Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaryjne odblokowanie hamulca

Featured Replies

Napisano

Koledzy,

Ratujcie bo wpadlem chyba w niezle tarapaty.

Problem dotyczy C4 Grand Picasso z elektronicznym hamulcem recznym.

Zaczne od poczatku. Troche mi sie grzala tylna tarcza, nic nie pomagalo, czyscilem zaciski i nic, nadal sie grzala. W koncu wykombinowalem ze winny byl hamulec reczny i postanowilem zdjac linke z jednego kola zeby przy zaciaganiu lapal tylko na jedno kolo.

Jak pomyslalem tak zrobilem i po kilku zaciagnieciach nastapilo takie straszne skrzypienie, chrobotanie i hamulec reczny zacial sie w pozycji zaciagnietej. Nie reagowal. W instrukcji wyczytalem, ze mozna recznie go odblokowac krecąc taka korbka. Tak zrobilem ale reczny nie reaguje. W sumie da sie jezdzic ale nie mam recznego i esp/asr bo kontrolka od tego tez sie swieci.

Jestem w trudnej sytuacji bo akurat przebywam na wakacjach w Chorwacji i na dodatek jestem z przyczepa campingowa. Troche obawiam sie wracac takim autem do kraju ponad 1500 km.

Bylem tu na miejscu w serwisie Citroena ale goscie nie byli zbyt fachowi, mialem wrazenie ze nie wiedza co robia. Oni postawili diagnoze ze silnik hamulca recznego umarl i trzeba wymienic na nowy za 3500 zl.

Czy jest az tak zle czy moze jest jakas nadzieja dla mnie ?

Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc.

Napisano

Jeśli da się jechać to wracaj do domu. Tylko musisz teraz pamiętać o braku ABS i ESP. Trzeba sprawdzić czemu grzeją się tarcze naprawić , podpiąć kompa skasować błędy i będzie cacy.

Napisano

Wygląda na to że zmieliłeś linki od ręcznego. Jeśłi tak to musisz wymienić cały układ. Tego elektrycznego badziewia się nie tyka bo czasem potrafi zrobić psikusa. Awaryjne zwolnienie zadziała tylko przy sprawnych linkach.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to że zmieliłeś linki od ręcznego. Jeśłi tak to musisz wymienić cały układ. Tego

> elektrycznego badziewia się nie tyka bo czasem potrafi zrobić psikusa. Awaryjne zwolnienie

> zadziała tylko przy sprawnych linkach.

nie da sie tego jakos naprawic ? ile moze kosztowac ten uklad ?

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to że zmieliłeś linki od ręcznego.

Chyba nie zmielilem bo po odblokowaniu awaryjnym linka sie cofnela natyle ze moglem zalozyc na miejsce.

Napisano

> nie da sie tego jakos naprawic ? ile moze kosztowac ten uklad ?

Kolego wróżenie z fusów do aso jedź w pl i tyle

Napisano

jak jest zrealizowany hamulec? tam są tarczobębny?

jeśli tak to moze ściągnąć koła, tarcze i wyjąć okładziny od ręcznego a linke zluzować? bez ręcznego będziesz i objedziesz a przynajmniej będzie pewność że nic Ci sie nie zablokuje w czasie jazdy hmm.gif

P.S. - zapraszamy do dyskusji euro-ASO-entuzjastów i entuzjastów elektronicznych ręcznych zlosnik.gif

Napisano

Może w końcu pojedziesz z tymi hamulcami do fachowca bo coraz gorzej to widzę.

Napisano

> Koledzy,

> Ratujcie bo wpadłem chyba w niezłe tarapaty.

spoko, nie jest źle 20.GIF

zdejmij koła (oczywiście tylne) i obejrzyj sobie zaciski

zobaczysz linki idące do zacisków i wężyki - wężyków nie ruszaj bo mogą się przydać w drodze powrotnej cool.gif

linki możesz spokojnie obciąć , wywalić resztki, zdjąć z zacisku to pancerzyk i wywalić go luźno, albo gdzieś podwiązać

rozruszać dźwigienki do których były przyczepione końce linek

w ten sposób nie będziesz miał ręcznego ale będziesz miał gwarancję, że resztki ręcznego nie popsują ci powrotu do domu

ręczny u ciebie działa w ten sposób , że linką dociskasz klocek do tarczy - nie masz tarczobębnów tylko zwykłe tarcze

Napisano
  • Autor

czy ma ktos jakies skany z serwisowki albo najlepiej sama serwisowke zeby podpatrzec jak ten modul hamulca wymontowac i ponownie zalozyc ?

moja noga w ASO nie postoi o ile to nie bedzie absolutnie konieczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.