Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MJ 120 - mruga kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

bry,

zaczęła mrugać [zaraz po odpaleniu, a potem co 2h przez około 1 minutę] czerwona kalamitka z komunikatem "check(albo change) engine oil",

pytanie nr 1. czy dobrze rozumiem, że to inspekcja olejowa?

pytanie nr 2. czy ten silnik umie sobie zbadać lepkość oleju, i na tej podstawie wyświetlić komunikat o jego wymianie?

Napisano

> pytanie nr 1. czy dobrze rozumiem, że to inspekcja olejowa?

> pytanie nr 2. czy ten silnik umie sobie zbadać lepkość oleju, i na tej podstawie wyświetlić

> komunikat o jego wymianie?

Silnik nie bada żadnej lepkości, to jest o wiele prostsze hehe.gifzlosnik.gif

Zaprogramowano interwał czasowy i tyle. Skąd wpadła Ci do głowy lepkość rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> bry,

> zaczęła mrugać [zaraz po odpaleniu, a potem co 2h przez około 1 minutę] czerwona kalamitka z

> komunikatem "check(albo change) engine oil",

> pytanie nr 1. czy dobrze rozumiem, że to inspekcja olejowa?

w stilo nie ma inspekcji OLEJOWEJ, jest serwisowa i objawia się wyświetlaniem przy uruchomieniu silnika odpowiedniego komunikatu i symbolem klucza na wyświetlaczu, wiec komunikat brzmi CHECK a nie change.

> pytanie nr 2. czy ten silnik umie sobie zbadać lepkość oleju, i na tej podstawie wyświetlić komunikat o jego wymianie?

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif ale pojechałeś teraz, chyba pomyliłeś klasy samochodu i zapomniałeś z którego roku konstrukcją jest stilo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

nie ma w stilo czegoś takiego, masz albo mało oleju albo np czujnik poziomu oleju szwankuje, mądrzejsi dopiszą czy coś innego jeszcze może być.

Napisano
  • Autor

> Silnik nie bada żadnej lepkości, to jest o wiele prostsze

> Zaprogramowano interwał czasowy i tyle. Skąd wpadła Ci do głowy lepkość

taki pomysł powstał po przeczytaniu instrukcji obsługi

Quote:

Zuzyty olej (wersja Multijet z DPF)

Lampka bedzie migaç gdy
system rozpozna zuzyty
olej silnikowy.

Od tego momentu, przy kazdym uruchomieniu silnika, lampka bedzie

migaç przez okolo 1 minute i nastepnie co 2 godziny dopóki olej nie

zostanie wymieniony.

Napisano
  • Autor

> w stilo nie ma inspekcji OLEJOWEJ, jest serwisowa i objawia się wyświetlaniem przy uruchomieniu

> silnika odpowiedniego komunikatu i symbolem klucza na wyświetlaczu, wiec komunikat brzmi CHECK

> a nie change.

zmartwię Cię - komunikat brzmi CHANGE i nie mam żadnego symbolu klucza,

apeluję zatem schować śmiechy do kieszeni

> ale pojechałeś teraz, chyba pomyliłeś klasy samochodu i zapomniałeś z którego roku konstrukcją

> jest stilo

samo stilo jest stare, ale silnik to przecież konstrukcja z 2005r. więc niezbyt stara,

Napisano

> zmartwię Cię - komunikat brzmi CHANGE i nie mam żadnego symbolu klucza,

W silnikach JTDm z DPF jednym z parametrów kontrolowanych przez komputer jest "Poziom degradacji oleju". Komputer na podstawie różnych wytycznych oblicza, kiedy należy wymienić olej. Bardzo często mechanicy przy wymianie oleju nie kasują tego w komputerze i wynikają takie cuda. Zarówno inspekcję jak i degradację oleju można skutecznie skasować FES`em.

Pozdrawiam

Edit

Specjalnie sprawdzałem w FES, wybrane auto - Stilo, model JTD, ECU Bosch EDC 16 C39 CF4 1.9, trzeci parametr od końca - wskaźnik stopnia zuzycia oleju.

Napisano
  • Autor

> W silnikach JTDm z DPF jednym z parametrów kontrolowanych przez komputer jest "Poziom degradacji

> oleju". Komputer na podstawie różnych wytycznych oblicza, kiedy należy wymienić olej. Bardzo

> często mechanicy przy wymianie oleju nie kasują tego w komputerze i wynikają takie cuda.

> Zarówno inspekcję jak i degradację oleju można skutecznie skasować FES`em.

> Pozdrawiam

dodatkowe pytanie, FES + ELM, czy wystarczy VAG?

dzięki za info, rzeczywiście podczas ostatniej wymiany olejarz nie podchodził z kablem do auta,

dzięki

EOT

Napisano

> dodatkowe pytanie, FES + ELM, czy wystarczy VAG?

> dzięki za info, rzeczywiście podczas ostatniej wymiany olejarz nie podchodził z kablem do auta,

> dzięki

> EOT

Do ECU wystarczy VAG, trzecia pozycja od końca.

Pozdrawiam

Napisano

> zmartwię Cię - komunikat brzmi CHANGE i nie mam żadnego symbolu klucza,

> apeluję zatem schować śmiechy do kieszeni

zwracam honor, ale nie napisałes że chodzi o auto z DPFem

> samo stilo jest stare, ale silnik to przecież konstrukcja z 2005r. więc niezbyt stara,

sam silnik to konstrukcja stara, on ma tylko dołożone nowocześniejsze zabawki.

Napisano

Pamientaj...

W przypadku aut z filtrem cząstek stałych podczas wypalania dchodzi do rozrzadzenia oleju - dostaje się ON do oleju... i konieczna jest wymiana oleju to właśnie ilośc wypaleń i czas między jedną a 2-gą wymianą jest brane przez komputer...

Zobacz jak często się filtr wypala i jak bardzo jest zapchany.... w FES-ie a i nie zapomnij o kasowaniu inspekcji przy wymianie oleju old.gif

Napisano

> Najlepiej po prostu wyciąć wrzoda i zapomnieć DPF tylko kłopot sprawia...

Jeśli spraw to tak.... ok.gif ale jeśli nie to zostawić dla innych zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kasowaniu inspekcji przy wymianie oleju

no właśnie niedawno wymieniłem olej, ale zupełnie zapomniałem "łaskawie przypomnieć" o skasowaniu licznika olejowego,

mam już kabelek ELM, zassałem też FES i dzisiaj będzie kasowanko devil.gif

po przeczytaniu licencjonowania FES'a powstało kolejne pytanie - czy darmowa wersja ogarnia temat?

Napisano

> no właśnie niedawno wymieniłem olej, ale zupełnie zapomniałem "łaskawie przypomnieć" o skasowaniu

> licznika olejowego,

> mam już kabelek ELM, zassałem też FES i dzisiaj będzie kasowanko

Obawiam się, że nie ogarnia!

> po przeczytaniu licencjonowania FES'a powstało kolejne pytanie - czy darmowa wersja ogarnia temat?

Napisano

>...Komputer na podstawie różnych wytycznych oblicza, kiedy należy wymienić olej. Bardzo często mechanicy przy wymianie oleju nie kasują tego w komputerze i wynikają takie cuda. Zarówno inspekcję jak i degradację oleju można skutecznie skasować FES`em.

Skoro auto po wymianie oleju nie samo nie wie, że olej został wymieniony to czym w takim razie są te "różne wytyczne"? Czyżby byłby to tylko czas i przebieg?

Napisano

> Czyżby byłby to tylko czas i przebieg?

Może także czas i przebieg. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.