Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WSK M06B3 1978 - odbudowa

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Uff.. skończyłem szpachlowanie, nareszcie zlosnik.gif

Wszystkie elementy dotarte, to co potrzebowało szpachli - wyszpachlowane...w sobotę mam zamiar rzucić lakier. W związku z tym pytanie:

- szpachlowałem zbiornik i błotniki, na te elementy muszę położyć jeszcze warstwę podkładu. Czy dam radę w jeden dzień rzucić podkład, lekko go przytrzeć i położyć akryl??

Podkład novola - schnie bardzo szybko, ale czy po kilku godzinach można bezpiecznie go przetrzeć i kłaść akryl, czy wskazane jest odczekanie np 24h?? hmm.gif

Napisano

Że tak zapytam..

Lakier czarny z Q7 i jest w akrylu a nie w bazie yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Że tak zapytam..

> Lakier czarny z Q7 i jest w akrylu a nie w bazie

przecież pisałem, że w to nie wierzę zlosnik.gif, ale taki był opis zlosnik.gif

Napisano

W sumie, mnie na mieszalni zawsze gość pyta czy chce w bazie czy w akrylu hmm.gif Wiec moze liczy sie tylko receptura na uzyskanie koloru hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie, mnie na mieszalni zawsze gość pyta czy chce w bazie czy w akrylu Wiec moze liczy sie

> tylko receptura na uzyskanie koloru

Lakier kupowałem z allegro, oczywiście nie w ciemno, tylko był polecany na innym forum (ktoś lakierował tym akurat też WSK zlosnik.gif) i widziałem efekty. W opisie było, że to lakier z palety Q7 - nie bardzo w to wierzę, bo może to być wabik na klientów, ale z drugiej strony nie interesuje mnie to - ma być czarny, mocno czarny i podobno taki jest. Mam nadzieję, że w sobotę przetestuję wink.gifok.gif

Napisano

w sumie to nie liczy sie 'metka' a efekt koncowy. Powodzenia!

I pokaz foty bom ciekaw

Napisano
  • Autor

> w sumie to nie liczy sie 'metka' a efekt koncowy. Powodzenia!

> I pokaz foty bom ciekaw

oczywiście będą foty po lakierze - z końcem weekendu zajrzyj na mojego bloga zlosnik.gif

Napisano

możesz dodać przyspieszacz novol plus 750 , 1% na objętość podkładu , ważna jest temperatura musisz mieć powyżej 20stopni ale i tak do bezpiecznej obróbki będzie się nadawał nie wcześniej niż po 3 godzinach

Napisano

> Jeśli w Wawie to zdradz gdzie

dobrą piasownicę z lakiernią proszkową masz za Otwockiem , w Jabłonnie , na końcu ulicy Narutowicza , po prawej stronie , piskowanie i lakierowanie felgi stalowej 60zł ok.gif

Napisano
  • Autor

> możesz dodać przyspieszacz novol plus 750 , 1% na objętość podkładu , ważna jest temperatura

> musisz mieć powyżej 20stopni ale i tak do bezpiecznej obróbki będzie się nadawał nie wcześniej

> niż po 3 godzinach

Jeżeli po 3h to spokojnie - dam mu nawet więcej czasu. Rano polecę drugą warstwę podkładu na szpachlowane elementy (zbiornik i błotniki) potem wezmę się za resztę elementów w akrylu a po południu, jak już zapodkładowane będą do użytku przeszlifuję je i polecę akrylem.

Temp ok. 20 będą miał ok.gif

Napisano

> Lakier kupowałem z allegro, oczywiście nie w ciemno, tylko był polecany na innym forum (ktoś

> lakierował tym akurat też WSK ) i widziałem efekty. W opisie było, że to lakier z palety Q7 -

> nie bardzo w to wierzę, bo może to być wabik na klientów, ale z drugiej strony nie interesuje

> mnie to - ma być czarny, mocno czarny i podobno taki jest. Mam nadzieję, że w sobotę

> przetestuję

czemu kupujez lakier na allegro mając w centrum Ciechanowa mieszalnię DuPont ? hmm.gif

na przeciwko dworca pks skręcasz w prawo w jednokierunkową (nie pamiętam nazwy) i zaraz po prawej stronie , w kamienicy jest sklep z farbami i tam jest mieszalnia DuPont ok.gif

Napisano
  • Autor

> czemu kupujez lakier na allegro mając w centrum Ciechanowa mieszalnię DuPont ?

hmm...bo nie wiedziałem o niej?

Auto-Moleda?

EDIT - teraz będę wiedział gdzie, w kolejce czekają inne motorki, więc namiar się przyda ok.gif

Napisano

> czemu kupujez lakier na allegro mając w centrum Ciechanowa mieszalnię DuPont ?

> na przeciwko dworca pks skręcasz w prawo w jednokierunkową (nie pamiętam nazwy) i zaraz po prawej

> stronie , w kamienicy jest sklep z farbami i tam jest mieszalnia DuPont

Ni cholery nie wiem gdzie to :D

Jak możesz to podaj ulicę, albo zaznacz na mapie, bom też ciekaw wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ni cholery nie wiem gdzie to :D

> Jak możesz to podaj ulicę, albo zaznacz na mapie, bom też ciekaw

Opis nie jest jednoznaczny, ale mnie się kojarzy, że to gdzieś na Powstańców Warszawskich - jest jednokierunkowa i obok PKS...podjadę tam w wolnej chwili i się rozejrzę wink.gif

Napisano

> Opis nie jest jednoznaczny, ale mnie się kojarzy, że to gdzieś na Powstańców Warszawskich - jest

> jednokierunkowa i obok PKS...podjadę tam w wolnej chwili i się rozejrzę

przepraszam Was , pomyliłem mieszalnie i miasta screwy.gif za długo już pracuję w tej branży biglaugh.gif

GLASURIT na Pułtuskiej

ewentualnie (jeżeli do wawy śmigasz 7ką) proponuję firmowy sklep NOVOL - Spectral w Łomiankach przy kolejowej 42 (7ka w kierunku Płońska) ok.gif

Napisano
  • Autor

> przepraszam Was , pomyliłem mieszalnie i miasta za długo już pracuję w tej branży

> GLASURIT na Pułtuskiej

> ewentualnie (jeżeli do wawy śmigasz 7ką) proponuję firmowy sklep NOVOL - Spectral w Łomiankach przy

> kolejowej 42 (7ka w kierunku Płońska)

Wielkie dzięki, namiary się przydadzą w przyszłości ok.gif

Napisano
  • Autor

Zapomniałem oddać do piaskowania mocowania podnóżek pasażera. Zostały jednak oczyszczone ze starego lakieru środkiem chemicznym

285420232-a.jpg

i czekają na podkład i lakier

285420232-3.jpg

Więcej na blogu wink.gif

post-6413-14352514390729_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Udało się polakierować...Nie do końca jestem zadowolony, bo idealnie nie jest frown.gif Warunki w jakich przyszło mi lakierować, nie były zbyt dobre - szczególnie brakowało mi dobrego oświetlenia frown.gif

W kilku miejscach pojawiła się "skórka pomarańczowa". Zbiornik i błotniki pójdą jeszcze w polerkę, jak ta niewiele pomoże, to wiosną te 3 elementy pójdą w lakier po raz kolejny ok.gif

bak1.jpg

rama1.jpg

Więcej zdjęć na blogu wink.gif

Napisano

> Udało się polakierować...Nie do końca jestem zadowolony, bo idealnie nie jest Warunki w jakich

> przyszło mi lakierować, nie były zbyt dobre - szczególnie brakowało mi dobrego oświetlenia

> W kilku miejscach pojawiła się "skórka pomarańczowa". Zbiornik i błotniki pójdą jeszcze w polerkę,

> jak ta niewiele pomoże, to wiosną te 3 elementy pójdą w lakier po raz kolejny

> Więcej zdjęć na blogu

Paweł , zmatuj to szarą matą ultra fine , i połóż klar na równe warstwy tzn , polecam 570 z NOVOLA ok.gif

1 warstwę zrób na pół mokro , taka cienka wylana

2 warstwę zrób pełną mokrą

czas odparowania między warstwami dla utwardzacza szybkiego i rozcieńczalnika szybkiego , dla temperatur dzisiejszych to ponad 20 minut , by to było suche na dotyk (zewnętrzną krawędzią dłoni sprawdzasz w mało widocznym miejscu czy brudzi czy nie , jeśli nie brudzi to +5 minut i malujesz biglaugh.gif)

skoro masz "skórkę pomarańczy" tzn malujesz zachowawczo , zbyt daleko od elementu i farba spada bzbyt "sucha" by się rozlać , maluj blizej , i elementy takie jajowate jak zbiornik maluj od spodu do góry wtedy będzie mniej smieci i lepiej rozlany lakier ok.gif

ale najpierw naucz się / poćwicz malować blisko i szybko , to podstawa do malowania zbiorników , w moto ok.gif

powodzenia ok.gif

albo zadzwoń i coś pomalujemy razem byś zobaczył w czym rzecz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Paweł , zmatuj to szarą matą ultra fine , i połóż klar na równe warstwy tzn , polecam 570 z NOVOLA

> 1 warstwę zrób na pół mokro , taka cienka wylana

> 2 warstwę zrób pełną mokrą

> czas odparowania między warstwami dla utwardzacza szybkiego i rozcieńczalnika szybkiego , dla

> temperatur dzisiejszych to ponad 20 minut , by to było suche na dotyk (zewnętrzną krawędzią

> dłoni sprawdzasz w mało widocznym miejscu czy brudzi czy nie , jeśli nie brudzi to +5 minut i

> malujesz )

> skoro masz "skórkę pomarańczy" tzn malujesz zachowawczo , zbyt daleko od elementu i farba spada

> bzbyt "sucha" by się rozlać , maluj blizej , i elementy takie jajowate jak zbiornik maluj

> od spodu do góry wtedy będzie mniej smieci i lepiej rozlany lakier

> ale najpierw naucz się / poćwicz malować blisko i szybko , to podstawa do malowania zbiorników , w

> moto

> powodzenia

O widzisz, dzięki za cenne rady ok.gif Ja się uczę, więc błędów pewnie jeszcze trochę popełnię zlosnik.gif. Mogłem to oddać do znajomego lakiernika, ale z premedytacją wziąłem się za to sam, mimo, świadomości, że mogę coś spieprzyć zlosnik.gif. Wykorzystam Twoje rady co klaru - może się uda zlosnik.gif. Ale to chyba jednak na wiosnę...Na razie skladam moto z tym co mam - błotniki i zbiornik zawsze zdejmę w kilka chwil. Będę się z tym bawił do skutku, zresztą - mam drugi zbiornik do WSK, więc tamten też będzie do treningu ok.gif

> albo zadzwoń i coś pomalujemy razem byś zobaczył w czym rzecz

Dzięki, ale mam za daleko i zbyt mało czasu, by Cię odwiedzić, gdyby nie to, bardzo chętnie bym skorzystał ok.gif

Napisano

> O widzisz, dzięki za cenne rady Ja się uczę, więc błędów pewnie jeszcze trochę popełnię . Mogłem

> to oddać do znajomego lakiernika, ale z premedytacją wziąłem się za to sam, mimo, świadomości,

> że mogę coś spieprzyć . Wykorzystam Twoje rady co klaru - może się uda . Ale to chyba jednak

> na wiosnę...Na razie skladam moto z tym co mam - błotniki i zbiornik zawsze zdejmę w kilka

> chwil. Będę się z tym bawił do skutku, zresztą - mam drugi zbiornik do WSK, więc tamten też

> będzie do treningu

> Dzięki, ale mam za daleko i zbyt mało czasu, by Cię odwiedzić, gdyby nie to, bardzo chętnie bym

> skorzystał

jestem mobilny i to ja dojeżdżam biglaugh.gif na koszt NOVOLA biglaugh.gif

daj fona na priva , bo w piątek wracam z Ostródy , to wpadnę i pogadamy , (Pyrek mnie zabjie biglaugh.gif bo będę .....) godzina mnie nie zbawi ok.gif

Napisano

spoko ok.gif ja też jestem samoukiem i z mechanika przyrządów pokładowych w samolotach stałem sie lakiernikiem , a dziś szkole lakierników ok.gif

taki live 20.GIF

Napisano
  • Autor

> jestem mobilny i to ja dojeżdżam na koszt NOVOLA

> daj fona na priva , bo w piątek wracam z Ostródy , to wpadnę i pogadamy , (Pyrek mnie zabjie bo

> będę .....) godzina mnie nie zbawi

Tjaa...pracuję do 17, a dodatkowo w piątek po pracy ruszam do stolicy...ale jak kiedyś będę w Twoich okolicach, to przedryndam i może uda się spotkać. Może będziesz miał dla mnie kolejną motorynkę zlosnik.gif

Napisano

Podoba mi się podejście Novola do klienta, zwłaszcza szkolenie na którym byłem w Komornikach w sierpniu zlosnik.gif

Technik Rafał jest przekozakiem ok.gif

EOT

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Żeby nie było, że nic się nie dzieje - może trochę wolniej, ale prace idą do przodu.

W tej chwili remont przechodzi przednie zawieszenie - lagi nieruchome zostały wyprostowane, czekają na dotoczenie nowych prowadnic teflonowych i zmontowanie z nowymi uszczelnieniami. Obręcze kół są w lakierni proszkowej, bębny się polerują.

Więcej oczywiście na blogu zlosnik.gif - na zachętę foto (marne, bo myślałem, że ten telefon robi lepsze zdjęcia oslabiony.gif)

285454631-ramama%B3e.jpg

Napisano
  • Autor

Mała aktualizacja na blogu zlosnik.gif

1.jpg

wink.gif

Napisano

> Podoba mi się podejście Novola do klienta, zwłaszcza szkolenie na którym byłem w Komornikach w

> sierpniu

> Technik Rafał jest przekozakiem

> EOT

jaki Masz nick na lakierowanku , moze być na priv ok.gif

właśnie była 2 grupa forumowiczów z lakierowanka na szkoleniu w Komornikach ok.gif

Napisano
  • Autor

> sam robiłeś?

No sam zlosnik.gif Kolega trochę pomógł przy toczeniu prowadnic teflonowych, bo jak zobaczył, że w marynarce staję do tokarki, to mnie wygnał hehe.gif

ale polerkę robiłem sam (założyłem fartuszek roboczy zlosnik.gif). Mogło by być ciut lepiej, bo pod światło widać trochę ciemniejszych miejsc - ale robiłem to po raz pierwszy, więc nie mam jeszcze wprawy. Trzeba dobrać odpowiednie obroty i docisk do filcu. Mam nadzieję, że kapy silnika będą już idealne wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś odebrałem też felgi z lakierowania proszkowego - jest dobrze ok.gif

285474113-a.jpg

285474113-b.jpg

Więcej fot na blogu wink.gif

post-6413-14352514564874_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Coś tam się dzieje... wolno, bo czasu mało, ale do przodu zlosnik.gif

285492364-20111114149.jpg

285492364-20111115160.jpg

Więcej na blogu spineyes.gifwink.gif

P.S. Tak, widzę, że zdjęcia porażają jakością hehe.gif Nokia napisała na telefonie 5Mpix, ale chyba obudowę mi założyli od innego modelu rotfl.gif

post-6413-14352514598815_thumb.jpg

Napisano

> Coś tam się dzieje... wolno, bo czasu mało, ale do przodu

> Więcej na blogu

> P.S. Tak, widzę, że zdjęcia porażają jakością Nokia napisała na telefonie 5Mpix, ale chyba obudowę

> mi założyli od innego modelu

Nie rób z bliska, to będzie lepsza ostrość. Takie aparaty w telefonach (słabsze ) nie tolerują zdjeć robionych poniżej 0,5m. Potem wytnij to co Cię interesuje i będzie ostre.

Napisano
  • Autor

> Nie rób z bliska, to będzie lepsza ostrość. Takie aparaty w telefonach (słabsze ) nie tolerują

> zdjeć robionych poniżej 0,5m. Potem wytnij to co Cię interesuje i będzie ostre.

Spróbuję następnym razem. Problem w tym, że normalny aparat mam trochę nieporęczny, by zabierać go do warsztatu. Poza tym nie chciałbym uszkodzić lustrzanki, albo upaprać jej łapskami w smarze zlosnik.gif. Telefon mam pod ręką, ale jak widzę to przy dobrym oświetleniu jeszcze coś tam widać, natomiast to co telefon robi przy słabszym świetle - to widać powyżej rotfl.gif

Napisano

Nie tłumacz się nie tłumacz, pewnie malowanie nie wyszło i chcesz żeby AK'owcy się nie śmiali grinser006.gifhehe.gif

Na kiedy planujesz koniec?

Napisano
  • Autor

> Nie tłumacz się nie tłumacz, pewnie malowanie nie wyszło i chcesz żeby AK'owcy się nie śmiali

To jest inny temat zlosnik.gif Ale pisałem już, że chciałbym, aby moto było idealne, nawet lepsze niż gdy opuszczało fabrykę w 1978 roku. Z tego też powodu zbiornik i błotniki będą i tak ponownie lakierowane na wiosnę. W tej chwili nie ma tragedii - lekka polerka i mogłoby zostać, ale ponieważ dążę do perfekcji - poprawię lakier. A aparat w telefonie mam taki, jak widać na zdjęciach hehe.gif

> Na kiedy planujesz koniec?

Wiosną chciałbym wykonać badanie techniczne, przerejestrować w końcu moto na siebie (nie mogę tego aktualnie zrobić, bo ostatni przegląd był w roku 1987 zlosnik.gif. Myślę, że się uda. Nie zostalo już wiele. Muszę dokonać jeszcze kilku zakupów:

1. nowe opony (nie mam zaufania do tych 30 kilku letnich zlosnik.gif)

2. nowy łańcuch sprzęgłowy i napędowy wraz z zębatkami

3. nowy tłumik i kolanko wydechowe (w momencie zakupu był zamontowany tłumik z modelu 175 - nie mam zamiaru do montować, a kolanko - cóż, nie wygląda idealnie wink.gif

Muszę też wykonać nową instalację elektryczną, zapleść i wycentrować koła. Ale pomału do przodu - właśnie wróciłem od Wieśki. Zawieszenie przednie prawie na miejscu. Prawie - bo nie jest jeszcze zalane olejem i nie zamontowałem sprężyn. Żona zadzwoniła z pytaniem, czy mam zamiar spać dzisiaj z nią czy z Wiesławą hehe.gif, więc nie zdążyłem dokończyć prac z zawiechą zlosnik.gif

285494176-1.jpg

Za ponownym lakierowaniem zbiornika przemawia też mały wypadek, który dziś się przydarzył zlosnik.gif. Podczas zakładania zawieszenia przedniego moto oparło mi się o ścianę facepalm%5B1%5D.gif i zbiornik się zarysował sciana.gif

trzeba być zdolnym, by zaliczyć obcierkę na moto, które jeszcze nie jeździ, prawda? hehe.gif

285494176-2.jpg

post-6413-14352514634925_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dopieszczam detale. Każdy nypel z osobna polerowałem screwy.gifzlosnik.gif

285513246-a.jpg

Kapy silnika też poszły pod filc wink.gif

285513246-b.jpg

No i w końcu zaplotłem koła ok.gif

285513246-1.jpg

285513246-2.jpg

Więcej fot na blogu ok.gif

post-6413-14352514676196_thumb.jpg

Napisano

> Dopieszczam detale. Każdy nypel z osobna polerowałem

> Kapy silnika też poszły pod filc

> No i w końcu zaplotłem koła

> Więcej fot na blogu

Super robota ok.gif

Pamiętaj o mnie oink.gif

Napisano
  • Autor

> Super robota

> Pamiętaj o mnie

Może coś będzie.... wczoraj mi kumpel zaczął temat o jakiejś WSK, która nawet jeździ. Za kilka dni pewnie poznam szczegóły. wink.gif

Napisano

> Może coś będzie.... wczoraj mi kumpel zaczął temat o jakiejś WSK, która nawet jeździ. Za kilka dni

> pewnie poznam szczegóły.

Wszystko zależy od miedzi.

Bo jak ktoś nie ma miedzi to w garażu nie siedzi zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Bo jak ktoś nie ma miedzi to w garażu nie siedzi

Niejeden w garażu siedzi, by mieć więcej miedzi zlosnik.gif

Napisano

> Niejeden w garażu siedzi, by mieć więcej miedzi

owszem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Powolutku do przodu... zlosnik.gif

u2.JPG

u5.JPG

I już babcia Wiesia zaczyna przypominać motocykl wink.gif - niestety - stare koło razi i nie pasuje do niej, ale oczywiście jest tymczasowe:)

w4.jpg

Trochę więcej tradycyjnie na blogu zlosnik.gif

Napisano

> Powolutku do przodu...

> I już babcia Wiesia zaczyna przypominać motocykl - niestety - stare koło razi i nie pasuje do

> niej, ale oczywiście jest tymczasowe:)

> Trochę więcej tradycyjnie na blogu

Pięknie wygląda ok.gif

Napisano
  • Autor

Hmmm....jak sądzicie, zostawić tak, czy jednak jak w oryginale - czarny kolor??

A może by tak się rozpędzić i siedzenie też zrobić w jasnej skórce?

Znalazłem podczas porządków spory kawałek kremowej skórki, którą wykańczałem kiedyś swoją nubirę zlosnik.gif. Poszedłem po zbiornik WueSKi i sam nie wiem...jest to odejście od oryginału, ale wygląda chyba nieźle....

bak3.JPG

Napisano

> Hmmm....jak sądzicie, zostawić tak, czy jednak jak w oryginale - czarny kolor??

> A może by tak się rozpędzić i siedzenie też zrobić w jasnej skórce?

> Znalazłem podczas porządków spory kawałek kremowej skórki, którą wykańczałem kiedyś swoją nubirę .

> Poszedłem po zbiornik WueSKi i sam nie wiem...jest to odejście od oryginału, ale wygląda chyba

> nieźle....

Fajne, tylko skórę obszyć, szczególnie przy korku.

Napisano
  • Autor

> ja bym czarną zostawił, jjak się cos przy tankowaniu na jasne uleje to imo nieciekawie bedzie potem

> wygladać

będzie czarne jak w oryginale ok.gif

za kilka dni, jak wrócę z delegacji z helmutowa, zrobię wersję z czarną skórą wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dotarły nowe opony, zrobiłem sobie stojak do centrowania kół a także dorobiłem czarną skórkę na zbiornik wink.gif

k4.JPG

st3.JPG

zb3.JPG

Więcej jak zwykle na blogu zlosnik.gif

Napisano

> Dotarły nowe opony, zrobiłem sobie stojak do centrowania kół

Twój stojak do centrowania może równie dobrze służyć za amatorską wyważarkę do kół zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Twój stojak do centrowania może równie dobrze służyć za amatorską wyważarkę do kół

hmm.gifa jak wyważa się koła motocyklowe? niewiem.gif