miejsca w środku i b. wygodne fotele.

Ja tego nie czulem za bardzo - to znaczy dalej ciasno ale juz ciut mniejwink.gif, Konsola mi sie podoba -wreszcie cos przy slkoncu widacziew.gif

Napisano

> go tak wyuczyla

> u mnie nic nie myśli. Chyba, ze mowa o toczeniu się ale mozliwe ze to nie jest dokadnie ta sama

> skrzynia. (inna charakterystyka software)

> toczeniu sie

> Biegi zmienia b.

> [ Ten 8s jest imho znacznie lepszy.

> Ja tez. W sumie sie podoba - ale sam

> ale są też rzeczy na plus np.

> Ja tego nie czulem za bardzo - to znaczy dalej ciasno ale juz ciut mniej, Konsola mi sie podoba

> -wreszcie cos przy slkoncu widac

myśle, że przy benzyniaku nie powinno być źle z wyciszeniem. Jakiś ogromny dramat nawet przy dieslu nie był. Auto fajnie sie zbiera do 80-100 km/h. Dalej to juz tak sobie. Natomiast bardzo dobrze jeździ się w zakrętach. Daje ogromny margines bezpieczeństwa w normalnym ruchu.

Napisano

> myśle, że przy benzyniaku nie powinno być źle z wyciszeniem.

Jakiś ogromny dramat nawet przy dieslu

> nie był.

Klekot Diesel rozwalal mnie w X1 wiec jesli jest tak samo wyciszona to pad.gif[

Auto fajnie sie zbiera do 80-100 km/h. Dalej to juz tak sobie. Natomiast bardzo

> dobrze jeździ się w zakrętach.

IMVHO uwazam ze obecna 1s jezdzi w zakretach dobrze ba... zaraz mnie tu horse.gifhorse.gif ale IMVHO 1 zachowuje sie w zakretach lepiej niz Subaru - a mamy przeciez roznice C-AWD vs RWD. Caly trick jednak to rozlozenie masyhmm.gifwaytogo.gif

Daje ogromny margines bezpieczeństwa w normalnym ruchu.

Zalezy jak na to patrzeczlosnik.gif - dalej to auto a wlasciwie autko - jest male...

Napisano

> mnie sie o uszy obilo, ze te 177KM z 2008r tez mialy problem z rozrzadem i tak wlasciwie nie

> wiadomo kiedy fabryka sie z tym ostatecznie uporala

> to jak to w koncu jest?

> szkoda

> a jeszcze takie pytanie: masz jakies porownanie glosnosci i kultury pracy miedzy swoim silnikem, a

> tymi nowszymi?

> Slyszalem, ze ten 163Km duzo ladnieji ciszej pracuje. Prawda to?

Może i różnica jest ale praktycznie niezauważalna, dlatego bym sobie tym głowy nie zawracał. Choć jesli mialbym wybierać silnik dla auta z tego samego rocznika to wybrałbym 163 KM w M47N2.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.