Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za opony Diplomat, Gislaved - warto?

Featured Replies

Napisano

warto?

Napisano

nie wiem czy warto, ale wiem, że na oponach nie powinno się oszczędzać, przecież to jedyne punkty, styku auta z podłożem.

Napisano

> nie wiem czy warto, ale wiem, że na oponach nie powinno się oszczędzać, przecież to jedyne punkty,

> styku auta z podłożem.

Ale przepłacać chyba też nie ?

Napisano

> warto?

Zawsze się zastanawiam, po co ludzie szukają opon dziwnych producentów. Najgorsze jest to, że znajdują....

Pytanie: a nie wystarczy barum, dębica? też będą tanie, a przynajmniej wiemy, że mają jakiś poziom

Napisano

> warto?

Diplomat - jakaś tania marka własna budżetowych opon koncernu GoodYear.

Gislaved - szwedzki producent opon z długą tradycją.

Abonament na google Ci się skończył ?

Napisano
  • Autor

> Zawsze się zastanawiam, po co ludzie szukają opon dziwnych producentów. Najgorsze jest to, że

> znajdują....

> Pytanie: a nie wystarczy barum, dębica? też będą tanie, a przynajmniej wiemy, że mają jakiś poziom

Tu chodzi o poziom. W tej chwili ceny. Jezeli za te co wymienilem zaplace 400 zl a najtansza firmowka kosztuje 650 to pytanie czy 250 zl ktorych nie mam... ba.... nie mam nawet tych 400 na start i musze pozyczyc, zadluzyc sie zrobi roznice. Auto jest do miasta ma 15 lat i silnik 1.3 wiec chcac nie chcac cos musze kupic. Szukc uzywek byle by sie nazywaly Michelin nie zamierzam.

Napisano
  • Autor

> Diplomat - jakaś tania marka własna budżetowych opon koncernu GoodYear.

> Gislaved - szwedzki producent opon z długą tradycją.

> Abonament na google Ci się skończył ?

Bardziej chodzilo mi o wrazenia uzytkowe. Kto to robi wiem. Ale to jest tak samo jak Kumho. Na suchym rewelka na mokrym plyniesz... chodzilo mi o wrazenia kogos kto ma.

Napisano

> Zawsze się zastanawiam, po co ludzie szukają opon dziwnych producentów. Najgorsze jest to, że

> znajdują....

> Pytanie: a nie wystarczy barum, dębica? też będą tanie, a przynajmniej wiemy, że mają jakiś poziom

hmm.gif dębica vivo czy passio to jaki poziom ?

sam ostatnio kupiłem "wynalazek" ... kelly, myślałem że to chińszczyzna, a okazuje się że to marka GY

w czym gorsza od debicy czy sava ?

Napisano

> znajdują....

A dlaczego dziwnych ?

Dla cudzoziemca Dębica tez będzie dziwna marką. Więc idąc tym tokiem myślenia tylko Polak moze jeździć na Dębicy ?.

Moj teść np kupił mające bdb opinie opony marki Riken wyprodukowane w Serbii.

Po prostu sa marki lokalne, słabo znane poza macierzystym krajem, a produkujące dobre opony.

BTW Gislaved to stara, znana marka.

Napisano

> Bardziej chodzilo mi o wrazenia uzytkowe.

Hmm... nie podałeś modelu - taki Gislaved trochę różnych modeli robi.

To tak jakbyś zapytał o wrażenia użytkowe samochodów GM.

Napisano
  • Autor

> Hmm... nie podałeś modelu - taki Gislaved trochę różnych modeli robi.

> To tak jakbyś zapytał o wrażenia użytkowe samochodów GM.

165/70/13

Napisano

test opon letnich

Ja zakupiłem na sezon letni-przyszły gislaved speed 606

Zobaczymy jak się będą sprawowały.

Napisano
  • Autor

> To jest rozmiar, a nie model.

Racja.

diplomat nie ma podanego modelu

ten drugi

Gislaved EURO FROST 3 SILICA

Napisano

> A dlaczego dziwnych ?

> Dla cudzoziemca Dębica tez będzie dziwna marką. Więc idąc tym tokiem myślenia tylko Polak moze

> jeździć na Dębicy ?.

> Moj teść np kupił mające bdb opinie opony marki Riken wyprodukowane w Serbii.

> Po prostu sa marki lokalne, słabo znane poza macierzystym krajem, a produkujące dobre opony.

> BTW Gislaved to stara, znana marka.

Tak, ale mieszkamy w Polsce i tutaj łatwiej jest kupić niektóre marki, a niektóre nie.

A jak rozerwiesz nową oponę, to spokojnie dokupisz nową. A jak kupisz taki wynalazek to może być problem.

Napisano

> dębica vivo czy passio to jaki poziom ?

> sam ostatnio kupiłem "wynalazek" ... kelly, myślałem że to chińszczyzna, a okazuje się że to marka

> GY

> w czym gorsza od debicy czy sava ?

Ok dębice znamy, baruma również. Testy są dostępne w necie itp. A co wiemy o oponach Diplomat? Są jakieś porównania, testy, Czy tylko jakość opony określamy na podstawie wyglądu opony?

Może jeszcze chodzi o lans, bo na dębicy czy barumie nie ma się szacunku na dzielni hehe.gif

Napisano

> 165/70/13

A jesteś pewien, że do tej hondy jest to właściwy rozmiar? Nie powinno być 175/70R13? icon_rolleyes.gif

Wszedłem na ceneo i sprawdziłem ceny klik

Około 100zł/ sztukę można coś już wybrać i nawet jakaś fulda z wyprzedaży jest.

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewien, że do tej hondy jest to właściwy rozmiar? Nie powinno być 175/70R13?

To do Felicji

> Wszedłem na ceneo i sprawdziłem ceny klik

> Około 100zł/ sztukę można coś już wybrać i nawet jakaś fulda z wyprzedaży jest.

To ma być zimówka

Napisano

> To do Felicji

A to przepraszam hehe.gif

Za bardzo wczytałem się w Twój opis smile.gif

> To ma być zimówka

Nie chcę się wtrącać za bardzo, ale może można pomyśleć o całorocznych?

Zwłaszcza jak autko tylko do miasta...

Dębicę navigator2 kolega kupił rok temu do autka na dojazdy do pracy i jest bardzo zadowolony. Tm bardziej, że nie musi wymieniać 2x do roku, a zimą jest całkiem, całkiem (jak na tanie opony)

Napisano

> sam ostatnio kupiłem "wynalazek" ... kelly, myślałem że to chińszczyzna, a okazuje się że to marka

> GY

Jakością wykonania, składem mieszanki.

Miałem to to (kelly) w zeszłym roku w rękach - wyglądała jak sparciała.

Napisano

> warto?

Diplomaty zakupilem do punto II ...wygladaly solidnie....

Tak jak ktos napisal to taki tani GY

PS: zadzwos do chlopakow z mojego podpisu....zalatwili mi tanio oponki ok.gif

Napisano

> Nie chcę się wtrącać za bardzo, ale może można pomyśleć o całorocznych?

> Zwłaszcza jak autko tylko do miasta...

To samo miałem zasugerować. W rozmiarze 13 ceny nie są jakieś zabójcze:

1. Navigator2 - 120 zł/szt.

2. GY Vector 4seasons - 220/szt.

3. Hankook H730 200/szt.

Budżetowo wziąłbym opcję 1, w wersji "szacun" wink.gif 2 lub 3 (Hankook wg testów jest ciut gorszy na śniegu, a ciut lepszy na wodzie od Vectora - już nie pamiętam zbyt dokładnie).

Jeżdżę Mondeo na GY 4seasons - to był eksperyment, miały służyć jako zimowe. Przejeździłem od zeszłego sierpnia do teraz i właściwie zastrzeżeń nie mam. Opony zachowują się adekwatnie do wyników w testach, czyli przy dynamicznej jeździe w zakrętach latem czuć, że to nie letnie, są ciut głośniejsze niż letnie. Zimą były nieodróżnialne od zimówek (byłem na nich też w Zakopcu, regularnie w Krynicy i na wiejskich górkach w okolicy Sącz i Limanowej). Moim zdaniem w Polsce nie docenia się dobrych opon całosezonowych.

Napisano

> Jakością wykonania, składem mieszanki.

> Miałem to to (kelly) w zeszłym roku w rękach - wyglądała jak sparciała.

może były jakieś zleżałe wink.gif

ja tam różnicy nie widzę, założyłem kelly do przyczepki, przejechałem z 4tys km (w tym po Grecji) ...

nie widzę różnic w stosunku do uniroyala zakupionego w tym samym okresie do auta

zobaczymy co będzie za 5lat wink.gif

te opony są w cenie dębic czy dayton'ów, więc dlaczego miały by odbiegać jakością ?

mnie w sumie namówił gumiarz, bo tak jak pisałem, myślałem że to chińczyki icon_rolleyes.gif

Napisano

Passio - strzeżcie się od tej opony, miałem ją a Astrze, głośna na suchym a na mokrym asfalcie skok adrenaliny podczas hamowania bezcenny.

Natomiast Frigo bardzo fajna tania opona zimowa

> GY

Napisano
  • Autor

> To samo miałem zasugerować. W rozmiarze 13 ceny nie są jakieś zabójcze:

> 1. Navigator2 - 120 zł/szt.

> 2. GY Vector 4seasons - 220/szt.

> 3. Hankook H730 200/szt.

> Budżetowo wziąłbym opcję 1, w wersji "szacun" 2 lub 3 (Hankook wg testów jest ciut gorszy na

> śniegu, a ciut lepszy na wodzie od Vectora - już nie pamiętam zbyt dokładnie).

> Jeżdżę Mondeo na GY 4seasons - to był eksperyment, miały służyć jako zimowe. Przejeździłem od

> zeszłego sierpnia do teraz i właściwie zastrzeżeń nie mam. Opony zachowują się adekwatnie do

> wyników w testach, czyli przy dynamicznej jeździe w zakrętach latem czuć, że to nie letnie, są

> ciut głośniejsze niż letnie. Zimą były nieodróżnialne od zimówek (byłem na nich też w Zakopcu,

> regularnie w Krynicy i na wiejskich górkach w okolicy Sącz i Limanowej). Moim zdaniem w Polsce

> nie docenia się dobrych opon całosezonowych.

A jeździłeś na wielosezonowych?

Ja miałem w zimie i na śniegu to jest tragedia.

Napisano

> A jeździłeś na wielosezonowych?

> Ja miałem w zimie i na śniegu to jest tragedia.

ja tam nie widziałem wielkiej różnicy, miałem navigatora2

uważam że idealne opony dla osób mało wymagających

gdybym jeździł po 10tyś/rok, to do c-maxa też bym kupił całoroczne

Napisano

Jakiś konkretny model ? Bo mogły to być chińczyki, gdzie M+S jest w zasadzie na każdej oponie.

Miałem Navigatora2 na 2 autach, w każdym przypadku równocześnie z drugim autem na "zimówkach" - nie było różnicy, a jeśli to na + dla navigatorów, ale może dlatego, że były nowe.

Napisano

Przecież napisałem, że jeżdżę na GY Vector 4seasons. facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

To człowieku zastanów się co chcesz. Najpierw piszesz, że 400zł na komplet opon to jest dużo, że i tak będziesz pożyczał, a po budżetowych poradach wybrzydzasz icon_eek.gif

Więc polecam michelin alpin A3 (ceny od 260zł w górę za jedną oponę) Gwarantuję, że będziesz zadowolony. Tylko czy na pewno o to Ci chodzi?

Piszesz, że do miasta - to po co Ci dobre zimówki? To u Was są zaspy na drogach?

Sam miałem kiedyś navigatory jedynki i dawały radę, tak jak pisałem koledze poleciłem navigatory dwójki i jest zadowolony. Weź pod rozwagę stosunek ceny do osiągów zakupionych opon. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.