Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

myślałem, że nic w temacie żarówek mnie nie zaskoczy

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może mi powiedzieć, czym kierowałby się ewentualny nabywca tego czegoś:

jakiś tekst

Nie no - rozumiem mniejszy pobór prądu, ale tutaj chyba ktoś 'pojechał po bandzie' hehe.gif

Napisano

> Czy ktoś może mi powiedzieć, czym kierowałby się ewentualny nabywca tego czegoś:

> jakiś tekst

> Nie no - rozumiem mniejszy pobór prądu, ale tutaj chyba ktoś 'pojechał po bandzie'

A co w niej takiego dziwnego ? Zwykłe LED H4 jakich wiele na allegro lub różnych sklepach, stosowana do świateł dziennych TYLKO niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A co w niej takiego dziwnego ? Zwykłe LED H4 jakich wiele na allegro lub różnych sklepach,

> stosowana do świateł dziennych TYLKO

no ale zapada zmrok/zaczyna padać i co wtedy? Pomijam fakt, że nikt tego nie przepuści na przeglądzie, ale tutaj żaróki akurat można podmienić na chwilę.

Napisano

> no ale zapada zmrok/zaczyna padać i co wtedy?

Wtedy wyłącza się światła dzienne i włącza mijania.

Napisano

> no ale zapada zmrok/zaczyna padać i co wtedy? Pomijam fakt, że nikt tego nie przepuści na

> przeglądzie, ale tutaj żaróki akurat można podmienić na chwilę.

Włączasz normalne światła mijania i po problemie z opadem/zmrokiem. To są żarówki do świateł dziennych a nie jako zamiennik dla zwykłej halogenowej H4 do świateł mijania.

Napisano
  • Autor

> Wtedy wyłącza się światła dzienne i włącza mijania.

dobra- może się wygłupię lub wykażę niewiedzą, ale czy żarówki H4 mają gdziekolwiek indziej zastosowanie niż główne światła samochodu? Piszesz, że wyłącza się dzienne i włącza mijania. Jakie mijania pytam się, skoro w kloszach siedzą te diodowe świeczki?

Napisano
  • Autor

> Włączasz normalne światła mijania i po problemie z opadem/zmrokiem. To są żarówki do świateł

> dziennych a nie jako zamiennik dla zwykłej halogenowej H4 do świateł mijania.

a są takie? Swiatła dzienne na h4? Mnie to pachnie druciarstwem i myśleniem w stylu 'Jeżdżę tylko w dzień to zaoszczędzę na prądzie'

Napisano

> dobra- może się wygłupię lub wykażę niewiedzą, ale czy żarówki H4 mają gdziekolwiek indziej

> zastosowanie niż główne światła samochodu? Piszesz, że wyłącza się dzienne i włącza mijania.

> Jakie mijania pytam się, skoro w kloszach siedzą te diodowe świeczki?

też jestem ciekaw dzienne na H4, plus mijania ... jest takie auto ?

może poldek czy 125p w którym ktoś pomajstrował z instalacją ? grinser006.gif

Napisano

> dobra- może się wygłupię lub wykażę niewiedzą, ale czy żarówki H4 mają gdziekolwiek indziej

> zastosowanie niż główne światła samochodu? Piszesz, że wyłącza się dzienne i włącza mijania.

> Jakie mijania pytam się, skoro w kloszach siedzą te diodowe świeczki?

Widziałeś może światła w Audi A6 c6 ? Mijania + długie na soczewce bi-xenon a obok nich żarówka LED H7. Tak to właśnie działa.

Napisano
  • Autor

> Widziałeś może światła w Audi A6 c6 ? Mijania + długie na soczewce bi-xenon a obok nich żarówka LED

> H7. Tak to właśnie działa.

ale H4?

Napisano

> Widziałeś może światła w Audi A6 c6 ? Mijania + długie na soczewce bi-xenon a obok nich żarówka LED

> H7. Tak to właśnie działa.

czekaj, jest tam H4 ? bo o taką się rozchodzi

to specyficzna żarówka, stosowana w światłach mijania/drogowe

u mnie mogą być dzienne na H1 obsługujących też drogowe, więc teoretycznie można wsadzić LEDową wydumkę i nie będę miał długich

Napisano
  • Autor

> czekaj, jest tam H4 ? bo o taką się rozchodzi

> to specyficzna żarówka, stosowana w światłach mijania/drogowe

> u mnie mogą być dzienne na H1 obsługujących też drogowe, więc teoretycznie można wsadzić LEDową

> wydumkę i nie będę miał długich

ok.gif stąd moje wątpliwości. H4 to H4. Naprawdę wertuję wszystkie znane mi auta w głowie i nic. H4 to z zasady najtańsze rozwiązanie (połączenie mijania z długimi). Tak więc póki co uważam, że to będzie produkt 'niszowy' dla oszczędnych zlosnik.gif

Napisano

> czekaj, jest tam H4 ? bo o taką się rozchodzi

> to specyficzna żarówka, stosowana w światłach mijania/drogowe

> u mnie mogą być dzienne na H1 obsługujących też drogowe, więc teoretycznie można wsadzić LEDową

> wydumkę i nie będę miał długich

Racja, miałem chwilową pomroczność jasną i cały czas myślałem o H7 mlot.gifspineyes.gif. W Audi jest H7 dzienne.

W sumie też się teraz zastanowiłem jak działa taka H4 LED skoro w normalnej są dwa żarniki o rożnej mocy.

Napisano

> Racja, miałem chwilową pomroczność jasną i cały czas myślałem o H7 . W Audi jest H7 dzienne.

h7 ? swieci z pełną mocą ?

bo u mnie jest opcja jak pisałem długie/dzienne na jednej żarówce, ale stosuje się specjalny przewód oporowy

tak żeby światła świeciły z obniżoną mocą - 40%

stąd widać czasem takie lekko żółtawe

w audi pewnie jest podobnie hmm.gif

dzienne mają po 17W (hella) i wystarcza, taka 55W H7 dawała by nieźle po oczach hmm.gif

Napisano

> Racja, miałem chwilową pomroczność jasną i cały czas myślałem o H7 . W Audi jest H7 dzienne.

> W sumie też się teraz zastanowiłem jak działa taka H4 LED skoro w normalnej są dwa żarniki o rożnej

> mocy.

eee u mnie na dziennych jest P21W smile.gif a drogowe/mijania ksenonik 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W sumie też się teraz zastanowiłem jak działa taka H4 LED skoro w normalnej są dwa żarniki o rożnej

> mocy.

Konsekwentnie żarówka H4 led powinna mieć dwa tryby świecenia - tryb mijania kiedy świeci górna połowa diod z jednym paskiem dolnym ( _/ ) i tryb drogowy jak świecą wszystkie grinser006.gif.

Napisano

> Konsekwentnie żarówka H4 led powinna mieć dwa tryby świecenia - tryb mijania kiedy świeci górna

> połowa diod z jednym paskiem dolnym ( _/ ) i tryb drogowy jak świecą wszystkie .

Jak by to dobrze rozplanował i zmontował instalację to taką jedną żarówką można by obskoczyć wszystkie światła z przodu hehe.gif

postojowe - 1 rządek na samym dole

mijania - górna połowa z jednym paskiem na dole

drogowe - wszystkie diody na pełnej mocy

dzienne - całą góra

przeciwmgłowe - wszystkie diody świecą na żółto (trzeba by pomyśleć o takich diodach zlosnik.gif )

I w ten oto genialny sposób pozbywamy się wielkich lamp z przodu na rzecz małego odbłyśniczka z jedna żarówką. Gorzej jak takowa padnie biglaugh.gif

Napisano

> I w ten oto genialny sposób pozbywamy się wielkich lamp > z przodu na rzecz małego odbłyśniczka z

> jedna żarówką.

Za kilka lat będzie to codziennością. Jeszcze 10 lat temu diody LED były montowane w urządzeniach jako kontrolki i tak samo jak tam wyparły żarówki, tak wyprą i w dziedzinie oświetlenia. Już dzisiaj na dobrych ledowych dziennych można spokojnie jeździć w nocy, gdyby to dopracować pod tym kątem było by całkiem dobrze. Są latarki na ledach, które świecą lepiej niż światła mijania w wielu starych samochodach. Przedmiotowa żarówka LED H4 prawdopodobnie daje po oczach nie gorzej niż normalna H4, problem pewnie jest z ogniskowaniem wiązki w nieprzystosowanym do niej odbłyśniku. Dzisiaj oświetlanie czegokolwiek rozżarzonym drutem jest tak samo archaiczne jak ogrzewanie się przez spalanie w piecu kopalin hehe.gif, coś z tym musimy zrobić! zlosnik.gif

Napisano

Nawet po części zgadzam się z Twoją wypowiedzią, myślę, że nawet rozproszone światło tych diod czy diód (jak kto woli) ogniskuje się całkiem dobrze w reflektorze, ale na pewno TE zamienniki LED za H4 ich nie wyprą. Po prostu nie zgadzam się z tezą, ze podwyższona trwałość itd itp.

Te luty na pewno popuszczą, tak jak się przekonały już setki AKowiczów kupujących LEDowe pozycyjne i inne wynalazki.

Napisano

w ostatnim auto świecie było napomkniete na temat tego typu żarówek. zapamiętałem tyle, że nie są nic warte, a dają mniej światła niż światło od roweru z prądnicy hehe.gif i wierzę że tak jest

Napisano

> w ostatnim auto świecie było napomkniete na temat tego typu żarówek. zapamiętałem tyle, że nie są

> nic warte, a dają mniej światła niż światło od roweru z prądnicy i wierzę że tak jest

wujek google wyszukał m.in. takie rezultaty

filmik 1

chyba wszystko jasne w temacie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.