Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto zastepcze z OC sprawcy...

Featured Replies

Napisano

Czy jest mozliwe wynajecie?? szkoda kasowana w PZU, nalezy sie czy nie ?? Jak to ugryzc ??

Napisano

> Czy jest mozliwe wynajecie?? szkoda kasowana w PZU, nalezy sie czy nie ?? Jak to ugryzc ??

W lipcu skasował mi tył w aucie człowiek ubezpieczony w pzu i mi się udało uzyskać auto zastępczę , na cały okres likwidacji szkody.

Nie mam firmy jestem zatrudniony na umowę o pracę , napisałem podanie , że auto jest mi nie zbędne do dojazdów do pracy itp. itd. i to , że to ja jestem ofiarą w tym wypadku i nie mogę ponosić więcej strat. Otrzymałem kilka telefonów odmownych , dzwoniłem dalej i wyżej i pomiędzy ostatnim odmownym telefonem a telefonem proponującym mi 2 auta do wyboru minęło 20 minut. Firma wypożyczająca mi auto wystawiła rachunek na blisko 2500 zł oczywiście na pzu , jedyne co musiałem zrobić to zapłacić 500 zł kaucji oczywiście zwrotnej. Auto które dostałem to był golf 5 kombi z gazem 2 letni smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy jest mozliwe wynajecie?? szkoda kasowana w PZU, nalezy sie czy nie ?? Jak to ugryzc ??

Można ale bardzo śliska sprawa. Może byc tak że weźmiesz auto na tydzień a Tu wypłaci Ci za 3 dni bo ztwierdzili że tyle potrzeba na naprawę auta. Przerabiałem już takie tematy więcej było pisania i kombinowania niż to wszystko wartę.

Jak musisz to bierz i walcz, jak nie odpuść szkoda czasu i nerwów.

Napisano

da sie bez problemu . Piszesz wniosek o auto i tyle . Jest ci potrzebne bo musisz sie czyms do pracy dostac i schorowana rodzine na zabiegi wozic.

Taka argumentacja dziala w PZU by dostac auto "na czas niezbednej naprawy".

Napisano
  • Autor

Wole przedstawic sprawe taka jaka jest, czyli dymam do pracy codziennie 25 kilometrow...

Napisano

> Wole przedstawic sprawe taka jaka jest, czyli dymam do pracy codziennie 25 kilometrow...

ja to zalatwilem na "jeden telefon" i jeden kwit /pismo mailem pani zapragnela "zeby wciagnac do systemu ". Wzialem z ASO zastepczaka , wystawili fakture bezposrednio do PZU. Ja dostalem tylko "do wiadomosci" kopie faktury

Napisano

auto należy Ci się jak psu buda, i nie proś się i nie pytaj tylko bierz.

Zwróć tylko uwagę abyś nie wziął np Insignii jeśli jeździłeś Pandą - masz wybrać auto zbliżonego segmentu.

Po drugie cena. Wybierz tam, gdzie cena najmu jest rynkowa.

po trzecie pilnuj terminu likwidacji szkody. Zapewne kalkulację dostaniesz dopiero w terminie +/- 30 dni od zdarzenia, więc przekraczałbym ten termin tylko wtedy, jeśli widzisz uzasadnione przyczyny wydłużające naprawę szkody (zaniedbania ze strony TU, lub spięcia na granicy szkody całkowitej)

Po fakcie wysyłasz im wniosek o zwrot kosztów i kopię faktury.

MUSZĄ oddać.

Napisano

Skontaktować się z 801 102 102, powiedzieć konsultantowi, że w związku z likwidacją szkody z OC sprawcy chciałbyś uzyskać samochód zastępczy. Konsultant wyśle zapytanie do likwidatora i czekaj na kontakt z jego strony. Może się zgodzi - może nie ok.gif

Acha, odradzałbym Ci samodzielne organizowanie sobie auta zastępczego, bo likwidator faktury za wynajem może nie uznac i wtedy będziesz miał problem zlosnik.gif

Napisano

> auto należy Ci się jak psu buda, i nie proś się i nie pytaj tylko bierz.

> Zwróć tylko uwagę abyś nie wziął np Insignii jeśli jeździłeś Pandą - masz wybrać auto zbliżonego

> segmentu.

> Po drugie cena. Wybierz tam, gdzie cena najmu jest rynkowa.

> po trzecie pilnuj terminu likwidacji szkody. Zapewne kalkulację dostaniesz dopiero w terminie +/-

> 30 dni od zdarzenia, więc przekraczałbym ten termin tylko wtedy, jeśli widzisz uzasadnione

> przyczyny wydłużające naprawę szkody (zaniedbania ze strony TU, lub spięcia na granicy szkody

> całkowitej)

> Po fakcie wysyłasz im wniosek o zwrot kosztów i kopię faktury.

> MUSZĄ oddać.

Nie muszą smile.gif Mogą wink.gif

Napisano

firma która naprawia auto może ci "grzecznościowo" udostępnić auto zastępcze - oddaj auto do takiej firmy gdzie zastępczaki dają. (wiadomo, że oni sobie to potem w koszta wrzucą).

No chyba ze masz auto na firmę, albo wykonujesz zawód typu lekarz, prawnik, czy jakos tak - oni dostają.

Napisano

Jeśli robisz w jakimś ogarniętym warsztacie (niekoniecznie ASO), to jest szansa, że oni Ci coś podpowiedzą.

Kilka lat temu miałem szkodę z OC sprawcy i właśnie warsztat walczył o zastępczy (wypożyczany u nich, więc mieli o co walczyć - dodatkowa kasa dla nich) z ubezpieczycielem. Wywalczył na cały okres naprawy.

Może samochód Ci służy, choćby czasem, do załatwiania jakichś spraw służbowych? Ja tak miałem i pracodawca mi wystawił odpowiedni "świstek", którym zapewne warsztat się wspomógł.

Napisano

Nie moga, nie musza, nie mozna - wtf?

Auto zastepcze nalezy sie "od strzalu".

Zastanawiam sie jeszcze po co pisac jakies prosby, podania. Imo wystarczy poinformowac ubezp o zaistnialej sytuacji.

Napisano

> Nie moga, nie musza, nie mozna - wtf?

> Auto zastepcze nalezy sie "od strzalu".

> Zastanawiam sie jeszcze po co pisac jakies prosby, podania. Imo wystarczy poinformowac ubezp o

> zaistnialej sytuacji.

Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi...

Pamiętaj że TU często stosują postawę jak się nie podoba to proszę nas pozwać, bo i tak mało kto decyduje się na pójście do sądu (kiedyś Noras fajnie pisał dlaczego),więc może się okazać że auto Ci się należy ale zwrot poniesionych kosztów będziesz miał dopiero po uprawomocnieniu się wyroku.

Napisano

> Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi...

> Pamiętaj że TU często stosują postawę jak się nie podoba to proszę nas pozwać, bo i tak mało kto

> decyduje się na pójście do sądu (kiedyś Noras fajnie pisał dlaczego),więc może się okazać że

> auto Ci się należy ale zwrot poniesionych kosztów będziesz miał dopiero po uprawomocnieniu się

> wyroku.

jeśli nawet

1. z reguły nikt od TU nie stawia się na rozprawy - stosunek olewający

2. przepisy i tak masz po swojej stronie

3. nawet jeśli zwrot kasy jest dopiero po uprawomocnieniu się wyroku, za cały okres zwłoki TU pow 30 dni należą się odsetki ustawowe. Żadna lokata w banku nie daje takiego oprocentowania.

Auto przysługuje każdemu bez wyjątku. W zdarzeniu poniósł szkodę i TU ma obowiązek ją zrekompensować. I nie ma podstaw dochodzić do tego czy ktoś autem zarabia na chleb, czy rano codziennie po gazetę i bułki jeździ, czy w niedzielę do kościoła. Skończyły się czasy gdy auto było towarem luksusowym.

Na stronie RU w orzeczeniach jest cała gromadka opisów stojących po stronie poszkodowanego.

Napisano

jakiś tekst

ostatnio pod jednym z marketów dostałem ulotkę firmy, która się ''specjalizuje'' w takich zastępczakach.

Poszukam, może wala się jeszcze gdzieś w aucie wink.gif

Napisano

> tylko na firme

bzdura, każdemu się należy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.