Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC

Featured Replies

Napisano

Ile płacicie OC, w jakiej firmie, jakie zniżki macie. Które firmy polecacie a które odradzacie ze względu na wypłacanie odszkodowania (prosił bym o odpowiedź na to pytanie z własnego doświadczenia a nie że wydaje mi się że ta firma jest beznadziejna ale nigdy tam nie miałem nic ubezpieczonego).

W zeszłym roku płaciłem na Hondę CB500 90zł OC w firmie Uniqua. Później kupiłem Honde VFR800 i miałem jeszcze na pół roku OC poprzedniego właściciela. W PZU płacił on 55zł. Teraz przysłali mi wyliczoną składkę na 200zł. Motocykl mam na siebie i ojca. Ja mam 30% wzwyżek ale ojciec ma 60% zniżek. Na tej polisie naliczyli mi tylko 10% za przedłużenie. Wcześniej wszystko miałem w innych firmach więc musiał bym zebrać zaświadczenia z ubezpieczalni o bezszkodowej jeździe. Z roku na rok drożeje to OC;/

Napisano

Witam serdecznie, moj pierwszy post na tym watku.

W PZU maja najlepsze warunki an ubezpieczenie motor, skuter... ja amjac 60% znizki w PZU place 80zl za rok, w Allianz gdzie mam auta 200 zl!!!!! mi zaproponowali!!!! wink.gif

Napisano

w PZU 82 zł rok

poprzedni wlaściciel miał w Warcie, jak chciałem przepisać polisę na siebie to wyliczyli mi 370 zł zlosnik2.gif

Napisano

skut 50-ka

HDI - 50 zeta

luty 2011

Napisano

> Ile płacicie OC,

52zł (bez NNW)

> w jakiej firmie,

PZU

> jakie zniżki macie.

60%

> Które firmy polecacie a które odradzacie ze

> względu na wypłacanie odszkodowania (prosił bym o odpowiedź na to pytanie z własnego

> doświadczenia a nie że wydaje mi się że ta firma jest beznadziejna ale nigdy tam nie miałem

> nic ubezpieczonego).

w przypadku OC to, gdzie ubezpieczysz zasadniczo (poza ceną np.) nie ma znaczenia (tak, wiem, jestem egoistą biglaugh.gif), bo to jest ubezpieczenie dla innych, kiedy Ty zawinisz, a nie dla Ciebie, więc atrybuty typu duża sieć sprzedaży, szybka likwidacja szkody czy jakiekolwiek inne są bez znaczenia. jeśli chodzi o mnie - ma być tanio, mam świstek, że zapłaciłem i jest OK

> W zeszłym roku płaciłem na Hondę CB500 90zł OC w firmie Uniqua. Później kupiłem Honde VFR800 i

> miałem jeszcze na pół roku OC poprzedniego właściciela. W PZU płacił on 55zł. Teraz przysłali

> mi wyliczoną składkę na 200zł. Motocykl mam na siebie i ojca. Ja mam 30% wzwyżek ale ojciec ma

> 60% zniżek. Na tej polisie naliczyli mi tylko 10% za przedłużenie.

i dodatkowo pewnie masz wkalkulowaną składkę z NNW. też mi tak chcieli dogodzić, ale wizyta w ich biurze wystarczyła (chcieli mi dać jedynie 40% zniżek, mimo że byłem współwłaścicielem z ojcem z max. zniżkami - takie cwaniaki, liczą, że to olejesz lub się nie połapiesz...)

generalnie wszystkie TU muszą mieć w ofercie OC na 2oo, ale ceny mogą sobie skalkulować dowolnie i to robią stosując ceny zaporowe - odganiają się od "klientów podwyższonego ryzyka".

Napisano

> w przypadku OC to, gdzie ubezpieczysz zasadniczo (poza ceną np.) nie ma znaczenia (tak, wiem,

> jestem egoistą ), bo to jest ubezpieczenie dla innych, kiedy Ty zawinisz, a nie dla Ciebie,

> więc atrybuty typu duża sieć sprzedaży, szybka likwidacja szkody czy jakiekolwiek inne są bez

> znaczenia. jeśli chodzi o mnie - ma być tanio, mam świstek, że zapłaciłem i jest OK

I tego w przypadku OC się trzymajmy... To jest tylko OC.

Napisano
  • Autor

> i dodatkowo pewnie masz wkalkulowaną składkę z NNW.

Nie, z NNW naliczyli mi 275zł. Nie miałem wcześniej nic ubezpieczone na siebie w PZU. Dzwonilem do nich i żeby naliczyli mi zniżki to muszę pokazać zaświadczenie z innych ubezpieczalni że te zniżki posiadam. Problem w tym że co rok ojciec ma w innych firmach ubezpieczone pojazdy i z 3 lat jeszcze bym takie zaświadczenia zdobył, ale wcześniejszych polis już nie mam;/ Jeśli ubezpecze tam gdzie ojciec ma auto to dadzą mi wszystkie zniżki bo wiedzą że je posiadam, ale idąc do PZU nie wystarczy przynieść samej polisy ostatniej gdzie jest napisane że tyle zniżek mam tylko muszę mieć od każdego ubezpieczyciela zaświadczenia z 8 ostatnich lat.

Napisano

128 zł, Warta, 60%. W porównaniu z poprzednim rokiem wzrosło o 18 zł.

Napisano

Ja w PZU płacę 111zł. Z tego co wiem stawka podstawowa wynosi 180zł więc można sobie wyliczyć. U mnie było 50% zniżki, 5% za kontynuację w PZU, ale mam 23 lata więc doliczyli zwyżkę za wiek.

Napisano

w zeszlym roku 132zl 20% znizek i zwyzka za wiek

w tym 154zl 25% znizek i zwyzka za wiek

wiec podwyzka byla spora

Napisano

TU honoruja znizki samochodowe? Znaczy kupujac motor moge przedstawic polise z dwusladu i miec z tego tytulu znizki?

Napisano
  • Autor

> TU honoruja znizki samochodowe? Znaczy kupujac motor moge przedstawic polise z dwusladu i miec z

> tego tytulu znizki?

Raczej tak. Nigdy nie miałem z tym problemów żeby zniżki z samochodu przeniesli na motocykl.

Napisano

> TU honoruja znizki samochodowe? Znaczy kupujac motor moge przedstawic polise z dwusladu i miec z

> tego tytulu znizki?

PZU honoruje zniżki z puszek.

Napisano

> tego tytulu znizki?

Jak najbardziej. Liczy się jakikolwiek pojazd. Ja płacąc OC za motocykl musiałem tylko przedstawić zaswiadczenie o przebiegu ubezpieczenia z HDI bo tam miałem samochód i chcieli potwierdzic ze mam znizki i ze nie było szkody.

Napisano

> tego tytulu znizki?

zaleznie od TU, w tym w ktorym pracuje np nie honoruja

Napisano

> tego tytulu znizki?

PZU honoruje nawet zniżki nabyte na motorower!

Poza tym takie proste porównywanie wysokości składki wraz ze zniżką za bezszkodowość i przerzucanie się liczbami nie ma większego sensu gdyż TU stosują różne stawki w zależności od miejsca zarejestrowania pojazdu. Jest to spowodowane określoną na podstawie statystyk tzw. "szkodowością" w danym rejonie i tak za pojazd zrejestrowany w Warszwie będzie znacznie wyższa składka niż za identyczny ale zarejestrowany w jakiejś gminie z dala od aglomeracji!

Porównywać można tylko w obrębie tego samego rejonu.

Dodatkowo składka jest pomniejszana o zniżkę za kontynuację oraz za płatność całości jednorazowo!

Jak widać korzystnie jest trzymać się jednego ubezpieczyciela i płacić w całości a nie na raty.

Z tego co mi wiadomo to w przypadku motocykli PZU jest najtańsze, z wypłata odszkodowania nie ma najmniejszego problemu pod warunkiem, ze ktoś nie "dopieszcza" szkody młotkiem i uważa, że rzeczoznawca to idiota i to łyknie.

Poza tym wiele osób płaci kwotę, która widnieje na corocznie przysyłanym gotowym przekazie nie wiedząc, ze jest tam wliczone rónież NNW.

Jest tam wszystko napisane, trzeba tylko czytać.

NNW nie trzeba płacić bo nie jest obowiązkowe, wówczas składka na samo OC jest znacznie niższa!

Napisano

Czy da się ubezpieczyć motocykl przez internet?

Chcę sobie wyliczyć składkę bez telefonowania... Możliwe to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.