Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat 1,4 TSI 122KM

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem auta, jedną z opcji jest Passat sedan z silnikiem 1,4 TSI 122KM.

Pytania do tych co mieli okazję takie auto ujeżdżać: jeździ to jakoś? Faktycznie pali tyle co się VW chwali w katalogach? Jak z kulturą pracy, przyspieszaniem z niskich obrotów itp.? Turbodziura duża? Hałasuje przy prędkościach autostradowych? Awaryjne toto?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

> Zastanawiam się nad zakupem auta, jedną z opcji jest Passat sedan z silnikiem 1,4 TSI 122KM.

> Pytania do tych co mieli okazję takie auto ujeżdżać: jeździ to jakoś? Faktycznie pali tyle co się

> VW chwali w katalogach? Jak z kulturą pracy, przyspieszaniem z niskich obrotów itp.?

> Turbodziura duża? Hałasuje przy prędkościach autostradowych? Awaryjne toto?

> Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeździłem 1.4 TSI 122KM na jeździe próbnej Golfem.

Jeśli chodzi o dynamikę to dupy nie urywa, w zasadzie nie ma "turbo dziury" i przyspiesza dość jednostajnie. Chodzi cichutko, wewnątrz w ogóle nie słychać silnika, na zewnątrz lekko! terkota charakterystycznie.

Na resztę pytań odpowiem na podstawie 1.4 TSI 160/180KM zlosnik.gif

Dynamika: tu już dupę potrafi urwać grinser006.gif, ciągnie od samego dołu mocno, a od 4.000rpm odlatuje

Spalanie: przy Twoim stylu jazdy spali tak jak w katalogach, a nawet mniej.

Przy prędkościach autostradowych silnika w zasadzie nie słychać do ok. 140km/h.

Awaryjność: 1.4 TSI 122KM: aktualnie chyba wszystkie większe problemy zostały wyeliminowane, ogólnie nie słychać narzekań na forach.

1.4 TSI 160KM: była wpadka w Golfach na początku produkcji (tłoki płynęły), aktualnie już nie słychać by ktoś się skarżył.

Przy umiejętnym stylu jazdy spalanie potrafi zadziwić ok.gif a to jest spory argument za IMHO.

Napisano

> Jeździłem 1.4 TSI 122KM na jeździe próbnej Golfem.

> Jeśli chodzi o dynamikę to dupy nie urywa, w zasadzie nie ma "turbo dziury" i przyspiesza dość

> jednostajnie. Chodzi cichutko, wewnątrz w ogóle nie słychać silnika, na zewnątrz lekko!

> terkota charakterystycznie.

Właśnie miałem napisać to samo.

Też byłem na testowej GVI. Elastyczność spoko, ciągnie od dołu.

To powinna być podstawowa jednostka.

Chyba się przyzwyczailiśmy, że tam gdzie jest turbo jest szał.

Cóż, turbo jest, szału ni ma.

Napisano

>Chyba się przyzwyczailiśmy, że tam gdzie jest turbo jest szał.

>Cóż, turbo jest, szału ni ma.

Bo ten 122 KM ma malutką dmuchawkę, więc i dziury nie ma. 140/160/180 KM to turbinka z kompresorem a więc zupełnie inna filozofia rozwijania mocy.

Jak dla mnie to wersja 122 KM w Passacie to trochę za mało - jakby nie było to ciężar swój ma - do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy, ale jak "mocy przybywaj" to nie ma zmiłuj - kręcimy wysoko i machamy wajchą.

Jak dla mnie to w Passacie najprzyjemniej wypada silnik 1.8 TSI, a w połączeniu z DSG to bajka ;-)

• 3 tygodnie później...
Napisano

czy ja wiem czy taki mocarz po 4krpm... jakos tak wszystko jednostajnie dla mnie przybywa wink.gif nie czuje jakiegos wiekszego powera po przekroczeniu 4000. ale faktycznie potrafi wynagrodzic normalna jazde niskim spalaniem (w trasie, bo miasto to mi srednio 10 pokazuje teraz zlosnik.gif) rzedu 6/100 (ale tak jadac 110-120)

Napisano

> Zastanawiam się nad zakupem auta, jedną z opcji jest Passat sedan z silnikiem 1,4 TSI 122KM...

Dzis pojezdzilem takim pasacikiem cool.gif i tak:

bardza ladnie wchodzi na obroty i przyspiesza ok.gif

nie ma takiej dziury jak 2.0 tdi u zony ok.gif

na 22 km drogi spalil ok 4 l paliwa wg bordkomputera ale nie mial lekko zlosnik.gif

cichy jak szybowiec nie jest zlosnik.gif ale w porownaniu z dieslem ideal ok.gif

dzwignia biegow ma dluzszy skok niz nasz diesel no.gif

sprzeglo popiszcza w prawie nowym aucie no.gif

xenony na doplata no.gif

srodek wykonany odrobine gorzej niz b6 no.gif

ale za to cena comfort z mala navi 90 t.zlotych ok.gif

Pomijajac drobiazgi nie jestem rozczarowany i ocena na plus ok.gif

btw nie kupujemy kolejnego pasata wiec bylem wmiare obiektywny zlosnik.gif

Napisano

> na 22 km drogi spalil ok 4 l paliwa wg bordkomputera ale nie mial lekko

Że jak?! wink.gif

Napisano

> Że jak?!

Srednie spalanie wg bordkomputera (mfa) bylo 18 l/100km a przebieg 22 km. Nie chce byc inaczej wink.gif

Generalnie dynamiczna jazda po Wroclawiu kosztuje biglaugh.gif

Napisano

> czy ja wiem czy taki mocarz po 4krpm... jakos tak wszystko jednostajnie dla mnie przybywa nie

> czuje jakiegos wiekszego powera po przekroczeniu 4000.

Nie jest to kopnięcie jak w 1.9TDI i innych tego typu, ale czuć, że od 4.000rpm jest szmoc grinser006.gif

Napisano

> Nie jest to kopnięcie jak w 1.9TDI i innych tego typu, ale czuć, że od 4.000rpm jest szmoc

jak jutro nie bedzie strazakow miejskich na dlugiej prostej to sprawdze wink.gif ku chwale i testom wink.gif

Napisano

sprzęgło "popiszcza" ?

Napisano

> sprzęgło "popiszcza" ?

Oj popiskuje wink.gif

nie zawsze dobrze odmieniam a tu nie pisze w wordzie z korekta.

Napisano

> Oj popiskuje

> nie zawsze dobrze odmieniam a tu nie pisze w wordzie z korekta.

ale co, pedał sprzęgła piszczy podczas uzywania, czy sprzęgło piszczy podczas ruszania ?

Napisano

> Nie jest to kopnięcie jak w 1.9TDI i innych tego typu, ale czuć, że od 4.000rpm jest szmoc

Zgadzam sie, od 4 tysi ten silnik zaczyna sie ladnie wkrecac i zmienia swoja charakterystyke smile.gif dzwiek z wydechu tez jest taki bardziej bojowy, przynajmniej w skodzie palacz.gif

Napisano

> ale co, pedał sprzęgła piszczy podczas uzywania, czy sprzęgło piszczy podczas ruszania ?

Nie pedal a sprzeglo piszczy no tak pogwizduje przy ruszaniu oslabiony.gif

btw juz pojechal do service motorpol bo wyskoczyl check.

Napisze wiecej jak kierowca wroci z service.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Napisze wiecej jak kierowca wroci z service.

Wymiana wysprzeglika o ile dobrze przepisalem nazwe wink.gif

zupelnie lepiej lapie sprzeglo i jest cicho.

Akcja bezkosztowa bo passat na gwarancji.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tankowanie do pelna i start z Wroclaw. W pasacie 3 osoby.

A4 do Krakow - jazda po Krakow i okolicy - Sacz - Zakopane - Krakow - A4 do Wroclaw - tankowanie do pelna nawet w tym samym shellu.

Na autostradzie tempo na 150kmh reszta pelen legal.

Reserve jeszcze ponad grubosc kreski.

906 km i dopelnione 64 litry.

Tak tylko 64 litry icon_eek.gif

Napisano

> też wierzę

Nie chodzi o wiare wink.gif

Sam zdumiony jestem ze tak duzy pasat moze palic niewiele ponad 7. Prowadzilem w jedna strone a kolega spowrotem.

Zony b6 2.0 tdi pali niewiele mniej ale ma juz sporo ponad 200 kkm i troche szersze kola.

Napisano

> też wierzę

Wygrałeś...., na razie grinser006.gif

Ale mam większą średnią prędkość foch.gifzlosnik.gif

285033274-rss.JPG

/ u mnie kompresor trochę na pewno paliwa "zużywa" i raczej ciężko o lepsze wynik będzie irked.gifzlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ale mam większą średnią prędkość ...

Nowy rekord devil.gif

Paderborn - Wroclaw 710 km - 53 litry - srednia 115 kmh ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dzis pojezdzilem takim pasacikiem i tak:

> bardza ladnie wchodzi na obroty i przyspiesza

> nie ma takiej dziury jak 2.0 tdi u zony

Jeździłem właśnie Passatem 2,0 TDI i mnie mocno rozczarował.

> na 22 km drogi spalil ok 4 l paliwa wg bordkomputera ale nie mial lekko

W trasie byłoby pewnie lepiej.

> cichy jak szybowiec nie jest ale w porownaniu z dieslem ideal

Podejrzewam, bo diesel tam mocno hałasuje.

> (...)

Dziękuję za wszystkie opinie. W końcu jednak udało mi się kupić Chevroleta Epica. Więc dylemat z Passatem stał się nieaktualny.

20.GIF

Napisano

> Jeździłem właśnie Passatem 2,0 TDI i mnie mocno rozczarował.

Którym? jaki rocznik?

> Dziękuję za wszystkie opinie. W końcu jednak udało mi się kupić Chevroleta Epica.

tfu zlosnik.gif

Napisano

> Dziękuję za wszystkie opinie. W końcu jednak udało mi się kupić Chevroleta Epica.

Bleeeeeeeeee grinser006.gif

Ale dobrze może potwierdzisz kolejny raz bezawaryjność Chevroleta ok.gif

EDIT:

Jeszcze mi się nasunęło, że kolejny raz kupiłeś nieekonomicznego diesla to robienia jak mniemam dużych przebiegów icon_rolleyes.gif

Napisano

> U Ciebie chociaż można przyświrować, że V6 siedzi pod maską Tylko takie liche trochę

R6 jeśli już. Nie krytykuj jak nie jeździłeś nono.gif

Napisano

> R6 jeśli już. Nie krytykuj jak nie jeździłeś

Nie krytykuję, ale 6 garów i 143KM i maksymalny moment przy 4600obr/min to chyba nie jest oszałamiający wynik zlosnik.gif

Napisano

> Nie krytykuję, ale 6 garów i 143KM i maksymalny moment przy 4600obr/min to chyba nie jest

> oszałamiający wynik

Tak jest jak się katalogi ogląda. Akurat ok. 80% momentu jest dostępne od 2000obr/min i jeździ całkiem żwawo.

Zobacz wynik z hamowni na kąciku Chevy {ten pierwszy pomiar bo Chojnacki to zrobił no.gif}

Koniec OT

Napisano
  • Autor

> Którym? jaki rocznik?

Nowym w salonie. Ale gwoli sprawiedliwości muszę dodać, że wcześniej jeździłem Jettą TSI i to na tle tego silnika Passat TDI wypadł szczególnie blado.

> tfu

wpysk.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bleeeeeeeeee

> Ale dobrze może potwierdzisz kolejny raz bezawaryjność Chewroleta

Mam taką nadzieję. zlosnik.gif

> EDIT:

> Jeszcze mi się nasunęło, że kolejny raz kupiłeś nieekonomicznego diesla to robienia jak mniemam

> dużych przebiegów

Jazda o kropelce nie była priorytetem. A te diesle fajnie jeżdżą i palą umiarkowanie. Można palić mniej ale coś za coś - można mieć przy okazji niższą kulturę pracy lub gorsze osiągi. Tutaj zaś jest po prostu fajnie. I na razie pali mi srednio 6,5l/100km w cyklu mieszanym. Przy tych rozmiarach auta uważam to za dobry wynik.

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.