Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie - szkoda całkowita i zakup wraku

Featured Replies

Napisano

Przypadek kolegi z pracy... Suma ubezpieczenia auta to 16 600PLN. Klasyczny wjazd w tył z winy kolegi. Wypaliły poduszki (co znacznie podwyższa koszty naprawy). Ubezpieczyciel orzekł szkodę całkowitą i wycenił:

7 800PLN - odszkodowanie

8 800PLN - wrak

Niedawno kolega dostał pismo, że ubezpieczyciel znalazł nabywcę na wrak za 6 300PLN. W piśmie deklarują dodatkowe 2 500PLN (jako uzupełnienie do wartości wraku) po przedstawieniu dowodu sprzedaży wskazanemu nabywcy.

Czyli kolega dostaje od ubezpieczyciela 7 800PLN, od kupującego 6 300PLN i od ubezpieczyciela dodatkowo 2 500PLN. W sumie 16 600PLN, co jest zadowalającą kwotą dla kolegi.

To czysta teoria, czy praktyka to potwierdza? Kolega co prawda zlecił już naprawę auta, ale naprawa jeszcze się nie rozpoczęła.

Napisano

> To czysta teoria, czy praktyka to potwierdza?

Tak to właśnie działa.

Napisano

u cywilizowanych ubezpieczycieli tak jest i w praktyce. Właśnie załatwiam temat z Allianz. Znaleźli mi firmę na wrak. Firma wrak zabrała, czekam na rozliczenie leasingu i zwrot tego co zostanie z zapłaconych rat.

Jeżeli ma całą korespondencję od ubezpieczyciela to myślę że nie ma się czego obawiać.

Będę miał przeprawę z drugim autem. Też całka, czekam na wycenę i ich propozycje. Ubezpieczyciel to Benefia więc, może nie być lekko zlosnik.gif

Napisano

> To czysta teoria, czy praktyka to potwierdza?

Dopłacą, jak sprzedasz wskazanemu podmiotowi. Dokładnie tak działa.

>Kolega co prawda zlecił już naprawę auta, ale naprawa

> jeszcze się nie rozpoczęła.

Niech się dwa razy zastanowi. Bardzo często jest tak, że majster rozbiera samochód i pojawiają się nowe "uszkodzenia", które trzeba naprawić. A ubezpieczyciel mówi wtedy: pa pa... (i ma rację).

Napisano

Mi ubezpieczalnia wypłaciła część kasy a wrak sprzedawałem sam. Mówili, że jeśli nie sprzedam wg ich wyceny, to mam napisać do nich pismo i ew. mieli dopłacić. Na szczęście wrak sprzedał się w dobrej cenie i nie trenowałem praktycznie opcji dopłaty.

Napisano
  • Autor

> Mi ubezpieczalnia wypłaciła część kasy a wrak sprzedawałem sam. Mówili, że jeśli nie sprzedam wg

> ich wyceny, to mam napisać do nich pismo i ew. mieli dopłacić. Na szczęście wrak sprzedał się

> w dobrej cenie i nie trenowałem praktycznie opcji dopłaty.

Dzięki wszystkim za wyjaśnienia.

Napisano

> Czyli kolega dostaje od ubezpieczyciela 7 800PLN, od kupującego 6 300PLN i od ubezpieczyciela

> dodatkowo 2 500PLN. W sumie 16 600PLN, co jest zadowalającą kwotą dla kolegi.

> To czysta teoria, czy praktyka to potwierdza? Kolega co prawda zlecił już naprawę auta, ale naprawa

> jeszcze się nie rozpoczęła.

jest to identyczna sytuacja jaka mialem po skasowaniu jeepa - wszystko wygladalo tak jak przedstawiono twojemu koledze

wycena nazwijmy wstepna

suma ubezpieczenia 46 kzl

- odszkodowanie 30 kzl

- wrak 16 kzl

zglosilem ze za te cene nie mam kupca na wrak zaraz ubezpieczyciel przedstawil mi konkretna oferte kupna wraku za 12 kzl z jednoczesnym podniesieniem wysokosci wyplaty w gotowce do 34 kzl

czyli koncowo co do zlotowki wyszlo

- odszkodowanie w gotwce 34 kzl

- wrak 12 kzl

oczywiscie od razu mailowo dostalem skan decyzji o urealnieniu wysokosci wyplaty w gotowce oraz oferte wazna przez kilka dni na kupno wraku

dodatkowo w przypadku gdyby oferent wycofal sie z kupna wraku TU przedstawic mi mialo kolejna oferte kupna wraku oraz oferent ktory zrezygnowal z zakupu mial poniesc jakies koszty manipulacyjne

wszystko poszlo sprawnie i bezproblemowo

Napisano

Praktyka - moją Octavię kiedyś tak w PZU wzięli

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.