Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lekki dylemat.. skoda & renault

Featured Replies

Napisano

Witam zamierzam zmienić swoje 4 koła na coś nowego... i do wyboru mam: r. clio 2007r 1.2 75KM przebieg org. 25 tys autem śmiga żona kolegii auto salon polska. Jest klima abs i elektryka...

a wybór 2 to skoda octavia mojego ojca 2004r 1.9tdi 90km (bez dwumasu i pompowtrysków) klasyczny diesel. auto ma przebieg 150 tys od nowości w jednych rekach klima elektryka abs asr auto bezwypadkowe.. co wybrać? cena tych aut są mniej wiecej takie same...

Napisano

juz masz szczescie, ze masz do wyboru dwa auta z pewnych zrodel.ok.gif

jak potrzebujesz duzy bagaznik, to skoda, a jak nie, to clio ok.gif

Napisano

jaki przebieg będziesz robił , potrzebujesz dużego auta czy w Punto się mieściłes??

patrząc na przebieg to Clio , w skodzie jak nie było robione to zawias niebawem do roboty i turbina przy ok 200 kkm może być do przejrzenia , też wszystko zależy od stylu jazdy i to gdzie się przemieszczasz , w octavi bardzo nisko masz mise olejową i szybko możesz się pozbyć oleju 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jaki przebieg będziesz robił , potrzebujesz dużego auta czy w Punto się mieściłes??

> patrząc na przebieg to Clio , w skodzie jak nie było robione to zawias niebawem do roboty i turbina

> przy ok 200 kkm może być do przejrzenia , też wszystko zależy od stylu jazdy i to gdzie się

> przemieszczasz , w octavi bardzo nisko masz mise olejową i szybko możesz się pozbyć oleju

rocznie robię ok 25 tys. skoda to raczej teraz to auto dla starszego pana 2 tys obrotów zmiana biegu. wiec raczej niekatowane fakt miska jest nisko ale jest zamontowana plyta aluminiowa pod silnikiem (sciagane było to specjalnie z aso niemcy) zawieszenie nie było robione (to jest 2 skoda w rodzinie poprzednia dojechala do 350 bez ingerecji w zawieszenie)

Clio niby fajne ale myślę o założeniu rodziny wiec tu jest dylemat.... do tego clio w miescie z klima ponoć spala 9litrów (nie wiem czy ten typ tak ma czy kobieta za kierownica) do tego miękkość zawieszenia renówek (megan II wieksza wpadka na drodze i zawias trzeba robic)

Napisano

bierz octavie , przynajmniej tania w naprawie bedzie i wieksza , w miscie z klima nie spali Tobie raczej mniej niz 7 -8 litrów

Napisano

> bezwypadkowe.. co wybrać? cena tych aut są mniej wiecej takie same...

Ja brałbym Skodę, mimo, że jest dziadkowa głównie ze względu na wygodę, jeździłem z kolegą jego Clio z 2007 parę godzin i nie jest w nim za fajnie: małe siedzenia, strasznie plastikowy no i już ma problemy z elektryką (auto może fajne ale dla kobiety do miasta) a jeszcze jedna sprawa, niekoniecznie auto po kobiecie to taka fajna sprawa bo często mają one tendencje do olewania pewnych spraw w samochodzie co potem powoduje szybsze wymiany pewnych elementów np. kierownica z odciskami od pierścionków czy szybko padnięte sprzęgło (ja tak miałem)

Napisano

> Ja brałbym Skodę, mimo, że jest dziadkowa głównie ze względu na wygodę, jeździłem z kolegą jego

> Clio z 2007 parę godzin i nie jest w nim za fajnie: małe siedzenia, strasznie plastikowy no i

> już ma problemy z elektryką (auto może fajne ale dla kobiety do miasta) a jeszcze jedna

> sprawa, niekoniecznie auto po kobiecie to taka fajna sprawa bo często mają one tendencje do

> olewania pewnych spraw w samochodzie co potem powoduje szybsze wymiany pewnych elementów np.

> kierownica z odciskami od pierścionków czy szybko padnięte sprzęgło (ja tak miałem)

Z opisu jak jezdzil tato kolegi 2tys i zmiana biegu tez mozna sie spodziewac, ze auto zmulone i zaczna sie typowe problemy z tym zwiazane. Niestety czasem trzeba auto przegonic ostrzej.

Pozatym octavia I w srodku na kolana tez nie rzuca zlosnik.gif

POzatytm kolega juz jest zdecydowany na Octavie, tak przynajmniej sie czytalo jego wypowiedz.

Wiec milego uzytkowania i szerokiej drogi zlosnik.gif

Napisano

brałbym skodę, koszty utrzymania podobne a auto praktyczniejsze, poza tym wolniej będzie tracić na wartości i mechanicy bardzo chwalą octe 1 z 1.9 tdi

Napisano

> Witam zamierzam zmienić swoje 4 koła na coś nowego... i do wyboru mam: r. clio 2007r 1.2 75KM

> przebieg org. 25 tys autem śmiga żona kolegii auto salon polska. Jest klima abs i elektryka...

> a wybór 2 to skoda octavia mojego ojca 2004r 1.9tdi 90km (bez dwumasu i pompowtrysków) klasyczny

> diesel. auto ma przebieg 150 tys od nowości w jednych rekach klima elektryka abs asr auto

obawiam się że ta Octavia ma koło dwumasowe..

Napisano

> obawiam się że ta Octavia ma koło dwumasowe..

Nawet jesli, to jak czesto je wymieniasz...

Napisano

> Nawet jesli, to jak czesto je wymieniasz...

wiem. Ojciec ma O1 1.9 TDi z 2005 roku ma 140kkm przebiegu i żadnych oznak zużycia dwumasu.

Napisano

> rocznie robię ok 25 tys. skoda to raczej teraz to auto dla starszego pana 2 tys obrotów zmiana

> biegu. wiec raczej niekatowane fakt miska jest nisko ale jest zamontowana plyta aluminiowa pod

> silnikiem (sciagane było to specjalnie z aso niemcy) zawieszenie nie było robione (to jest 2

> skoda w rodzinie poprzednia dojechala do 350 bez ingerecji w zawieszenie)

> Clio niby fajne ale myślę o założeniu rodziny wiec tu jest dylemat.... do tego clio w miescie z

> klima ponoć spala 9litrów (nie wiem czy ten typ tak ma czy kobieta za kierownica) do tego

> miękkość zawieszenia renówek (megan II wieksza wpadka na drodze i zawias trzeba robic)

Może to moje subiektywne odczucie ale w punto mam przy odsuniętym na maks fotelu więcej miejsca z przodu niż w octavi...

Napisano

> wiem. Ojciec ma O1 1.9 TDi z 2005 roku ma 140kkm przebiegu i żadnych oznak zużycia dwumasu.

Jeszcze z 20-30 kkm i się zacznie zlosnik.gif

Teściom w 1,9 tdi wytrzymało 165 kkm

Napisano

> Witam zamierzam zmienić swoje 4 koła na coś nowego... i do wyboru mam: r. clio 2007r 1.2 75KM

> przebieg org. 25 tys autem śmiga żona kolegii auto salon polska. Jest klima abs i elektryka...

> a wybór 2 to skoda octavia mojego ojca 2004r 1.9tdi 90km (bez dwumasu i pompowtrysków) klasyczny

> diesel. auto ma przebieg 150 tys od nowości w jednych rekach klima elektryka abs asr auto

Ja jako "renófkowy onanista" radzę w tym przypadku

Octavię

większym się lepiej jeździ

Napisano

> Jeszcze z 20-30 kkm i się zacznie

> Teściom w 1,9 tdi wytrzymało 165 kkm

Spoko. Zmienimy na normalne koło zamachowe i będzie spokój zlosnik.gif

Napisano

> Spoko. Zmienimy na normalne koło zamachowe i będzie spokój

Ale po co tak rzezbic, dla komfortu lepiej juz zalozyc takie jak bylo. A nie drutowac.

Napisano
  • Autor

silniki o mocy 90km montowane do 2006 roku w skodach octaviach 1 nie były wyposażone w dwmas ani pompowtryski wiadomosc z aso.

Napisano

> silniki o mocy 90km montowane do 2006 roku w skodach octaviach 1 nie były wyposażone w dwmas ani

> pompowtryski wiadomosc z aso.

to że nie ma pompowtrysków to żadna nowość.. Tak 90 konne AGR/ALH jak i 110 konne AHF/ASV są na normalnej pompie. co do dwumasu ciągle będę się upierał że mają/miewają dwumas.

Napisano

Oczywiście, że renault jeśli nie potrzebujesz większego auta.

Napisano

> Oczywiście, że renault jeśli nie potrzebujesz większego auta.

A to jest ten silnik co zamiast filtra paliwa ma tylko sitko w baku?

Napisano

> A to jest ten silnik co zamiast filtra paliwa ma tylko sitko w baku?

Nie posiadam takiej wiedzy, żeby udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie zlosnik.gif

Napisano

Osobiscie bym brał octavie (nie bo mam) ale z racji wiekszej pojemnosci kabiny, bagaznika i komfortu jazdy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.